kojs

kps

CenyRolnicze
13 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8659 EUR EUR - 4.2883 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5746
Archiwum


13.09.2024 13:33 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,90 zł/kg, średnia: 8,38 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 222,75 (-0,11%), kukurydza LIS24: 203,75 (+0,49%), rzepak LIS24: 466,25 (+0,11%)

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

11.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

10.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-530, tel.: 784 074 029

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Mięso

Produkujemy najlepszą wieprzowinę w Europie, a jemy mięso z mrożonych zapasów strategicznych innych krajów

- Pogłowie trzody chlewnej zmniejszyło się w ciągu 20 lat z 18,5 mln do niespełna 9 mln sztuk. Pozycja polskiego mięsa na rynkach zagranicznych jest coraz słabsza. Niestety, polscy producenci zaczynają przegrywać także na własnym podwórku – stwierdza lek. wet. Maciej Perzyna, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Czytaj więcej...

Duże przejęcie na rynku mięsa w Niemczech. Gigant wzmacnia pozycję na rynkach wołowiny i wieprzowiny

Wczoraj Vion ogłosił zawarcie zasadniczego porozumienia z grupą spółek Tönnies w sprawie przejęcia większości działalności Vion w zakresie wołowiny w Niemczech. Przejęcie to stanowi część ogłoszonej przez Vion na początku tego roku dezinwestycji niemieckich oddziałów. Realizacja tej sprzedaży na rzecz Tönnies spodziewana jest w 2025 r. i podlega kontroli antymonopolowej.

Czytaj więcej...

Niemcy zjedli w ubiegłym roku mniej wieprzowiny i wołowiny. Spożycie drobiu rośnie

Niemcy są dobrze zaopatrzeni w mięso, ponieważ poziom samowystarczalności (produkcja/konsumpcja) wynosi 120 procent wszystkich rodzajów mięsa (stan na 2023 r.). Jednak w porównaniu z rokiem poprzednim spadła o 3,7 punktu procentowego. Niemcy musiały importować więcej mięsa, aby pokryć spożycie. Jednak w przypadku każdego rodzaju mięsa sytuacja wygląda inaczej.

Czytaj więcej...

Cedrob Foods dla osób ceniących produkty wysokobiałkowe

– Zależy nam na naszych konsumentach. Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na produkty wysokobiałkowe i wychodzimy tym trendom naprzeciw. Przełamujemy stereotypy, że produkt wysokobiałkowy musi być wyprodukowany z mleka. A przecież to białko z mięsa drobiowego dostarcza więcej energii – mówi wiceprezes Cedrob Foods Marietta Stefaniak - Postanowiliśmy zadbać o konsumentów ceniących produkty wysokobiałkowe i mięso z kurczaka – dodaje.

Czytaj więcej...

Hodowla zwierząt jest szczególnie narażona na proces starzenia się i brak odnowy pokoleniowej

Pod koniec maja odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca. Spotkanie otworzył przewodniczący grupy Antonio Tavares, który podsumował ostatnie prace grupy oraz prace członków grupy w innych organizacjach dotyczących rynku wieprzowiny. W spotkaniu brali udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG).

Czytaj więcej...

Niemcy: Słabnie popyt na podróbki zastępujące mięso

Zapotrzebowanie gospodarstw domowych na produkty zastępujące mięso w Niemczech po raz pierwszy w 2023 r. nieznacznie spadło. Według Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI), po wolniejszym rozwoju popytu w 2022 r., w zeszłym roku wielkość zakupów zaliczyła niewielki spadek.

Czytaj więcej...

Czy polski drób podbije rynek chiński? Na razie toczą się rozmowy

Sekretarz stanu Jacek Czerniak w dniach 4-6 czerwca 2024 r. przebywał z wizytą w Pekinie. Wiceministrowi towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Głównym celem rozmów było kontynuowanie ustaleń ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.

Czytaj więcej...

Najbliższe dwa lata zdecydują o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie

Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ostatnie dwa lata w branży mięsnej można określić jednym słowem: brak stabilności. - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności. Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania  z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc - wyjaśnia Różański.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu