Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lutego 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8242 EUR EUR - 4,3387 GBP GBP - 4,9787 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
22.02.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,64 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ 21.02.2019 MATIF: pszenica kons. MAR19 - 195,00 (+ 1,17%), kukurydza MAR19 - 173,50 (- 0,29%), rzepak MAJ19 - 361,75 (+ 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Coraz większe utrudnienia dla obiektów powyżej 210 DJP

Redakcja

- Brak planów miejscowych w większości polski gmin został wykorzystany do oprotestowania sporej części inwestycji przez zwolenników nowego osadnictwa podmiejskiego, zabudowy letniskowej czy działalności pozarolniczej. Konfliktogenne projekty inwestycyjne w produkcję trzody chlewnej zniechęcają władze lokalne do wydawania pozwoleń na budowę, a procedura administracyjna zostaje celowo wydłużana o kilka lat narażając inwestora na dodatkowe koszty - zauważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 

Czytaj więcej...

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Redakcja

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Stosowne procedury istnieją, ale jak wygląda ich stosowanie w praktyce? Jakie są Wasze doświadczenia?

Czytaj więcej...

Jak wygląda hodowla zwierząt laboratoryjnych ?

Redakcja

Całkowita światowa liczba badań, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych może przekroczyć ponad 50 mln rocznie. Najbardziej popularne są myszy i szczury, które stanowią ok 83% zwierząt, później ryby, płazy gady i ptaki (łącznie 15%) i króliki 0,7% (wykres 1). Najpopularniejszymi kierunkami badań z wykorzystaniem zwierząt są medycyna i związany z nią rozwój nowych metod, terapii i profilaktyki, podstawowe badania biologiczne, medyczne, rozwój nowych metod diagnozowanie, ale także testowanie produktów używanych w gospodarstwie, rolnictwie i przemyśle.

Czytaj więcej...

Nie chcą silikonowej wołowiny z USA

Paweł Hetnał

12 lutego (godz. 11) odbędzie się pikieta pod ambasadą Stanów Zjednoczonych w Warszawie. Rolnicy będą manifestować przeciwko wprowadzaniu na europejski rynek wołowiny z USA i psuciu stosunków dyplomatycznych z Iranem, który jest dużym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych.

Czytaj więcej...

Francja-nieelegancja – tam również niedawno był skandal z niehumanitarnym ubojem zwierząt

Paweł Hetnał

W listopadzie ubiegłego roku francuskie stowarzyszenie obrońców zwierząt L214 opublikowało materiały z rzeźni w Boischaut w departamencie Indre, na których widać w jak skandalicznych warunkach dochodzi do uboju zwierząt. Ministerstwo rolnictwa nakazało natychmiastowe zamknięcie tego zakładu, ubijającego ponad 17 tys. zwierząt rocznie. Filmy z tej rzeźni opublikowane przez L241 wstrząsnęły Francuzami.

Czytaj więcej...

Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierząt. Sugerują zmianę diety i krytykują ministra Ardanowskiego

Redakcja

Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dziennikarzy „Superwizjera” proceder zabijania i sprzedawania mięsa chorych krów to nie problem jednej łamiącej prawo ubojni, czy wyłącznie samego systemu kontroli. „Zieloni” uważają, że patologia, której symptomem jest przypadek z okolic Ostrowi Mazowieckiej, jest jednym z wielu problemów obecnego systemu produkcji i konsumpcji mięsa, których zwalczenie jest niemalże niemożliwe. - Jednak aby te problemy ograniczyć, musimy radykalnie poprawić sposób w jaki chowa się zwierzęta w Polsce, jak się je sprzedaje i naszą dietę – wynika z opublikowanego wczoraj raportu Greenpeace Polska.

Czytaj więcej...

Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE na Dolnym Śląsku

Redakcja

W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) podała, iż polski Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zgłosił wykrycie w Polsce przypadku nietypowej gąbczastej encefalopatii bydła (nietypowej BSE). Podejrzenie nietypowej BSE bez wystąpienia objawów klinicznych stwierdzono u krowy z hodowli w Mirsku na Dolnym Śląsku. Zakażona krowa została zabita i zutylizowana.

Czytaj więcej...

Mleko, a nietolerancja laktozy? Czy możemy nadal je pić?

Redakcja

Na świecie w roku 2017 wyprodukowano 652,5 mln ton mleka krowiego (Tabela 1), jest to wzrost o 1,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Polska jest 6 producentem mleka krowiego w Unii Europejskiej, a produkcja w roku 2017 wyniosła 13,6 mln ton. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie. Niestety ze względu na cukier (laktozę), zawarty w tym mleku zwierzęcym, osoby nietolerujące tego składnika sięgają coraz częściej po mleka roślinne. Spośród mlek roślinnych wyróżniamy m.in. sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, orzechowe, konopne. Mleka te są szeroko dostępne, a wybór producentów jest dość duży.

Czytaj więcej...

Minister zapowiada drakońskie kary dla zamieszanych w ubój chorego bydła

Redakcja

Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, w dzisiejszej audycji na antenie Polskiego Radia odniósł się do afery związanej z ubojem chorego bydła w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej. W jego opinii ten incydentalny przypadek psuje wizerunek polskiej żywności. Minister zapowiada, że te sprawę i każdy następny przypadek tego typu należy „wypalić gorącym żelazem”.

Czytaj więcej...

Po reportażu o uboju chorych krów wielkie poruszenie. Będą kamery w każdym zakładzie?

Redakcja

W miniony piątek telewizja TVN, w programie ”Superwizjer”, przedstawiła materiał śledczy, który ukazuje proceder uboju chorych krów na terenie jednego z mazowieckich zakładów. Sceny zawarte w tym reportażu są wstrząsające i wielu konsumentom mogą na długi czas obrzydzić jedzenie wołowiny. Środowisko hodowców ma nadzieję, że ten incydentalny przypadek nie będzie miał wpływu na ocenę całej branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Wypas krów na pastwiskach z dopłatami?

Redakcja

Świętokrzyska Izba Rolnicza złożyła wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący wprowadzenia dopłaty do wypasu krów na pastwiskach, łąkach i innych powierzchniach paszowych. Wniosek dotyczy utworzenia nowego działania i wprowadzenie go na stałe do PROW 2021-2027.

Czytaj więcej...

Czy na hodowli strusi można jeszcze zarobić?

Hanna Krugiełka

Strusie są dla mnie przemiłymi kolosami o kreskówkowym uśmiechu. Trudno mi sobie jednak wyobrazić coś takiego, jak ubojnia strusi. Jajka, raczej jaja (waga od 12 gram do 2 kilogramy), pióra – owszem. Miłe pamiątki z wyjazdów do gospodarstw agroturystycznych, biżuteria. Ale strusie mięso? Ubojnie? No dobrze, w końcu z wykształcenia jestem rolnikiem, to i strusie mięso na talerzu powinnam sobie wyobrazić.

Czytaj więcej...

Kozy preferują twarze uśmiechniętych ludzi

Martyna Frątczak

Proces udomowienia zwierząt ukształtował ich budowę ciała, fizjologię oraz sposób zachowania, co było wynikiem potrzeby i chęci człowieka do współpracy z oswojonymi i przewidywalnymi stworzeniami, różniącymi się od swoich dzikich krewniaków. Zwierzęta takie, jak psy czy konie, sztukę odbierania i właściwego interpretowania sygnałów płynących ze strony człowieka opanowały na bardzo wysokim poziomie. To, czy zwierzęta gospodarskie wykorzystywane przede wszystkim jako źródło surowców również posiadły podobne zdolności, nie jest już wcale takie oczywiste. Coraz więcej eksperymentów pokazuje jednak, że również one potrafią rozpoznawać komunikaty ludzkie, nawet tak subtelne, jak uśmiech czy grymas złości na twarzy. Nie są one z pewnością tajemnicą dla kóz domowych, czego dowiedli badacze w jednym z najnowszych badań.

Czytaj więcej...