kps

kps

CenyRolnicze
11 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.6759 EUR EUR - 4.4723 GBP GBP - 5.2040 DKK DKK - 0.6015
Archiwum


12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

11.06.2021 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,10-6,90 zł/kg, średnia: 6,46 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

11.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-211,25 (-0,59%), kukurydza SIE21-261,00 (-0,38%), rzepak SIE21-516,75 (-2,45%) [euro/t]

11.06.2021 SPRZEDAM 45 TON OWSA PASZOWEGO, podlaskie, sokólski, 16-100, transport firmowy, tel.: 502 750 369

11.06.2021 SPRZEDAM 350 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, lubelskie, łęczyński, 21-077, tel.: 507 292 661

09.06.2021 SPRZEDAM 27 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

09.06.2021 SPRZEDAM 110-120 TUCZNIKÓW, śr. waga 120 kg, 58 % mięsności, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 725 4

07.06.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, warm.-mazur., iławski, 14-260, tel.: 504 241 296

07.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 630 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 669 176 095

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Mięso

Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?

Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mięso wytwarzane w laboratorium może być w ogóle uznane za produkt halal? Czy wyznawcy islamu dopuszczają możliwość spożywania go i czy oznacza to koniec dla praktyki uboju rytualnego?

Czytaj więcej...

Chiny: opinia konsumentów o ASF wpływa na ceny mięsa

Rynek mięsa w Chinach doświadcza dynamicznych zmian pod wpływem epidemii afrykańskiego pomoru świń i nowego koronawirusa. Utrudnienia i obostrzenia przez nie powodowane mają bezpośredni wpływ na ceny produktów mięsnych. Okazuje się jednak, że również i opinia publiczna na temat chorób przekłada się na to, co wybierają konsumenci i w efekcie - ile kosztują produkty.

Czytaj więcej...

Brazylijska wołowina dewastuje lasy. Kto jest za to odpowiedzialny?

Brazylia jest największym eksporterem wołowiny na świecie, przeznaczającym na rynek zagraniczny około 20% swojej produkcji. Hodowla bydła mięsnego dewastuje tam naturalne obszary leśne i trawiaste. Które firmy i kraje importujące najsilniej się do tego przyczyniają? Jaki udział ma w tym Unia Europejska? Najnowsza analiza ujawnia szokujące dane.

Czytaj więcej...

Pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku

We wsi Rudnica w powiecie ząbkowickim ruszyła pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku. Rolnik chciał robić kiełbasy z własnego surowca, ale najbliższa ubojnia znajdowała się 80 km od jego gospodarstwa. Dlatego zdecydował się na inwestycję, która jeszcze w Polsce nie jest zbyt rozpowszechniona.

Czytaj więcej...

Pandemia katastrofą dla rynku mięsa w Polsce?

Zmiany, które pociągnął za sobą koronawirus i związane z nim obostrzenia są odczuwalne we wszystkich obszarach gospodarki w kraju. Szczególnie poszkodowany, nie tylko przez wirusa COVID-19, wydaje się rynek mięsa w Polsce. Czy jednak sytuacja jest faktycznie tak zła? Przedstawiamy najważniejsze dane i wnioski.

Czytaj więcej...

Spór o ubój rytualny w Niemczech. Ważniejszy dobrostan czy religia?

Polska nie jest jedynym krajem, w którym toczy się intensywna debata na temat zasadności przeprowadzania uboju rytualnego. Wiele głosów przeciwnych pojawia się w Niemczech, czego jednak konsekwencją jest sprowadzanie mięsa halal z całej Europy. Duże zapotrzebowanie i nowe koncepcje dotyczące halal mogą być motywacją do zwiększenia krajowej produkcji.

Czytaj więcej...

Spór o „amerykańską szynkę iberyjską”

Portugalskie organizacje rolnicze, w imieniu Hiszpanii i reszty UE, rozpoczęły protest wobec stosowania przez amerykańskie firmy nazwy „szynka iberyjska”. Dwa przedsiębiorstwa z USA sprowadzają rodzime rasy z Półwyspu Iberyjskiego, aby w stanach Teksas i Georgia stworzyć imitację produktu regionalnego.

Czytaj więcej...

USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa

Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Border Protection (CBP) przechwycili niemal 10 ton przemycanych produktów z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka i kaczki. Mięso przybyło z Chin statkami kontenerowymi do dwóch portów w Kalifornii.

Czytaj więcej...

Toxoplasma w polskim mięsie. Groźny pasożyt wciąż lekceważony

Toxoplasma gondii to pasożyt atakujący większość gatunków zwierząt oraz ludzi. Do zakażeń najczęściej dochodzi w wyniku spożycia niedogotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Najnowsze badania z Polski pokazują, że jego obecność w mięsie świń i bydła nie jest rzadkością. Skąd się tam bierze i na jakich fermach może stanowić problem?

Czytaj więcej...

Czy ubój zwierząt jest humanitarny ?

W dzisiejszych czasach wiele kontrowersji budzi hodowla zwierząt, w szczególności intensywna produkcja zwierząt. Z produkcją surowca i produktów mięsnych wiąże się wiele czynności technologicznych między innymi ogłuszenie i ubój zwierząt. Wybór odpowiedniej metody ogłuszenia warunkuje otrzymanie mięsa dobrej jakości. Z punktu widzenia dobrostanu, podstawowym celem oszałamianie zwierzęcia jest pozbawienie go świadomości, tak aby nie odczuwał bólu i cierpienia w trakcie uboju.

Czytaj więcej...

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja dla tradycyjnego surowca?

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu