zm skiba

kojs

CenyRolnicze
27 września 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9476 EUR EUR - 4.7616 GBP GBP - 5.3465 DKK DKK - 0.6403
Archiwum


26.09.2022 13:08 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 344,25 (-0,58%), kukurydza LIS22: 334,75 (-1,11%), rzepak LIS22: 588,50 (-3,01%)

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

24.09.2022 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

23.09.2022 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, opolski, 24-340, tel.: 607 687 989

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Niemcy ani myślą zrezygnować z jedzenia kiełbasy

Pomimo medialnego prania mózgu, dla 84% Niemców kiełbasa i szynka nadal będą ważną częścią diety. Pokazują to aktualne dane z sondażu przeprowadzonego przez firmę badawczą Kantar na zlecenie Federalnego Związku Niemieckich Producentów Kiełbas i Szynki (BVWS). 

Czytaj więcej...

Szwajcarzy odrzucają pomysł zakazu hodowli przemysłowej

W niedzielę szwajcarscy wyborcy odrzucili w referendum propozycję zakazu hodowli przemysłowej, co wiązałoby się z zaostrzeniem i tak już surowych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Rządowa aplikacja VoteInfo wykazała wstępny wynik 62,86% głosów przeciwko propozycji poddanej referendum w ramach szwajcarskiego systemu demokracji bezpośredniej, która zakładała konstytucyjną ochronę „godności zwierząt hodowlanych”, takich jak bydło, kurczaki i świnie.

Czytaj więcej...

Roślinne zamienniki mięsa to kolejna utopia. WHO potwierdza, że podróbki to nie jest samo zdrowie

Raport WHO z 2021 roku klasyfikuje roślinne zamienniki mięsa jako żywność wysoko przetworzoną. Zdecydowana większość z nich ma bardzo skomplikowany skład. Znajdziemy w nich groźnie brzmiące nazwy takie jak metyloceluloza czy karagen. W szczególności ten ostatni może budzić wiele wątpliwości. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że karagen może powodować stan zapalny jelit, uszkodzenie błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet przyczyniać się do insulinooporności czy cukrzycy.

Czytaj więcej...

Będą otwierać sklepy z dziczyzną

Większą promocję polskiej żywności pochodzącej z łowiectwa zapowiedział w Pułtusku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. – Wspólnie z Lasami Państwowymi będziemy otwierać sklepy pod nazwą „Dobre z lasu” – zapowiedział podczas otwarcia I Mazowieckiego Konkursu Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej.

Czytaj więcej...

Chcą wyrzucić nam mięso z talerza. Zaczęli od zakazu reklamowania

Zakaz reklamy mięsa ma obowiązywać od 2024 roku. Na razie dotyczy to tylko holenderskiego miasta Haarlem. Inicjatywa partii GroenLinks spotkała się nie tylko z oporem przedstawicieli branży mięsnej, ale również profesora prawa Hermana Bröringa z Uniwersytetu w Groningen, który stwierdził, że taki zakaz godzi w wolność słowa i może skutkować wieloma pozwami ze strony producentów i sprzedawców.

Czytaj więcej...

Branży mięsnej grozi zapaść. Ekonomiczno-ideologiczny walec zmiażdży polską produkcję?

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) po sytuacji kryzysowej jaką wywołały przerwy w dostawach dwutlenku węgla przyjrzała się sytuacji ekonomicznej przedsiębiorców branży mięsnej. Wszyscy podkreślają, że produkcja na każdym etapie, od hodowcy, poprzez ubojnie, aż po producentów mięsa i wędlin, staje się coraz mniej rentowna. Branże może dotknąć kryzys, jakiego nie widzieliśmy od lat. Wszystko spowodowane jest rosnącymi cenami wszystkich nośników energii. W niektórych przypadkach wzrosły one kilka, a nawet kilkanaście razy, co oznacza koszty prowadzenia działalności większe nawet o 100 milionów złotych rocznie. 

Czytaj więcej...

Branża mięsna czeka na konkrety odnośnie CO2. Czy będzie drożej?

- Cieszą nas zapowiedzi wsparcia samych rolników, jednak co stanie się z producentami i przetwórcami? Wszystkie sygnały, jakie docierają od zrzeszonych przez UPEMI przedsiębiorców, wskazują na jedno: nie wiemy co robić dalej. Zarówno ubojnie jak i producenci nie są technicznie przygotowani na gromadzenie dużych ilości CO2, który jest produktem „ubocznym” procesu produkcji nawozów. Nawet najwięksi producenci mogą zapewnić sobie zapasy na kilka lub kilkanaście dni – przestrzega Wiesław Różański - prezes zarządu UPEMI.

Czytaj więcej...

Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny będzie bezpłatne

- W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni – czytamy w komunikacie ministerstwa rolnictwa.

Czytaj więcej...

Rzeźnie bez dwutlenku węgla i ciekłego azotu? Niebawem mogą być wstrzymane uboje

Wstrzymanie produkcji w Grupie Azoty i spółce Anwil to nie tylko problem z dostawami nawozów, ale również dwutlenku węgla, niezbędnego dla przemysłu spożywczego. Producenci mięsa i hodowcy są przerażeni. - Na 5-6 dni starczą zapasy CO2 w zakładach mięsnych. Później mogą być wstrzymane uboje trzody i drobiu – przestrzega Witold Choiński ze związku Polskie Mięso. Przerażony takim stanem rzeczy jest również Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. 

Czytaj więcej...

Bezkarna nagonka na polskie mięso na arenie międzynarodowej. Czy polskie władze zareagują?

W ostatnich tygodniach w mediach polskich i zagranicznych ukazywały się artykuły dotyczące oszustwa, jakiego rzekomo miała się dopuścić polska firma, współpracująca z francuskimi organizacjami charytatywnymi, która wysyłała do Francji, w ramach l’épicerie solidaire, złej jakości mięso. W telewizji France 2 padło oskarżenie, iż mięso z Polski „zawierało w sobie przemielone kości i podroby”, a informacja ta trafiła do milionów odbiorców, niewątpliwe utrwalając wśród tamtejszych widzów negatywny obraz żywności pochodzącej z Polski.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu