zm skiba

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Kurze jaja - nim powstanie pisanka

prof. Piotr Tryjanowski
jaja, pisanki, Wielkanoc

Przyglądając się kurzym jajom, widzimy białe i takie w różnych odcieniach brązu, a poszukując bardziej egzotycznych kolorów znajdziemy nawet takie niemalże niebieskie czy zielone. Temat wraca przed Wielkanocą, lecz ma znacznie poważniejszy charakter.

 

Najprostszym wyjaśnieniem barwy skorupki kurzego jaja, jest po prostu wskazanie, iż kolor skorupki jajka zależy od genetyki kury. Różne rasy kur mogą znosić jajka o różnych kolorach. Ubarwienie koloru skorupki podlegało doborowi hodowlanemu. Klasycznym przykładem są kury rasy Leghorn znoszące białe jajka, podczas gdy Isa Brown znoszą brązowe albo rasa Araucana znosząca jajka niebieskie. Oczywiście kolor zależy od pigmentów i to zbliża drobiarstwo do badań dzikich ptaków.

 

 

Znacznie ważniejsza jednak jest zawartość jaja. Przecież na obrazkach i w reklamach pojawiają się takie idealne, wysycone, niemalże pomarańczowe żółtka. Ten kolor najbardziej zależy od diety, np. spożywanych karotenoidów – substancji znajdujących się w zielonych roślinach czy marchwi, nadających piękną pomarańczową barwę. Wiadomo jednak, że dla konsumenta, który wszak „kupuje oczami”, liczy się i opakowanie, skorupka właśnie. To jakie kolory jaj są preferowane zależy od tradycji kulturowych, regionalnych, a nawet rodzinnych. Dla mnie to nie ma znaczenia, jajka bardzo lubię i wiem, że kolor skorupki nie przekłada się na wartość odżywczą i smak.

 

Fantastyczne jednak są te nawiązania do jaj dzikich ptaków, bowiem tradycja zdobienia jaj ma wśród nich swój początek. Podejrzewa się, że niektóre z technik dekorowania jaj, które są stosowane do dzisiaj, mogą mieć swoje korzenie w starożytnych metodach stosowanych do zdobienia jaj dzikich ptaków. Techniki te, w tym rysowanie woskiem, barwienie roślinami i wycinanie wzorów, były dostosowywane i rozwijane na przestrzeni wieków. Jaja od dawna są symbolem życia, płodności i odrodzenia. Wiosna, kiedy ptaki zaczynają składać jaja, naturalnie wiązała się z odnowieniem i początkiem nowego cyklu życia. Pisanki po prostu podtrzymują tę symbolikę, celebrując wiosenne przebudzenie natury.

 

Literatura:

Chylarecki, P., Kuczynski, L., Vogrin, M., & Tryjanowski, P. (1997). Geographic variation in egg measurements of the Lapwing Vanellus vanellus. Acta Ornithologica2(32), 137-148.

Kowaliszyn, B., Sitkowska, B., & Mroczkowski, S. (2012). Wiedza i przekonania konsumentów na temat jaj kurzych. Przegląd Hodowlany80(07-09).

Nowaczewski, S., Lewko, L., Kucharczyk, M., Stuper-Szablewska, K., Rudzińska, M., Cegielska-Radziejewska, R., ... & Szablewski, T. (2021). Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs. Annals of Animal Science21(1), 291-309.

Zdrojewicz, Z., Herman, M., & Starostecka, E. (2016). Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej70, 751-759.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu