W Luizjanie w USA przyszło na świat żywe cielę z dwoma głowami. Hodowca objął je troskliwą opieką. Czy cielak ma szansę na osiągnięcie dorosłości? Jak często zdarzają się takie wady rozwojowe i czym mogą być spowodowane?
Jeszcze wczoraj krowa wydawała się być w dobrej kondycji, a dzisiaj rano znajdujemy jej zwłoki - rozdęte, z nogami sterczącymi do góry. Z jamy nosowej i ustnej wypływa krew. Co spowodowało tą nagłą śmierć zwierzęcia? Odpowiedź może nie być oczywista.
Główny Lekarz Weterynarii Algierii 5 marca 2024 r. poinformował Główny Inspektorat Weterynarii o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla wołowiny i bydła z Polski.
Naukowcom udało się stworzyć szczepionkę, która skutecznie chroni cielaki przed ciężkimi biegunkami w przebiegu kryptosporydiozy. Jest to pierwszy tego typu preparat. Jakie są dowody na jego efektywność i kiedy pojawi się na rynku?
Mark Zuckerberg zainteresował się rolnictwem i ogłosił, kupił stado bydła, które będzie karmić orzechami makadamia i piwem. Tym samym chce stworzyć świetnej jakości wołowinę. Wiele osób krytykuje jego pomysł jako oderwany od rzeczywistości i mający fatalny wpływ na środowisko.
W diecie prosiąt warto wrócić do natury. Prosięta dzików uczą się jedzenia stałego pokarmu od samego początku życia, jedząc w niewielkich ilościach trawę i inne źródła włókna. W najnowszych badaniach podawano prosiakom od 2. dnia życia siano z traw. Czy miało pozytywny wpływ?
Krzyżówka między krową a bizonem - beefalo - została stworzona przez amerykańskich hodowców. Chcieli otrzymać lepiej umięśnione i bardziej wytrzymałe zwierzęta. Znalazła zastosowanie w komercyjnej hodowli, czy okazała się niewypałem?
Pasożyt wywołujący kryptosporydiozę jest obecny właściwie we wszystkich stadach bydła. Jest przyczyną uciążliwych biegunek u cieląt, a być może również gorszej wydajności dorosłych zwierząt. Czy można się go pozbyć?
Pasożyty występują powszechnie u dorosłego bydła mięsnego i mlecznego – również w systemach bez dostępu do pastwisk. W podstępny sposób powodują straty ekonomicznie. Bez wyraźnych objawów pogarszają przyrosty masy ciała i obniżają wydajność mleczną.
Na jakim poziomie jest bioasekuracja, a konkretniej praktyki czyszczenia i dezynfekcji na fermach świń w Europie? Sprawdzono, jak to wygląda w 10 państwach UE, w tym w Polsce, Niemczech, Belgii i Holandii. Polska znalazła się wśród państw o najwyższym poziomie bioasekuracji.
Kaszel, katar, charczenie, wypływ wydzieliny z nosa lub oczu – to trudne do pominięcia objawy zakażenia układu oddechowego. U ptaków mogą być spowodowane przez cały szereg wirusów, bakterii i grzybów. Przedstawiamy najważniejsze z nich.
Komisja Europejska chce zakazać stosowania klatek porodowych dla macior w całej UE. Jak wpłynie to na ekonomię gospodarstw? Jakie dodatkowe koszty i straty czekają na hodowców trzody chlewnej? Najnowsza analiza.
Austriacki minister z partii Zielonych chce, aby hodowcy przestali stosować podłogi rusztowe w chlewniach. Rolnicy początkowo mieli aż 17 lat na wprowadzenie zmian, jednak okres ten skrócono. Przepisy mogą wejść w życie już w 2030 roku.
Jakie szczepionki na zapalenie wymienia są obecnie dostępne na rynku? Czy faktycznie są skuteczne? Podsumowujemy najważniejsze kwestie związane ze szczepieniami w walce z mastitis w stadzie.
Przeprowadzono wywiady z 190 hodowcami drobiu z Polski i innych państw Unii Europejskiej. Spytano ich o bioasekurację - jakie rozwiązania i strategie wprowadzili na fermie, a co uważają za zbędne. Które elementy bioasekuracji hodowcy najczęściej lekceważą i dlaczego?
Czy duże cielęta są wyłącznie obciążeniem dla krowy? Jaki wpływ mają na produkcję mleczną w kolejnej laktacji? W ostatnich badaniach sprawdzono zależność między masą urodzeniową cielaka, a wydajnością mleczną matki. Wzięto w nich pod uwagę wyłącznie te porody, które przebiegły bez komplikacji. Otrzymano bardzo ciekawe wnioski.
Odkryto, że bakterie jelitowe regulują u kurczaków przyrosty tkanki tłuszczowej i mięśni. W jaki sposób to robią? Czy możemy na to wpłynąć probiotykami?
Stworzono odmianę soi, która produkuje w swoich nasionach białka mięsa świni. Są w środku różowe i mają charakterystyczny posmak wieprzowiny. Czy hybrydy roślinno-zwierzęce mają szansę zastąpić tradycyjne mięso?
Lekarze weterynarii to, według wielu statystyk, grupa zawodowa najbardziej zagrożona popełnieniem samobójstwa. Z czego to wynika? Wielu osobom wydaje się, że leczenie zwierząt to piękna, satysfakcjonująca i świetnie opłacana praca. Niestety, rzeczywistość często daleko odbiega od tej wizji.