kojs

kps

CenyRolnicze
22 maja 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9243 EUR EUR - 4.2575 GBP GBP - 4.9950 DKK DKK - 0.5706
Archiwum


22.05.2024 13:57 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,00 zł/kg, średnia: 8,50 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

22.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 259,25 (+0,88%), kukurydza CZE24: 218,00 (-1,69%), rzepak SIE24: 488,00 (+1,83%)

21.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 608 521 742

20.05.2024 SPRZEDAM 26 BYKÓW, mięsny, 780 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 510 232 873

19.05.2024 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 698 369 703

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Najbliższe dwa lata zdecydują o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie

Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ostatnie dwa lata w branży mięsnej można określić jednym słowem: brak stabilności. - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności. Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania  z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc - wyjaśnia Różański.

Czytaj więcej...

Niemcy: Spowolnił spadek spożycia mięsa

Długoterminowy trend w kierunku niższego spożycia mięsa w Niemczech będzie kontynuowany w roku 2023. Spożycie mięsa spadło jednak mniej gwałtownie niż w latach poprzednich. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w 2023 roku o 430 gramów, do 51,6 kilograma.

Czytaj więcej...

Rolnicze rewolucje: Perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku

Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że w najbliższych latach większość producentów mięsa czerwonego zanotuje spadki produkcji. Szacuje się, że statystyczny Europejczyk do 2032 r. rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Prognozowany jest natomiast wzrost spożycia drobiu - o 0,7 kg.

Czytaj więcej...

Branża mięsna w przyszłym roku skupi się na jakości i bezpieczeństwie

Koniec roku to okres, który sprzyja podsumowaniom i planom na przyszłość. W przypadku branży mięsnej ostatni rok można podsumować w nieco przewrotny sposób. Z jednej strony dane statystyczne potwierdzają to, że globalnie jemy coraz więcej mięsa. Z drugiej strony poszczególne kraje, a przoduje tu Unia Europejska, wprowadza lub planuje wprowadzić coraz więcej przepisów, których celem jest sprawienie, by produkcja mięsa stawała się coraz bardziej przyjazna środowisku.

Czytaj więcej...

Rzeźnicy i wędliniarze opracowali dekalog dla rządzących

- W Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP z ogromnym zaangażowaniem podchodzimy do kształtowania przyszłości naszej branży. Nasz "Dekalog dla Rządzących" to nie tylko apel do decydentów, ale również wyraźny zarys kluczowych aspektów, które powinny znaleźć odzwierciedlenie w przyszłych politykach, aby zapewnić zrównoważony rozwój i stabilność polskiego przemysłu mięsnego – czytamy w komunikacie Stowarzyszenia.

Czytaj więcej...

Żeby kiełbasa pozostała kiełbasą. Będą przepisy chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych

- Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych. Z mojej inicjatywy przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ "szynka" „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” – informuje wiceminister rolnictwa, Janusz Kowalski.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu