Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 października 2020, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.8734 EUR EUR - 4.5877 GBP GBP - 5.0766 DKK DKK - 0.6165
Archiwum
22.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 209,00 (- 1,07%), kukurydza LIS20 - 191,25 (+ 0,26%), rzepak LIS20 - 394,75 (- 0,06%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ 21.10.2020 13:18 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,70 - 4,50 zł/kg, średnia: 4,03 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Pozostałe rośliny uprawne

Brak spójnych regulacji prawnych hamuje rozwój konopi przemysłowych

Redakcja

Dogodne warunki klimatyczne sprawiły, że na ziemiach polskich konopie przemysłowe uprawiano na szeroką skalę już ponad sto lat temu. Ich popularność wynikała z powszechnego zastosowania w wielu sektorach gospodarki – od przetwórstwa żywności, przez produkcję kosmetyków, aż po budownictwo i przemysł samochodowy. Ze względu na niesprzyjające regulacje prawne oraz produkcję tańszych tekstyliów, krajowe uprawy Cannabis sativa obejmują obecnie zaledwie 3 tysiące hektarów, ponad dziesięciokrotnie mniej niż w dwudziestoleciu międzywojennym.

Czytaj więcej...

Odkryj jagodę kamczacką - czerwiec na plantacjach

Hanna Krugiełka

Jagoda kamczacka nie jest jeszcze bardzo popularnym krzewem owocowym, ale na pewno wartym odkrycia. Może warto pomyśleć nad jej uprawą? Nawet jeżeli nie bierzemy pod uwagę rozszerzenia działalności rolniczej i ogrodniczej, mamy teraz okazję miło spędzić czas i skosztować nie tylko samych owoców „kamczatki”, ale także pysznych jagodzianych produktów. Właśnie trwa ogólnopolska akcja "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej". Jest to inicjatywa samych plantatorów. Polega ona na tym, że 27 plantacji zaprosiło gości aby pokazać im jak wygląda i jak smakuje jagoda kamczacka. Niektóre spośród nich są już po pierwszych odwiedzinach, natomiast największe wydarzenia odbędą się w weekend 20-21 czerwca. Główną atrakcją dla mieszkańców miast jest możliwość samodzielnego zbierania owoców.

Czytaj więcej...

Koronawirus oznacza katastrofę w branży kwiatowej. Straty już przekraczają miliard złotych

Redakcja

Branża kwiatowa alarmuje o prawdziwej katastrofie wywołanej epidemią koronawirusa. Całkowicie zatrzymał się handel, co uderzyło w ogrodników i producentów kwiatów, ale także w firmy związane z handlem hurtowy i detalicznym. Problemem jest nie tylko brak możliwości sprzedaży. Krótki okres przydatności kwiatów, nie daje możliwości ich przechowania, co zmusza producentów do ponoszenia kosztów związanych z ich utylizacją. Tylko w Polsce straty idą w setki milionów złotych. 

Czytaj więcej...

Gryka zostanie włączona w system monitoringu suszy?

Redakcja

Na terenie kraju z każdym rokiem rośnie powierzchnia uprawy gryki. Chociaż gryka ma relatywnie małe wymaganie pokarmowe, jest jednak wrażliwa na suszę i dlatego samorząd rolniczy zwrócił się do ministra rolnictwa o włączenie tej uprawy do systemu monitoringu suszy. 

Czytaj więcej...

Uprawa konopi włóknistej ma ogromny potencjał. Ta roślina może zastąpić plastik

Redakcja

Do 1883 roku nawet 90 proc. papieru na świecie było produkowane z konopi. Na papierze konopnym spisano m.in. Biblię Gutenberga i dwa pierwsze projekty amerykańskiej Deklaracji niepodległości. To tylko jeden z przykładów przemysłowego wykorzystania konopi, a jest ich nawet 50 tys. Mają one najsilniejsze włókno roślinne na świecie i mogą niemal całkowicie zastąpić plastik. Konopie włókniste można uprawiać niemal na każdej glebie, dlatego areał ich upraw rośnie, także w Polsce. 

Czytaj więcej...

W polskim winie owocowym drzemie potencjał

Redakcja

W Polsce rozwija się produkcja wina, które cieszy się coraz większym uznaniem wśród konsumentów. Zbiory winogron z 400 polskich winnic pozwalają wyprodukować ok. 700 tys. butelek, a popyt zdecydowanie przewyższa podaż. Dlatego w planach jest wykorzystanie takich popularnych w kraju owoców jak gruszka, porzeczka czy wiśnia, do tej pory niewykorzystywane przez winiarstwo. Można z nich wytwarzać wysokogatunkowe wino, pod warunkiem, że w prawie pojawi się restrykcyjna definicja tego produktu, która uniemożliwi wszelką drogę na skróty w procesie produkcji. Ma o to zabiegać powołana właśnie Fundacja Winiarnie Zamojskie, która będzie też wspierać polskich winiarzy i lokalne winnice.

Czytaj więcej...

Biznes choinkowy - czy warto założyć plantację świątecznych drzewek?

Hanna Krugiełka

Świąteczne przygotowania, miła, wigilijna atmosfera, wizyty rodziny i u rodziny, spotkania z przyjaciółmi. O tym niezwykłym, lecz minionym już czasie przypominają wciąż stojące w domach choinki. „Może warto wejść w choinkowy biznes?”- refleksja poświąteczna nasuwa się sama. Jednak czy to takie proste? Jakim areałem należy dysponować, aby uprawa choinek stała się opłacalna? Czy wystarczy posadzić drzewko i sprzedać je jak urośnie? Jakie są problemy związane z uprawą i zbytem? Jakie gatunki drzew iglastych należy wybrać, aby zakładana plantacja była dochodowa? Gdzie i za ile kupić sadzonki? Jakie są koszty wynajęcia miejsc handlowych? W dzisiejszym artykule o opłacalności choinkowego biznesu.

Czytaj więcej...

Opłacalne źródło dochodu gospodarstwa - program konopny

Hanna Krugiełka

W czasach niewątpliwie trudnych - niestabilnej gospodarki i o niepewnej ekonomicznie przyszłości, rolnictwo również znalazło się przed wieloma niewiadomymi. Niepewne, zmieniające się ceny na rynkach rolnych oraz widmo ASF wywołują konieczność szukania przez rolników dodatkowych, stabilnych dochodów dla gospodarstwa. Okazuje się, że oprócz takich sposobów na dodatkowe zarobkowanie jak na przykład przyzagrodowy chów gęsi, hodowla alpak, agroturystyka, czy uprawy ekologiczne, o których pisaliśmy, pojawia się nowa i atrakcyjna oferta dla polskich rolników.

Czytaj więcej...

Gryka z glifosatem przyjeżdża ze wschodu

Redakcja

- Polska słynie w Europie z gryki, uprawia się ją od dekad. Znaczący udział gryki w obrocie ziarnem stanowi gryka ekologiczna – certyfikowana. Jest to zboże, które z powodzeniem udaje się w uprawie na glebach słabych i bardzo słabych. Dlaczego więc badania wykazują glifosat, który jest zabroniony w gospodarstwie ekologicznym? Bo to nie nasza gryka, jest to import ze wschodu – uważa Rafał Mładanowicz prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Czytaj więcej...

Czy bakterioza pierścieniowa ziemniaka jest realnym zagrożeniem - uwaga na kontrole z PIORiN; komu grozi kwarantanna?

Hanna Krugiełka

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka jest groźną, początkowo bezobjawową chorobą, zwalczaną z urzędu. Jej wykrycie pociąga za sobą szereg procedur związanych z kwarantanną. Wywoływana jest przez bakterię o nazwie Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, która łatwo się przenosi i może długo przetrwać w glebie na porażonym polu lub w innych roślinach żywicielskich, nawet jeżeli zostanie zaniechana uprawa ziemniaków. Zwalczenie tego organizmu jest niezwykle trudne, do tego czasochłonne i wymaga stosowania wysokich standardów higienicznych. Urzędnicy od lat przeprowadzają inspekcje w poszukiwaniu Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Czy w każdej chwili mogą odwiedzić dowolne gospodarstwo, przedsiębiorstwo? Ile przeprowadzają kontroli w roku, jaki procent z nich kończy się zapoczątkowaniem procedur kwarantanny?

Czytaj więcej...

Choroby magazynowanych bulw ziemniaków - jak ograniczyć straty plonu?

Hanna Krugiełka

Ziemniaki w Polsce przechowuje się bardzo długo, a okres ten jest zależny od kierunku ich użytkowania. Dla sadzeniaków może wynosić 6-7 miesięcy, dla odmian konsumpcyjnych nawet 9-10 miesięcy. Podczas tego długiego okresu dochodzi do dużych strat w magazynowanych bulwach, szacuje się je na ok. 11% (wartość stała przez ostatnie 5 lat). Największe straty w przechowywanych ziemniakach odnotowano w województwach: podkarpackim, świętokrzyskim oraz lubelskim - wynoszące ok. 12%. Do magazynowanych w okresie zimy 2018/2019 przeznaczono ponad 3,8 mln t ziemniaków, tj. ok. 51% zbiorów z 2018 r. Porażenie bulw ziemniaka chorobami przechowalniczymi to czynnik powodujący dotkliwy wzrost strat, obniżenie jakości, a także zmniejszenie wartości nasiennej sadzeniaków.

Czytaj więcej...

Dlaczego niektóre ziemniaki są gorzkie?

Martyna Frątczak

Naukowcy z Japonii postanowili znaleźć przyczynę gorzkiego i cierpkiego smaku niektórych odmian ziemniaków. Wyniki swoich analiz opublikowali w tym miesiącu na łamach czasopisma naukowego w pełni poświęconego ziemniakom, Potato Research.

Czytaj więcej...