Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
20 października 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8926 EUR EUR - 4.5865 GBP GBP - 5.0451 DKK DKK - 0.6163
Archiwum
19.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 211,75 (+ 1,32%), kukurydza LIS20 - 188,25 (+ 1,07%), rzepak LIS20 - 388,75 (- 0,32%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.10.2020 13:03 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,70 - 4,70 zł/kg, średnia: 4,01 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Trzoda chlewna

Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest cierpieniem świń. Początek nagonki na hodowców trzody chlewnej?

Redakcja

- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonywana do siódmego dnia bez znieczulenia. Po co? By zapach mięsa wieprzowego był bardziej atrakcyjny dla konsumentów - pisze portal OKO.press. Artykuł został opublikowany również na jednym z dwóch najbardziej poczytnych portali w Polsce, Onet.pl. Niektórzy twierdzą, że właśnie rozpoczęła się nagonka na hodowców trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Świnie potrzebują chrupania

Redakcja

Każdy hodowca trzody choć raz zetknął się z problemem wzajemnej agresji wśród zwierząt. Zwierzęta przepychają się i szturchają, a w skrajnych przypadkach dochodzi do ugryzień świńskich ogonów oraz, rzadziej, uszu.

Czytaj więcej...

Świnie cierpią w największej tuczarni w Dolnej Saksonii. Brak dostępu do wody i brodzenie w odchodach

Redakcja

Deutsches Tierschutzbuero (niemiecki organ zajmujący się ochroną zwierząt) opublikował zdjęcia z największej tuczarni świń w Dolnej Saksonii. Nagrania wideo pokazują, jak ciasno ulokowane zwierzęta muszą stać we własnych odchodach. Wiele zwierząt wykazuje bardzo poważne obrażenia, które nie nastąpiły z dnia na dzień. Widoczne są nieleczone, krwawe rany, ogromne guzy i ropnie oraz kuśtykające świnie. Wśród żywych można również zobaczyć martwe zwierzęta.

Czytaj więcej...

Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji lepiej smakuje?

Redakcja

Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.

Czytaj więcej...

Jak spowolnić wzrost tuczników?

Martyna Frątczak

Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń rzeźnych. Rozwiązaniem może być rozciągnięcie w czasie tuczu zwierząt. Jak jednak tego dokonać? Zagadnieniem tym zajął się niedawno zespół naukowców z Kansas State University.

Czytaj więcej...

Zamiast kastracji prosiąt: terapia genowa

Martyna Frątczak

Dzięki zastosowaniu terapii genowej u trzody chlewnej można uniknąć konieczności wykonywania chirurgicznej kastracji prosiąt. To alternatywa, która może znacznie poprawić dobrostan zwierząt. Wymagałoby to jednak zmiany nastawienia – zwłaszcza na obszarze Unii Europejskiej - wobec organizmów modyfikowanych genetycznie.

Czytaj więcej...

Ocena stanu zdrowia świń na podstawie behawioru

Redakcja

Dobrostan zwierząt jest istotnym czynnikiem wpływającym na  ogólną „koncepcje jakości żywności”, a konsumenci oczekują, że ich produkty odzwierzęce, będą wytwarzane z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Ostatnie badania przeprowadzone przez Komisję Europejską, a także badania w ramach projektu Welfare Quality, potwierdzają, że dobrostan zwierząt jest kwestią o dużym znaczeniu dla konsumentów, a obywatele wykazują silne zaangażowanie w problematykę poświęconą hodowli zwierząt i produkcji mięsa. Aby uwzględnić obawy społeczne dotyczące właściwego dobrostanu zwierząt, a także związane z nimi wymagania rynku istnieje pilna potrzeba stworzenia niezawodnych, opartych na obserwacjach systemów oceny statusu dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

USA i Kanada walczą z dzikimi świniami

Martyna Frątczak

Do najbardziej niszczycielskich gatunków inwazyjnych w wielu miejscach świata należą dzikie świnie. Wymknęły się spod kontroli i zajęły już wszystkie stany USA, a od kilkunastu lat rozprzestrzeniają się również w Kanadzie. Walka z nimi jest uciążliwa i w wielu miejscach skazana na porażkę.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta

Martyna Frątczak

Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie i hodowli trzody chlewnej. Na negatywne skutki stresu cieplnego narażone są szczególnie maciory i prosięta. Najnowsze badania z Francji pokazują, że wysokie temperatury działające jeszcze przed narodzinami mogą wpływać na wzrost, fizjologię i cechy tuszy zwierząt.

Czytaj więcej...

Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowisko ma znaczenie

Martyna Frątczak

Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej urozmaiceń i stymulujących materiałów mogą odczuwać przewlekły stres. Prowadzi on do zaburzeń zachowania i wielu problemów zdrowotnych – takich jak obniżona odporność. Najnowsze badania pokazują, że wzbogacenie środowiska lub jego brak znacząco wpływa na funkcje układu odpornościowego u świń.

Czytaj więcej...