Dwie ostatnie fermy norek w Norwegii są już puste, a przemysł futrzarski został zamknięty. Zakaz hodowli zwierząt na futro w Norwegii wchodzi w życie w 2025 roku, ale już teraz żadna ferma futrzarska w tym kraju nie funkcjonuje.
Plantacje choinek zajmują znaczne powierzchnie ziemi. Zazwyczaj stosuje się na nich intensywne opryski chemicznymi środkami zwalczania chwastów. Istnieją jednak bardziej przyjazne środowisku metody ochrony drzewek – takie jak wypas owiec i innych „naturalnych kosiarek”.
Długo kojarzona z biedą, obecnie hodowla kóz staje się coraz modniejszym hobby lub sposobem na życie. Nasze rodzime rasy kóz mają wiele unikalnych cech i świetnie nadają się do różnych systemów produkcji. Przedstawiamy ich charakterystykę.
Jeszcze do niedawna sektor owczarski w naszym kraju był silnie rozwinięty. Dzięki temu powstało kilkanaście rodzimych ras owiec, o unikalnych cechach. Czym się wyróżniają? Czy dla lokalnych ras owiec jest jeszcze miejsce we współczesnej hodowli zwierząt? Przedstawiamy sylwetkę ras i ich najciekawsze cechy.
Negatywne lobby, pandemia oraz konflikt zbrojny wyeksponował problemy dzisiejszego przemysłu futrzarskiego w Polsce. W ciągu ostatnich 5 lat, zamknięto ok. 200 ferm zwierząt futerkowych. Powołując się na dostępne dane, w Polsce wciąż aktywnie działa od 500 do 800.
O przepiórkach mówi się, że bardzo szybko rosną, znoszą dużo jaj i dają smaczne, zdrowe mięso. Przepiórcze jaja uchodzą również za wyjątkowo zdrowe oraz niepowodujące uczuleń. Czy w sprzedaży są suszone jaja przepiórcze i makarony z jajami przepiórek? Czy w sklepach znajdziemy tuszki przepiórek z rodzimych hodowli?
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wystąpieniu siódmego ogniska SARS-CoV-2 u norek w Polsce, stwierdzonego na podstawie wyników badań laboratoryjnych PIWet-PIB w Puławach z dnia 9 grudnia br.
Zieloni przygotowali projekt ustawy, który dotyczy zakazu hodowli zwierząt na futra. Wśród głównych założeń projektu są 5-letni okres przejściowy, odszkodowania dla hodowców oraz godne odprawy dla pracowników ferm. Projekt ma zostać złożony w połowie grudnia.
Króliki to zwierzęta tradycyjnie utrzymywane w gospodarstwach, przy domach w małych miejscowościach, dobudówkach, nawet w ogrodach. Są amatorzy króliczego mięsa i tacy, którzy z założenia go nie jedzą. Od lat trwa moda na utrzymywanie miniaturek królików, które poniekąd zastępują pupila w postaci psa lub kota. Obojętnie czy królik biega po pokoju, czy leży na talerzu, zna i lubi go każdy. Jednak okazuje się, że oficjalny zakup króliczego mięsa nie jest taki łatwy. Gdzie kupić mięso z królika? Czy można zarobić na hodowli królików? Jakie są ceny?
Na rynku widać rosnącą świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają zdrowe, polskie produkty. Cena przestała być podstawowym kryterium przy zakupach. Miód jest produktem głęboko zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej i docenianym ze względu na właściwości prozdrowotne. Przypuszcza się¸ że w formie surowej, jak i po przetworzeniu na miód pitny, mógł towarzyszyć już założycielom polskiego państwa - Piastom. Mimo długowiecznej tradycji, wśród krajowych pszczelarzy mamy niewielką liczbę osób zawodowo trudniących się pszczelarstwem, stanowią oni około 2% hodowców pszczół. Zatem rodzi się pytanie o kondycję polskiego pszczelarstwa.
Czy alpaki są takie łagodne, jak się o nich mówi? Czym jest syndrom Berserka? Czy alpaka to zwierzę, które można kupić „od ręki” i ile kosztuje? Czy wełna z runa alpaki gryzie i czy runo można oddać do skupu? O działalności Stowarzyszenia Hodowców Alpak i Lam, a także oczywiście o tym, na czym polega prawdziwa alpakoterapia oraz o wielu innych ciekawych zagadnieniach, dotyczących alpak, przeczytają Państwo w dzisiejszym artykule.
„Rolnicy zawsze chcą czegoś” - słyszę komentarz do tytułu tego artykułu z ust pracownika jednej z instytucji. Bardzo pragnę jednak dowiedzieć się, czego chcą polscy owczarze, a co już mają. Czy dofinansowania związane z produkcją owczarską nie są zadawalające? Są, a może ich rzeczywiście brakuje? Jakiego wsparcia potrzebują hodowcy owiec i na co mogą liczyć?
Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.
Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.
Rząd pomoże pszczelarzom oraz producentom rolnym, których uprawy zostały zniszczone w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w 2020 r. Ponadto, wsparcie w formie dopłat do oprocentowania kredytów będzie mogło dotyczyć również zakupu udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność dotyczącą przetwórstwa produktów rolnych lub przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków.
Niekwestionowanym liderem branży futrzarskiej (głównie hodowli norek) w Europie była Dania, która niestety przechodzi poważny kryzys. Od kilku tygodni mówi się o awaryjnym usypianiu około 17 milionów zwierząt. Przyczyną jest stale szerząca się pandemia koronawirusa, a nie jest tajemnicą, że norki są wektorem przenoszącym COVID-19. W Danii stwierdzono 214 przypadków zakażenia mutacją wirusa, która pojawiła się u norek (obecnie naukowcy prowadzą badania, których wyniki świadczą o tym, że norki amerykańskie zwalczają tę chorobę w ciągu kilku tygodni, a nosicielami „zmutowanych” wirusów są także koty, psy, a nawet niedźwiedzie). Europa nadal uważana jest za największego eksportera futer na rynek światowy. To właśnie dzięki staraniom Danii i Finlandii nie można było wprowadzić ogólnego zakazu dotyczącego hodowli zwierząt futerkowych w Unii Europejskiej, ponieważ w tych krajach był to prężnie działający sektor gospodarki, przynoszący spore zyski.
Kanadyjski program AgriInnovate przekazał firmie Enterra Feed Corporation 6 milionów dolarów na budowę fermy owadów, która może zmniejszyć marnotrawstwo żywności w Kanadzie, zapewniając jednocześnie paszę dla zwierząt.
Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych.
Karp jest wciąż nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej dla milionów Polaków, Czechów i Słowaków. Dlaczego to właśnie on trafił do kanonu dań świątecznych? Prześledzenie historii tej nastarszej udomowionej ryby pozwala docenić jej ogromne znaczenie historyczne, kulturalne i przyrodnicze.