Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
03 czerwca 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,9121 EUR EUR - 4,3859 GBP GBP - 4,9186 DKK DKK - 0,5884
Archiwum
03.06.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 184,75 (+ 0,27%), kukurydza CZE20 - 170,00 (- 0,58%), rzepak SIE20 - 374,25 (+ 0,34%) [euro/tona] +++ +++ +++ 03.06.2020 13:27 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,20 zł/kg, średnia: 4,58 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Mięso

Toxoplasma w polskim mięsie. Groźny pasożyt wciąż lekceważony

Martyna Frątczak

Toxoplasma gondii to pasożyt atakujący większość gatunków zwierząt oraz ludzi. Do zakażeń najczęściej dochodzi w wyniku spożycia niedogotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Najnowsze badania z Polski pokazują, że jego obecność w mięsie świń i bydła nie jest rzadkością. Skąd się tam bierze i na jakich fermach może stanowić problem?

Czytaj więcej...

Czy ubój zwierząt jest humanitarny ?

Redakcja

W dzisiejszych czasach wiele kontrowersji budzi hodowla zwierząt, w szczególności intensywna produkcja zwierząt. Z produkcją surowca i produktów mięsnych wiąże się wiele czynności technologicznych między innymi ogłuszenie i ubój zwierząt. Wybór odpowiedniej metody ogłuszenia warunkuje otrzymanie mięsa dobrej jakości. Z punktu widzenia dobrostanu, podstawowym celem oszałamianie zwierzęcia jest pozbawienie go świadomości, tak aby nie odczuwał bólu i cierpienia w trakcie uboju.

Czytaj więcej...

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja dla tradycyjnego surowca?

Redakcja

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.

Czytaj więcej...

Czy czerwone mięso jest niezdrowe?

Martyna Frątczak

Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa na zdrowie i długość życia są ze sobą bardzo niespójne. W jednym z badań dietę z czerwonym mięsem powiązano z większym aż o 20% ryzykiem przedwczesnej śmierci. Inne obserwacje nie wykazały jednak takich powiązań. Gdzie leży prawda dotycząca czerwonego mięsa i czy powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz zdrowia?

Czytaj więcej...

Masowane bydło daje lepszą wołowinę, świnie karmione żołędziami smaczniejszą wieprzowinę, spokojne kury niosą więcej jaj

Redakcja

Poruszając tematykę dobrostanu zwierząt każdy z nas powinien mieć na uwadze wszystkie zwierzęta, nie tylko gospodarskie. Niestety, tylko 46% procent Europejczyków identyfikuje dobrostan w odniesieniu do wszystkich zwierząt, a aż 40% uważa, że dotyczy on tylko zwierząt gospodarskich. Ponadto tylko 18% obywateli Unii Europejskiej, a 14% Polaków pojmuje dobrostan jako pojęcie wykraczające poza samą ochronę zwierząt.

Czytaj więcej...

Małe rzeźnie rolnicze i przymiarka do uboju bydła na pastwisku

Redakcja

- Podnosi się wielki krzyk. Dotychczas nie wolno było w gospodarstwie, bo wielkie ubojnie miały to wszystko robić. Nawet na swoje potrzeby był problem, a ja wprowadzam małe ubojnie, które będą stanowić jedno pomieszczenie z betonową podłogą, kratką ściekową, zmywalnymi ścianami, szlauchem i dwoma hakami. Jednym w ścianie, żeby byk cię nie zabił jak będziesz go mordował, a drugi w suficie, żeby było gdzie go podkręcić – mówił niedawno w Przysieku Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna

prof. Piotr Tryjanowski

Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywnie wiązane z wieloma czynnikami: wpływem na środowisko, zdrowie ludzi, a nawet nietrafione decyzje polityczne. Komunikacja o jakości mięsa już dawno wykroczyła poza granice klasycznej ekonomii. O jego zakupie coraz częściej decydują inne kryteria niż wyłącznie cena. Zdawałoby się, że to dobrze, bo rośnie liczba świadomych klientów, z którymi można rozmawiać na wyższym poziomie merytorycznym.

Czytaj więcej...

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumentów o jej zakupie?

Martyna Frątczak

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, światowa konsumpcja mięsa wzrosła o prawie 60%. Najbardziej dynamiczny wzrost zaobserwować można było w krajach rozwijających się. To właśnie one prawdopodobnie stanowią przyszłość rynku mięsnego. Jednak pomimo ogólnych tendencji wzrostowych na rynku mięsnym, wołowina wciąż należy do rzadziej wybieranej kategorii mięsa i przewiduje się, że sytuacja ta się raczej nie zmieni. Wołowina w kwestii ceny nie może być konkurencyjna. Co jeszcze poza zasobnością portfela może wpływać na jej zakup? Najnowsze badanie z Brazylii odpowiada na to pytanie.

Czytaj więcej...

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakłady mięsne. W czym tkwi ich sukces?

Martyna Frątczak

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgian Meat Office do zwiedzenia belgijskich zakładów mięsnych i spotkania się z przedstawicielami kilku największych w belgijskiej branży wieprzowej przedsiębiorstw. Poznaliśmy jak funkcjonują ich zakłady i jakie są priorytety ich firm. Czym się wyróżniają? Dlaczego Polska jest dla nich atrakcyjnym rynkiem? Co myślą o zarzutach dumpingu? Jak radzą sobie po wybuchu epidemii ASF? Jedną z wartości podkreślaną przez wszystkich z nich była transparentność i filozofia „nic do ukrycia”. Przyjrzyjmy się zatem bliżej ich pracy.

Czytaj więcej...

Czy z duńskiej świni wyjdzie dobra kiełbasa?

Paweł Hetnał

Adam Mickiewicz jest masarzem od 20 lat. Pracował w różnych rzeźniach i również lokalnie wyrabia swoje wędliny. - Gdy zaczynałem nie było tyle chemii w mięsie, był inny żywiec, inaczej karmiony. Do kiełbasy dodawało się wołowinę, co teraz nie jest praktykowane – mówi masarz z Podlasia.

Czytaj więcej...

Obrońcy praw zwierząt przez kilka godzin okupowali katalońską rzeźnię

Redakcja

Ponad stu działaczy na rzecz praw zwierząt wtargnęło do rzeźni w hiszpańskiej prowincji Girona i zablokowało ją na kilka godzin. Departament Rolnictwa, Hodowli Zwierząt, Rybołówstwa i Żywności w Katalonii zamierza podjąć kroki prawne wobec osób, które weszły na teren zakładu bez spełnienia podstawowych zasad bezpieczeństwa biologicznego.

Czytaj więcej...