kps

kowalczyk

CenyRolnicze
21 września 2021, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9337 EUR EUR - 4.6154 GBP GBP - 5.3827 DKK DKK - 0.6207
Archiwum


20.09.2021 12:23 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-5,60 zł/kg, średnia: 5,27 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-245,75 (-0,81%), kukurydza LIS21-216,75 (-0,57%), rzepak LIS21-599,25 (-0,25%) [euro/t]

20.09.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 36 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, tel.: 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 820 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-280, tel.: 788 603 969

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

15.09.2021 SPRZEDAM 200 JAJ DZIENNIE, rozmiar: L, mazowieckie, siedlecki, 08-114, tel.: 667 763 667

15.09.2021 SPRZEDAM 400 JAJ, rozmiar: M, warm.-mazur., sępoleński, 11-210, tel.: 536 476 235

15.09.2021 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW TYGODNIOWO, 125 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-311, 609 554 794

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Oleiste i strączkowe

Żółte naczynia potrzebne od zaraz!

Tegoroczne zasiewy rzepaku są masowo atakowane przez szkodniki. Konieczne jest natychmiastowe rozpoczęcie monitoringu agrofagów i ich zwalczanie, aby uchronić rośliny przed zniszczeniem. Sprawa jest bardzo poważna, bowiem w ciągu doby w żółtych naczyniach odławia się po kilkadziesiąt różnych agrofagów.

Czytaj więcej...

Ze zwalczaniem samosiewów nie czekaj do wiosny

W tym roku czasu na odpowiednie przygotowanie pola przed zasiewami rzepaku było za mało, aby skutecznie uporać się z samosiewami zbóż w sposób mechaniczny. Zastosowane uproszczenia w uprawie przyczyniły się do wysypu siewek zbóż w plantacjach rzepaku. Rolnicy często lekceważą pojawiające się w zasiewach rzepaku samosiewy roślin zbożowych. Niestety w każdym wypadku oznacza to obniżkę plonu.

Czytaj więcej...

Staranna uprawa kluczem dla prawidłowych wschodów rzepaku

Choć do siewów rzepaku pozostało co najmniej 3 tygodnie, przygotowania należy rozpocząć już po zbiorze przedplonu, a nawet w trakcie, jeżeli decydujemy się pozostawić słomę na polu. Najczęściej rzepak wysiewa się po jęczmieniu ozimym lub pszenicy, których wczesny zbiór pozwala wydłużyć czas na staranne przygotowanie gleby.

Czytaj więcej...

Czy Europa może zrezygnować z brazylijskiej soi? Raczej wątpliwe…

Poseł do Parlamentu Europejskiego, Derk Boswijk z CDA, złożył w tym tygodniu wniosek o uprawianie większej ilości soi w Europie. - To dziwne, że soję sprowadzamy aż z Ameryki Południowej. Szkodzi przyrodzie i środowisku. Stajemy się zależni i podatni na zagrożenia na poziomie geopolitycznym – argumentował Holender. Taka idea dobrze prezentuje się pod kątem pijarowym, ale w praktyce to utopia. Dlaczego?

Czytaj więcej...

Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie pola

Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie przeżywa swój renesans jako alternatywne źródło białka i tradycyjny składnik potraw. Jej uprawa budzi coraz większe zainteresowanie w Niemczech, z których znikła w połowie XX wieku. Niestety znajomość uprawy tej rośliny została niemal zupełnie zatracona, a jej plony są nadal bardzo niskie. Co motywuje rolników do podjęcia się tego wyzwania?

Czytaj więcej...

Wysoki potencjał pasz rzepakowych w żywieniu świń

Doświadczenia amerykańskie wskazują na możliwość wręcz całkowitego wyeliminowania śruty sojowej paszą na bazie kukurydzy (od 67 do 77% udziału w mieszance w zależności od grupy wiekowej), zastępując ją śrutą rzepakową w żywieniu prosiąt po odsadzeniu (od masy 15 kg) bez straty dla efektywności jej wykorzystania i zdrowotności zwierząt. Potwierdzają to analizy poubojowe tusz, z których wynika również, że w przypadku śruty rzepakowej o podwyższonej zawartości białka (tzw. high protein) notowano nawet większą powierzchnię oka polędwicy.

Czytaj więcej...

Groch ozimy - nadzieja na wyższe plony czy przedwczesny entuzjazm?

Ostatnio duży entuzjazm wzbudziły liczne informacje donoszące o wprowadzeniu do uprawy grochu ozimego. Po zapoznaniu się z nimi można zapałać gorącą chęcią posiadania go w strukturze zasiewów. Jednak czy potęgowany przez media entuzjazm nie jest przedwczesny? Jakie są realne atuty uprawy grochu ozimego, a jakie ewidentne mankamenty i wątpliwości? Przedstawiam informacje zebrane u osób związanych z badaniami, hodowlą, uprawą oraz sprzedażą grochu ozimego.

Czytaj więcej...

Niemcy uprawiają coraz więcej słonecznika

Na niemieckich polach coraz częściej występuje słonecznik. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), według wstępnych wyników słoneczniki będą uprawiane na łącznej powierzchni 28 100 hektarów w 2020 roku. W ten sposób areał zwiększył się o 25% w stosunku do roku poprzedniego (+ 5700 ha).

Czytaj więcej...

Jest zezwolenie na zastosowanie zaprawy nasiennej z grupy neonikotynoidów do zaprawiania nasion rzepaku ozimego

- Zezwalam na wprowadzenie do obrotu, z przeznaczeniem do stosowania w uprawie rzepaku ozimego w celu zwalczania chowacza galasówka, miniarki kapuścianki, w okresie od dnia 1 czerwca 2020 r. do dnia 28 września 2020 r. środka ochrony roślin Cruiser OSR 322 FS produkcji Syngenta – czytamy w decyzji ministra rolnictwa, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. 

Czytaj więcej...

Uprawa słonecznika bardziej popularna niż rok temu

Coraz więcej rolników decyduje się na uprawę słonecznika na ziarno – wynika z najnowszych danych statystycznych zebranych przez analityków Cedrob Pasze. Uprawa słonecznika daje bowiem realną możliwość dodatkowego zarobku i jest znakomitym sposobem na wykorzystanie areału rolnego na zmianę z uprawą kukurydzy, roślin okopowych, motylkowatych czy zbóż.

Czytaj więcej...

Perspektywa rozwoju upraw roślin strączkowych

Rośliny strączkowe uprawiane są głównie na nasiona. Z roku na rok rośnie ich procentowy udział w strukturze zasiewów. Zwiększa się zapotrzebowanie nasion roślin strączkowych nie tylko w przemyśle spożywczym, ale kosmetycznym. Są one również ważnym elementem w żywieniu człowieka. Popularyzacja zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania, przyczynia się do weryfikacji codziennej diety i zwrócenia szczególnej uwagi na udział w niej nasion roślin strączkowych. Wzrasta też ilość wegan i wegetarian, dla których nasiona strączkowych są bardzo ważnym elementem diety. Ma to zmienić cały rynek.

Czytaj więcej...

Słonecznik – płodozmian, który zwiększa opłacalność

Uprawa słonecznika jako płodozmianu zyskuje coraz większą grupę zwolenników, szczególnie w Polsce południowo-wschodniej i południowo-zachodniej, gdzie obserwujemy klimat nieco cieplejszy niż na pozostałych terenach naszego kraju. Nic w tym dziwnego, bo słonecznik to roślina dobrze znosząca przejściowe okresy suszy a do tego przyjemna w uprawie i zyskowna. Zapotrzebowanie na ziarna słonecznika jest coraz większe, a jak wskazują prognozy ekspertów, w przyszłym roku wzrośnie jeszcze bardziej.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu