Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
14 października 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,8958 EUR EUR - 4,2969 GBP GBP - 4,8998 DKK DKK - 0,5753
Archiwum
14.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 180,25 (+ 0,14%), kukurydza LIS19 - 164,75 (- 0,30%), rzepak LIS19 - 382,50 (- 0,33%) [euro/tona] +++ +++ +++ 14.10.2019 12:20 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,30 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,56 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Krowy wyrażają ból mimiką pyska

Martyna Frątczak

Jedną z najważniejszych części zapewnienia zwierzętom dobrostanu jest eliminowanie ich cierpienia i bólu. Już samo rozpoznanie odczuwania bólu może jednak nastręczać problemów. Za wyjątkowo trudne do rozszyfrowania w tej kwestii uważa się bydło. Wiarygodną wskazówką może być jednak jego mimika pyska. Świadczą o tym wyniki jednego z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Precyzyjny chów drobiu: w stronę poprawy dobrostanu i wydajności

Martyna Frątczak

W masowej produkcji zwierzęcej znaczenie i kondycja pojedynczych zwierząt bardzo często umyka uwadze rolników. Szczególnie wiele problemów, odbijających się niskim dobrostanem ptaków, dotyczy komercyjnego utrzymywania drobiu. W ich rozwiązaniu pomóc mogą nowoczesne technologie, monitorujące poszczególne osobniki i ich środowisko.

Czytaj więcej...

Który system utrzymania królików jest najlepszy ?

Redakcja

Króliki są zwierzętami o wielu kierunkach użytkowania, oprócz wysoce wartościowego mięsa, uzyskuje się także wełnę, skóry i nawóz. Cały łańcuch produkcyjny jest ze sobą ściśle związany. Czynniki wpływające na opłacalność chowu i hodowli (co bezpośrednio wiąże się z liczbą pozyskiwanych zwierząt), to wybór odpowiedniej rasy i systemu rozrodu. Natomiast na rozród, wpływ ma żywienie i warunki utrzymania – odpowiednie pomieszczenia i mikroklimat (temperatura, wilgotność, oświetlenie i wentylacja).

Czytaj więcej...

W Chinach wyhodowano świnię cięższą od niedźwiedzia polarnego. Wyższa waga tuczników ma być sposobem na deficyt wieprzowiny

Redakcja

Chińczycy zdołali wyhodować świnie o wadze 500 kg. Tego typu świnie świnie mogą być wyceniane na ponad 10 000 juanów (1399 USD) - ponad trzy razy więcej niż średni miesięczny dochód do dyspozycji w Nanning, stolicy prowincji Guangxi, w której mieszka Pang Cong, właściciel farmy. Tak pokaźnych rozmiarów świnie mogą być remedium na deficyt wieprzowiny w Chinach. 

Czytaj więcej...

Polskie zakłady mleczarskie coraz bardziej zrównoważone

Martyna Frątczak

Przemysł mleczarski uznawany jest za mało przyjazny środowisku, generujący ogromne zużycie energii i wody, a ponadto przyczyniający się do powstawania dużej ilości odpadów. Te niekorzystne dla środowiska czynniki szkodzą również zyskom zakładów mleczarskich. Wiele z nich działa jednak w coraz bardziej zrównoważony sposób, czego przykładem mogą być badane przedsiębiorstwa z kilku regionów Polski.

Czytaj więcej...

Przyzagrodowy chów gęsi – alternatywny dochód dla gospodarstw

Hanna Krugiełka

Przyzagrodowy chów gęsi to świetny sposób na dodatkowe pieniądze dla gospodarstwa, do tego przy niewielkim nakładzie i z pewnym zbytem. Propozycja rozpoczęcia przyzagrodowego chowu gęsi jest szczególnie atrakcyjna w dobie zagrożeń i zmniejszonej rentowności związanych z ASF. Do tego zakładający przyzagrodowy chów gęsi może liczyć na bardzo duże dofinansowanie. Szczegóły na ten temat znajdą Państwo w treści dzisiejszego artykułu.

Czytaj więcej...

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumentów o jej zakupie?

Martyna Frątczak

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, światowa konsumpcja mięsa wzrosła o prawie 60%. Najbardziej dynamiczny wzrost zaobserwować można było w krajach rozwijających się. To właśnie one prawdopodobnie stanowią przyszłość rynku mięsnego. Jednak pomimo ogólnych tendencji wzrostowych na rynku mięsnym, wołowina wciąż należy do rzadziej wybieranej kategorii mięsa i przewiduje się, że sytuacja ta się raczej nie zmieni. Wołowina w kwestii ceny nie może być konkurencyjna. Co jeszcze poza zasobnością portfela może wpływać na jej zakup? Najnowsze badanie z Brazylii odpowiada na to pytanie.

Czytaj więcej...

Trzeba wspierać krajową hodowlę świń. W innym wypadku skończymy jak Hiszpania

Paweł Hetnał

Wg jednego z działaczy Solidarności RI aby Polacy mieli dostęp do zdrowej wieprzowiny, potrzebne jest mocne wsparcie krajowych producentów. Wystarczy pomóc rolnikom, którzy wcale nie są leniwi, żeby w Polsce było milion macior, ponad 20 mln prosiąt, a z nich ponad 20 mln tuczników. Aby tak się stało należy hodowcom stworzyć warunki do budowy chlewni przystosowanych do rozrodu i zapewnić dopłaty do macior. Takiej woli rządzących nie ma. Tymczasem w Polsce spustoszenie sieje wirus ASF. - W Hiszpanii ASF był 30 lat i nie zostało nawet jedno gospodarstwo prywatne, które ma trzodę. U nas też nie zostanie, jeśli będziemy działać w taki sposób – przestrzega Aleksander Zaręba i dodaje,że coraz bardziej uzależniamy się od importu żywych świń i wieprzowiny z innych krajów jak Dania czy Niemcy. 

Czytaj więcej...

Odkrycie, które zwiększy wydajność krów. Naukowcy poznali mikrobiom żwacza.

Martyna Frątczak

We wnętrzu krowiego żwacza odkryto tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za wydajność mleczną i mięsną bydła. To pierwsze tego typu swoiste kompendium mieszkańców żołądka przeżuwaczy. Opisano około 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i 2 000 nieznanych wcześniej nauce gatunków zamieszkujących żwacz. Naukowcy ze Szkocji mają nadzieję, że przyczyni się to do lepszego wykorzystania możliwości zwierząt i zwiększenia opłacalności produkcji mleka oraz mięsa.

Czytaj więcej...