Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 kwietnia 2019, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,8002 EUR EUR - 4,2790 GBP GBP - 4,9483 DKK DKK - 0,5732
Archiwum
18.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 183,50 (- 0,81%), kukurydza CZE19 - 165,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 363,50 (+ 0,55%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.04.2019 13.08 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++

Bydło i mleko

Problemy związane z interpretacją przepisów dotyczących uboju z konieczności

Redakcja

- Od lat jest w branży ten sam problem związany z ubojem z konieczności. Każdy inspektorat weterynarii interpretuje przepisy dotyczące uboju z konieczności w inny sposób – mówi Jan Nowak, mgr inż. biotechnologii związany jednocześnie z rodzinnym zakładem ubojowym. Wg niego wątpliwości budzi przede wszystkim sytuacja komplikacji związanych z porodem i tego czy każdy przypadek podlega ubojowi z konieczności. Inne ważkie pytanie to: jakie stany chorobowe stwierdzone w badaniu przedubojowym zwierząt hodowlanych nie kwalifikują do poddania ich ubojowi z konieczności?

Czytaj więcej...

Ten przepis zmierza do „zarżnięcia” polskiej produkcji bydła mięsnego w systemie otwartym

Paweł Hetnał

- Zmiana ustawy o ochronie zwierząt przewiduje, że rolnicy utrzymujący przez cały rok bydło mięsne na wolnych wybiegach będą musieli inwestować w budynki, a to oznacza w wielu przypadkach zaniechanie hodowli. Może czasami warto posłuchać praktyków, a nie wymyślać bzdurne regulacje? - napisał wczoraj na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego. Wielu internautów potraktowało ten wpis jako ponury żart prima aprilisowy, ale przytoczone zapisy projektu ustawy są jednak prawdziwe. 

Czytaj więcej...

Hipertrofia mięśniowa

Redakcja

Po raz pierwszy zjawisko podwójnego umięśnienia (zwiększania masy mięśniowej zwierząt) opisał Culley 1807 roku, wtedy nieznane były jeszcze jego genetyczne podstawy. Powołując się na dane literaturowe można stwierdzić, że zjawisko hipertrofii mięśni ma bezpośredni związek z wystąpieniem zmiany w sekwencji kodującej gen miostatyny, której zadaniem jest m.in. regulacja wzrostu mięśni.

Czytaj więcej...

Modyfikowane byki będą produkować nasienie innych samców

Martyna Frątczak

Chociaż na pierwszy rzut oka stwierdzenie to może brzmieć absurdalnie, kryje się za nim całkiem dobrze przemyślany pomysł. Byki u których produkcja własnych plemników została zablokowana za pomocą inżynierii genetycznej, po wszczepieniu komórek macierzystych innego samca, produkować mogą nasienie identyczne z tym wytwarzanym przez dawcę. Ojcem potomstwa uzyskanego przy użyciu nasienia będzie zatem dawca komórek macierzystych.

Czytaj więcej...

Krzysztof Tołwiński: Polscy hodowcy bydła są „krojeni” na każdym kroku

Paweł Hetnał

Szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych, Krzysztof Tołwiński, uważa, że polski hodowca bydła sprzedając swoje zwierzęta jest oszukiwany przynajmniej dwukrotnie. Po pierwsze otrzymuje za każde 100 kg żywca o kilkadziesiąt euro mniej niż hodowca z Europy Zachodniej, a po drugie przy ważeniu sprzedawanego bydła jest narażony na oszustwo. Zdaniem Tołwińskiego, nawet w 60 proc. przypadków urządzenia pomiarowe zaniżają wynik o kilkadziesiąt kilogramów.

Czytaj więcej...

Emisja amoniaku w rolnictwie – jak ją ograniczyć?

Redakcja

Na wzrost efektywności i wydajności produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, wpływ ma intensywny sposób gospodarowania, a lepsza dostępność nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, mechanizacji rolnictwa przyczyniła się do wzrostu tej wydajności. Rolnictwo nazywane konwencjonalnym, intensywnym, nastawione jest na maksymalizację zysku, dzięki dużej wydajności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Według danych literaturowych w związku z uprzemysłowieniem rolnictwa w Europie Zachodniej powstała definicja rolnictwa konwencjonalnego, którą nazywa „high-tech-agriculture”.

Czytaj więcej...

Wirus kleszczowego zapalenia mózgu w mleku z Norwegii

Martyna Frątczak

Naukowcy znaleźli wirusa kleszczowego zapalenia mózgu w surowym mleku pobranym od krów z norweskich gospodarstw. W niedawno opublikowanych wynikach badań ostrzegają przed zagrożeniem związanym ze spożywaniem niepasteryzowanego mleka i zachęcają rząd Norwegii do wprowadzenia odpowiednich regulacji dotyczących jego sprzedaży. Przypadki zachorowania na kleszczowe zapalenie mózgu w wyniku spożycia surowego mleka są od kilku lat regularnie odnotowywane na obszarze całej Europy. Jest to związane z rosnącą popularnością surowego mleka, przez wielu ludzi uznawanego za lepsze i bardziej wartościowe od tego poddanego pasteryzacji.

Czytaj więcej...

Salmonella wykryta w wołowinie z Niemiec. W mediach cisza.

Martyna Frątczak

22 lutego ogłoszono oficjalny komunikat o wykryciu bakterii wysoce patogennego serotypu Salmonella typhimurium w mielonym mięsie wołowym pochodzącym z Niemiec. Groźny patogen znaleziono we wszystkich próbkach pobranych do testów. Wołowina pakowana była w Danii i trafiła do sklepów w Finlandii.

Czytaj więcej...

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Redakcja

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Stosowne procedury istnieją, ale jak wygląda ich stosowanie w praktyce? Jakie są Wasze doświadczenia?

Czytaj więcej...

Nie chcą silikonowej wołowiny z USA

Paweł Hetnał

12 lutego (godz. 11) odbędzie się pikieta pod ambasadą Stanów Zjednoczonych w Warszawie. Rolnicy będą manifestować przeciwko wprowadzaniu na europejski rynek wołowiny z USA i psuciu stosunków dyplomatycznych z Iranem, który jest dużym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych.

Czytaj więcej...

Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE na Dolnym Śląsku

Redakcja

W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) podała, iż polski Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zgłosił wykrycie w Polsce przypadku nietypowej gąbczastej encefalopatii bydła (nietypowej BSE). Podejrzenie nietypowej BSE bez wystąpienia objawów klinicznych stwierdzono u krowy z hodowli w Mirsku na Dolnym Śląsku. Zakażona krowa została zabita i zutylizowana.

Czytaj więcej...

Mleko, a nietolerancja laktozy? Czy możemy nadal je pić?

Redakcja

Na świecie w roku 2017 wyprodukowano 652,5 mln ton mleka krowiego (Tabela 1), jest to wzrost o 1,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Polska jest 6 producentem mleka krowiego w Unii Europejskiej, a produkcja w roku 2017 wyniosła 13,6 mln ton. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym mlekiem na świecie. Niestety ze względu na cukier (laktozę), zawarty w tym mleku zwierzęcym, osoby nietolerujące tego składnika sięgają coraz częściej po mleka roślinne. Spośród mlek roślinnych wyróżniamy m.in. sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, orzechowe, konopne. Mleka te są szeroko dostępne, a wybór producentów jest dość duży.

Czytaj więcej...