kojs

kps

CenyRolnicze
06 lutego 2023, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3833 EUR EUR - 4.7195 GBP GBP - 5.2764 DKK DKK - 0.6340
Archiwum


06.02.2023 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,58 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

06.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 288,50 (+1,41%), kukurydza MAR23: 280,25 (+0,81%), rzepak MAJ23: 549,75 (+0,83%)

06.02.2023 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, sokołowski, 08-307, tel.: 501 585 849

06.02.2023 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 780 kg, wielkopolskie, poznański, 62-035, tel.: 697 072 129

06.02.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport rolnika, łódzkie, wieluński, 98-346, tel.: 696 033 089

05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

05.02.2023 SPRZEDAM 30000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Owce i gęsi pomagają chronić plantacje choinek

Plantacje choinek zajmują znaczne powierzchnie ziemi. Zazwyczaj stosuje się na nich intensywne opryski chemicznymi środkami zwalczania chwastów. Istnieją jednak bardziej przyjazne środowisku metody ochrony drzewek – takie jak wypas owiec i innych „naturalnych kosiarek”.

Czytaj więcej...

Rodzime rasy owiec: czy wciąż jest dla nich miejsce?

Jeszcze do niedawna sektor owczarski w naszym kraju był silnie rozwinięty. Dzięki temu powstało kilkanaście rodzimych ras owiec, o unikalnych cechach. Czym się wyróżniają? Czy dla lokalnych ras owiec jest jeszcze miejsce we współczesnej hodowli zwierząt? Przedstawiamy sylwetkę ras i ich najciekawsze cechy.

Czytaj więcej...

Przepiórki z hodowli i w środowisku naturalnym

O przepiórkach mówi się, że bardzo szybko rosną, znoszą dużo jaj i dają smaczne, zdrowe mięso. Przepiórcze jaja uchodzą również za wyjątkowo zdrowe oraz niepowodujące uczuleń. Czy w sprzedaży są suszone jaja przepiórcze i makarony z jajami przepiórek? Czy w sklepach znajdziemy tuszki przepiórek z rodzimych hodowli?

Czytaj więcej...

Króliki z talerza i z wystawy - to się opłaca!

Króliki to zwierzęta tradycyjnie utrzymywane w gospodarstwach, przy domach w małych miejscowościach, dobudówkach, nawet w ogrodach. Są amatorzy króliczego mięsa i tacy, którzy z założenia go nie jedzą. Od lat trwa moda na utrzymywanie miniaturek królików, które poniekąd zastępują pupila w postaci psa lub kota. Obojętnie czy królik biega po pokoju, czy leży na talerzu, zna i lubi go każdy. Jednak okazuje się, że oficjalny zakup króliczego mięsa nie jest taki łatwy. Gdzie kupić mięso z królika? Czy można zarobić na hodowli królików? Jakie są ceny?

Czytaj więcej...

Jaka jest kondycja polskiego pszczelarstwa?

Na rynku widać rosnącą świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają zdrowe, polskie produkty. Cena przestała być podstawowym kryterium przy zakupach. Miód jest produktem głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej i docenianym ze względu na właściwości prozdrowotne. Przypuszcza się¸ że w formie surowej, jak i po przetworzeniu na miód pitny, mógł towarzyszyć już założycielom polskiego państwa - Piastom. Mimo długowiecznej tradycji, wśród krajowych pszczelarzy mamy niewielką liczbę osób zawodowo trudniących się pszczelarstwem, stanowią oni około 2% hodowców pszczół. Zatem rodzi się pytanie o kondycję polskiego pszczelarstwa.

Czytaj więcej...

Alpaki i alpakoterapia - złoty biznes nie dla wszystkich

Czy alpaki są takie łagodne, jak się o nich mówi? Czym jest syndrom Berserka? Czy alpaka to zwierzę, które można kupić „od ręki” i ile kosztuje? Czy wełna z runa alpaki gryzie i czy runo można oddać do skupu? O działalności Stowarzyszenia Hodowców Alpak i Lam, a także oczywiście o tym, na czym polega prawdziwa alpakoterapia oraz o wielu innych ciekawych zagadnieniach, dotyczących alpak, przeczytają Państwo w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej...

"Owczarstwo idzie ku dobremu, ino potrzebujemy wsparcia"

„Rolnicy zawsze chcą czegoś” - słyszę komentarz do tytułu tego artykułu z ust pracownika jednej z instytucji. Bardzo pragnę jednak dowiedzieć się, czego chcą polscy owczarze, a co już mają. Czy dofinansowania związane z produkcją owczarską nie są zadawalające? Są, a może ich rzeczywiście brakuje? Jakiego wsparcia potrzebują hodowcy owiec i na co mogą liczyć?

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Hodowcy bez odszkodowań za wybicie stada

Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.

Czytaj więcej...

Rząd daje 20 zł do każdej przezimowanej rodziny pszczelej

Rząd pomoże pszczelarzom oraz producentom rolnym, których uprawy zostały zniszczone w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w 2020 r. Ponadto, wsparcie w formie dopłat do oprocentowania kredytów będzie mogło dotyczyć również zakupu udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność dotyczącą przetwórstwa produktów rolnych lub przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków.

Czytaj więcej...

Polska zastąpi Danię? Globalne Centrum Handlu Futrami

Niekwestionowanym liderem branży futrzarskiej (głównie hodowli norek) w Europie była Dania, która niestety przechodzi poważny kryzys. Od kilku tygodni mówi się o awaryjnym usypianiu około 17 milionów zwierząt. Przyczyną jest stale szerząca się pandemia koronawirusa, a nie jest tajemnicą, że norki są wektorem przenoszącym COVID-19. W Danii stwierdzono 214 przypadków zakażenia mutacją wirusa, która pojawiła się u norek (obecnie naukowcy prowadzą badania, których wyniki świadczą o tym, że norki amerykańskie zwalczają tę chorobę w ciągu kilku tygodni, a nosicielami „zmutowanych” wirusów są także koty, psy, a nawet niedźwiedzie). Europa nadal uważana jest za największego eksportera futer na rynek światowy. To właśnie dzięki staraniom Danii i Finlandii nie można było wprowadzić ogólnego zakazu dotyczącego hodowli zwierząt futerkowych w Unii Europejskiej, ponieważ w tych krajach był to prężnie działający sektor gospodarki, przynoszący spore zyski.

Czytaj więcej...

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można pszczołom zabierać miód?

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych. 

Czytaj więcej...

Karp: jak trafił na świąteczny stół?

Karp jest wciąż nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej dla milionów Polaków, Czechów i Słowaków. Dlaczego to właśnie on trafił do kanonu dań świątecznych? Prześledzenie historii tej nastarszej udomowionej ryby pozwala docenić jej ogromne znaczenie historyczne, kulturalne i przyrodnicze.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu