kps

kps

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

11.10.2021 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 603 225 398

11.10.2021 KUPIĘ 650 WARCHLAKÓW DANBRED, 30 kg, kuj.-pom., żniński, 88-410, 697 917 393

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Mięso

Do Polski trafia wieprzowina nawet z Nikaragui

Do końca sierpnia tego roku do Polski zaimportowano 384 615 ton mięsa wieprzowego wycenianego na 708 212 000 EUR. W tym czasie najwięcej wieprzowiny do Polski dostarczyli Belgowie – 119 656 ton o wartości 190 194 000 EUR i Niemcy – 101 364 ton o wartości 219 055 000 EUR.

Czytaj więcej...

Wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko

Duńscy naukowcy nie zakładają, że mięso in vitro wkrótce zagości na rynku. Według analizy aktualnych badań Duńskiego Instytutu Technologicznego (DTI) i literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne. Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i jednocześnie ekonomicznego.

Czytaj więcej...

Bruksela zamierza uderzyć w produkcję mięsa. Zerowy podatek VAT dla „zdrowej żywności”

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Unia Europejska chce zmiany stawek VAT na żywność. Zdrowa żywność, np. w postaci owoców i warzyw, miałyby być objęta zerową stawką podatku, a żywność o największym śladzie węglowym, czyli głównie mięso, zostałaby objęta standardową stawką VAT, która w Polsce wynosi 23%. Przy takiej polityce brukselskich dygnitarzy już niebawem popularny „schabowy” może stać się towarem luksusowym.

Czytaj więcej...

Lidl będzie promował rodzimą wieprzowinę

Dyskont Lidl ogłosił, że chce pomóc rodzimym rolnikom hodującym świnie, poprzez dodatkowe działania marketingowe. W najbliższym czasie we wszystkich ponad 3200 oddziałach prowadzone będą kampanie promujące sprzedaż produktów wieprzowych. Czy chodzi o Polskę? Oczywiście, że nie…

Czytaj więcej...

Katar szykuje się do sprzedaży mięsa z laboratorium. Amerykanie już kręcą biznes

Amerykański start - up Eat Just planuje zbudować w Katarze zakład produkcyjny „czystego mięsa”, czyli wytwarzanego w laboratorium prawdziwego mięsa bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt. Firma współpracuje ze wspieranym przez państwo Doha Venture Capital i Qatar Free Zones Authority. Nowy zakład będzie znacznie większy niż ten powstały w Singapurze i pozwoli wejść na nowe rynki.

Czytaj więcej...

Porozumienie branżowe do Biedronki: Kupujcie polską wieprzowinę z czerwonej strefy!

Porozumienie Branżowe ds. walki z ASF zwróciło się do władz sieci handlowej Biedronka z apelem dotyczącym konieczności  wprowadzania do obrotu mięsa wieprzowego z pozyskanego od świń pochodzących z III strefy ASF. Branża przekonuje, że mięso pozyskiwane z tych stref jest w kompleksowo przebadane poda kątem obecności wirusa ASF i jest bezpieczne dla konsumentów.

Czytaj więcej...

Lakoniczna odpowiedź ministerstwa ws. importu wieprzowiny. Kontrole mają charakter niedyskryminujący

W połowie sierpnia samorząd rolniczy wyraził zaniepokojenie faktem, iż polskie zakłady przetwórcze na masową skalę importują żywiec wieprzowy i mięso wieprzowe z Belgii i Niemiec. Oczekiwano, że ministerstwo sprawdzi czy mięso nie pochodzi ze stref ASF i czy ten towar podlega należytej kontroli. Resort rolnictwa w odpowiedzi nadesłał jedynie zapewnienie, że służby weterynaryjne zapewniają odpowiednią kontrolę, a przepisy w tym zakresie ściśle reguluje prawo unijne.

Czytaj więcej...

Niemieckie rzeźnie zmagają się z brakami kadrowymi. To zwiększa presje na rynku żywca

W Niemczech kilka dużych rzeźni narzeka na brak pracowników. Podobnie jak w szczytowym momencie kryzysu pandemicznego, dotyczy to szczególnie pracochłonnego rozbioru mięsa. Kilka rzeźni świń jak Westfleisch w Coesfeld i Oer-Erkenschwick, Tönnies, dawna ubojnia EGO i prywatna ubojnia Manten w Nadrenii zmagają się z problemami personalnymi. Ze względu na brak pracowników zakłady mięsne czasami działały tylko w systemie jednozmianowym lub produkcja była całkowicie wstrzymywana.

Czytaj więcej...

W Wielkiej Brytanii nie ma kto ubijać świń. Potężne zatory w rzeźniach i groźba utylizacji zdrowych zwierząt

Brytyjski sektor trzody chlewnej boryka się z nadwyżką trzody chlewnej ze względu na brak personelu w rzeźniach i przetwórstwie mięsnym. Według przedstawiciela National Pig Association (NPA) dotyczy to łącznie 70 000 zwierząt. Jeśli rząd nie zainterweniuje, liczba ta będzie rosła o 15 000 zwierząt tygodniowo z powodu braku miejsca w chlewniach. - Jeśli nic się nie zmieni, zdrowe świnie będą musiały zostać zutylizowane – przestrzega dyrektor NPA, Zoe Davies.

Czytaj więcej...

Chiny wyprodukują sobie wieprzowinę w Argentynie? Protest ekologów

Działacze na rzecz ochrony środowiska w zeszłym tygodniu wyszli na ulice Buenos Aires, aby zaprotestować przeciwko potencjalnemu porozumieniu między Argentyną a Chinami, które pozwoliłoby zwiększyć produkcję wieprzowiny w tym kraju Ameryki Południowej. - Porozumienie z Chinami będzie oznaczać opracowanie największego w historii Argentyny projektu uprzemysłowienia zwierząt w celu eksportu wieprzowiny do kraju, który zdecydował się przenieść produkcję (wieprzowiny) poza swoje terytorium z powodu afrykańskiego pomoru świń - uważają ekolodzy. 

Czytaj więcej...

Można zwalczyć ASF i wznowić eksport wieprzowiny do krajów azjatyckich

Belgia może ponownie eksportować wieprzowinę do Japonii. Zostało to ogłoszone przez Federalną Agencję Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FAVV). Japonia jest kolejnym krajem, który ponownie dopuszcza belgijską wieprzowinę po tym jak Belgowie uporali się z wirusem ASF. Belgian Meat Office nazywa ponowne otwarcie tego rynku ważnym sygnałem dla krajów trzecich.

Czytaj więcej...

W pierwszej połowie roku wzrósł unijny eksport wieprzowiny do krajów trzecich

Eksporterzy wieprzowiny z Unii Europejskiej sprzedali w pierwszej połowie 2021 r. więcej mięsa do krajów trzecich niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a nawet ustanowili nowy rekord ilościowy. Jak wynika ze wstępnych danych Komisji Europejskiej, w pierwszych 6 miesiącach br. z krajów wspólnoty wyeksportowano 2,96 mln ton mięsa, w tym produktów ubocznych z rzeźni o łącznej wadze 423 tys. t (o 16,7% więcej niż w I półroczu 2020 r).

Czytaj więcej...

Czy polscy rolnicy powinni obawiać się sztucznego mięsa? W państwowym instytucie pod Krakowem trwają przygotowania do masowej produkcji

W Państwowym Instytucie Badawczym w podkrakowskich Balicach powstaje sztuczne mięso. - Wiemy, że nadchodzi rewolucja. Chcemy być jej częścią - mówi pracująca tam biotechnolog, prof. Katarzyna Ropka-Molik. Jak czytamy w Gazecie Krakowskiej, korzyści z produkcji sztucznego mięsa są różne: etyczne (nie zabijamy zwierząt), ekologiczne (tradycyjna produkcja mięsa dewastuje środowisko), kulturowe i - w perspektywie - ekonomiczne.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu