kps

kojs

CenyRolnicze
21 października 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9449 EUR EUR - 4.5930 GBP GBP - 5.4461 DKK DKK - 0.6173
Archiwum


21.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,50 (-0,63%), kukurydza LIS21-247,25 (0,00%), rzepak LIS21-686,25 (-1,72%) [euro/t]

20.10.2021 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Mikrobiom ma związek z obgryzaniem ogonów u świń

Już od pewnego czasu wiadomo, że bakterie żyjące w jelitach mogą wpływać na psychikę i zachowanie zwierząt oraz ludzi. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Szwecji ujawniły, że niepoprawny skład mikrobiomu jelit może stać za wystąpieniem u świń agresji i obgryzania ogonów. Być może już wkrótce poprzez wpływ na mikrobiom będzie można eliminować zaburzenia behawioralne u trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Oświetlenie w chlewni: jak wpływa na maciory i prosięta?

Od dawna wiadomo, że płodność i rozród niektórych gatunków zwierząt silnie zależą od ilości światła w środowisku. Czy podobne zjawisko możemy znaleźć u trzody chlewnej? Odpowiedzi na to pytanie spróbowali udzielić amerykańscy naukowcy w swoim ostatnim badaniu. Sprawdzili, jak na czas ciąży, przebieg porodu i żywotność prosiąt wpłynął całodobowy i 12-godzinny cykl świetlny.

Czytaj więcej...

Świnie na lotniskach do zadań specjalnych

Na terenie holenderskiego portu lotniczego Amsterdam Schipol wkrótce zawitają świnie. Mają pomóc w odstraszaniu ptaków, które stanowią poważne zagrożenie dla samolotów. To nie pierwszy w historii pomysł wprowadzenia na teren lotniska trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Kto je konie? Ile kosztuje kilogram końskiego mięsa?

Konie można kochać, albo jeść. „Koń jaki jest, każdy widzi” - to najsłynniejsza sentencja autorstwa ks. Benedykta Chmielowskiego, który żył  w XVIII wieku. Problem polega na tym, że jedni ludzie widzą w koniu „kiełbaso-kotleta”, inni przyjaciela. Od tego ludzkiego postrzegania tych zwierząt zależy ich los, czasem tak skrajny jak przepaść między miłością, a nienawiścią (może lepiej: traktowaniem przedmiotowym). Trudno jest zjeść przyjaciela, ale to co „czynimy sobie podległym” już można. Czy w Polsce je się koninę? Czy jest dostępna na rynku? Jakie są jej ceny skupu i sprzedaży?

Czytaj więcej...

Choroby oddechowe świń: najczęstsze przyczyny i jak im zapobiegać

Choroby oddechowe u świń bardzo rzadko powodowane są wyłącznie przez jeden patogen. Najczęściej mamy do czynienia z zespołem chorobowym, na który składają się liczne czynniki wywołujące zaburzenia: bakterie, wirusy oraz warunki środowiskowe. Na te ostatnie hodowca może w dużym stopniu wpływać. Omawiamy, na co w szczególności warto zwrócić uwagę.

Czytaj więcej...

Bakterie wpływają na produkcję jaj u niosek

Udział genów w kształtowaniu wydajności produkcyjnej kur niosek jest znacznie mniejszy, niż często się zakłada. Nawet u bardzo wydajnych ras niosek obserwuje się duże różnice w produkcji jaj u poszczególnych ptaków. Wynika to z wpływu na układ rozrodczy wielu czynników – żywienia, środowiska, a także, co niedawno odkryto, gatunków bakterii go zamieszkujących.

Czytaj więcej...

Węgrzy nie zamierzają rezygnować z klatek. To ludzie powinni wybrać

Węgierski rząd nie zgadza się z koncepcją Unii Europejskiej, która przewiduje, że kury nioski mogą być trzymane tylko w klatkach do 2025 roku. Sekretarz stanu ds. rolnictwa skrytykował zakaz hodowli klatkowej, który zagroziłby bezpieczeństwu dostaw w kraju i otworzyłby rynek unijny na dostawy jaj z krajów, które nie wymagają od swoich producentów spełniania norm dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Kasztany dla brojlerów: źródło ciekawego suplementu

W najnowszym eksperymencie naukowcy z Belgii postanowili przetestować wpływ tanin, inaczej garbników roślinnych, uzyskiwanych z kasztanowca, na zdrowie i wyniki produkcyjne brojlerów. Taniny roślinne w teorii działają ochronnie na komórki organizmu, stymulują odporność i mogą mieć wiele korzystnych skutków dla ptaków. Czy udało się to wykazać w praktyce?

Czytaj więcej...

Przywry żwaczowe i wątrobowe: jak częste u bydła w Niemczech?

Przywry żwaczowe to pasożyty bydła, które są relatywnie świeżym problemem w Europie. Od kilku lat wykrywa się je w kilku państwach na znacznym poziomie, sięgającym nawet 61% stad. Nadal brakuje jednak danych na temat występowania przywr żwaczowych w wielu regionach kontynentu. W ostatnich badaniach sprawdzono, czy pasożyt ten jest znacznym problemem w Niemczech.

Czytaj więcej...

Przenośna ferma na kółkach dla świń i drobiu

Pomysł utrzymywania świń oraz drobiu w przenośnych, mini-fermach na kółkach wydaje się na pierwszy rzut oka kompletnie absurdalny. Jednak kanadyjska firma, która za nim stoi, uważa, że to nowoczesne rozwiązanie problemów związanych z wolnowybiegowym chowem zwierząt.

Czytaj więcej...

Świnie mogą wyzdrowieć z ASF. Czy ubój ma sens?

Strategia walki z ASF jest nadal oparta niemal wyłącznie na uboju świń w ogniskach choroby. Odwlekane wprowadzenie na rynek szczepionki sugeruje, że mamy tutaj do czynienia bardziej z polityką, niż troską o ekonomię rolnictwa, zdrowie zwierząt i jakość żywności. Niektórych państw zwyczajnie nie stać na taką rozrzutność. Naukowcy z Wietnamu przedstawili wyniki 14-miesięcznej obserwacji loch, które przechorowały ASF. Jak szybko lochy usunęły wirusa z organizmu? Czy ich prosięta uległy zakażeniu?

Czytaj więcej...

Co zrobić, aby indyczki znosiły jaja cały rok?

Indyczki znoszą jaja tylko w ciągu około 28 tygodni roku. Ta sezonowość bardzo ogranicza zyski osiągane z ich hodowli. Wiadomo, że reprodukcja u indyków stymulowana jest wydłużającym się dniem wiosną i bodźcami świetlnymi docierającymi do ich mózgu. Sztuczna stymulacja świetlna nie przynosi jednak spektakularnych efektów. W najnowszych badaniach naukowcy chcą zrozumieć dlaczego i opracować metody lepszej manipulacji reprodukcją u ptaków.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu