EUROP to nic innego jak poubojowa ocena zawartości mięsa w tuszy wieprzowej. Jej początki sięgają roku 1993, kiedy hodowcy trzody chlewnej zaczęli domagać się rozliczania uwzględniającego jakość dostarczanego do zakładu surowca.
Klasa S – 60% i więcej mięsa w tuszy, klasa E – 55,0-55,9%, klasa U – 50,0-54,9%, klasa R – 45,0-49,9%, klasa O – 40,0-44,9%, klasa P – poniżej 40,0%
Zdarza się również, że zakłady mięsne czy ubojnie wystawiają w naszych tabelach również ceny hurtowe sprzedaży schabu, karkówki, szynki, podrobów wieprzowych czy tłuszczy i skór.
Podejmując negocjacje cenowe z danym zakładem należy przyjąć, że możliwa do uzyskania cena transakcyjna za 1 kilogram półtuszy czy innego asortymentu (szczególnie przy zakupie większej ilości) jest o parę procent niższa od oficjalnej stawki podanej przez firmę w tabeli.