zm skiba

skiba

CenyRolnicze
31 maja 2023, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2559 EUR EUR - 4.5376 GBP GBP - 5.2567 DKK DKK - 0.6092
Archiwum


31.05.2023 14:16 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,40-8,40 zł/kg, średnia: 7,91 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

31.05.2023 MATIF: pszenica WRZ23: 218,25 (-0,91%), kukurydza CZE23: 217,00 (-0,57%), rzepak SIE23: 395,25 (+2,66%)

31.05.2023 KUPIĘ 1950 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

31.05.2023 SPRZEDAM 8 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, lidzbarski, 11-106, tel.: 517 069 018

31.05.2023 SPRZEDAM 1 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 794 707 102

27.05.2023 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 135 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

27.05.2023 SPRZEDAM 18000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, podlaskie, kolneński, 18-520, tel.: 576 433 382

27.05.2023 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

Sprzedam warchlaki krajowe 500-1500szt waga 28/30kg. Myco+ Circo, kredytowanie, transport. Tel 500 072 455 / 504 177 184

26.05.2023 KUPIĘ 1 T ŚRUTY SOJOWEJ, transport firmowy, podkarpackie, rzeszowski, 36-052, tel.: 663 516 960

26.05.2023 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podlaskie, suwalski, 16-420, tel.: 601 517 538

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Nauka jest bezwzględna dla wyznawców idei mięsa z próbówki. Ślad węglowy nawet kilkaset razy większy niż dla tradycyjnego mięsa

Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.

Czytaj więcej...

Chiny: Rośnie import wieprzowiny

Po gwałtownym spadku dostaw wieprzowiny do Chin w 2022 roku, import ponownie wzrósł w pierwszym kwartale tego roku. W ujęciu rok do roku zakupy wieprzowiny do Państwa Środka wzrosły o prawie 19 proc.

Czytaj więcej...

Globalna produkcja wieprzowiny utrzyma dotychczasowy poziom, ale spadnie handel zagraniczny

Amerykański Departament Rolnictwa USDA opublikował w tym tygodniu zaktualizowane prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego. Oczekuje się, że w bieżącym roku wielkość produkcji wieprzowiny będzie mniej więcej taka sama jak w roku poprzednim i wyniesie około 114,3 mln ton. Według szacunków USDA światowy handel zagraniczny wieprzowiną będzie prawdopodobnie o ponad 3% niższy niż w 2022 r.

Czytaj więcej...

Smak mięsa pochodzącego od zwierząt jest nie do podrobienia, choć naukowcy robią co mogą

Zamienniki mięsa (określane jako substytuty lub analogi mięsne) odnoszą się przede wszystkim do produktów bezmięsnych, które próbują niejako naśladować tradycyjne mięso pod względem smaku, konsystencji, wyglądu i wartości odżywczych. Produkty te to głównie roślinne zamienniki, które są bogatym źródłem białka i są nimi, na przykład: rośliny strączkowe, zboża, grzyby jadalne, ale także nasiona oleiste. Jednak jako alternatywę dla mięsa należy również rozważyć hodowane mięso i jadalne owady.

Czytaj więcej...

Niemcy jedzą najmniej mięsa od 1989 r. Największy spadek konsumpcji zaliczyła wieprzowina

- Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. W zeszłym roku były to 52 kilogramy na osobę, czyli około 4,2 kg mniej niż w 2021 r. – informuje Federalne Centrum Informacji Rolniczej (BZL). To najniższa wartość od czasu gdy takie statystki są prowadzone, czyli od 1989 roku. W porównaniu dziesięcioletnim, konsumpcja per capita spadła prawie o 9 kilogramów ( w 2012: 60,9 kg). 

Czytaj więcej...

Polacy najczęściej kupują mięso w dyskontach i w osiedlowych sklepach

Jak wynika z najnowszego raportu branżowego, 3 na 4 osoby kupują mięso w dyskontach. Natomiast blisko co trzeci respondent wybiera małe niezależne sklepy, np. osiedlowe. Nieznacznie mniej wskazań mają placówki wielkopowierzchniowe, w tym hipermarkety. Z kolei do rezygnacji z zakupu skłania ankietowanych głównie zły wygląd. Ponadto zniechęca też cena.

Czytaj więcej...

Włosi wprowadzają zakaz stosowania żywności wyprodukowanej w laboratoriach. Priorytetem jest ochrona dziedzictwa kulinarnego

Rząd Włoch zatwierdził we wtorek ustawę zakazującą stosowania żywności i pasz wyprodukowanych w laboratoriach. Nowe przepisy mają ochronić dziedzictwo rolno-spożywcze kraju. Autorzy ustawy podkreślają, że brakuje jednoznacznych badań naukowych, które potwierdzają bezpieczeństwo stosowania żywności syntetycznej.

Czytaj więcej...

Dumpingowe ceny wieprzowiny w sieciach handlowych. Przepisy na to pozwalają?

W jednym ze sklepów wielkopowierzchniowych był schab w cenie 11,86 zł/kg, podczas gdy zakłady mięsne w hurcie mogły zakupić ten sam element za 19 złotych. Innym razem w jednym ze sklepów sieci handlowej, reprezentowanej przez zachodni kapitał, można kupić schab w cenie 15 zł/kg, podczas gdy ten sam schabowy na rynku tradycyjnym sprzedawany jest w cenie 27 złotych. Jakim cudem?

Czytaj więcej...

Liczą ślad węglowy dla mięsa. Po co?

Naukowcy z ośrodka badawczego Rothamsted w Wielkiej Brytanii przekonują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Brytyjczycy wzięli pod uwagę nie tylko poziom emisji, ale połączyli ślad węglowy z wartościami odżywczymi. W eksperymencie porównano wpływ na środowisko produkcji bydła mlecznego, serów, jaj oraz wieprzowiny z orzechami, fasolą, tofu i zbożem. Efekty są bardzo zaskakujące.

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina straci smak? Trwa dyskusja o klasach mięsności

- Coraz głośniej pobrzmiewa dyskusja na temat rezygnacji z klasyfikacji SEUROP w obecnym kształcie. Chodzi o to, że w pogoni za jak najwyższą mięsnością, za tym aby wieprzowina była chuda, zatraciliśmy to, co w mięsie jest najważniejsze – smak, który pochodzi z tłuszczu śródmięśniowego – zauważa Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

Czytaj więcej...

Naukowcy nie popierają tych, którzy próbują prowadzić ideologiczną wojnę przeciwko hodowli zwierząt

Ponad 654 naukowców z uniwersytetów i instytucji badawczych z całego świata podpisało ważną międzynarodową deklarację popierającą zasadniczą rolę hodowli zwierząt w zrównoważonym systemie żywnościowym. Deklaracja dublińska  została sporządzona w październiku 2022 r. po dwudniowym międzynarodowym szczycie na temat społecznej roli mięsa.

Czytaj więcej...

Bruksela wieszczy trudną dekadę dla przemysłu mięsnego. Szczególnie źle wróży się produkcji wieprzowiny

Komisja Europejska oczekuje, że popyt na mięso będzie się rozwijał w przeciwnym kierunku w Unii Europejskiej i na świecie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Komisja Europejska widzi szczególnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny. Ogólnie rzecz biorąc, kwestie zrównoważonego rozwoju będą miały większy wpływ na produkcję i konsumpcję mięsa.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu