kojs

kps

CenyRolnicze
14 stycznia 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9597 EUR EUR - 4.5372 GBP GBP - 5.4387 DKK DKK - 0.6097
Archiwum


15.01.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, pomorskie, kartuzki, 83-341, tel.: 530 525 404

14.01.2022 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,90-7,70 zł/kg, średnia: 7,23 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

13.01.2022 SPRZEDAM 5 PALET JAJ, rozmiar: XLL, podlaskie, białostocki, 15-378, tel.: 606 916 696

13.01.2022 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, dolnośląskie, oleśnicki, 56-420, tel.: 502 508 018

13.01.2022 SPRZEDAM 300 TYS. JAJ, rozmiar: S, lubuskie, nowosolski, 67-100, email: fermadrobiumikuliszyn@o2.pl

13.01.2022 SPRZEDAM 100 JAJ WIEJSKICH DZIENNIE, M, wielkopolskie, koniński, 62-500, tel.: 794 184 691

12.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59 %, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

11.01.2022 SPRZEDAM 52 TONY PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, grajewski, 19-203, tel.: 602 359 290

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Mięso

J.K Ardanowski: Ludzi o mniejszych dochodach nie będzie stać na mięso

Niestety, ale w każdym kraju Unii Europejskiej znajdują się wpływowe grupy, które domagają się wprowadzenia podatku od mięsa. Obawiam się, że wkrótce będziemy zmuszenia po raz kolejny stoczyć bój o przyszłość polskiego rolnictwa. Nie wierzę w to, że europejska lewica pozwoli nam funkcjonować na innych zasadach – uważa Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Lockdown oznacza puste półki w sklepach. W Australii brakuje mięsa

W Australii ogłoszono niedobór mięsa w handlu detalicznym, ponieważ kraj ten stoi w obliczu kolejnej fali COVID, pomimo wysokiego odsetka zaszczepionej populacji i niezwykle restrykcyjnego systemu obostrzeń. Według Meat and Livestock Australia (MLA) środki izolacji COVID-19 spowodowały dotkliwe krótkoterminowe niedobory kadrowe w całym łańcuchu dostaw, w tym w zakładach przetwórstwa mięsnego. 

Czytaj więcej...

USA: Miliard dolarów na wzmocnienie przemysłu mięsnego. Bogacą się tylko potentaci

Prezydent USA Joe Biden ogłosił 3 stycznia, że Departament Rolnictwa USA wykorzysta środki z amerykańskiego planu zwalczania skutków pandemii przyjętego w marcu 2021 w celu zapewnienia uczciwych warunków w sektorze mięsnym. Ponadto USDA zaproponuje w tym roku nowe zasady znakowania produktów mięsnych. W tym celu Biden spotkał się z rolnikami i zakładami przetwórstwa mięsnego.

Czytaj więcej...

Niemcy: Kilkakrotny wzrost cen ma zniechęcić konsumentów do mięsa

W lipcu 2021 roku specjalna komisja rządowa ds. przyszłości rolnictwa przemysłowego w Niemczech , złożona zarówno z grup ekologicznych, jak i grup rolników, określiła ogólne cele, które są zbieżne z tym co wskazał niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir. Było to zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie ochrony klimatu. Co zaskakujące, komisja doszła do wniosku, że kilogram wołowiny powinien kosztować pięć lub sześć razy więcej niż obecnie - ponad 80 euro za kilogram, a nie około 13 euro, tak jak teraz.

Czytaj więcej...

Znaczny spadek eksportu brazylijskiej wieprzowiny

Brazylijski eksport wieprzowiny spadł istotnie w listopadzie z najniższym wolumenem od 10 miesięcy. Spadek ten związany był z brakiem kontenerów, a przede wszystkim ze zmniejszeniem przewozów do dwóch głównych klientów na wieprzowinę, czyli Chin i Hongkongu.

Czytaj więcej...

Bruksela prognozuje spadek produkcji i konsumpcji wieprzowiny

Kwestie zrównoważonego rozwoju będą w coraz większym stopniu wpływać na produkcję i konsumpcję mięsa w Unii Europejskiej w ciągu następnej dekady. Tak przynajmniej zakłada Komisja Europejska w aktualnej prognozie długoterminowej i oczekuje również spadku produkcji i konsumpcji w związku z „tą zmianą świadomości”.

Czytaj więcej...

Chcą potraktować mięso jak alkohol i tytoń. Hodowcy obalają mity „Zielonych”

Na początku grudnia ukazał się raport z badań Greenpeace dotyczący reklam mięsnych i mlecznych produktów spożywczych. Zdaniem autorów raportu, reklamy przedstawiają nieprawdziwy świat i promują mity dotyczące konsumpcji mięsa. - Przemilczają jednak, że raport jest częścią ich własnej kampanii, która ma sprowadzić żywność pochodzenia zwierzęcego do klasy, w której znajdują się alkohole i papierosy. Problem w tym, że alkohol i tytoń to używki, bez którymi doskonale można funkcjonować. Mięso stanowi niezbędny składnik naszej diety – podkreśla organizacja Hodowcy Razem.

Czytaj więcej...

Polską wieprzowinę warto szukać w lokalnych sklepach mięsnych

W ubiegłym roku do Polski trafiło 173 tys. ton mięsa wieprzowego „obcego” pochodzenia oraz o ponad 8 mln sztuk żywych świń. Eksportujemy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego, a krajowa produkcja zaspokaja tylko 50% zapotrzebowania Polaków. Rodzima wieprzowina jest wypierana z sieci handlowych przez tanie mięso z Danii, Niemiec czy Hiszpanii. Polskie mięso łatwiej zdobyć w mniejszych sklepach.  

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina to zdrowy wybór na święta?

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i powraca jeden z odwiecznych dylematów: co przygotować na świąteczny stół? Ma być dietetycznie i zdrowo, czy pozwolić sobie na trochę szaleństwa. Okazuje się, że nie zawsze te kwestie muszą się wykluczać. W najnowszym raporcie Wieprzowina – Nowa Perspektywa naukowcy przekonują, że tak lubiana przez Polaków wieprzowina, dzięki zmianom, jakie zaszły w procesie hodowlanym, ma o 30% mniej tłuszczu w porównaniu do tej, produkowanej w dwóch ostatnich dekadach XX wieku.

Czytaj więcej...

Rosnąca presja na redukowanie mięsa z diety. Jaka przyszłość czeka schabowego?

Już teraz widzimy ogromny lobbing ze strony organizacji promujących wegański i wegetariański styl życia. Jestem przekonany, że w najbliższym czasie możemy się spodziewać intensyfikacji tych działań, które szkodzą europejskiemu rolnictwu - mówił po spotkaniu Jerzy Wierzbicki przewodniczący grupy roboczej „Promocja” Copa-Cogeca i prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu