Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8051 EUR EUR - 4,2802 GBP GBP - 4,9479 DKK DKK - 0,5733
Archiwum
18.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 183,50 (- 0,81%), kukurydza CZE19 - 165,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 363,50 (+ 0,55%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.04.2019 13.08 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++

Jaja

Po roślinnych burgerach, przyszedł czas na wegańskie jaja

Redakcja

Największy brazylijski producent jaj konsumpcyjnych – Mantiqueira zainwestował w wegański produkt będący roślinną alternatywą dla jaj konsumpcyjnych.  Firma zadebiutowała z nowym produktem pod nazwą N.Ovo podczas targów Super Rio Expofood. Brazylijski  substytutu dla jaj na bazie grochu będzie dostarczany konsumentom w formie sproszkowanej w klasycznych opakowaniach dla jaj. Dystrybuowany będzie we współpracy z handlem nowoczesnym i sklepami detalicznymi mniejszego formatu.

Czytaj więcej...

Jaja niedrogim a zarazem „najcenniejszym” produktem w koszyku wielkanocnym

Redakcja

W okresie Wielkanocnym popyt na jaja rośnie w siłę. Świetną wiadomością dla miłośników jaj jest fakt, że są one obecnie jednym z najtańszych produktów w koszyku wielkanocnym i jednocześnie „najcenniejszym”, bo rzadko, który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym.

Czytaj więcej...

Na Wyspach zabraknie jaj?

Redakcja

Brytyjscy producenci jaj konsumpcyjnych optymistycznie wypowiadają się na temat perspektyw rynku jaj po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. Mają po temu ważny powód gdyż brytyjski rynek cierpi na nadpodaż jaj, szczególnie alternatywnych, co dość skutecznie zbija ceny obniżając marże.

Czytaj więcej...

W Kuwejcie brakuje jaj

Redakcja

Ze względu na grypę ptaków w Arabii Saudyjskiej, w Kuwejcie brakuje jaj. Firmy produkujące jaja zachęcone  wyższymi cenami oferowanymi przez kupców z Arabii Saudyjskiej zwiększają eksport. To zjawisko prowadzi do  zmniejszenia podaży w Kuwejcie, a nawet braków w punktach sprzedaży.

Czytaj więcej...

Komisja Europejska chce zakazać handlu polskimi jajami!

Redakcja

Komisja Europejska rozważa wprowadzenie czasowego zakazu handlu jajami z Polski – dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz z oficjalnych dokumentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zgodnie ministerialnymi raportami dwa miesiące temu odbyła się telekonferencja przedstawicieli Komisji Europejskiej z polskim Głównym Inspektoratem Weterynarii, podczas której ze strony urzędników unijnych padło stwierdzenie, że w Europie utrzymuje się wysoki poziom zakażeń szczepami Salmonella, które były wyizolowane na polskich fermach w 2016 roku. Ewentualne nowe sygnały o skażeniu jaj z Polski mogą spowodować wprowadzenie ograniczeń dotyczących handlu polskimi jajami – ostrzegali GIW przedstawiciele KE.

Czytaj więcej...

Obrońcy praw zwierząt zniechęcają do zakupu jaj z chowu klatkowego

Redakcja

Tym razem celem obrońców  praw  zwierząt stała się fińska sieć przedsiębiorstw S Group działająca w sektorze handlu detalicznego i usług. W wybranych sklepach sieci hipermarketów (Prisma) należących do tej Grupy, obrońcy praw zwierząt zamieścili znaki informujące klientów, że kury znoszące jaja klatkowe oferowane do  sprzedaży przez tę sieć, mają porównywalnie tak samo małą powierzchnię do życia, jak wielkość zamieszczonego przez nich znaku.

Czytaj więcej...

Saudyjczycy kupili 236 ton polskich jaj

Redakcja

Najnowsze statystyki celne potwierdziły „plotkarskie” doniesienia z rynku o  dużym popycie eksportowym na  jaja konsumpcyjne z Polski ze strony Arabii Saudyjskiej. Okazuje się, że faktycznie polskie jaja kurze świeże w skorupkach trafiają do klientów z tego rejonu świata.  

Czytaj więcej...

Największe zagrożenia dla polskiej produkcji jaj

Redakcja

Rząd upiera się przy braku odszkodowań za likwidację towarowych stad kur nieśnych w wypadku pozytywnego wyniku na obecność bakterii salmonelli. Z doświadczeń 2018 roku wiemy jak wielkim dramatem dla wielu producentów było wykrycie bakterii na fermie. Duża grupa mniejszych hodowców doświadczyła problemów finansowych, a więksi deklarowali rezygnację z planów inwestycyjnych w kolejnych latach. - Sądzimy, że decyzja Ministerstwa Rolnictwa jest swego rodzaju grą w rosyjską ruletkę. Rok 2018 był relatywnie spokojny jeśli chodzi o zakażenia stad. Nie można jednak na tym opierać prognoz na przyszłość. Co stanie się jeśli branżę dosięgnie nieszczęście epizoocji? - pyta Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Rośnie rynek zamienników jaj

Redakcja

Skumulowany średni roczny wzrost rynku roślinnych zamienników jaj wyniesie w okresie od 2017 do 2023 roku ponad 5 procent - wynika z badań opublikowanych przez Infinium Global Research. 

Czytaj więcej...

Polscy producenci jaj boją się ukraińskiej konkurencji

Redakcja

Polscy producenci jaj obawiają się łotewskich inwestycji ukraińskiej firmy Ovostar Union. Branża uważa, że systematyczne zwiększanie ukraińskiej obecności na Łotwie doprowadzi do istotnego spadku konkurencyjności polskich jaj na rynkach państw należących do Unii Europejskiej.

Czytaj więcej...

Dziś Światowy Dzień Jaja

Redakcja

Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission). IEC napisała: „Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć w ten sposób do konsumentów i zachęcić ich do zwiększenia spożycia jaj”.

Czytaj więcej...

Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj

Redakcja

Na rynku jaj w Polsce coraz większe znaczenie ma sektor przetwórczy. Obserwacje i analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz sugerują, że ten obserwowany od kilku lat trend systematycznie rośnie w siłę. Bieżący okres, czyli czas między połową września a połową grudnia, tradycyjnie charakteryzuje się największym w roku zapotrzebowaniem przemysłu przetwórczego na jaja. Sytuacja ta powoduje, że rośnie popyt na jaja oraz ich ceny hurtowe.

Czytaj więcej...

Coraz więcej restauracji rezygnuje z jaj klatkowych

Redakcja

Niemal 60 restauracji, knajp i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu wycofywania jajek z chowu klatkowego (tzw. trójek”). Kierują się względami etycznymi oraz chęcią podążania za oczekiwaniami konsumentów.

Czytaj więcej...