kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
18 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8198 EUR EUR - 4.5503 GBP GBP - 5.3015 DKK DKK - 0.6119
Archiwum


19.06.2021 SPRZEDAM 70 TUCZNIKÓW, śr. waga 125 kg, 58 % mięsności, łódzkie, sieradzki, 98-275, tel.: 724 119 112

18.06.2021 13:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,80 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-204,50 (-0,97%), kukurydza SIE21-246,00 (-4,74%), rzepak SIE21-477,00 (-4,26%) [euro/t]

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Trzoda chlewna

Raktopamina: kontrowersyjny stymulator wciąż stosowany w USA

Raktopamina to substancja podobna do adrenaliny, stosowana jako stymulator wzrostu w hodowli trzody chlewnej m.in. w USA i Kanadzie. Na terenie UE jej stosowanie jest całkowicie zabronione – czy słusznie? Przyglądamy się zaletom raktopaminy i obawom z nią związanym. Co sprawia, że w USA jest nadal chętnie stosowana?

Czytaj więcej...

Jak ochłodzić chlewnię w upalne dni?

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, powodują większe zanieczyszczenie chlewni i obniżają wydajność produkcyjną zwierząt. Naukowcy z Szwecji przetestowali skuteczność dwóch metod ochładzania świń w chlewniach: za pomocą spryskiwania wodą powierzchni kojca oraz dostosowywania wentylacji w pomieszczeniu. Która z nich okazała się najbardziej skuteczna?

Czytaj więcej...

Hodowla świń w Wielkopolsce w głębokim kryzysie

- Od stycznia do początku kwietnia br. największy spadek pogłowia odnotowano w Wielkopolsce (-18,5 proc.), a liczby stad na Lubelszczyźnie (-44,6 proc.).
- Nieopłacalność produkcji sprawiła, że likwidowano zarówno stada najmniejsze, jak i zawieszano działalność dużych hodowli. Aż o 33 proc. spadła liczba mikrostad liczących do pięciu świń.
- Najmniejsze stada trzody (do 10 sztuk) stanowią wciąż prawie 1/3 wszystkich hodowli, jednak ich udział w całkowitym pogłowiu trzody spadł do zaledwie 1,2 proc.
- Niecałe dwa tysiące największych stad (hodujących po ponad 1000 tuczników) odpowiada już za produkcję połowy polskiej wieprzowiny.

Czytaj więcej...

Koszty weterynaryjne w hodowli świń

W ramach współczynnika kosztów weterynaryjnych i leków istnieje struktura, którą w dużej mierze charakteryzują środki zapobiegawcze. Około 64% kosztów wynika ze środków profilaktycznych, takich jak szczepienia loch hodowlanych lub szczepienia prosiąt. Dodatkowym filarem kosztów, stanowiącym 9,4% całkowitych wydatków, jest wsparcie hormonalne dla wywołania porodu lub wspomagania intoksykacji.

Czytaj więcej...

Największy koszt w produkcji trzody chlewnej stanowi zakup paszy

Wyniki finansowe z niemieckich ferm z lat 2001-2009 obrazują jaki był procentowy udział kosztów w produkcji trzody chlewnej. Największym kosztem produkcyjnym jest nadal zakup paszy. W roku 2007/2008 globalne wpływy doprowadziły do znacznego wzrostu cen pasz. Udział kosztów paszy w kosztach bezpośrednich waha się w granicach 48-60%. Na przestrzeni lat koszty remontu stada się zmniejszyły w ujęciu procentowym, podczas gdy woda i energia pozostały na stałym poziomie. Koszty weterynaryjne zwiększyły się po roku 2007 i w 2009 stanowiły już 14,2%. 

Czytaj więcej...

W Niemczech przymierzają się do ograniczenia intensywnej produkcji zwierzęcej

W miniony piątek (7 maja), na posiedzeniu Rady Federalnej Meklemburgia-Pomorze Przednie wnioskowano o wprowadzenie górnych limitów liczby zwierząt w obiektach zootechnicznych. Wg tamtejszych władz, rząd federalny Niemiec powinien rozważyć, czy możliwe są ograniczenia wielkości dla obiektów hodowlanych. Jak twierdzą, należy skupić się na ochronie przeciwpożarowej, ale także na ochronie przed epidemią.

Czytaj więcej...

Olejem z robaków chcą wykarmić 20 mln prosiąt

Olej z owadów jest bogaty w kwas laurynowy, kwas tłuszczowy, który pomaga poprawić stan jelit zwierząt, zwłaszcza prosiąt. W najbliższych latach będzie realizowany amerykańsko-francuski projekt, który zakłada wykorzystanie tego typu białka w paszy dla świń.

Czytaj więcej...

Prosiętom zagrażają mykotoksyny z mleka

Z najnowszych badań wynika, że mykotoksyny przyjmowane wraz z paszą przez lochę mogą przenosić się do siary oraz mleka. Oznacza to, że narażone na ich działanie są już prosięta. Przedstawiamy, w jak dużej ilości toksyny przechodzą do pokarmu maciory oraz jakie ich skutki odczuwają prosięta.

Czytaj więcej...

Rosnące temperatury katastrofą dla hodowli świń w Afryce

Klimat stale się zmienia, czego pierwszymi świadkami w wielu miejscach świata są rolnicy. Najnowsze badania naukowe przewidują, że rosnące temperatury w Afryce Wschodniej wkrótce sprawią, że produkcja trzody chlewnej stanie się tam ogromnym wyzwaniem. Potrzebne będą lepiej przystosowane rasy zwierząt i przemyślane rozwiązania.

Czytaj więcej...

Niemcy: zmiany w prawie dotyczącym dobrostanu świń

Nowe przepisy mają przede wszystkim na celu poprawę dobrostanu loch hodowlanych. W Niemczech zostało opublikowane w Federalnym Dzienniku Ustaw (Bundesgesetzblatt) siódme i ósme rozporządzenie zmieniające ustawę o dobrostanie zwierząt. Nowe przepisy weszły w życie 9 lutego. Niektóre zmiany są wprowadzane z okresami przejściowymi, aby umożliwić producentom trzody chlewnej planowanie i dostosowywanie się.

Czytaj więcej...

“Moje świnie mają się dobrze”, czym dla rolników jest dobrostan?

Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazylii pokazują ich poglądy na temat potrzeb i zachowań świń. U wszystkich z nich na fermach znaleziono problemy z dobrostanem. I chociaż większość z nich przyznaje, że świnie mogą odczuwać stres i cierpienie, nie są chętni do wprowadzania zmian. Co sprawia, że myślą w taki sposób? Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi rolników.

Czytaj więcej...

Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy problem?

Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po drugiej ciąży u lochy jest zjawiskiem powszechnie znanym. Nadal jednak brakuje solidnych danych na jego temat. Jest prawdziwym problemem, czy wynika z błędnego patrzenia na wyniki w rozrodzie? Czy są czynniki, które faktycznie wpływają na jego wystąpienie? Najnowsza analiza przynosi odpowiedzi.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zatwierdziły pierwszą zamierzoną zmianę genomu świń domowych

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA)zatwierdziła pierwszą zamierzoną zmianę genomu (IGA) u świń domowych, zwanych świniami GalSafe, które mogą być stosowane w żywności lub w leczeniu ludzi. Jest to pierwsza zmiana tego typu u zwierzęcia, którą FDA zatwierdziła zarówno do spożycia przez ludzi, jak i jako źródło potencjalnych zastosowań terapeutycznych. IGA u świń GalSafe ma na celu wyeliminowanie cukru alfa-gal na powierzchni komórek świń. Osoby z zespołem alfa-gal (AGS) mogą mieć łagodne do ciężkich reakcje alergiczne na cukier alfa-gal znajdujący się w czerwonym mięsie (np. wołowina, wieprzowina i jagnięcina).

Czytaj więcej...

Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków

Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych etapów hodowli. Stres związany ze zniknięciem maciory, przeniesieniem do nowej grupy, innym otoczeniem i zmianą pokarmu sprawiają, że prosięta łatwo zapadają na wiele infekcji. Równocześnie rolnikom stopniowo odbierane są takie metody zwiększania ich zdrowotności jak tlenek cynku czy antybiotyki. Jakie strategie mogą zastąpić ich stosowanie? Odpowiadają eksperci z konferencji zorganizowanej przez Pig Progress.

Czytaj więcej...

Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest cierpieniem świń. Początek nagonki na hodowców trzody chlewnej?

- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonywana do siódmego dnia bez znieczulenia. Po co? By zapach mięsa wieprzowego był bardziej atrakcyjny dla konsumentów - pisze portal OKO.press. Artykuł został opublikowany również na jednym z dwóch najbardziej poczytnych portali w Polsce, Onet.pl. Niektórzy twierdzą, że właśnie rozpoczęła się nagonka na hodowców trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu