Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
27 listopada 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7614 EUR EUR - 4.4843 GBP GBP - 5.0239 DKK DKK - 0.6025
Archiwum
27.11.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 211,50 (0,00%), kukurydza STY21 - 194,50 (0,00%), rzepak LUT21 - 414,00 (+ 0,91%) [euro/tona] +++ +++ +++ 27.11.2020 12:59 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,00 - 4,00 zł/kg, średnia: 3,32 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków

Martyna Frątczak

Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych etapów hodowli. Stres związany ze zniknięciem maciory, przeniesieniem do nowej grupy, innym otoczeniem i zmianą pokarmu sprawiają, że prosięta łatwo zapadają na wiele infekcji. Równocześnie rolnikom stopniowo odbierane są takie metody zwiększania ich zdrowotności jak tlenek cynku czy antybiotyki. Jakie strategie mogą zastąpić ich stosowanie? Odpowiadają eksperci z konferencji zorganizowanej przez Pig Progress.

Czytaj więcej...

Norki jednak zdrowe. Nie ma pierwszego ogniska koronawirusa w polskiej hodowli zwierząt futerkowych

Redakcja

- Zleciłem pobranie próbek od potencjalnie zakażonych zwierząt i ponowne ich przebadanie w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, ponieważ tylko wyniki z tego laboratorium, maja charakter urzędowy. Ujemne wyniki badań nie potwierdziły doniesień medialnych – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa, Grzegorz Puda. Przypomnijmy, iż we wtorek naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i GUMed wraz z lekarzami weterynarii wykryli pierwszy w kraju przypadek zakażenia SARS-COV-2 norek hodowlanych w Polsce.

Czytaj więcej...

Bliźnięta u krów – więcej straty niż zysku?

Martyna Frątczak

Hodowla bydła nastawiona na wysoką wydajność ma pewien uboczny skutek: coraz częstsze pojawianie się ciąż bliźniaczych. Co wpływa na wystąpienie i utrzymanie ciąży bliźniaczej u bydła? Czy taka podwójna niespodzianka jest dodatkowym zyskiem, czy raczej źródłem kłopotów?

Czytaj więcej...

Koronawirus na fermie norek. Teraz czas na świnie?

Redakcja

- Ministerstwo Rolnictwa dowodzone przez Grzegorz Puda, rozpoczęło proces wpisywania norki amerykańskiej na listę zwierząt, u których będzie zwalczany COVID-19 z urzędu. Tymczasem poza norkami nosicielami jest również 50 innych gatunków, w tym psy, koty, tygrysy, świnie etc. – sugeruje Marek Miśko, dyrektor generalny Związku Polski Przemysł Futrzarski. 

Czytaj więcej...

Szał na ekologiczne kurczaki - fatalny dla środowiska?

Martyna Frątczak

Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. Równocześnie jednak konsumenci coraz częściej oczekują wyższego dobrostanu zwierząt i „przyjaznej środowisku” produkcji. W efekcie wiele firm inwestuje w wolnorosnące rasy brojlerów. Już proste kalkulacje pokazują jednak, że dłuższy chów ptaków w skali masowej oznacza bardziej negatywny wpływ na środowisko.

Czytaj więcej...

Czesi wprowadzają zakaz chowu klatkowego kur. Okres przejściowy potrwa siedem lat

Redakcja

- W dzisiejszych czasach brakuje dobrych wiadomości, ponieważ Europa walczy z Covid-19, ale jest powód do świętowania: hodowla milionów kur niosek w klatkach będzie zakazana w Czechach od 2027 r. – informuje Michaela Šojdrová, która jest czeską posłanką do Parlamentu Europejskiego i zasiada w komisji rolnictwa. W jej opinii następnym krokiem musi być szybkie podjęcie działań w celu zakazania hodowli klatkowej w całej Unii Europejskiej.

Czytaj więcej...

„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj

Redakcja

Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.  Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1]  aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.

Czytaj więcej...

Czy wysoki dobrostan krów się opłaca?

Martyna Frątczak

Od producentów mleka coraz częściej oczekuje się zwiększenia poziomu dobrostanu krów w gospodarstwach. Jednak lepsze warunki dla zwierząt wiążą się zazwyczaj z kosztownymi inwestycjami. Czy warto jest się ich podjąć? Nowe analizy pozwalają znaleźć odpowiedź.

Czytaj więcej...