Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 sierpnia 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,9199 EUR EUR - 4,3519 GBP GBP - 4,7531 DKK DKK - 0,5835
Archiwum
19.08.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70- 6,20 zł/kg, średnia: 5,88 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++ 16.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 168,00 (0,00%), kukurydza LIS19 - 168,00 (- 0,59%), rzepak LIS19 - 380,00 (+ 0,26%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Bydło i mleko

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Paweł Hetnał

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

Martyna Frątczak

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Redakcja

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...

Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?

Redakcja

W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”. Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

Czytaj więcej...

Decyzja o likwidacji stada dzikiego bydła z Ciecierzyc wciąż nie została uchylona

Redakcja

Właściciel stada wolno żyjącego bydła z Ciecierzyc zrzekł się praw do tych zwierząt na rzecz Zielonogórskiego Biura Obrony Praw Zwierząt. Wcześniej minister rolnictwa postanowił, że bydło trafi do państwowego gospodarstwa rolnego, ale obrońcy praw zwierząt chcieliby widzieć je w gospodarstwie w Czarnocinie k. Szczecina. Na tę chwile jednak nie została nawet uchylona decyzja powiatowego lekarza weterynarii o likwidacji stada liczącego ponad 170 zwierząt.

Czytaj więcej...

Wychudzone krowy leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu

Redakcja

W ubiegłym tygodniu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej dokonał makabrycznego odkrycia. W jednym z gospodarstw w miejscowości Olszówka w gminie Mszana Dolna, właściciel gospodarstwa zagłodził sześć krów, trzy owce i jedno jagnię. Padłe zwierzęta były wychudzone, leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu, bez dostępu do wody. Zatrzymany właściciel zwierząt tłumaczył, że dostał nową pracę i mógł je karmić tylko raz w tygodniu.

Czytaj więcej...

Hodowcy bydła z Małopolski proszą o pomoc w zorganizowaniu bazy paszowej

Paweł Hetnał

W odpowiedzi na apel dyrektora Małopolskiej Izby Rolniczej, poseł Norbert Kaczmarczyk zwrócił się do ministra rolnictwa o wsparcie dla hodowców bydła, którzy zmagają się z niedoborem paszy dla zwierząt, wywołanym skrajnymi zjawiskami atmosferycznymi – najpierw suszą, a później powodziami. Szczególnie trudna sytuacja jest w powiecie tarnowskim i dąbrowskim.

Czytaj więcej...

Niemcy: Krowy zadojone na śmierć

Paweł Hetnał

Każdego roku ponad 1,5 mln krów mlecznych w Niemczech poddawanych jest ubojowi z powodu chorób. Ich przyczyną jest nadmierna eksploatacja. Dzisiaj krowa musi dawać dwa razy więcej mleka niż w latach 70-tych. Oznacza to wzrost z 4000 kg do 8 000 kg na zwierzę - informuje Bayerischer Rundfunk. Dla naukowców niepokojąca jest niska długość życia zwierząt: zamiast od 15 do 20 lat krowy mleczne żyją przeciętnie zaledwie pięć do sześciu lat.

Czytaj więcej...

Będziemy zmuszeni importować krowy z Niemiec, Holandii czy Francji

Redakcja

Prowadzenie ksiąg hodowlanych i ocena wartości użytkowej bydła mlecznego decyduje o konkurencyjności polskich hodowców względem tych z Niemiec, Francji, Kanady czy USA. Polega to na tym, że geny poszczególnych samic w populacji są analizowane i selekcjonowane tak, żeby zapewnić jak najlepsze potomstwo. Dzięki temu zwiększa się jakość i opłacalność produkcji mleka w Polsce. Resort rolnictwa zamierza jednak obciąć dotychczasowe dotacje na ten cel o blisko 60 proc. Organizacje rolnicze podkreślają, że w prostej linii będzie to oznaczać początek końca hodowli – nie tylko bydła mlecznego, lecz także np. owiec i trzody chlewnej.

Czytaj więcej...