kps

kojs

CenyRolnicze
26 listopada 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.1754 EUR EUR - 4.7038 GBP GBP - 5.5597 DKK DKK - 0.6325
Archiwum


27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

26.11.2021 14:06 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,50-7,40 zł/kg, średnia: 7,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.11.2021 MATIF: pszenica GRU21-299,25 (-2,05%), kukurydza STY22-254,25 (-2,02%), rzepak LIS21-673,25 (-1,93%) [euro/t]

26.11.2021 KUPIĘ 50 TON SALETRY AMON., transport rolnika, zach.-pom., białogardzki, 78-230, tel.: 888 564 321

25.11.2021 SPRZEDAM 22 TONY PSZENICY KONS., transport firmowy, zach.-pom., kamieński, 72-510, tel.: 532 017 063

25.11.2021 SPRZEDAM 500 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, przysuski, 26-414, tel.: 530 542 370

24.11.2021 SPRZEDAM 50 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 608 810 856

24.11.2021 SPRZEDAM 109 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, wielkopolskie, kaliski, 62-874, tel.: 665 319 904

24.11.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-362, tel.: 538 107 212

23.11.2021 KUPIĘ 200-400 WARCHLAKÓW (także czerwona strefa), 25-40 kg, wielkop., szamotulski, 64-551, 519 450 979

23.11.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 110 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

21.11.2021 KUPIĘ 10-12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 80 kg, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-130, 509 469 915

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

21.11.2021 SPRZEDAM 40 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, podlaskie, grajewski, 19-230, tel.: 515 155 927

21.11.2021 SPRZEDAM 20 TON ŻYTA KONS., transport rolnika, śląskie, częstochowski, 42-230, tel.: 663 922 800

Dodaj komunikat

agrifirm

ph konrad

Mięso

Produkcja i eksport polskiej koniny

Temat koni oddawanych na mięso jest głęboko kontrowersyjny i wywołujący ogromne emocje. Istnieją w Polsce hodowcy, których konie przeznaczane są do ubojni, jednak sami producenci mówią o tym niechętnie, zaznaczając delikatność tematu. W naszym kraju funkcjonuje kilka końskich ubojni, lecz ich właściciele wolą pozostawać anonimowi w wypowiedziach. Obrońcy praw zwierząt, szczególnie miłośnicy koni domagają się zakazu uboju koni oraz transportu ich za granicę. Sprawę rozwiązywałoby wpisanie ich na listę zwierząt towarzyszących, o co od dawna postulują niektóre organizacje i osoby zarówno prywatne, jak i publiczne. Czy w Polsce produkuje i eksportuje się znaczące ilości koniny?

Czytaj więcej...

Robak w piersi kurczaka. Odkryto nową wadę mięsa drobiowego

Wady w mięsie drobiu zaczęto notować stosunkowo niedawno, w efekcie prac hodowlanych nastawionych na maksymalne przyrosty ptaków. Do najbardziej znanych należą PSE, syndrom białych włókien, czy „mięso spaghetti”. W najnowszej pracy naukowej opisano odkrycie nowej wady mięsa brojlerów. Konsumenci opisują ją jako występowanie na powierzchni piersi kurczaka długiego i cienkiego „robaka”. Czym jest ta struktura?

Czytaj więcej...

Kto je konie? Ile kosztuje kilogram końskiego mięsa?

Konie można kochać, albo jeść. „Koń jaki jest, każdy widzi” - to najsłynniejsza sentencja autorstwa ks. Benedykta Chmielowskiego, który żył  w XVIII wieku. Problem polega na tym, że jedni ludzie widzą w koniu „kiełbaso-kotleta”, inni przyjaciela. Od tego ludzkiego postrzegania tych zwierząt zależy ich los, czasem tak skrajny jak przepaść między miłością, a nienawiścią (może lepiej: traktowaniem przedmiotowym). Trudno jest zjeść przyjaciela, ale to co „czynimy sobie podległym” już można. Czy w Polsce je się koninę? Czy jest dostępna na rynku? Jakie są jej ceny skupu i sprzedaży?

Czytaj więcej...

Wegańskie alternatywy nie są tak samo odżywcze jak mięso

Mimo wielu podobnych składników wymienionych na etykietach, mięso i jego roślinne alternatywy są zasadniczo różne pod względem odżywczym i nie powinny być traktowane na równi. To wnioski z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke University.

Do złudzenia podobne

“Zamienniki mięsa” wyprodukowane z roślin często smakują niemal jak prawdziwe mięso, a 13 składników wymienionych na ich etykietach, wśród nich witaminy, tłuszcze i białko, sprawiają, że wydają się tak samo odżywcze. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy z Duke University wykazały, że mięso i jego roślinne alternatywy są pod względem wartości odżywczej zasadniczo różne.

Producenci substytutów mięsa dokładają wszelkich starań, aby ich produkt roślinny jak najbardziej przypominał mięso. Jednym ze stosowanych trików jest dodatek leghemoglobiny – pozyskiwanej z soi cząsteczki, przypominającej hemoglobinę z krwi zwierząt, lub udające krew dodatki ekstraktów z buraków ćwikłowych, jagód i marchwi.

Ponadto produkt jest zagęszczany włóknami roślinnymi, tak, aby imitować konsystencję prawdziwego mięsa. Poziom białka w roślinnym produkcie zwiększany jest wyizolowanymi białkami roślinnymi z soi lub grochu. W niektórych roślinnych alternatywach znajdziemy również dodatek witaminy B12 i cynku, co ma odtwarzać wartość odżywczą mięsa.

Jednak wiele innych składników nie pojawia się na etykietach produktów – i właśnie nimi mięso i rośline alternatywy zasadniczo się różnią.

Kluczowe różnice w metabolitach

W najnowszym badaniu naukowcy porównali zawartość w mięsie i jego zamiennikach różnych metabolitów – składników, które są kluczowe dla procesów biochemicznych, przekazywania sygnałów między komórkami i wielu innych zdarzeń zachodzących w organizmie. Istnieje około 100 000 takich cząsteczek, a około połowa z nich pochodzi z naszej diety.

To właśnie tymi cząsteczkami zasadniczo różnią się mięso i jego zamienniki. Laboratorium metabolomiczne Duke Molecular Physiology Institute porównało 18 próbek popularnej alternatywy roślinnej z 18 próbkami mielonej wołowiny. Analiza wykazała, że ​​aż 171 ze 190 zmierzonych metabolitów różniło się między roślinnym substytutem mięsa, a wołowiną.

Wołowina zawierała 22 metabolity, których nie zawierał substytut roślinny. Substytut roślinny zawierał 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. Największe różnice wystąpiły w aminokwasach, dipeptydach, witaminach, fenolach oraz różnych rodzajach nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kilka metabolitów, o których wiadomo, że są ważne dla zdrowia człowieka, znaleziono wyłącznie lub w większych ilościach w wołowinie, w tym kreatynę, anserynę, cysteaminę, glukozaminę, skwalen i kwas tłuszczowy omega-3. To składniki o ważnej roli fizjologicznej, przeciwzapalnej i stymulującej odporność.

Alternatywa roślinna zawierała kilka korzystnych metabolitów, których nie ma w wołowinie, takich jak fitosterole i fenole. Naukowcy podkreślają że roślinne alternatywy nie są złe czy szkodliwe, ale nie powinno się ich traktować jako prosty „zamiennik” dla mięsa w diecie.

 

Na podstawie:

Duke University. "Lab analysis finds near-meat and meat not nutritionally equivalent: Neither is good or bad, they are just not the same, authors say." ScienceDaily, 6 July 2021.

Wpływ temperatury na jakość i bezpieczeństwo mięsa w sklepach

Transport i przechowywanie żywności, szczególnie żywności szybko psującej się w obecnym czasie (ze względu na wysoką temperaturę) stanowi wyzwanie. Dynamicznie zmieniające się warunki (temperatura, zwiększona wilgotność, nasłonecznienie) zarówno w samochodach, jak i sklepach, mogą przyczynić się do obniżenia jakości zakupionych przez nas produktów, a nawet stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Poza odpowiednimi regulacjami prawnymi, które powinny zabepieczyć żywność oraz umożliwić swobodną wymianę towarów, najważniejsze jest zachowanie prawidłowych warunków, tak aby dać konsumentom poczucie bezpieczeństwa.

Czytaj więcej...

Konina w wołowinie i inne fałszerstwa żywności

Konina sprzedawana jako wołowina, mięso indyka opisane jako jagnięcina i farbowanie produktów, żeby wyglądały na wędzone. To tylko niektóre z zafałszowań żywności wykrytych w Europie w latach 2017-19. W których państwach zdarzyło się ich najwięcej?

Czytaj więcej...

Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?

Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mięso wytwarzane w laboratorium może być w ogóle uznane za produkt halal? Czy wyznawcy islamu dopuszczają możliwość spożywania go i czy oznacza to koniec dla praktyki uboju rytualnego?

Czytaj więcej...

Chiny: opinia konsumentów o ASF wpływa na ceny mięsa

Rynek mięsa w Chinach doświadcza dynamicznych zmian pod wpływem epidemii afrykańskiego pomoru świń i nowego koronawirusa. Utrudnienia i obostrzenia przez nie powodowane mają bezpośredni wpływ na ceny produktów mięsnych. Okazuje się jednak, że również i opinia publiczna na temat chorób przekłada się na to, co wybierają konsumenci i w efekcie - ile kosztują produkty.

Czytaj więcej...

Brazylijska wołowina dewastuje lasy. Kto jest za to odpowiedzialny?

Brazylia jest największym eksporterem wołowiny na świecie, przeznaczającym na rynek zagraniczny około 20% swojej produkcji. Hodowla bydła mięsnego dewastuje tam naturalne obszary leśne i trawiaste. Które firmy i kraje importujące najsilniej się do tego przyczyniają? Jaki udział ma w tym Unia Europejska? Najnowsza analiza ujawnia szokujące dane.

Czytaj więcej...

Pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku

We wsi Rudnica w powiecie ząbkowickim ruszyła pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku. Rolnik chciał robić kiełbasy z własnego surowca, ale najbliższa ubojnia znajdowała się 80 km od jego gospodarstwa. Dlatego zdecydował się na inwestycję, która jeszcze w Polsce nie jest zbyt rozpowszechniona.

Czytaj więcej...

Pandemia katastrofą dla rynku mięsa w Polsce?

Zmiany, które pociągnął za sobą koronawirus i związane z nim obostrzenia są odczuwalne we wszystkich obszarach gospodarki w kraju. Szczególnie poszkodowany, nie tylko przez wirusa COVID-19, wydaje się rynek mięsa w Polsce. Czy jednak sytuacja jest faktycznie tak zła? Przedstawiamy najważniejsze dane i wnioski.

Czytaj więcej...

Spór o ubój rytualny w Niemczech. Ważniejszy dobrostan czy religia?

Polska nie jest jedynym krajem, w którym toczy się intensywna debata na temat zasadności przeprowadzania uboju rytualnego. Wiele głosów przeciwnych pojawia się w Niemczech, czego jednak konsekwencją jest sprowadzanie mięsa halal z całej Europy. Duże zapotrzebowanie i nowe koncepcje dotyczące halal mogą być motywacją do zwiększenia krajowej produkcji.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu