kps

kowalczyk

CenyRolnicze
27 czerwca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4369 EUR EUR - 4.6965 GBP GBP - 5.4655 DKK DKK - 0.6311
Archiwum


27.06.2022 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Warzywa i owoce

Producenci warzyw spod osłon pod ścianą. Koszty wzrosły nawet o 80%

W trudnej sytuacji znaleźli się producenci warzyw spod osłon. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. W przypadku warzyw ciepłolubnych koszty te wzrosły nawet o 80%!

Czytaj więcej...

Michał Kołodziejczak odcięty od pieniędzy? Sankcje dla firmy, której dostarczał warzywa

– Nie jesteśmy powiązani z żadnym kapitałem rosyjskim ani żadną osobą z Rosji – podkreśla Piotr Pawiński, prezes Maga Foods. Spółka, która skupuje warzywa od polskich rolników i produkuje z nich surówki, należy w całości do holenderskiej grupy Signature Foods. Zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie podjęła starania, żeby wyeliminować ze swojej struktury rosyjski akcjonariat. Co ciekawe, z firmą objętą sankcjami ściśle współpracuje Michał Kołodziejczak – lider Agro Unii.

Czytaj więcej...

Cicha wojna z polską żywnością

Czy znacie hasło „Zdrowe, bo polskie"?. Okazuje się, że znamy je nie tylko my, ale również osoby i grupy szerzące prorosyjską dezinformację. Jak wynika z raportu opublikowanego przez firmę IBIMS, w ciągu całego 2021 roku polska żywność była w orbicie zainteresowań prorosyjskiej dezinformacji.

Czytaj więcej...

Polska jest europejską potęgą w warzywnictwie. To może się wkrótce zmienić

- Sytuacja na rynkach rolnych staje się coraz trudniejsza. Dotyka ona praktycznie wszystkich segmentów rynkowych oraz producentów. Do tej pory producenci warzyw radzili sobie ze wzrostem cen środków produkcji, energii czy też paliwa. Aktualnie jednak mamy do czynienia ze skokowym wzrostem kosztów produkcji w gospodarstwie, który w zależności od kierunku produkcji sięga od 30 do 50%. Natomiast w warzywach ciepłolubnych może to być aż 80%! – alarmuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

Czytaj więcej...

Jemy owoce i warzywa, ale nie zwracamy uwagi na sposób ich uprawy?

Wśród kryteriów zakupu owoców i warzyw wskazywanych przez Europejczyków wyróżniają się jakość (28%), cena (20%), sezonowość (17%) i pochodzenie (13%). To tylko niektóre wnioski z corocznego badania przeprowadzonego w latach 2019-2021 w pięciu europejskich krajach, na łącznej próbie 15050 osób, w ramach programu CuTE: Kultywowanie smaku Europy.
Czytaj więcej...

Ogromne koszty energii i nawozów. Produkcja warzyw i owoców traci sens

- Rosnące ceny energii, nawozów oraz transportu stawiają rolników przed bardzo trudnymi wyborami. Ta sytuacja doprowadziła nawet nie do ograniczenia opłacalności produkcji, ale do podważenia jej sensowności – mówi Michał Lachowicz - wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz prezes organizacji producentów La-Sad.

Czytaj więcej...

Szczepionka mRNA w sałacie. Czy ta „zabawa” jest bezpieczna?

Naukowcy z University of California-Riverside pracują nad sposobem na hodowanie jadalnych roślin, które zawierają tę samą substancję co szczepionki mRNA. Zespół badaczy twierdzi, że tak zmodyfikowane rośliny będzie mógł każdy wyprodukować w swoim ogródku, a rolnicy będą zakładać całe plantacje. Aktualnie technologia ta testowana jest w uprawie szpinaku i sałaty.

Czytaj więcej...

Rusza program promocji polskich jabłek

Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” już po raz trzeci uzyskało dofinansowanie Komisji Europejskiej na program prosty promujący jabłka na rynkach azjatyckich. Mimo 7 wniosków z Polski, tylko kampania „Dar polskich sadów. Jabłka z serca Europy” otrzyma dofinansowanie. Jej celem jest zwiększenie eksportu polskich jabłek na rynek Tajlandii i Malezji.

Czytaj więcej...

Dlaczego polska truskawka jest lepsza od importowanej?

- Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Świeża szypułka prawdę nam powie – przypominają kaliscy plantatorzy, których pytał o to Mikołaj Rey i „Czas na polskie superowoce!”.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu