Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8051 EUR EUR - 4,2802 GBP GBP - 4,9479 DKK DKK - 0,5733
Archiwum
18.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 183,50 (- 0,81%), kukurydza CZE19 - 165,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 363,50 (+ 0,55%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.04.2019 13.08 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Obrońcy praw zwierząt przez kilka godzin okupowali katalońską rzeźnię

Redakcja

Ponad stu działaczy na rzecz praw zwierząt wtargnęło do rzeźni w hiszpańskiej prowincji Girona i zablokowało ją na kilka godzin. Departament Rolnictwa, Hodowli Zwierząt, Rybołówstwa i Żywności w Katalonii zamierza podjąć kroki prawne wobec osób, które weszły na teren zakładu bez spełnienia podstawowych zasad bezpieczeństwa biologicznego.

Czytaj więcej...

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Czytaj więcej...

Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili antybiotyki toksycznymi jonoforami

Redakcja

Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w eliminacji z  leczenia ptaków antybiotyków w ramach  działań mających walczyć ze zjawiskiem rosnącej antybiotykooporności wśród ludzi. Brytyjskie stowarzyszenia drobiarskie podają nawet, że zmniejszono stosowanie antybiotyków o 82 procent. Dane te wydaje się  kwestionować materiał ze śledztwa dziennikarskiego, który ukazał się w BBC.

Czytaj więcej...

Problemy związane z interpretacją przepisów dotyczących uboju z konieczności

Redakcja

- Od lat jest w branży ten sam problem związany z ubojem z konieczności. Każdy inspektorat weterynarii interpretuje przepisy dotyczące uboju z konieczności w inny sposób – mówi Jan Nowak, mgr inż. biotechnologii związany jednocześnie z rodzinnym zakładem ubojowym. Wg niego wątpliwości budzi przede wszystkim sytuacja komplikacji związanych z porodem i tego czy każdy przypadek podlega ubojowi z konieczności. Inne ważkie pytanie to: jakie stany chorobowe stwierdzone w badaniu przedubojowym zwierząt hodowlanych nie kwalifikują do poddania ich ubojowi z konieczności?

Czytaj więcej...

Ten przepis zmierza do „zarżnięcia” polskiej produkcji bydła mięsnego w systemie otwartym

Paweł Hetnał

- Zmiana ustawy o ochronie zwierząt przewiduje, że rolnicy utrzymujący przez cały rok bydło mięsne na wolnych wybiegach będą musieli inwestować w budynki, a to oznacza w wielu przypadkach zaniechanie hodowli. Może czasami warto posłuchać praktyków, a nie wymyślać bzdurne regulacje? - napisał wczoraj na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego. Wielu internautów potraktowało ten wpis jako ponury żart prima aprilisowy, ale przytoczone zapisy projektu ustawy są jednak prawdziwe. 

Czytaj więcej...

Hipertrofia mięśniowa

Redakcja

Po raz pierwszy zjawisko podwójnego umięśnienia (zwiększania masy mięśniowej zwierząt) opisał Culley 1807 roku, wtedy nieznane były jeszcze jego genetyczne podstawy. Powołując się na dane literaturowe można stwierdzić, że zjawisko hipertrofii mięśni ma bezpośredni związek z wystąpieniem zmiany w sekwencji kodującej gen miostatyny, której zadaniem jest m.in. regulacja wzrostu mięśni.

Czytaj więcej...

Modyfikowane byki będą produkować nasienie innych samców

Martyna Frątczak

Chociaż na pierwszy rzut oka stwierdzenie to może brzmieć absurdalnie, kryje się za nim całkiem dobrze przemyślany pomysł. Byki u których produkcja własnych plemników została zablokowana za pomocą inżynierii genetycznej, po wszczepieniu komórek macierzystych innego samca, produkować mogą nasienie identyczne z tym wytwarzanym przez dawcę. Ojcem potomstwa uzyskanego przy użyciu nasienia będzie zatem dawca komórek macierzystych.

Czytaj więcej...

Min. Ardanowski do trzodziarzy: Produkujcie mniej i lepiej, ale za większe pieniądze

Redakcja

Wczoraj minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w spotkaniu z hodowcami świń rasy puławskiej w Bogucinie (woj. lubelskie). - Możemy wygrać tylko wysoką jakością. Przekierowaniem naszej produkcji w segment zamożnych, świadomych klientów w Polsce i na świecie. Tych, którzy chcą jeść żywność wysokiej jakości i chcą za nią więcej zapłacić. Również naszą hodowlę, produkcję w gospodarstwach, trzeba na to przestawiać – mówił na spotkaniu z hodowcami szef resortu, dodając, że rząd Prawa i Sprawiedliwości dąży do tego, żeby utrzymać jak największą liczbę małych gospodarstw.

Czytaj więcej...

Pasożyty drobiu i gołębi dostosowują swoją barwę do koloru ptasich piór

Martyna Frątczak

Pasożyty są bardzo liczną i różnorodną grupą organizmów, reprezentującą ponad połowę wszystkich żywych stworzeń na naszej planecie. Gatunków ektopasożytów, to znaczy pasożytów żerujących na powierzchni skóry innych zwierząt, opisano już ponad 70 tysięcy. Występują one właściwie w każdym środowisku, wybierając sobie gospodarzy na lądzie, w zbiornikach słodkiej wody oraz w ekosystemach morskich. Dodatkowo prawdopodobnie wiele z ektopasożytów nie zostało jeszcze poznanych przez naukę. W jednym z najnowszych badań naukowcy przedstawili jak szybko może zachodzić ewolucja ptasich pasożytów. Badacze umieścili żywiące się piórami wszoły na gołębiach o ubarwieniu białym, czarnym oraz szarym, a następnie obserwowali zachodzące w nich zmiany w kolejnych pokoleniach.

Czytaj więcej...

Krzysztof Tołwiński: Polscy hodowcy bydła są „krojeni” na każdym kroku

Paweł Hetnał

Szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych, Krzysztof Tołwiński, uważa, że polski hodowca bydła sprzedając swoje zwierzęta jest oszukiwany przynajmniej dwukrotnie. Po pierwsze otrzymuje za każde 100 kg żywca o kilkadziesiąt euro mniej niż hodowca z Europy Zachodniej, a po drugie przy ważeniu sprzedawanego bydła jest narażony na oszustwo. Zdaniem Tołwińskiego, nawet w 60 proc. przypadków urządzenia pomiarowe zaniżają wynik o kilkadziesiąt kilogramów.

Czytaj więcej...