kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
25 października 2021, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9502 EUR EUR - 4.6018 GBP GBP - 5.4395 DKK DKK - 0.6185
Archiwum


25.10.2021 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,70-6,30 zł/kg, średnia: 6,06 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

25.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-282,00 (+0,71%), kukurydza LIS21-247,25 (-0,70%), rzepak LIS21-685,00 (+1,56%) [euro/t]

25.10.2021 SPRZEDAM 15 JAŁÓWEK, mieszaniec, 550 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

25.10.2021 SPRZEDAM 300 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, zwoleński, 26-700, tel.: 790 535 775

23.10.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-411, tel.: 500 135 296

23.10.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport rolnika, małopolskie, nowosądecki, 33-316, tel.: 664 531 879

23.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 400 kg, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 600 366 166

23.10.2021 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mieszaniec, 400 kg, dolnośląskie, bystrzycki, 51-520, tel.: 789 309 353

23.10.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 670 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 601 624 295

23.10.2021 SPRZEDAM 700 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, warszawski, 05-850, tel.: 606 920 897

23.10.2021 SPRZEDAM 45 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, grodziski, 62-067, tel.: 692 929 054

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Alpaki i alpakoterapia - złoty biznes nie dla wszystkich

Czy alpaki są takie łagodne, jak się o nich mówi? Czym jest syndrom Berserka? Czy alpaka to zwierzę, które można kupić „od ręki” i ile kosztuje? Czy wełna z runa alpaki gryzie i czy runo można oddać do skupu? O działalności Stowarzyszenia Hodowców Alpak i Lam, a także oczywiście o tym, na czym polega prawdziwa alpakoterapia oraz o wielu innych ciekawych zagadnieniach, dotyczących alpak, przeczytają Państwo w dzisiejszym artykule.

Czytaj więcej...

"Owczarstwo idzie ku dobremu, ino potrzebujemy wsparcia"

„Rolnicy zawsze chcą czegoś” - słyszę komentarz do tytułu tego artykułu z ust pracownika jednej z instytucji. Bardzo pragnę jednak dowiedzieć się, czego chcą polscy owczarze, a co już mają. Czy dofinansowania związane z produkcją owczarską nie są zadawalające? Są, a może ich rzeczywiście brakuje? Jakiego wsparcia potrzebują hodowcy owiec i na co mogą liczyć?

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Hodowcy bez odszkodowań za wybicie stada

Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.

Czytaj więcej...

Rząd daje 20 zł do każdej przezimowanej rodziny pszczelej

Rząd pomoże pszczelarzom oraz producentom rolnym, których uprawy zostały zniszczone w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w 2020 r. Ponadto, wsparcie w formie dopłat do oprocentowania kredytów będzie mogło dotyczyć również zakupu udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność dotyczącą przetwórstwa produktów rolnych lub przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków.

Czytaj więcej...

Polska zastąpi Danię? Globalne Centrum Handlu Futrami

Niekwestionowanym liderem branży futrzarskiej (głównie hodowli norek) w Europie była Dania, która niestety przechodzi poważny kryzys. Od kilku tygodni mówi się o awaryjnym usypianiu około 17 milionów zwierząt. Przyczyną jest stale szerząca się pandemia koronawirusa, a nie jest tajemnicą, że norki są wektorem przenoszącym COVID-19. W Danii stwierdzono 214 przypadków zakażenia mutacją wirusa, która pojawiła się u norek (obecnie naukowcy prowadzą badania, których wyniki świadczą o tym, że norki amerykańskie zwalczają tę chorobę w ciągu kilku tygodni, a nosicielami „zmutowanych” wirusów są także koty, psy, a nawet niedźwiedzie). Europa nadal uważana jest za największego eksportera futer na rynek światowy. To właśnie dzięki staraniom Danii i Finlandii nie można było wprowadzić ogólnego zakazu dotyczącego hodowli zwierząt futerkowych w Unii Europejskiej, ponieważ w tych krajach był to prężnie działający sektor gospodarki, przynoszący spore zyski.

Czytaj więcej...

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można pszczołom zabierać miód?

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych. 

Czytaj więcej...

Karp: jak trafił na świąteczny stół?

Karp jest wciąż nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej dla milionów Polaków, Czechów i Słowaków. Dlaczego to właśnie on trafił do kanonu dań świątecznych? Prześledzenie historii tej nastarszej udomowionej ryby pozwala docenić jej ogromne znaczenie historyczne, kulturalne i przyrodnicze.

Czytaj więcej...

Owcza wełna: naturalna, modna, nieekologiczna?

Wełna jednoznacznie kojarzy się wielu osobom z przyjemnym, naturalnym i ekologicznym materiałem. Czy jednak kupując parę świątecznych skarpet wełnianych dokonujesz wyboru przyjaznego środowisku? Niektórzy produkcję wełny uważają za bardziej szkodliwą od produkcji bawełny i syntetyków. Przyglądamy się ile w tym prawdy.

Czytaj więcej...

Ekstrakty w żywieniu zwierząt - nie tylko w ekologicznej produkcji

Ekologiczna hodowla zwierząt jest obecnie cenionym kierunkiem produkcji. Zmiany nawyków konsumentów oraz większa świadomość produktów spowodowały prężny rozwój doświadczeń w celu poprawy i doskonalenia żywienia zwierząt, ponieważ kierunek „eko” w hodowli wiąże się z wieloma ograniczeniami. Hodowcy zaczęli chętniej sięgać po fitobiotyki, które są preparatami bazującymi na roślinnych składnikach, a ich dodatek zwiększa wskaźniki zdrowotne i produkcyjne zwierząt. W grupie tych produktów wyróżnić można: preparaty ziołowe, przyprawy i zioła i olejki (ekstrakty) eteryczne. Olejki stanowią grupę substancji o silnym i pewnym działaniu. Ich główną zaletą jest szybkie wchłanianie do jelit z limfy i krwi. Liczne badania naukowe i obserwacje prowadzone na zwierzętach wykazują szeroki zakres ich działania.

Czytaj więcej...

Czy będziemy jeść robaki zamiast schabowego? To możliwy scenariusz na niedaleką przyszłość

Zwiększającą się liczba ludności na świecie przyczynia się do ciągłego zmniejszania dostępnych zasobów pokarmowych bogatych w składniki odżywcze, w tym też białko pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka. Ze względu na realne zagrożenia związane z nieustającym wzrostem produkcji żywności można stwierdzić, że zwiększenie hodowli zwierząt będzie niemożliwe, co będzie skutkować brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Potrzebne są zatem alternatywne źródła żywności. Czy mogą nimi być owady jadalne?

Czytaj więcej...

Norki jednak zdrowe. Nie ma pierwszego ogniska koronawirusa w polskiej hodowli zwierząt futerkowych

- Zleciłem pobranie próbek od potencjalnie zakażonych zwierząt i ponowne ich przebadanie w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, ponieważ tylko wyniki z tego laboratorium, maja charakter urzędowy. Ujemne wyniki badań nie potwierdziły doniesień medialnych – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa, Grzegorz Puda. Przypomnijmy, iż we wtorek naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i GUMed wraz z lekarzami weterynarii wykryli pierwszy w kraju przypadek zakażenia SARS-COV-2 norek hodowlanych w Polsce.

Czytaj więcej...

Koronawirus na fermie norek. Teraz czas na świnie?

- Ministerstwo Rolnictwa dowodzone przez Grzegorz Puda, rozpoczęło proces wpisywania norki amerykańskiej na listę zwierząt, u których będzie zwalczany COVID-19 z urzędu. Tymczasem poza norkami nosicielami jest również 50 innych gatunków, w tym psy, koty, tygrysy, świnie etc. – sugeruje Marek Miśko, dyrektor generalny Związku Polski Przemysł Futrzarski. 

Czytaj więcej...

Zakaz hodowli zwierząt futerkowych w Polsce. A co z królikiem?

Ten rok dla branży futerkowej i hodowców jest bardzo trudny. Pierwsza połowa roku została zdominowana przez pandemię, hodowcy nie byli wstanie wystawić produktów na aukcjach, ponieważ kanały dystrybucji zostały unieruchomione bądź zerwane przez koronawirusa. Druga połowa roku to przegłosowany w Sejmie zakaz hodowli zwierząt futerkowych. Zakaz hodowli zwierząt w Polsce obejmie ok. 700 ferm (spośród funkcjonujących 810 – 107 ferm, to fermy królicze - dane pochodzą ze strony Głównego Inspektoratu Weterynarii). Polska była drugim producentem skór w Europie i trzecim na świecie. Co z hodowlami, prężnie rozwijającymi się, w których praca hodowlana trwała od lat (tradycja tej branży sięga ponad 90 lat)? Rząd musi zaplanować rekompensaty lub vacatio legis - czas, który pozwoliłby na to aby hodowcy spokojnie mogli zakończyć hodowlę lub znaleźć inne rozwiązanie   

Czytaj więcej...

Czy ministerstwo planuje wprowadzić dotacje na rozwój i hodowlę pszczół murarek?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że pszczoły mają duży wpływ na plonowanie roślin. Zapylanie ich zawdzięczamy głównie pszczole miodnej, której w niektórych rejonach kraju brakuje ze względu na malejącą liczbę pasiek. Niedobory zapylaczy uzupełnić mogą dzikie pszczoły, których w Polsce mamy około 450 gatunków. Niestety, ich liczebność również maleje ze względu na ubożenie bazy pokarmowej. Powodem tego jest między innymi zaniechanie upraw pastewnych roślin motylkowych i zastąpienie ich uprawami zbóż i okopowych.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu