Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania. Zakwestionowano aż 46,6% towarów.
– Zależy nam na naszych konsumentach. Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na produkty wysokobiałkowe i wychodzimy tym trendom naprzeciw. Przełamujemy stereotypy, że produkt wysokobiałkowy musi być wyprodukowany z mleka. A przecież to białko z mięsa drobiowego dostarcza więcej energii – mówi wiceprezes Cedrob Foods Marietta Stefaniak - Postanowiliśmy zadbać o konsumentów ceniących produkty wysokobiałkowe i mięso z kurczaka – dodaje.
Pod koniec maja odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca. Spotkanie otworzył przewodniczący grupy Antonio Tavares, który podsumował ostatnie prace grupy oraz prace członków grupy w innych organizacjach dotyczących rynku wieprzowiny. W spotkaniu brali udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG).
Zapotrzebowanie gospodarstw domowych na produkty zastępujące mięso w Niemczech po raz pierwszy w 2023 r. nieznacznie spadło. Według Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI), po wolniejszym rozwoju popytu w 2022 r., w zeszłym roku wielkość zakupów zaliczyła niewielki spadek.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak w dniach 4-6 czerwca 2024 r. przebywał z wizytą w Pekinie. Wiceministrowi towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Głównym celem rozmów było kontynuowanie ustaleń ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.
Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ostatnie dwa lata w branży mięsnej można określić jednym słowem: brak stabilności. - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności. Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc - wyjaśnia Różański.
Wegańskie alternatywy coraz słabiej się sprzedają. Beyond Meat – znany producent roślinnych zamienników mięsa – w pierwszym kwartale tego roku odnotował straty w wysokości 54,4 mln dolarów amerykańskich.
W zeszłym roku w państwach członkowskich Unii Europejskiej spożyto średnio 64 kg mięsa na mieszkańca. Istnieją duże różnice pomiędzy poszczególnymi państwami członkowskimi. Polscy konsumenci statystycznie zjadają o 4 kg więcej mięsa od średniej unijnej. Liderem jest Irlandia, gdzie zjada się 86 kg mięsa na mieszkańca.
Startupowa firma MyriaMeat z Monachium hoduje w laboratorium filet wieprzowy z prawdziwych komórek świńskich. Na początek potrzebne jest żywe zwierzę, ale nie jest wymagane zabijanie.
Produkty zastępujące mięso nadal cieszą się popularnością wśród części Niemców, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw dla mięsa stale rośnie. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w zeszłym roku za Odrą wyprodukowano o 16,6% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim.
Niemieccy producenci mięsa i kiełbas stoją przed poważnymi wyzwaniami. Upadek hodowli zwierząt powoduje zmniejszenie podaży surowców, a wzrost kosztów trudno przełożyć na wyższe ceny sprzedaży. Stowarzyszenia branżowe za trudną sytuację obwiniają szaleństwo regulacyjne rządu.
Podczas tegorocznych targów FHA-Food & Beverage (FHA) w Singapurze polski resort rolnictwa i rozwoju wsi reprezentował sekretarz stanu Stefan Krajewski. Efektem wizyty jest otwarcie rynku singapurskiego dla mięsa wołowego z Polski.
Coraz więcej regionalnych rzeźni w Niemczech w likwidacji. Powodem są wysokie koszty, brak personelu i ogromne straty ekonomiczne. W takich warunkach trudno o realizację założeń dotyczących krótkich łańcuchów dostaw.
Długoterminowy trend w kierunku niższego spożycia mięsa w Niemczech będzie kontynuowany w roku 2023. Spożycie mięsa spadło jednak mniej gwałtownie niż w latach poprzednich. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w 2023 roku o 430 gramów, do 51,6 kilograma.
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników, rząd francuski opublikował dekret zakazujący używania nazw mięsa w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego.
29 stycznia 2024 roku w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi miało miejsce oczekiwane przez branżę spotkanie Krajowej Rady Wieprzowiny (KRW) z Ministrem Czesławem Siekierskim.
Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że w najbliższych latach większość producentów mięsa czerwonego zanotuje spadki produkcji. Szacuje się, że statystyczny Europejczyk do 2032 r. rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Prognozowany jest natomiast wzrost spożycia drobiu - o 0,7 kg.
Ministrowie rolnictwa Unii Europejskiej nie są zgodni w kwestii mięsa laboratoryjnego. Włochy wprowadziły już zakaz w tym zakresie, a władze Austrii i Francji wyraziły w tym tygodniu ostrą krytykę na forum Rady ds. Rolnictwa. Przedstawiciele Niemiec, Holandii i Danii byli mniej sceptyczni.
Austria, Francja i Włochy, a także dziewięć innych krajów UE będą przekonywać pozostałych członków wspólnoty, że mięso hodowane w laboratorium stanowi zagrożenie dla „oryginalnych metod produkcji żywności”.
Koniec roku to okres, który sprzyja podsumowaniom i planom na przyszłość. W przypadku branży mięsnej ostatni rok można podsumować w nieco przewrotny sposób. Z jednej strony dane statystyczne potwierdzają to, że globalnie jemy coraz więcej mięsa. Z drugiej strony poszczególne kraje, a przoduje tu Unia Europejska, wprowadza lub planuje wprowadzić coraz więcej przepisów, których celem jest sprawienie, by produkcja mięsa stawała się coraz bardziej przyjazna środowisku.