Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 czerwca 2018, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,7607 EUR EUR - 4,3323 GBP GBP - 4,9309 DKK DKK - 0,5813
Archiwum
20.06.2018 MATIF: pszenica kons. WRZ18 - 173,75 (+ 1,16%), kukurydza SIE18 - 164,00 (+ 1,23%), rzepak SIE18 - 349,75 (+ 0,65%) [euro/tona] +++ +++ +++ 20.06.2018 13.00 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,10 zł/kg, średnia: 5,77 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Jaja

Jakość w cenie jajka

Redakcja

Pochodzenie niosek, ich wiek, system chowu, odpowiednie żywienie oraz profilaktyka weterynaryjna bezpośrednio wpływają na jakość jaj. Równie ważne jest także ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

Czytaj więcej...

Uwaga na jaja z lazalocydem

Paweł Hetnał

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej wydały decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych znajdujących się w sprzedaży oznaczonych na skorupkach następującym kodem: 3 - PL 30211306 z terminami przydatności do spożycia: od 15.06.2018 do 06.07.2018.

Czytaj więcej...

Przybywa kur w przydomowych hodowlach. Ceny detaliczne jaj są za wysokie?

Paweł Hetnał

Przez pierwsze cztery miesiące tego roku na polskich wsiach i w małych miasteczkach w sposób bezprecedensowy powiększono przydomowe stada drobiu. Świadczą o tym dane o wylęgach tak zwanych piskląt ogólnoużytkowych czyli takich, które produkuje się nie z myślą o profesjonalnych fermach drobiu, ale właśnie o małych, przydomowych kurnikach.

Czytaj więcej...

Kanadyjczycy jedzą coraz więcej jaj

Paweł Hetnał

W ostatnich 12 miesiącach sprzedaż jaj spożywczych w Kanadzie wzrosła o 6,6 procent. Obserwatorzy rynku jaj są zgodni, że wzrost sprzedaży branża zawdzięcza zmianom jakie wprowadziły największe sieci restauracyjne typu fast food.

Czytaj więcej...

Sieć pizzerii DaGrasso wycofuje jaja klatkowe

Redakcja

Największa sieć pizzerii w Polsce, licząca łącznie prawie 180 lokali, podjęła decyzję o wycofaniu z produkcji wszystkich jajek z chowu klatkowego do 2025 roku. Deklaracja obejmuje zarówno jajka całe, jak i przetworzone — proszek jajeczny i płynną masę jajeczną.

Czytaj więcej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Redakcja

Jajka należą do grupy produktów łatwo dostępnych. Ich wartości odżywcze sprawiają, że powinny stanowić atrakcyjny produkt dla konsumentów w różnym wieku. Polacy spożywają około 160 jaj rocznie. Jest to jeden z najniższych wskaźników na świecie, mimo że od połowy lat 90. produkcja w naszym kraju sukcesywnie rośnie.

Czytaj więcej...

Nowy znak na francuskich jajach

Redakcja

Od września tego roku na francuskich jajach będzie nowy znak: „ Oeufs de France” (tłum.: Jaja z Francji). Wprowadzenie dodatkowego znakowania jest wspólną inicjatywą francuskiej branży jaj oraz tamtejszych władz rolniczych.

Czytaj więcej...