kojs

kojs

CenyRolnicze
03 sierpnia 2021, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8315 EUR EUR - 4.5533 GBP GBP - 5.3305 DKK DKK - 0.6121
Archiwum


02.08.2021 12:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,90 zł/kg, średnia: 7,10 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

02.08.2021 MATIF: pszenica WRZ21-228,50 (+2,35%), kukurydza SIE21-290,00 (+2,11%), rzepak LIS21-527,25 (+0,91%) [euro/t]

02.08.2021 SPRZEDAM 40 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-213, tel: 504 732 502

02.08.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, opolskie, brzeski, 49-318, tel: 696 297 078

02.08.2021 SPRZEDAM 25 TON RZEPAKU, transport firmowy, śląskie, myszkowski, 42-350, tel: 886 521 141

02.08.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 780 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-330, tel.: 787 162 874

31.07.2021 SPRZEDAM 680 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58-59%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel: 721 335 315

31.07.2021 SPRZEDAM 25 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, łódzkie, poddębicki, 99-232, tel: 606 302 313

31.07.2021 SPRZEDAM 85 TON KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, słupecki, 62-400, tel: 663 689 136

30.07.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, opolskie, prudnicki, 48-231, tel.: 500 613 098

29.07.2021 SPRZEDAM 50 TON KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-120, tel: 884 882 777

29.07.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 650 kg, kuj.-pom., brodnicki, 87-330, email: slawmuz@wp.pl

29.07.2021 SPRZEDAM 200 JAJ TYGODNIOWO, rozmiar: M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 514 569 159

29.07.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 800 kg, opolskie, opolski, 46-030, tel.: 512 165 161

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

"Owczarstwo idzie ku dobremu, ino potrzebujemy wsparcia"

„Rolnicy zawsze chcą czegoś” - słyszę komentarz do tytułu tego artykułu z ust pracownika jednej z instytucji. Bardzo pragnę jednak dowiedzieć się, czego chcą polscy owczarze, a co już mają. Czy dofinansowania związane z produkcją owczarską nie są zadawalające? Są, a może ich rzeczywiście brakuje? Jakiego wsparcia potrzebują hodowcy owiec i na co mogą liczyć?

Czytaj więcej...

Minister ogłasza nabór wniosków o pomoc na refundację wydatków na bioasekurację

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, iż od dnia 6.08.2021 r. do dnia 27.08.2021 r. producenci rolni, którzy prowadzą gospodarstwo rolne, w którym  utrzymywane są świnie  – mogą składać wnioski o udzielenie pomocy o charakterze pomocy de minimis w rolnictwie na refundację 50% wydatków poniesionych w danym roku kalendarzowym na zakup materiałów niezbędnych do prowadzenia bioasekuracji w gospodarstwie.

Czytaj więcej...

Rosja: produkcja mleka coraz mniej opłacalna

Rosyjscy producenci mleka odnotowują w ostatnim czasie bardzo niski poziom rentowności swoich zakładów. Powodem niekorzystnej sytuacji są wzrastające koszty produkcji przy obniżonych sztucznie przez rząd cenach produktów mlecznych na półkach sklepowych.

Czytaj więcej...

Biomasa Partner Group z nową stroną internetową dla produktów marki OnDry – pelletu ściółkowego dla zwierząt

Szczegółowe opisy, parametry techniczne trzech rodzajów pelletu ściółkowego oraz referencje ambasadorów marki OnDry, w tym m.in. hodowcy złotego medalisty mistrzostw świata ogiera Sonet, zawodników sportowych i właścicieli stajni, którzy polecają produkty marki OnDry. Tak w skrócie można opisać to, co znajdziemy na nowej stronie internetowej firmy Biomasa Partner Group z produktami OnDry – pelletu ściółkowego dla koni (OnDry Elite), drobiu (OnDry Chick), bydła i trzody chlewnej (OnDry Grand).

Czytaj więcej...

Wegańskie alternatywy nie są tak samo odżywcze jak mięso

Mimo wielu podobnych składników wymienionych na etykietach, mięso i jego roślinne alternatywy są zasadniczo różne pod względem odżywczym i nie powinny być traktowane na równi. To wnioski z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke University.

Do złudzenia podobne

“Zamienniki mięsa” wyprodukowane z roślin często smakują niemal jak prawdziwe mięso, a 13 składników wymienionych na ich etykietach, wśród nich witaminy, tłuszcze i białko, sprawiają, że wydają się tak samo odżywcze. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy z Duke University wykazały, że mięso i jego roślinne alternatywy są pod względem wartości odżywczej zasadniczo różne.

Producenci substytutów mięsa dokładają wszelkich starań, aby ich produkt roślinny jak najbardziej przypominał mięso. Jednym ze stosowanych trików jest dodatek leghemoglobiny – pozyskiwanej z soi cząsteczki, przypominającej hemoglobinę z krwi zwierząt, lub udające krew dodatki ekstraktów z buraków ćwikłowych, jagód i marchwi.

Ponadto produkt jest zagęszczany włóknami roślinnymi, tak, aby imitować konsystencję prawdziwego mięsa. Poziom białka w roślinnym produkcie zwiększany jest wyizolowanymi białkami roślinnymi z soi lub grochu. W niektórych roślinnych alternatywach znajdziemy również dodatek witaminy B12 i cynku, co ma odtwarzać wartość odżywczą mięsa.

Jednak wiele innych składników nie pojawia się na etykietach produktów – i właśnie nimi mięso i rośline alternatywy zasadniczo się różnią.

Kluczowe różnice w metabolitach

W najnowszym badaniu naukowcy porównali zawartość w mięsie i jego zamiennikach różnych metabolitów – składników, które są kluczowe dla procesów biochemicznych, przekazywania sygnałów między komórkami i wielu innych zdarzeń zachodzących w organizmie. Istnieje około 100 000 takich cząsteczek, a około połowa z nich pochodzi z naszej diety.

To właśnie tymi cząsteczkami zasadniczo różnią się mięso i jego zamienniki. Laboratorium metabolomiczne Duke Molecular Physiology Institute porównało 18 próbek popularnej alternatywy roślinnej z 18 próbkami mielonej wołowiny. Analiza wykazała, że ​​aż 171 ze 190 zmierzonych metabolitów różniło się między roślinnym substytutem mięsa, a wołowiną.

Wołowina zawierała 22 metabolity, których nie zawierał substytut roślinny. Substytut roślinny zawierał 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. Największe różnice wystąpiły w aminokwasach, dipeptydach, witaminach, fenolach oraz różnych rodzajach nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kilka metabolitów, o których wiadomo, że są ważne dla zdrowia człowieka, znaleziono wyłącznie lub w większych ilościach w wołowinie, w tym kreatynę, anserynę, cysteaminę, glukozaminę, skwalen i kwas tłuszczowy omega-3. To składniki o ważnej roli fizjologicznej, przeciwzapalnej i stymulującej odporność.

Alternatywa roślinna zawierała kilka korzystnych metabolitów, których nie ma w wołowinie, takich jak fitosterole i fenole. Naukowcy podkreślają że roślinne alternatywy nie są złe czy szkodliwe, ale nie powinno się ich traktować jako prosty „zamiennik” dla mięsa w diecie.

 

Na podstawie:

Duke University. "Lab analysis finds near-meat and meat not nutritionally equivalent: Neither is good or bad, they are just not the same, authors say." ScienceDaily, 6 July 2021.

Hiszpania zastąpi Niemcy i Holandię w produkcji świń

Produkcja świń w Niemczech i Holandii od kilku lat wyraźnie spada. Powodem są utrudniająca hodowlę polityka dobrostanowa i środowiskowa, a także starzenie się populacji rolników i małe zainteresowanie branżą przez młodych ludzi. Pozycję państw w produkcji trzody chlewnej chętnie przejmuje Hiszpania, od kilku lat dynamicznie rozwijająca sektor wieprzowy.

Czytaj więcej...

Darmowe wizyty weterynarza dla rolników z Wielkiej Brytanii

W ramach nowego, rządowego programu w Wielkiej Brytanii hodowcom bydła, trzody chlewnej i owiec zaoferowane zostaną coroczne, darmowe wizyty lekarza weterynarii. Program ma na celu zmniejszenie występowania w kraju chorób zakaźnych i poprawę dobrostanu zwierząt, a także zwiększenie wydajności gospodarstw i zmniejszenie zużycia leków weterynaryjnych.

Czytaj więcej...

Rosja inwestuje 5 mld dolarów w fermy świń w Chinach

Jedna z największych rosyjskich firm rolniczych, RusAgro, zainwestowała w wart 5 miliardów dolarów amerykańskich projekt budowy kilku ogromnych ferm trzody chlewnej w Chinach, w prowincji Qingdao. Firma planuje dzięki temu produkować i sprzedawać w Chinach nawet 2 razy więcej wieprzowiny niż na rynku rosyjskim.

Czytaj więcej...

Wpływ temperatury na jakość i bezpieczeństwo mięsa w sklepach

Transport i przechowywanie żywności, szczególnie żywności szybko psującej się w obecnym czasie (ze względu na wysoką temperaturę) stanowi wyzwanie. Dynamicznie zmieniające się warunki (temperatura, zwiększona wilgotność, nasłonecznienie) zarówno w samochodach, jak i sklepach, mogą przyczynić się do obniżenia jakości zakupionych przez nas produktów, a nawet stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Poza odpowiednimi regulacjami prawnymi, które powinny zabepieczyć żywność oraz umożliwić swobodną wymianę towarów, najważniejsze jest zachowanie prawidłowych warunków, tak aby dać konsumentom poczucie bezpieczeństwa.

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu