kojs

kps

CenyRolnicze
27 czerwca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4369 EUR EUR - 4.6965 GBP GBP - 5.4655 DKK DKK - 0.6311
Archiwum


27.06.2022 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Przepiórki z hodowli i w środowisku naturalnym

O przepiórkach mówi się, że bardzo szybko rosną, znoszą dużo jaj i dają smaczne, zdrowe mięso. Przepiórcze jaja uchodzą również za wyjątkowo zdrowe oraz niepowodujące uczuleń. Czy w sprzedaży są suszone jaja przepiórcze i makarony z jajami przepiórek? Czy w sklepach znajdziemy tuszki przepiórek z rodzimych hodowli?

Czytaj więcej...

Króliki z talerza i z wystawy - to się opłaca!

Króliki to zwierzęta tradycyjnie utrzymywane w gospodarstwach, przy domach w małych miejscowościach, dobudówkach, nawet w ogrodach. Są amatorzy króliczego mięsa i tacy, którzy z założenia go nie jedzą. Od lat trwa moda na utrzymywanie miniaturek królików, które poniekąd zastępują pupila w postaci psa lub kota. Obojętnie czy królik biega po pokoju, czy leży na talerzu, zna i lubi go każdy. Jednak okazuje się, że oficjalny zakup króliczego mięsa nie jest taki łatwy. Gdzie kupić mięso z królika? Czy można zarobić na hodowli królików? Jakie są ceny?

Czytaj więcej...

Jaka jest kondycja polskiego pszczelarstwa?

Na rynku widać rosnącą świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają zdrowe, polskie produkty. Cena przestała być podstawowym kryterium przy zakupach. Miód jest produktem głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej i docenianym ze względu na właściwości prozdrowotne. Przypuszcza się¸ że w formie surowej, jak i po przetworzeniu na miód pitny, mógł towarzyszyć już założycielom polskiego państwa - Piastom. Mimo długowiecznej tradycji, wśród krajowych pszczelarzy mamy niewielką liczbę osób zawodowo trudniących się pszczelarstwem, stanowią oni około 2% hodowców pszczół. Zatem rodzi się pytanie o kondycję polskiego pszczelarstwa.

Czytaj więcej...

Alpaki i alpakoterapia - złoty biznes nie dla wszystkich

Czy alpaki są takie łagodne, jak się o nich mówi? Czym jest syndrom Berserka? Czy alpaka to zwierzę, które można kupić „od ręki” i ile kosztuje? Czy wełna z runa alpaki gryzie i czy runo można oddać do skupu? O działalności Stowarzyszenia Hodowców Alpak i Lam, a także oczywiście o tym, na czym polega prawdziwa alpakoterapia oraz o wielu innych ciekawych zagadnieniach, dotyczących alpak, przeczytają Państwo w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej...

"Owczarstwo idzie ku dobremu, ino potrzebujemy wsparcia"

„Rolnicy zawsze chcą czegoś” - słyszę komentarz do tytułu tego artykułu z ust pracownika jednej z instytucji. Bardzo pragnę jednak dowiedzieć się, czego chcą polscy owczarze, a co już mają. Czy dofinansowania związane z produkcją owczarską nie są zadawalające? Są, a może ich rzeczywiście brakuje? Jakiego wsparcia potrzebują hodowcy owiec i na co mogą liczyć?

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Hodowcy bez odszkodowań za wybicie stada

Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.

Czytaj więcej...

Rząd daje 20 zł do każdej przezimowanej rodziny pszczelej

Rząd pomoże pszczelarzom oraz producentom rolnym, których uprawy zostały zniszczone w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w 2020 r. Ponadto, wsparcie w formie dopłat do oprocentowania kredytów będzie mogło dotyczyć również zakupu udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność dotyczącą przetwórstwa produktów rolnych lub przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków.

Czytaj więcej...

Polska zastąpi Danię? Globalne Centrum Handlu Futrami

Niekwestionowanym liderem branży futrzarskiej (głównie hodowli norek) w Europie była Dania, która niestety przechodzi poważny kryzys. Od kilku tygodni mówi się o awaryjnym usypianiu około 17 milionów zwierząt. Przyczyną jest stale szerząca się pandemia koronawirusa, a nie jest tajemnicą, że norki są wektorem przenoszącym COVID-19. W Danii stwierdzono 214 przypadków zakażenia mutacją wirusa, która pojawiła się u norek (obecnie naukowcy prowadzą badania, których wyniki świadczą o tym, że norki amerykańskie zwalczają tę chorobę w ciągu kilku tygodni, a nosicielami „zmutowanych” wirusów są także koty, psy, a nawet niedźwiedzie). Europa nadal uważana jest za największego eksportera futer na rynek światowy. To właśnie dzięki staraniom Danii i Finlandii nie można było wprowadzić ogólnego zakazu dotyczącego hodowli zwierząt futerkowych w Unii Europejskiej, ponieważ w tych krajach był to prężnie działający sektor gospodarki, przynoszący spore zyski.

Czytaj więcej...

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można pszczołom zabierać miód?

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych. 

Czytaj więcej...

Karp: jak trafił na świąteczny stół?

Karp jest wciąż nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej dla milionów Polaków, Czechów i Słowaków. Dlaczego to właśnie on trafił do kanonu dań świątecznych? Prześledzenie historii tej nastarszej udomowionej ryby pozwala docenić jej ogromne znaczenie historyczne, kulturalne i przyrodnicze.

Czytaj więcej...

Owcza wełna: naturalna, modna, nieekologiczna?

Wełna jednoznacznie kojarzy się wielu osobom z przyjemnym, naturalnym i ekologicznym materiałem. Czy jednak kupując parę świątecznych skarpet wełnianych dokonujesz wyboru przyjaznego środowisku? Niektórzy produkcję wełny uważają za bardziej szkodliwą od produkcji bawełny i syntetyków. Przyglądamy się ile w tym prawdy.

Czytaj więcej...

Ekstrakty w żywieniu zwierząt - nie tylko w ekologicznej produkcji

Ekologiczna hodowla zwierząt jest obecnie cenionym kierunkiem produkcji. Zmiany nawyków konsumentów oraz większa świadomość produktów spowodowały prężny rozwój doświadczeń w celu poprawy i doskonalenia żywienia zwierząt, ponieważ kierunek „eko” w hodowli wiąże się z wieloma ograniczeniami. Hodowcy zaczęli chętniej sięgać po fitobiotyki, które są preparatami bazującymi na roślinnych składnikach, a ich dodatek zwiększa wskaźniki zdrowotne i produkcyjne zwierząt. W grupie tych produktów wyróżnić można: preparaty ziołowe, przyprawy i zioła i olejki (ekstrakty) eteryczne. Olejki stanowią grupę substancji o silnym i pewnym działaniu. Ich główną zaletą jest szybkie wchłanianie do jelit z limfy i krwi. Liczne badania naukowe i obserwacje prowadzone na zwierzętach wykazują szeroki zakres ich działania.

Czytaj więcej...

Czy będziemy jeść robaki zamiast schabowego? To możliwy scenariusz na niedaleką przyszłość

Zwiększającą się liczba ludności na świecie przyczynia się do ciągłego zmniejszania dostępnych zasobów pokarmowych bogatych w składniki odżywcze, w tym też białko pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka. Ze względu na realne zagrożenia związane z nieustającym wzrostem produkcji żywności można stwierdzić, że zwiększenie hodowli zwierząt będzie niemożliwe, co będzie skutkować brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Potrzebne są zatem alternatywne źródła żywności. Czy mogą nimi być owady jadalne?

Czytaj więcej...

Norki jednak zdrowe. Nie ma pierwszego ogniska koronawirusa w polskiej hodowli zwierząt futerkowych

- Zleciłem pobranie próbek od potencjalnie zakażonych zwierząt i ponowne ich przebadanie w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, ponieważ tylko wyniki z tego laboratorium, maja charakter urzędowy. Ujemne wyniki badań nie potwierdziły doniesień medialnych – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa, Grzegorz Puda. Przypomnijmy, iż we wtorek naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i GUMed wraz z lekarzami weterynarii wykryli pierwszy w kraju przypadek zakażenia SARS-COV-2 norek hodowlanych w Polsce.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu