Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
08 listopada 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8625 EUR EUR - 4,2638 GBP GBP - 4,9476 DKK DKK - 0,5706
Archiwum
08.11.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 178,50 (+ 0,14%), kukurydza STY20 - 163,50 (- 0,15%), rzepak LUT20 - 389,75 (+ 0,45%) [euro/tona] +++ +++ +++ 08.11.2019 12:35 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,80 - 5,50 zł/kg, średnia: 5,08 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Małe prosiaki – czy muszą zostać charłakami?

Martyna Frątczak

Prosięta o niskiej masie ciała w momencie urodzenia często radzą sobie gorzej na późniejszych etapach produkcji, wymagają dłuższego okresu tuczu i powodują straty ekonomiczne. Czy jednak dotyczy to wszystkich niewielkich prosiąt? I w jakim stopniu można zmniejszyć ten efekt odpowiednią paszą?

Czytaj więcej...

Jak kastracja wpływa na prosięta?

Martyna Frątczak

Chirurgiczna kastracja knurków zapobiega specyficznemu zapachowi mięsa i agresywnym zachowaniom zwierząt. Niektóre badania sugerują jednak, że prosięta przepłacają za to znacznie obniżonym zdrowiem i dobrostanem oraz słabszymi wynikami produkcyjnymi. Jak jest w rzeczywistości? Czy istnieje alternatywna dla chirurgicznej kastracji?

Czytaj więcej...

Bydło z Ciecierzyc znów na wolności. Obrońcy zwierząt nie radzą sobie z dzikim stadem?

Redakcja

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gorzowie Wlkp. otrzymał wczoraj zawiadomienie o ponownym, swobodnym przemieszczaniu się bydła na terenie gminy Deszczno. Przeprowadzona przez Inspekcję Weterynaryjną urzędowa kontrola potwierdziła rozproszenie się, (w okolicach miejscowości Borek), pozostawionych bez opieki zwierząt. Powiatowa weterynaria złożyła zawiadomienie do organów ścigania o możliwości popełnienia czynu zabronionego, polegającego na niezachowaniu ostrożności przy trzymaniu zwierząt. 

Czytaj więcej...

Nie będzie azylu dla dzikiego bydła z Ciecierzyc? Teraz grozi im podróż do rzeźni

Redakcja

Wszystko wskazuje na to, że dzikie stado bydła z gminy Deszczno nie będzie miało nowej siedziby. - Wycofujemy się, to już zdecydowane - powiedział Nowej Trybunie Opolskiej jeden z członków rolniczej rodziny ze wsi Goszowice, do której należą zabudowania hodowlane i pola w Naczkowie. - Nie podpisaliśmy umowy wstępnej, to nie było jeszcze dogadane. Mamy w okolicy pola, podobnie jak i inni znajomi rolnicy. Tu chodzi o stado dzikich krów, które w przyszłości mogą stanowić poważny problem i powodować szkody w okolicy – wyjaśnia. 

Czytaj więcej...

Ekstrakty roślinne w żywieniu krów – czy dobrym pomysłem?

Martyna Frątczak

Naturalne substancje roślinne budzą coraz większe zainteresowanie badaczy i rolników. Wiele z nich może być skutecznym i przyjaznym środowisku sposobem na zwalczanie chorób i poprawę wydajności bydła mlecznego i mięsnego. Czy jednak wiemy o nich na tyle dużo, by powszechnie wprowadzić je do żywienia zwierząt?

Czytaj więcej...

Małe rzeźnie rolnicze i przymiarka do uboju bydła na pastwisku

Redakcja

- Podnosi się wielki krzyk. Dotychczas nie wolno było w gospodarstwie, bo wielkie ubojnie miały to wszystko robić. Nawet na swoje potrzeby był problem, a ja wprowadzam małe ubojnie, które będą stanowić jedno pomieszczenie z betonową podłogą, kratką ściekową, zmywalnymi ścianami, szlauchem i dwoma hakami. Jednym w ścianie, żeby byk cię nie zabił jak będziesz go mordował, a drugi w suficie, żeby było gdzie go podkręcić – mówił niedawno w Przysieku Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Świński baron z Holandii skazany na więzienie za znęcanie się nad zwierzętami

Redakcja

 

Po kilku latach postępowania sądowego Adrianus Straathof, jeden z największych hodowców świń w Europie, został skazany przez niemiecki sąd na osiem miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata za okrucieństwo wobec zwierząt. W marcu 2014 r. ponad 60 urzędników przez trzy dni kontrolowało fermę w Straathofs w Genthin w Saksonii-Anhalt. W tym czasie w obiektach fermy trzymano około 12 000 macior i około 40 000 prosiąt. Odkryto prawie 100 macior oraz prosiąt z chorobami i urazami, które nie były leczone.

Czytaj więcej...

Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna

prof. Piotr Tryjanowski

Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywnie wiązane z wieloma czynnikami: wpływem na środowisko, zdrowie ludzi, a nawet nietrafione decyzje polityczne. Komunikacja o jakości mięsa już dawno wykroczyła poza granice klasycznej ekonomii. O jego zakupie coraz częściej decydują inne kryteria niż wyłącznie cena. Zdawałoby się, że to dobrze, bo rośnie liczba świadomych klientów, z którymi można rozmawiać na wyższym poziomie merytorycznym.

Czytaj więcej...

Krowy wyrażają ból mimiką pyska

Martyna Frątczak

Jedną z najważniejszych części zapewnienia zwierzętom dobrostanu jest eliminowanie ich cierpienia i bólu. Już samo rozpoznanie odczuwania bólu może jednak nastręczać problemów. Za wyjątkowo trudne do rozszyfrowania w tej kwestii uważa się bydło. Wiarygodną wskazówką może być jednak jego mimika pyska. Świadczą o tym wyniki jednego z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Precyzyjny chów drobiu: w stronę poprawy dobrostanu i wydajności

Martyna Frątczak

W masowej produkcji zwierzęcej znaczenie i kondycja pojedynczych zwierząt bardzo często umyka uwadze rolników. Szczególnie wiele problemów, odbijających się niskim dobrostanem ptaków, dotyczy komercyjnego utrzymywania drobiu. W ich rozwiązaniu pomóc mogą nowoczesne technologie, monitorujące poszczególne osobniki i ich środowisko.

Czytaj więcej...