kps

skiba

CenyRolnicze
03 października 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9207 EUR EUR - 4.8272 GBP GBP - 5.5155 DKK DKK - 0.6491
Archiwum


03.10.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,60-9,60 zł/kg, średnia: 8,93 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

03.10.2022 MATIF: pszenica GRU22: 351,00 (-1,61%), kukurydza LIS22: 340,00 (-0,29%), rzepak LIS22: 633,25 (+0,04%)

02.10.2022 SPRZEDAM 300 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-050, tel.: 602 703 849

01.10.2022 SPRZEDAM 20 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.10.2022 SPRZEDAM 30 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

29.09.2022 SPRZEDAM 720 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel.: 721 335 315

29.09.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, wrzesiński, 62-320, tel.: 500 063 110

28.09.2022 SPRZEDAM 600 T KUKURYDZY, transport firmowy, warmińsko-mazurskie, kętrzyński, 11-430, tel.: 722 038 067

28.09.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 105 kg, 58%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

28.09.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 800 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 608 055 188

28.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 700 kg, zachodniopomorskie, szczecinecki, 78-421, tel.: 788 530 181

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Trzoda chlewna

Centra pozyskiwania nasienia knurów zagrożone. Grozi nam wzrost importu

- Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej strefy. Skutkiem ubocznym może być wygaszanie produkcji nasienia knurów w tych strefach. Spowoduje to konieczność sprowadzania droższego nasienia z Zachodu, podwyższy koszty i może oznaczać fiasko wieloletniej pracy hodowlanej – przestrzega związek Polpig.

Czytaj więcej...

Polskie, rodzime rasy świń: czym się wyróżniają?

Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Czytaj więcej...

Dziesięć niezwykłych ras świń idealnych na wolny wybieg

W nowej serii artykułów przyjrzymy się ciekawym, mało znanym rasom zwierząt gospodarskich. Zasługują na uwagę ze względu na cenną genetykę i unikalne cechy. Rodzime rasy świń oferują aromatyczne, soczyste mięso, jakiego trudno się doszukać u czysto komercyjnych odmian. Są wytrzymałe, świetnie przystosowane do niekorzystnych warunków klimatycznych – i mają nietypowy wygląd.

Czytaj więcej...

Świnie rasy puławskiej obiektem badań naukowych

W ubiegłym tygodniu do Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu (wcześniej Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt) po niemal 20 latach przerwy wróciły świnie.  Stało się to dzięki badaniom prowadzonym przez dr. Irene Camerlink.

Czytaj więcej...

Chiny: dynamiczne zmiany na rynku wieprzowym

Jak wynika z opublikowanej niedawno analizy, sektor wieprzowy w Chinach regeneruje się w błyskawicznym tempie. Nadal jednak doświadcza znacznych wahań, a krajowa produkcja nie wystarcza do zaspokojenia potrzeb konsumentów. Jakie zmiany przewiduje się dla branży w nadchodzących latach?

Czytaj więcej...

Projekt kojca wpływa na higienę chlewni i świń

Większą czystość chlewni można osiągnąć przez odpowiedni projekt i zarządzanie kojcami dla zwierząt. Jeśli weźmie się przy tym pod uwagę naturalne zachowania i potrzeby świń, można znacznie zwiększyć higienę otoczenia. Przełoży się to na mniejsze nakłady pracy, lepszą jakość powietrza, wyższą zdrowotność i produktywność świń.

Czytaj więcej...

Dozwolona w UE dawka tlenku cynku może być zbyt niska i negatywnie wpływać na prosięta

Wraz z wprowadzoną w tym miesiącu w życie decyzją Komisji Europejskiej, tlenek cynku będzie mógł być dodawany do pasz dla świń wyłącznie w celach żywieniowych, w dawce nieprzekraczającej 150 mg/kg. Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Danii, dawka ta może nie wystarczyć do utrzymania prosiąt w dobrym zdrowiu i kondycji. Wyniki sugerują, że dozwolona ilość składnika w paszy powinna zostać 9-krotnie zwiększona.

Czytaj więcej...

Jak chronić chlewnię przed upałem? Klimat zmienia budynki gospodarskie

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, zmniejszają u nich spożycie paszy, przyrosty masy ciała oraz płodność. Letnie upały już dzisiaj są problemem, a będzie on niestety tylko narastać. Z tego powodu producenci trzody chlewnej w projektach i zarządzaniu budynków dla zwierząt muszą brać pod uwagę zmiany klimatu. Jakie rozwiązania są obecne dostępne?

Czytaj więcej...

Martwica ogona u prosiąt: co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

Uszkodzenia ogona u świń prowadzące do martwicy występują niezwykle często. Pomimo popularnej opinii, nie zawsze są związane z agresją innych osobników i obgryzaniem ogona. Czasami obserwuje się je już u nowonarodzonych prosiąt. Ostatnie badania wskazują na to, że mogą wynikać z zespołu zapalenia i martwicy u świń. Co jest jego przyczyną i czy można mu zapobiec?

Czytaj więcej...

Niska higiena chlewni zmniejsza wydajność wzrostu u świń

Nie od dzisiaj wiadomo, że czystość otoczenia jest związana ze zdrowiem zwierząt. Może mieć również znacznie mniej oczywisty wpływ na ich wyniki produkcyjne. Jak pokazują najnowsze badania, złe warunki higieniczne w pomieszczeniach dla świń negatywnie wpływają na wykorzystanie przez nie paszy i obniżają ich przyrosty masy ciała. Dlaczego tak się dzieje i czy efekt ten zależy od genetyki zwierząt?

Czytaj więcej...

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Czytaj więcej...

Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt?

W okresie po odsadzeniu prosięta narażone są na choroby układu pokarmowego. Wynika to z niedojrzałości ich narządów trawiennych i niestabilnego składu mikroflory jelit. Aby zapobiec biegunkom i obniżeniu tempa wzrostu, prosięta należy wesprzeć w tym trudnym okresie suplementami. Świetnie w tym zadaniu sprawdzą się dodawane do paszy i wody kwasy organiczne. W jaki sposób pomagają i kiedy są najbardziej skuteczne?

Czytaj więcej...

Precyzyjna hodowla świń – Smart farming

Produkcja zwierzęca stoi obecnie w obliczu ogromnego wyzwania. Populacja ludzi na świecie wciąż się zwiększa i naukowcy przewidują, że w 2050 roku osiągnie 9.1 miliarda. Aby wykarmić taką liczbę ludzi, świat musiałby wyprodukować 70% więcej żywności niż dotychczas. Z jednej strony, konsument oczekuje, że przemysł mięsny jest w stanie temu podołać i podwoić produkcję dwukrotnie (aby osiągnąć ok 470 milionów ton mięsa roczne). Z drugiej strony obecna hodowla zwierząt i produkcja zwierzęca jest postrzegana negatywnie, w związku z problemami środowiskowymi, ale także ze złym dobrostanem zwierząt i wyczerpywaniem żywności jadalnej dla ludzi (głównie zbóż).

Czytaj więcej...

Probiotyki poprawiają tempo wzrostu i FCR u świń

Obszerna analiza badań naukowych potwierdza, że probiotyki znacząco poprawiają wydajność produkcyjną u trzody chlewnej. Efekt może się jednak różnić w zależności od składu, formy i czasu podania, a nawet rasy świń, u której stosuje się suplementację. W jaki sposób działają probiotyki i na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Czytaj więcej...

Czy opłaca się kupować zabawki dla świń?

Materiały wzbogacające dla świń mają je zajmować, poprawiać ich dobrostan i zapobiegać niechcianym zachowaniom. Takim materiałem może być właściwie wszystko, co zainteresuje świnie i będzie dla nich bezpieczne. Czy warto więc sięgać po komercyjne rozwiązania i atrakcyjnie wyglądające zabawki? Przyglądamy się skuteczności zabawek i „domowych” alternatyw.

Czytaj więcej...

Jak zwiększyć produkcję mleka u loch?

Przy odpowiednim zarządzaniu i sprzyjających warunkach maciory mogą produkować nawet 25 kg mleka dziennie. Czynniki przyczyniające się do wysokiej wydajności mlecznej dzielą się na te zależne od lochy, prosiąt oraz hodowcy. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu