kojs

kojs

CenyRolnicze
26 listopada 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.1754 EUR EUR - 4.7038 GBP GBP - 5.5597 DKK DKK - 0.6325
Archiwum


27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

26.11.2021 14:06 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,50-7,40 zł/kg, średnia: 7,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.11.2021 MATIF: pszenica GRU21-299,25 (-2,05%), kukurydza STY22-254,25 (-2,02%), rzepak LIS21-673,25 (-1,93%) [euro/t]

26.11.2021 KUPIĘ 50 TON SALETRY AMON., transport rolnika, zach.-pom., białogardzki, 78-230, tel.: 888 564 321

25.11.2021 SPRZEDAM 22 TONY PSZENICY KONS., transport firmowy, zach.-pom., kamieński, 72-510, tel.: 532 017 063

25.11.2021 SPRZEDAM 500 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, przysuski, 26-414, tel.: 530 542 370

24.11.2021 SPRZEDAM 50 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 608 810 856

24.11.2021 SPRZEDAM 109 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, wielkopolskie, kaliski, 62-874, tel.: 665 319 904

24.11.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-362, tel.: 538 107 212

23.11.2021 KUPIĘ 200-400 WARCHLAKÓW (także czerwona strefa), 25-40 kg, wielkop., szamotulski, 64-551, 519 450 979

23.11.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 110 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

21.11.2021 KUPIĘ 10-12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 80 kg, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-130, 509 469 915

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, podlaskie, grajewski, 19-230, tel.: 515 155 927

21.11.2021 SPRZEDAM 20 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, śląskie, częstochowski, 42-230, tel.: 663 922 800

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Oleiste i strączkowe

Czas siać groch ozimy

Jeszcze do niedawna określenie groch ozimy wywoływało uśmiech na twarzy i kojarzyło się z żartem primaaprilisowym, tymczasem prace hodowców sprawiły, że uprawa ta staje się coraz bardziej popularna. Jesienny wysiew odpowiednich odmian grochu niesie za sobą wiele korzyści i może stanowić świetną alternatywę dla grochu jarego.

Czytaj więcej...

Rzepak trzeba wyregulować i odżywić

Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak wymagającą rośliną jest rzepak. Każdy zabieg pielęgnacyjny wykonywany jesienią jest inwestycją w plon. Szczególnie ważnymi są regulacja łanu i dokarmianie dolistnie, które mają za zadanie przygotować naszą plantację do zimy i pomóc przetrwać okres mrozów. Podpowiemy jaki jest tego cel i jak to dobrze zrobić.

Czytaj więcej...

Żółte naczynia potrzebne od zaraz!

Tegoroczne zasiewy rzepaku są masowo atakowane przez szkodniki. Konieczne jest natychmiastowe rozpoczęcie monitoringu agrofagów i ich zwalczanie, aby uchronić rośliny przed zniszczeniem. Sprawa jest bardzo poważna, bowiem w ciągu doby w żółtych naczyniach odławia się po kilkadziesiąt różnych agrofagów.

Czytaj więcej...

Ze zwalczaniem samosiewów nie czekaj do wiosny

W tym roku czasu na odpowiednie przygotowanie pola przed zasiewami rzepaku było za mało, aby skutecznie uporać się z samosiewami zbóż w sposób mechaniczny. Zastosowane uproszczenia w uprawie przyczyniły się do wysypu siewek zbóż w plantacjach rzepaku. Rolnicy często lekceważą pojawiające się w zasiewach rzepaku samosiewy roślin zbożowych. Niestety w każdym wypadku oznacza to obniżkę plonu.

Czytaj więcej...

Staranna uprawa kluczem dla prawidłowych wschodów rzepaku

Choć do siewów rzepaku pozostało co najmniej 3 tygodnie, przygotowania należy rozpocząć już po zbiorze przedplonu, a nawet w trakcie, jeżeli decydujemy się pozostawić słomę na polu. Najczęściej rzepak wysiewa się po jęczmieniu ozimym lub pszenicy, których wczesny zbiór pozwala wydłużyć czas na staranne przygotowanie gleby.

Czytaj więcej...

Czy Europa może zrezygnować z brazylijskiej soi? Raczej wątpliwe…

Poseł do Parlamentu Europejskiego, Derk Boswijk z CDA, złożył w tym tygodniu wniosek o uprawianie większej ilości soi w Europie. - To dziwne, że soję sprowadzamy aż z Ameryki Południowej. Szkodzi przyrodzie i środowisku. Stajemy się zależni i podatni na zagrożenia na poziomie geopolitycznym – argumentował Holender. Taka idea dobrze prezentuje się pod kątem pijarowym, ale w praktyce to utopia. Dlaczego?

Czytaj więcej...

Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie pola

Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie przeżywa swój renesans jako alternatywne źródło białka i tradycyjny składnik potraw. Jej uprawa budzi coraz większe zainteresowanie w Niemczech, z których znikła w połowie XX wieku. Niestety znajomość uprawy tej rośliny została niemal zupełnie zatracona, a jej plony są nadal bardzo niskie. Co motywuje rolników do podjęcia się tego wyzwania?

Czytaj więcej...

Wysoki potencjał pasz rzepakowych w żywieniu świń

Doświadczenia amerykańskie wskazują na możliwość wręcz całkowitego wyeliminowania śruty sojowej paszą na bazie kukurydzy (od 67 do 77% udziału w mieszance w zależności od grupy wiekowej), zastępując ją śrutą rzepakową w żywieniu prosiąt po odsadzeniu (od masy 15 kg) bez straty dla efektywności jej wykorzystania i zdrowotności zwierząt. Potwierdzają to analizy poubojowe tusz, z których wynika również, że w przypadku śruty rzepakowej o podwyższonej zawartości białka (tzw. high protein) notowano nawet większą powierzchnię oka polędwicy.

Czytaj więcej...

Groch ozimy - nadzieja na wyższe plony czy przedwczesny entuzjazm?

Ostatnio duży entuzjazm wzbudziły liczne informacje donoszące o wprowadzeniu do uprawy grochu ozimego. Po zapoznaniu się z nimi można zapałać gorącą chęcią posiadania go w strukturze zasiewów. Jednak czy potęgowany przez media entuzjazm nie jest przedwczesny? Jakie są realne atuty uprawy grochu ozimego, a jakie ewidentne mankamenty i wątpliwości? Przedstawiam informacje zebrane u osób związanych z badaniami, hodowlą, uprawą oraz sprzedażą grochu ozimego.

Czytaj więcej...

Niemcy uprawiają coraz więcej słonecznika

Na niemieckich polach coraz częściej występuje słonecznik. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), według wstępnych wyników słoneczniki będą uprawiane na łącznej powierzchni 28 100 hektarów w 2020 roku. W ten sposób areał zwiększył się o 25% w stosunku do roku poprzedniego (+ 5700 ha).

Czytaj więcej...

Jest zezwolenie na zastosowanie zaprawy nasiennej z grupy neonikotynoidów do zaprawiania nasion rzepaku ozimego

- Zezwalam na wprowadzenie do obrotu, z przeznaczeniem do stosowania w uprawie rzepaku ozimego w celu zwalczania chowacza galasówka, miniarki kapuścianki, w okresie od dnia 1 czerwca 2020 r. do dnia 28 września 2020 r. środka ochrony roślin Cruiser OSR 322 FS produkcji Syngenta – czytamy w decyzji ministra rolnictwa, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. 

Czytaj więcej...

Uprawa słonecznika bardziej popularna niż rok temu

Coraz więcej rolników decyduje się na uprawę słonecznika na ziarno – wynika z najnowszych danych statystycznych zebranych przez analityków Cedrob Pasze. Uprawa słonecznika daje bowiem realną możliwość dodatkowego zarobku i jest znakomitym sposobem na wykorzystanie areału rolnego na zmianę z uprawą kukurydzy, roślin okopowych, motylkowatych czy zbóż.

Czytaj więcej...

Perspektywa rozwoju upraw roślin strączkowych

Rośliny strączkowe uprawiane są głównie na nasiona. Z roku na rok rośnie ich procentowy udział w strukturze zasiewów. Zwiększa się zapotrzebowanie nasion roślin strączkowych nie tylko w przemyśle spożywczym, ale kosmetycznym. Są one również ważnym elementem w żywieniu człowieka. Popularyzacja zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania, przyczynia się do weryfikacji codziennej diety i zwrócenia szczególnej uwagi na udział w niej nasion roślin strączkowych. Wzrasta też ilość wegan i wegetarian, dla których nasiona strączkowych są bardzo ważnym elementem diety. Ma to zmienić cały rynek.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu