kps

kps

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Mięso

Cedrob Foods dla osób ceniących produkty wysokobiałkowe

– Zależy nam na naszych konsumentach. Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na produkty wysokobiałkowe i wychodzimy tym trendom naprzeciw. Przełamujemy stereotypy, że produkt wysokobiałkowy musi być wyprodukowany z mleka. A przecież to białko z mięsa drobiowego dostarcza więcej energii – mówi wiceprezes Cedrob Foods Marietta Stefaniak - Postanowiliśmy zadbać o konsumentów ceniących produkty wysokobiałkowe i mięso z kurczaka – dodaje.

Czytaj więcej...

Hodowla zwierząt jest szczególnie narażona na proces starzenia się i brak odnowy pokoleniowej

Pod koniec maja odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca. Spotkanie otworzył przewodniczący grupy Antonio Tavares, który podsumował ostatnie prace grupy oraz prace członków grupy w innych organizacjach dotyczących rynku wieprzowiny. W spotkaniu brali udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG).

Czytaj więcej...

Niemcy: Słabnie popyt na podróbki zastępujące mięso

Zapotrzebowanie gospodarstw domowych na produkty zastępujące mięso w Niemczech po raz pierwszy w 2023 r. nieznacznie spadło. Według Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI), po wolniejszym rozwoju popytu w 2022 r., w zeszłym roku wielkość zakupów zaliczyła niewielki spadek.

Czytaj więcej...

Czy polski drób podbije rynek chiński? Na razie toczą się rozmowy

Sekretarz stanu Jacek Czerniak w dniach 4-6 czerwca 2024 r. przebywał z wizytą w Pekinie. Wiceministrowi towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Głównym celem rozmów było kontynuowanie ustaleń ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.

Czytaj więcej...

Najbliższe dwa lata zdecydują o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie

Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ostatnie dwa lata w branży mięsnej można określić jednym słowem: brak stabilności. - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności. Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania  z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc - wyjaśnia Różański.

Czytaj więcej...

Niemcy: Spowolnił spadek spożycia mięsa

Długoterminowy trend w kierunku niższego spożycia mięsa w Niemczech będzie kontynuowany w roku 2023. Spożycie mięsa spadło jednak mniej gwałtownie niż w latach poprzednich. Według wstępnych informacji Federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w 2023 roku o 430 gramów, do 51,6 kilograma.

Czytaj więcej...

Rolnicze rewolucje: Perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku

Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że w najbliższych latach większość producentów mięsa czerwonego zanotuje spadki produkcji. Szacuje się, że statystyczny Europejczyk do 2032 r. rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Prognozowany jest natomiast wzrost spożycia drobiu - o 0,7 kg.

Czytaj więcej...

Branża mięsna w przyszłym roku skupi się na jakości i bezpieczeństwie

Koniec roku to okres, który sprzyja podsumowaniom i planom na przyszłość. W przypadku branży mięsnej ostatni rok można podsumować w nieco przewrotny sposób. Z jednej strony dane statystyczne potwierdzają to, że globalnie jemy coraz więcej mięsa. Z drugiej strony poszczególne kraje, a przoduje tu Unia Europejska, wprowadza lub planuje wprowadzić coraz więcej przepisów, których celem jest sprawienie, by produkcja mięsa stawała się coraz bardziej przyjazna środowisku.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu