Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lutego 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8242 EUR EUR - 4,3387 GBP GBP - 4,9787 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
22.02.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,64 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ 21.02.2019 MATIF: pszenica kons. MAR19 - 195,00 (+ 1,17%), kukurydza MAR19 - 173,50 (- 0,29%), rzepak MAJ19 - 361,75 (+ 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++

Mięso

Francja: Sprzedawali koninę jako wołowinę. Jest surowy wyrok

Redakcja

Wczoraj paryski sąd wydał wyroki w jednej z największych w ostatnich latach afer mięsnych w Europie. Trzy lata więzienia w zawieszeniu na dwa lata – to kara dla Jacquesa Poujola, byłego dyrektora francuskiej firmy Spanghero, która kilka lat temu sprzedawała końskie mięso jako wołowinę. Proceder ten miał miejsce w latach 2012-2013.

Czytaj więcej...

Niemcy liderami dostaw wieprzowiny na rynek chiński

Redakcja

Niemcy zostali wiodącym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński. W ciągu minionego roku nasi zachodni sąsiedzi zdetronizowali Hiszpanów, zwiększając wielkość wywozu do Chin o 8 %, podczas gdy Hiszpania odnotowała spadek o 7,5 %. W tym samym czasie Brazylia potroiła swoje dostawy wieprzowiny do Państwa Środka. 

Czytaj więcej...

Czesi biorą pod lupę polską wołowinę

Redakcja

Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpowiednik, Jan Krzysztof Ardanowski, spotkali się w miniony poniedziałek w Brukseli w związku z skandalem w rzeźni w woj. mazowieckim. Polska wyeksportowała w zeszłym roku do Czech 14,3 tys. ton wołowiny. Nasi południowi sąsiedzi zaostrzyli kontrole dostaw polskiego mięsa.

Czytaj więcej...

Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa można zrobić trzy kilogramy szynki

Paweł Hetnał

Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjnej jedynki, minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski przekonywał widzów, że to polskie zakłady przetwórcze w zdecydowanej większości kupują mięso z Zachodu, co jest szkodliwe dla rodzimego rynku trzody chlewnej. Wg szefa resortu, importowane mięso jest gorszej jakości, ale za to jego właściwości sprawiają, iż zakłady przetwórcze z kilograma takiego surowca mogą wyprodukować aż trzy kilogramy szynki.

Czytaj więcej...

Wietnam gwarantuje utrzymanie eksportu mięsa wieprzowego z Polski

Redakcja

W dniach 21-24 stycznia 2019 r. pan Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii, przebywał w Wietnamie odbywając spotkania z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu, Zastępcą Dyrektora Departamentu Zdrowia Zwierząt Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu oraz z szefem Oddziału Weterynaryjnego Regionu 6. Podczas rozmów poruszono tematy eksportu mięsa wieprzowego z Polski, eksportu gotowych produktów mięsnych wieprzowych, eksportu mięsa wołowego oraz renegocjacji zapisów świadectwa na mięso drobiowe i uzgodnienia świadectwa na produkty rybołówstwa.

Czytaj więcej...

Włosi jedzą coraz więcej wieprzowiny

Redakcja

Produkcja trzody chlewnej we Włoszech osiągnęła 1,1 miliona ton w okresie od stycznia do września 2018 r., co stanowi wzrost o + 1,9% (21 000 ton) w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. W tym samym okresie poddano ubojowi 8.38 miliona świń - o 1,4% mniej niż przed rokiem, co wskazuje na wzrost masy tuszy.

Czytaj więcej...