kps

kojs

CenyRolnicze
27 czerwca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4369 EUR EUR - 4.6965 GBP GBP - 5.4655 DKK DKK - 0.6311
Archiwum


27.06.2022 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso

Czy jesteśmy samowystarczalni w kontekście produkcji mięsa w Polsce?

Rynek wieprzowy odnotował spadek eksportu o 7% w odniesieniu do roku ubiegłego (643 mln euro). Natomiast w tym samym czasie do Polski przywieziono produktów wieprzowych o łącznej wartości 707 mln euro (368 tys. ton). Te dane są niepokojące, zwłaszcza, że sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce jest skomplikowana. Co więcej na rynek Polski sprowadzamy prawie dwa razy tyle mięsa wieprzowego, ile sprzedajemy (665 tys. ton).

Czytaj więcej...

Politycy nie owijają w bawełnę. Chcą radykalnie zmniejszyć produkcję mięsa

Podczas spotkania członków stowarzyszenia niemieckich producentów trzody chlewnej ISN, sekretarz stanu Silvia Bender z Federalnego Ministerstwa Rolnictwa dała do zrozumienia, że ​​jej celem jest znaczne zmniejszenie spożycia mięsa przez niemieckich konsumentów w przyszłości. Z punktu widzenia Bender, Niemcy jedzą około dwa razy więcej mięsa niż jest to wskazane przez lekarzy i naukowców. - To również szkodzi klimatowi i środowisku – przekonywała sekretarz stanu. Powiedział to do 250 hodowców trzody chlewnej, którzy jak łatwo się domyślić, skwitowali tę wypowiedź okrzykami niezadowolenia.

Czytaj więcej...

Sprzedaż wieprzowiny w ramach RHD tylko ze świń ubitych w zatwierdzonych rzeźniach. Zmiany wymagają zgody Brukseli

Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do ministerstwa rolnictwa z wnioskiem o wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego, tak aby rolnik mógł we własnym gospodarstwie ubić tygodniowo 5 sztuk trzody chlewnej w warunkach jak na własne potrzeby a z przeznaczeniem na rolniczy handel detaliczny. Co na to ministerstwo?

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni cofnie nas do średniowiecza? Dostępne powszechnie mięso będzie towarem ekskluzywnym

- Oficjalnym celem Inicjatywy Obywatelskiej End The Slaughter Age (Świat bez rzeźni)jest wyłączenie zwierząt gospodarskich z działalności subsydiowanej przez KE i przekierowanie unijnego finansowania WPR do schronisk dla zwierząt. Docelowo Inicjatywa dąży do zniesienia i kryminalizacji wszelkich form wykorzystywania zwierząt gospodarskich. Jako etyczną alternatywę proponuje produkcję mięsa komórkowego, jaj, kości i skóry w laboratoriach oraz mięso warzywne, czyli substytut roślinny mięsa – uważa organizacja Hodowcy Razem.

Czytaj więcej...

Resort rolnictwa zamierza odbudować rynek hodowli trzody chlewnej poprzez ograniczenia importu wieprzowiny

- Polska ma nie tylko szanse sprostać kryzysowi żywnościowemu, ale również zwiększyć poziom eksportu mięsa – mówił Lech Kołakowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Pomimo kryzysu gospodarczego wywołanego pandemią i wojną na Ukrainie polska branża mięsna w I kwartale bieżącego roku osiągnęła rekordowe wyniki.

Czytaj więcej...

W Niemczech rośnie rynek produktów mięsopodobnych

Substytuty mięsa stają się coraz bardziej popularne, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw stale rośnie. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech wyprodukowano w ubiegłym roku prawie o 17% więcej substytutów mięsa niż rok wcześniej. Mimo tego wzrostu wartość substytutów mięsa jest nadal stosunkowo niewielka w porównaniu do produktów mięsnych, która w 2021 r. była około 80-krotnością wartości substytutów mięsa.

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni – nasila się antymięsna kampania „klimatystów”

Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu