Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lutego 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8242 EUR EUR - 4,3387 GBP GBP - 4,9787 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
22.02.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,64 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ 21.02.2019 MATIF: pszenica kons. MAR19 - 195,00 (+ 1,17%), kukurydza MAR19 - 173,50 (- 0,29%), rzepak MAJ19 - 361,75 (+ 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++

Jaja

Komisja Europejska chce zakazać handlu polskimi jajami!

Redakcja

Komisja Europejska rozważa wprowadzenie czasowego zakazu handlu jajami z Polski – dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz z oficjalnych dokumentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zgodnie ministerialnymi raportami dwa miesiące temu odbyła się telekonferencja przedstawicieli Komisji Europejskiej z polskim Głównym Inspektoratem Weterynarii, podczas której ze strony urzędników unijnych padło stwierdzenie, że w Europie utrzymuje się wysoki poziom zakażeń szczepami Salmonella, które były wyizolowane na polskich fermach w 2016 roku. Ewentualne nowe sygnały o skażeniu jaj z Polski mogą spowodować wprowadzenie ograniczeń dotyczących handlu polskimi jajami – ostrzegali GIW przedstawiciele KE.

Czytaj więcej...

Obrońcy praw zwierząt zniechęcają do zakupu jaj z chowu klatkowego

Redakcja

Tym razem celem obrońców  praw  zwierząt stała się fińska sieć przedsiębiorstw S Group działająca w sektorze handlu detalicznego i usług. W wybranych sklepach sieci hipermarketów (Prisma) należących do tej Grupy, obrońcy praw zwierząt zamieścili znaki informujące klientów, że kury znoszące jaja klatkowe oferowane do  sprzedaży przez tę sieć, mają porównywalnie tak samo małą powierzchnię do życia, jak wielkość zamieszczonego przez nich znaku.

Czytaj więcej...

Saudyjczycy kupili 236 ton polskich jaj

Redakcja

Najnowsze statystyki celne potwierdziły „plotkarskie” doniesienia z rynku o  dużym popycie eksportowym na  jaja konsumpcyjne z Polski ze strony Arabii Saudyjskiej. Okazuje się, że faktycznie polskie jaja kurze świeże w skorupkach trafiają do klientów z tego rejonu świata.  

Czytaj więcej...

Największe zagrożenia dla polskiej produkcji jaj

Redakcja

Rząd upiera się przy braku odszkodowań za likwidację towarowych stad kur nieśnych w wypadku pozytywnego wyniku na obecność bakterii salmonelli. Z doświadczeń 2018 roku wiemy jak wielkim dramatem dla wielu producentów było wykrycie bakterii na fermie. Duża grupa mniejszych hodowców doświadczyła problemów finansowych, a więksi deklarowali rezygnację z planów inwestycyjnych w kolejnych latach. - Sądzimy, że decyzja Ministerstwa Rolnictwa jest swego rodzaju grą w rosyjską ruletkę. Rok 2018 był relatywnie spokojny jeśli chodzi o zakażenia stad. Nie można jednak na tym opierać prognoz na przyszłość. Co stanie się jeśli branżę dosięgnie nieszczęście epizoocji? - pyta Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Rośnie rynek zamienników jaj

Redakcja

Skumulowany średni roczny wzrost rynku roślinnych zamienników jaj wyniesie w okresie od 2017 do 2023 roku ponad 5 procent - wynika z badań opublikowanych przez Infinium Global Research. 

Czytaj więcej...

Polscy producenci jaj boją się ukraińskiej konkurencji

Redakcja

Polscy producenci jaj obawiają się łotewskich inwestycji ukraińskiej firmy Ovostar Union. Branża uważa, że systematyczne zwiększanie ukraińskiej obecności na Łotwie doprowadzi do istotnego spadku konkurencyjności polskich jaj na rynkach państw należących do Unii Europejskiej.

Czytaj więcej...

Dziś Światowy Dzień Jaja

Redakcja

Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission). IEC napisała: „Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć w ten sposób do konsumentów i zachęcić ich do zwiększenia spożycia jaj”.

Czytaj więcej...

Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj

Redakcja

Na rynku jaj w Polsce coraz większe znaczenie ma sektor przetwórczy. Obserwacje i analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz sugerują, że ten obserwowany od kilku lat trend systematycznie rośnie w siłę. Bieżący okres, czyli czas między połową września a połową grudnia, tradycyjnie charakteryzuje się największym w roku zapotrzebowaniem przemysłu przetwórczego na jaja. Sytuacja ta powoduje, że rośnie popyt na jaja oraz ich ceny hurtowe.

Czytaj więcej...

Coraz więcej restauracji rezygnuje z jaj klatkowych

Redakcja

Niemal 60 restauracji, knajp i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu wycofywania jajek z chowu klatkowego (tzw. trójek”). Kierują się względami etycznymi oraz chęcią podążania za oczekiwaniami konsumentów.

Czytaj więcej...

Rynek zamienników jaj zyska na ptasiej grypie

Joanna Kawka

Jak przewidują organizacje ekologiczne i producenci substancji mających zastępować jaja, strach konsumentów wywołany przez grypę ptaków ma być głównym powodem, dla którego spadnie sprzedaż jaj tradycyjnych, a zyska rynek zamienników jaj.

Czytaj więcej...

Sieć hoteli Scandic ogłasza rezygnację z jaj pochodzenia klatkowego

Joanna Kawka

Trend wycofywania tzw. jaj „trójek” widoczny jest nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Największe koncerny spożywcze i sieci sklepów zadeklarowały rezygnację z używania lub sprzedaży jaj pochodzenia klatkowego. Branża hotelarska nie pozostaje w tyle — wczoraj decyzję o wprowadzeniu takich zmian ogłosiła sieć Scandic.

Czytaj więcej...