kojs

kojs

CenyRolnicze
18 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8198 EUR EUR - 4.5503 GBP GBP - 5.3015 DKK DKK - 0.6119
Archiwum


19.06.2021 SPRZEDAM 70 TUCZNIKÓW, śr. waga 125 kg, 58 % mięsności, łódzkie, sieradzki, 98-275, tel.: 724 119 112

18.06.2021 13:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,80 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-204,50 (-0,97%), kukurydza SIE21-246,00 (-4,74%), rzepak SIE21-477,00 (-4,26%) [euro/t]

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Jaja

Ceny jaj skoczyły o około 18 – 20 procent. To nie koniec podwyżek

Popyt na jaja spożywcze zaczyna przewyższać ich podaż. Efektem tej sytuacji jest wzrost cen w transakcjach między producentami a podmiotami pakującymi. Głównym powodem napięć na rynku jaj jest zmniejszenie potencjału produkcyjnego wynikające z zeszłorocznej ostrożności producentów w odnawianiu stad w warunkach epidemii koronawirusa oraz przymusowe likwidacje ptaków związane z grypą ptaków – takie są najważniejsze wnioski z raportu na temat rynku jaj wydanego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Wszystkie jaja są równe – Światowy Dzień Jaja 9 października 2020

KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod hasłem: Wszystkie jaja są równe. Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku. Potwierdzają to fakty dowiedzione naukowo.

Czytaj więcej...

Coraz większa produkcja "eko" jaj w Wielkiej Brytanii

W ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Rozszerzeniu uległa także liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych, która wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.

Czytaj więcej...

Jesienią jaja będą drogie

Od kilku miesięcy systematycznie maleje w Polsce potencjał produkcji jaj. Tylko w pierwszych trzech miesiącach tego roku liczba młodych kur nieśnych - mierzona wylęgami piskląt - była mniejsza aż o 1 milion 700 tys. sztuk niż przed rokiem. Takie ograniczenie potencjału produkcyjnego zwiastuje zwykle, w kilkumiesięcznym horyzoncie, wzrost cen jaj.

Czytaj więcej...

Jaja można przechowywać dłużej niż przypuszczaliśmy

Z okazji Świąt Wielkanocnych Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Zdaniem Izby jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Tymczasem – jak twierdzi KIPDIP - takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. 

Czytaj więcej...

Ceny jaj mogą być szokujące

Coraz więcej państw na świecie zaczyna głośno mówić o obawach o niedobór jaj lub już istniejących brakach jaj konsumpcyjnych na swoich rynkach, do czego przyczyniają się paniczne reakcje zakupowe żywności z uwagi na rozprzestrzenianie koronawirusa. W piątek, 27 marca, Minister Rolnictwa Izraela wydał polecenie uruchomienia wzmożonego importu, aby uzupełnić zapasy jaj, których nie może zabraknąć przed Świętem Paschy.  

Czytaj więcej...

Szykuje się spora podwyżka ceny jaj

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w której zrzeszonych jest około 65 procent rynku jaj w Polsce, zaleca konsumentom, aby w tym roku nie czekali do ostatniej chwili z zakupem jaj na Wielkanoc. Izba obawia się, że ilość jaj, którą będą w stanie w tym roku mogli przygotować producenci może być mniejsza od zapotrzebowania. 

Czytaj więcej...

Przemyślana polityka handlowa ukraińskich gigantów

Według ukraińskich statystyk celnych od stycznia do października 2019 roku z Ukrainy wyeksportowano łącznie 117,6 tys. ton jaj w skorupkach (konsumpcyjnych). W ujęciu wolumenowym oznacza to o 9,3 proc. lepszy wynik niż sprzedaż zagraniczna w takich samych miesiącach roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Salmonella w kurniku

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Czytaj więcej...

Czy sieci handlowe zechcą zrezygnować z części swojej marży?

Sezonowość na rynku hurtowym jaj powoduje, że ostatni kwartał każdego roku stanowi jeden z najlepszych okresów pod względem cen uzyskiwanych przez hodowców kur nieśnych. Jednak niezależnie od tego, że właśnie rozpoczął się czas podnoszenia cen producenci jaj oczekują, że jeszcze większe wzrosty będą miały miejsce za kilka miesięcy.

Czytaj więcej...

Na Łotwę trafiły ukraińskie jaja z salmonellą

Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobu i Pasz, łotewskie Ministerstwo Rolnictwa złożyło wniosek do KE o zaostrzenie monitoringu jaj pochodzących z  Ukrainy w  celu ochrony unijnych konsumentów przed ryzykiem zatrucia salmonellą. Łotwa swoje zarzuty podobno opiera  na twardych dowodach. Powołuje się na wyniki kontroli przeprowadzonej przez krajowe służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności, w których stwierdzono w kilku przypadkac zanieczyszczenie salmonellą jaj i produktów jajecznych sprowadzonych z Ukrainy.

Czytaj więcej...

Niebezpieczne dioksyny w belgijskich jajach

Belgijskie służby odpowiedzialne za kontrolę bezpieczeństwa żywności donoszą, że w jajach ekologicznych pochodzących z jednej z ferm wykryto niedopuszczalny poziom dioksyn. Jaja były sprzedawane przez kilku hurtowników i sieci handlowe.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków pustoszy fermy w Belgii. To może oznaczać wzrost popytu zagranicznego na polskie jaja

Od kilku tygodni rośnie zapotrzebowanie na jaja w Polsce. Wraz ze zwiększonym popytem rosną także hurtowe ceny jaj, co oczywiście nie ma jeszcze przełożenia na wartość jaj w sklepach. Producenci uważają, że zwiększony ruch w miesiącu o tradycyjnie bardzo niskiej aktywności handlowej jest spowodowany, między innymi, wydarzeniami w Belgii i może zwiastować dalsze wzrosty cen.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu