Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 czerwca 2018, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,7607 EUR EUR - 4,3323 GBP GBP - 4,9309 DKK DKK - 0,5813
Archiwum
20.06.2018 MATIF: pszenica kons. WRZ18 - 173,75 (+ 1,16%), kukurydza SIE18 - 164,00 (+ 1,23%), rzepak SIE18 - 349,75 (+ 0,65%) [euro/tona] +++ +++ +++ 20.06.2018 13.00 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,10 zł/kg, średnia: 5,77 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Mięso

Bakterie listerii w parówkach polskiego producenta

Paweł Hetnał

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Czytaj więcej...

Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowanie próżniowe dziczyzny

Marta Bykowska

W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę wymusza na nas poszukiwanie nowych metod pakowania żywności. Współczesny konsument chce, aby kupowane produkty były dobrej jakości, z jak najmniejszym lub brakiem sztucznych dodatków, ale również z wydłużonym okresem przydatności. W trend ten wpisuje się idealnie mięso z dziczyzny pakowane próżniowo, które właśnie w takiej postaci możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dziczyzna jest mięsem o ciemnej barwie i charakterystycznym smaku i zapachu. Wbrew pozorom nie jest trudna i pracochłonna w przyrządzeniu, a jej smak nie jest porównywalny z najczęściej spożywanymi rodzajami mięs, tj. drobiem, wieprzowiną czy wołowiną.

Czytaj więcej...
Mięso wieprzowe normalne (RFN) i wadliwe (PSE,DFD) (źródło: wedlinydomowe.pl)

Wady mięsa wieprzowego

Joanna Składanowska-Baryza

Mięso wieprzowe, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs w Polsce, w ostatnich latach poprawie uległa mięsność żywca dostarczanego do rzeźni, w związku z czym istnieje konieczność podjęcia działań, które wpłyną na jakość mięsa przy zachowaniu wyższej mięsności.

 

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania chłodniczego na jakość mięsa wieprzowego

Joanna Składanowska-Baryza

Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania mięsa króliczego na jego jakość

Joanna Składanowska-Baryza

Jak  zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania.

Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki termicznej. Tempo naszego życia często zmusza nas do skorzystania z produktów mrożonych (opakowanych w odpowiedni sposób). Dlatego warto, aby dany surowiec zachował swoje cechy sensoryczne i odżywcze.

Czytaj więcej...