kojs

kojs

CenyRolnicze
26 maja 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3189 EUR EUR - 4.6135 GBP GBP - 5.4257 DKK DKK - 0.6200
Archiwum


25.05.2022 12:56 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,60-9,50 zł/kg, średnia: 9,17 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

25.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-404,50 (-1,46%), kukurydza CZE22-347,75 (-3,54%), rzepak SIE22-800,25 (-2,02%) [euro/t]

25.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

25.05.2022 SPRZEDAM 100 JAJ TYGODNIOWO, XL, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-350, tel.: 607 821 755

25.05.2022 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mięsny, 700 kg, pomorskie, starogardzki, 83-213, tel.: 696 551 734

25.05.2022 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 700 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jaja

Drobiarze obalają mity o jajach. Nie są odpowiedzialne za wzrost cholesterolu

Z okazji Świąt Wielkanocnych Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Zdaniem Izby jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Tymczasem – jak twierdzi KIPDIP - takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej.

Czytaj więcej...

Czy zabraknie nam jaj? „Zmiany narzucane odgórnie są zwykle skazane na porażkę”

- Wycofywanie jaj klatkowych z handlu detalicznego zagraża bezpieczeństwu naszego kraju. Wystarczy sezon z większym nasileniem grypy ptaków, gwałtowny wzrost zakażeń salmonellą albo problemy natury międzynarodowej. Każde z takich lub podobnych wydarzeń może doprowadzić do braków jaj na półkach sklepowych i do gwałtownego wzrostu ich cen. O tym, że takie przewidywania są oparte na faktach mogą świadczyć przykłady innych krajów oraz kilkudziesięcioprocentowy wzrost cen jaj w Polsce w roku 2017 z powodu tak zwanej „afery fipronilowej” – czytamy w komunikacie przesłanym przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Nowy roślinny zamiennik tradycyjnych jaj konsumpcyjnych

Na rynku roślinnych zamienników tradycyjnych jaj konsumpcyjnych swoich sił próbuje Izraelski start-up YO-Egg, który to opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Innowacyjny projekt z Izraela ma, jak każda z takich firm, własne opatentowane receptury na bazie których wytwarzane są jaja ze składników roślinnych, w opinii producentów przypominające wyglądem, strukturą i smakiem konwencjonalne jaja kurze.

Czytaj więcej...

Biedronka usunęła jaja klatkowe już z ponad 1100 sklepów

Biedronka dotrzymuje słowa i sukcesywnie eliminuje jaja klatkowe z oferty w kolejnych sklepach na terenie kraju. Od lipca już jedna trzecia placówek sieci sprzedaje tylko jaja świeże oznaczone cyframi 0,1,2. Kolejne placówki przestaną oferować jaja klatkowe od września, a ostatnie z końcem 2021 roku. Tym samym Biedronka robi kolejny, zdecydowany krok w procesie eliminacji świeżych jaj klatkowych z oferty.

Czytaj więcej...

W Korei brakuje jaj, więc rząd zezwolił na import z UE

Rząd Korei Południowej do końca roku zniósł cła na jaja i produkty jajeczne pochodzące z importu. Decyzja o przedłużeniu niesienia ograniczeń zapadła pod koniec czerwca. Zatwierdzone zostało rozporządzenie, które pozwala lokalnym importerem na przywóz 36 tys. ton świeżych jaj w skorupkach i innych produktów jajecznych bez cła do końca 2021 roku.

Czytaj więcej...

Koniec chowu klatkowego? To oznacza dramatyczne zmniejszenie podaży jaj oraz niewyobrażalny skok cen

- Deklaracja złożona przez Komisję Europejską jest tylko wyrazem woli politycznej i nie należy oczekiwać, że obietnice w niej zawarte zostaną spełnione – tak Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz komentuje reakcję unijnych urzędników na inicjatywę obywatelską „End the Cage Age”, w której sugerują oni możliwość wprowadzenia w państwach Wspólnoty zakazu klatkowego chowu zwierząt.

Czytaj więcej...

Rośnie polski eksport jaj. Jest potencjał na jeszcze lepsze wyniki

Analizy rynku globalnego prowadzone systematycznie przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) potwierdzają rosnący popyt wśród odbiorców pozaeuropejskich na jaja i przetwory jajeczne z Europy, w tym z Polski.  Na największą uwagę zasługuje wyraźny impuls popytowy ze strony Japonii, Izraela, Singapuru oraz Korei Południowej.

Czytaj więcej...

Unijny eksport jaj kwitnie. Japonia motorem napędowym sprzedaży

W pierwszym kwartale 2021 roku unijny wywóz jaj i przetworów poza Unię Europejską rósł w siłę. Po lutym 2021 roku unijne wysyłki jaj w skorupkach i ich produktów do krajów trzecich wyniosły 48,8 tys. ton, co oznaczało blisko 30 proc. wzrost wywozu w porównaniu do analogicznego okresu roku 2020. Okazuje się, że marzec  2021 przyniósł kolejne wzrosty zamówień, powodując, że po trzech miesiącach roku 2021 unijny wywóz był już o 37,3 proc. wyższy niż rok wcześniej – wynika z analiz przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Ceny jaj skoczyły o około 18 – 20 procent. To nie koniec podwyżek

Popyt na jaja spożywcze zaczyna przewyższać ich podaż. Efektem tej sytuacji jest wzrost cen w transakcjach między producentami a podmiotami pakującymi. Głównym powodem napięć na rynku jaj jest zmniejszenie potencjału produkcyjnego wynikające z zeszłorocznej ostrożności producentów w odnawianiu stad w warunkach epidemii koronawirusa oraz przymusowe likwidacje ptaków związane z grypą ptaków – takie są najważniejsze wnioski z raportu na temat rynku jaj wydanego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Wszystkie jaja są równe – Światowy Dzień Jaja 9 października 2020

KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod hasłem: Wszystkie jaja są równe. Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku. Potwierdzają to fakty dowiedzione naukowo.

Czytaj więcej...

Coraz większa produkcja "eko" jaj w Wielkiej Brytanii

W ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Rozszerzeniu uległa także liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych, która wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.

Czytaj więcej...

Jesienią jaja będą drogie

Od kilku miesięcy systematycznie maleje w Polsce potencjał produkcji jaj. Tylko w pierwszych trzech miesiącach tego roku liczba młodych kur nieśnych - mierzona wylęgami piskląt - była mniejsza aż o 1 milion 700 tys. sztuk niż przed rokiem. Takie ograniczenie potencjału produkcyjnego zwiastuje zwykle, w kilkumiesięcznym horyzoncie, wzrost cen jaj.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu