W porównaniu z ubiegłym tygodniem mięso drobiowe jest droższe nawet o kilkadziesiąt groszy. Wydaje się, że w kolejnych dniach trend się nie odwróci.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz prognozuje jednak, że w najbliższym czasie ceny się ustabilizują albo nawet spadną. Szacunki te Izba opiera na informacjach z zakładów wylęgu drobiu, które przekazywały KIPDiP, że po dość umiarkowanym popycie pod koniec 2016 roku oraz na początku 2017 obecnie pracują wykorzystując swoje możliwości produkcyjne niemal w pełni.
Aktualne ceny drobiu zebrane z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: 3,20 - 3,80 zł/kg (średnia: 3,55 zł/kg na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (20.02.2017 r.) cena maksymalna żywca została podniesiona o + 0,10 zł/kg, minimalna o + 0,07 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,07 zł/kg.
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,20 – 5,80 zł/kg (średnia 5,49 zł/kg na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od poniedziałku cena maksymalna mięsa drobiowego została podniesiona o + 0,10 zł/kg, minimalna o + 0,30 zł/kg, średnia wzrosła o kolejne + 0,11 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,20 – 3,80 |
3,13 – 3,70 |
tuszka |
5,20 – 5,80 |
4,90 – 5,70 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Opracowanie: Ewa Mielnik, komentarz KIPDiP
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob