Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 sierpnia 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,7143 EUR EUR - 4,3979 GBP GBP - 4,8665 DKK DKK - 0,5904
Archiwum
10.08.2020 13:11 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 5,10 zł/kg, średnia: 4,49 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 07.08.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 178,00 (- 0,70%), kukurydza LIS20 - 164,50 (- 0,15%), rzepak LIS20 - 377,25 (- 0,59%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Trzoda chlewna

Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji lepiej smakuje?

Redakcja

Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost tuczników?

Martyna Frątczak

Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń rzeźnych. Rozwiązaniem może być rozciągnięcie w czasie tuczu zwierząt. Jak jednak tego dokonać? Zagadnieniem tym zajął się niedawno zespół naukowców z Kansas State University.

Czytaj więcej...

Zamiast kastracji prosiąt: terapia genowa

Martyna Frątczak

Dzięki zastosowaniu terapii genowej u trzody chlewnej można uniknąć konieczności wykonywania chirurgicznej kastracji prosiąt. To alternatywa, która może znacznie poprawić dobrostan zwierząt. Wymagałoby to jednak zmiany nastawienia – zwłaszcza na obszarze Unii Europejskiej - wobec organizmów modyfikowanych genetycznie.

Czytaj więcej...

Ocena stanu zdrowia świń na podstawie behawioru

Redakcja

Dobrostan zwierząt jest istotnym czynnikiem wpływającym na  ogólną „koncepcje jakości żywności”, a konsumenci oczekują, że ich produkty odzwierzęce, będą wytwarzane z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Ostatnie badania przeprowadzone przez Komisję Europejską, a także badania w ramach projektu Welfare Quality, potwierdzają, że dobrostan zwierząt jest kwestią o dużym znaczeniu dla konsumentów, a obywatele wykazują silne zaangażowanie w problematykę poświęconą hodowli zwierząt i produkcji mięsa. Aby uwzględnić obawy społeczne dotyczące właściwego dobrostanu zwierząt, a także związane z nimi wymagania rynku istnieje pilna potrzeba stworzenia niezawodnych, opartych na obserwacjach systemów oceny statusu dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

USA i Kanada walczą z dzikimi świniami

Martyna Frątczak

Do najbardziej niszczycielskich gatunków inwazyjnych w wielu miejscach świata należą dzikie świnie. Wymknęły się spod kontroli i zajęły już wszystkie stany USA, a od kilkunastu lat rozprzestrzeniają się również w Kanadzie. Walka z nimi jest uciążliwa i w wielu miejscach skazana na porażkę.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta

Martyna Frątczak

Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie i hodowli trzody chlewnej. Na negatywne skutki stresu cieplnego narażone są szczególnie maciory i prosięta. Najnowsze badania z Francji pokazują, że wysokie temperatury działające jeszcze przed narodzinami mogą wpływać na wzrost, fizjologię i cechy tuszy zwierząt.

Czytaj więcej...

Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowisko ma znaczenie

Martyna Frątczak

Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej urozmaiceń i stymulujących materiałów mogą odczuwać przewlekły stres. Prowadzi on do zaburzeń zachowania i wielu problemów zdrowotnych – takich jak obniżona odporność. Najnowsze badania pokazują, że wzbogacenie środowiska lub jego brak znacząco wpływa na funkcje układu odpornościowego u świń.

Czytaj więcej...

Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać problem?

Martyna Frątczak

Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, znajdowane w żywności i paszy, zagrażające zdrowiu i życiu zarówno zwierząt, jak i ludzi. Za szczególnie wrażliwe na ich działanie uważa się trzodę chlewną. Które mykotoksyny są dla niej najgroźniejsze? I czy problem mykotoksyn zawsze rozwiązują adsorbenty?

Czytaj więcej...

W walce z ASF nie wystarczą obietnice polityków. Rolnicy z powiatu piotrkowskiego tracą cierpliwość i myślą o wyjściu na ulice

Redakcja

Na początku miesiąca (6 lutego) w Wolborzu w powiecie piotrkowskim doszło do spotkania przedstawicieli władz państwa z rolnikami. Dyskutowano o tym jak uchronić tamtejsze chlewnie przed wirusem ASF. Padło wiele deklaracji, którym hodowcy świń przyklasnęli. Były to jednak tylko słowa, bowiem w ciągu trzech tygodni nie podjęto żadnych konkretnych działań, by zatrzymać postęp wirusa ASF w kierunku trzodziarskiego zagłębia zlokalizowanego w powiecie piotrkowskim. Rolnicy przestrzegają, że kolejne spotkanie z osobami, które decydują o zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń, może odbyć się na manifestacji ulicznej. 

Czytaj więcej...