kowalczyk

kps

CenyRolnicze
12 maja 2021, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7456 EUR EUR - 4.5453 GBP GBP - 5.2969 DKK DKK - 0.6113
Archiwum


12.05.2021 14:26 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,40-7,20 zł/kg, średnia: 6,73 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

12.05.2021 MATIF: pszenica WRZ21-225,50 (- 0,55%), kukurydza CZE21-257,25 (-0,48%), rzepak SIE21-555,25 (+2,21%) [euro/t

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Dłuższe życie krów mlecznych oznacza większe zyski

W ostatnich latach w sektorze mleczarskim na dobre zapanował trend na dążenie do maksymalnego zwiększania wydajności mlecznej krów. Jednak wydajne zwierzęta potrzebują większych nakładów: intensywne systemy chowu znacznie podniosły koszty produkcji mleka. Bilans strat i zysków może okazać się ujemny, gdy dodamy do tego krótkie wykorzystanie produkcyjne zwierząt w intensywnych gospodarstwach oraz wyższe koszty opieki weterynaryjnej dla wysokowydajnych krów.

Czytaj więcej...

Największy koszt w produkcji trzody chlewnej stanowi zakup paszy

Wyniki finansowe z niemieckich ferm z lat 2001-2009 obrazują jaki był procentowy udział kosztów w produkcji trzody chlewnej. Największym kosztem produkcyjnym jest nadal zakup paszy. W roku 2007/2008 globalne wpływy doprowadziły do znacznego wzrostu cen pasz. Udział kosztów paszy w kosztach bezpośrednich waha się w granicach 48-60%. Na przestrzeni lat koszty remontu stada się zmniejszyły w ujęciu procentowym, podczas gdy woda i energia pozostały na stałym poziomie. Koszty weterynaryjne zwiększyły się po roku 2007 i w 2009 stanowiły już 14,2%. 

Czytaj więcej...

W Niemczech przymierzają się do ograniczenia intensywnej produkcji zwierzęcej

W miniony piątek (7 maja), na posiedzeniu Rady Federalnej Meklemburgia-Pomorze Przednie wnioskowano o wprowadzenie górnych limitów liczby zwierząt w obiektach zootechnicznych. Wg tamtejszych władz, rząd federalny Niemiec powinien rozważyć, czy możliwe są ograniczenia wielkości dla obiektów hodowlanych. Jak twierdzą, należy skupić się na ochronie przeciwpożarowej, ale także na ochronie przed epidemią.

Czytaj więcej...

Częsty dój w nierównych odstępach: optymalny dla wydajności krów

Wydajność mleczną krów można znacznie zwiększyć wykonując ich dój częściej niż 2 razy na dobę. Dotyczy to zwłaszcza krów we wczesnej laktacji. 4-krotny dój krów w ciągu pierwszych tygodni zwiększa ich produkcję mleka na cały okres laktacji. Według najnowszych badań efekt taki występuje nawet przy bardzo nierównych odstępach czasu pomiędzy dojami.

Czytaj więcej...

Olejem z robaków chcą wykarmić 20 mln prosiąt

Olej z owadów jest bogaty w kwas laurynowy, kwas tłuszczowy, który pomaga poprawić stan jelit zwierząt, zwłaszcza prosiąt. W najbliższych latach będzie realizowany amerykańsko-francuski projekt, który zakłada wykorzystanie tego typu białka w paszy dla świń.

Czytaj więcej...

Zdrowie niosek: prebiotyki zastąpią antybiotyki?

Prebiotyki mogą znacząco poprawiać zdrowie jelit ptaków, tym samym stymulując ich wydajność i odporność i zmniejszając konieczność stosowania leków. Grupą prebiotyków budzącą największe nadzieje w sektorze drobiowym są substancje należące do błonnika, takie jak ksylo-oligosacharydy. Okazały się niezwykle skuteczne dla kurcząt brojlerów. Obecnie naukowcy planują przetestować ich potencjał u kur niosek.

Czytaj więcej...

Witamina E ważna dla krów w okresie przejściowym

Niedobór witaminy E u krów obserwuje się najczęściej w okresie okołowycieleniowym. Powiązano go z występowaniem wielu uciążliwych schorzeń, takich jak mastitis, lewostronne przemieszczenie trawieńca oraz zatrzymanie łożyska. Dlaczego tak się dzieje i jaką dawkę witaminy E należy suplementować zwierzętom?

Czytaj więcej...

Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wynikające z niego straty na komercyjnych gospodarstwach liczą się w ogromnych sumach. Przedstawiamy najbardziej skuteczne strategie zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u kurcząt brojlerów oraz u niosek.

Czytaj więcej...

Koniec chowu klatkowego? Jaka będzie przyszłość producentów branży jajecznej?

Potrzeby rynku kształtują konsumenci, a aktualne preferencje konsumentów jajek to wybór jaja z chowu bezklatkowego. Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało trzecią edycję raportu dotyczącego zmian w branży spożywczej i na rynku jajecznym. Podało w nim informację o tym, że sukcesywnie spada udział pogłowia kur niosek w chowie klatkowym, a rośnie liczba kur w chowie alternatywnym. Według raportu najwięksi producenci jaj nie inwestują już w chów klatkowy. Jakie są ich prognozy na najbliższe lata?

Czytaj więcej...

Prosiętom zagrażają mykotoksyny z mleka

Z najnowszych badań wynika, że mykotoksyny przyjmowane wraz z paszą przez lochę mogą przenosić się do siary oraz mleka. Oznacza to, że narażone na ich działanie są już prosięta. Przedstawiamy, w jak dużej ilości toksyny przechodzą do pokarmu maciory oraz jakie ich skutki odczuwają prosięta.

Czytaj więcej...

Pogłowie bydła w Wielkopolsce wzrosło o 4,4%

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w grudniu 2020 r. pogłowie bydła w województwie wielkopolskim liczyło 1087,5 tys. sztuk i było o 45,4 tys. sztuk (o 4,4%) większe niż przed rokiem, ale w porównaniu z czerwcem 2020 r. zmniejszyło się o 15,2 tys. sztuk (o 1,4%). W kraju roczny wzrost wyniósł 0,3%, a spadek w relacji do czerwca 2020 r. – 1,0%.

Czytaj więcej...

Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?

Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu miejscach świata. Ptaki w takim systemie same znajdują sobie część pokarmu, a ich odchody służą za nawóz dla roślin. Duża obsada ptaków oznacza jednak nadmiar nawozu i negatywne skutki dla gleby. Rozwiązaniem może być uprawa roślin pastwiskowych dla ptaków – chroniących ziemię i żywiących kurczaki.

Czytaj więcej...

Rosnące temperatury katastrofą dla hodowli świń w Afryce

Klimat stale się zmienia, czego pierwszymi świadkami w wielu miejscach świata są rolnicy. Najnowsze badania naukowe przewidują, że rosnące temperatury w Afryce Wschodniej wkrótce sprawią, że produkcja trzody chlewnej stanie się tam ogromnym wyzwaniem. Potrzebne będą lepiej przystosowane rasy zwierząt i przemyślane rozwiązania.

Czytaj więcej...

Bydło: najczęstsze choroby żwacza

Żwacz jest największym narządem układu pokarmowego krowy, charakterystyczną „komorą fermentacyjną”, dzięki której tak sprawnie może trawić niejadalny dla nas pokarm. Ten ważny organ narażony jest jednak na wiele problemów – które są najczęstsze i jak je rozpoznać?

Czytaj więcej...

Niemcy: zmiany w prawie dotyczącym dobrostanu świń

Nowe przepisy mają przede wszystkim na celu poprawę dobrostanu loch hodowlanych. W Niemczech zostało opublikowane w Federalnym Dzienniku Ustaw (Bundesgesetzblatt) siódme i ósme rozporządzenie zmieniające ustawę o dobrostanie zwierząt. Nowe przepisy weszły w życie 9 lutego. Niektóre zmiany są wprowadzane z okresami przejściowymi, aby umożliwić producentom trzody chlewnej planowanie i dostosowywanie się.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu