Dodaj ogłoszenie
CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 lutego 2018, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,3697 EUR EUR - 4,1562 GBP GBP - 4,7072 DKK DKK - 0,5581
Archiwum
21.02.2018 MATIF: pszenica kons. MAR18 - 161,25 (+ 0,47%), kukurydza MAR18 - 152,00 (- 0,33%), rzepak MAJ18 - 354,50 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.02.2018 12.30 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,20 - 5,70 zł/kg, średnia: 5,41 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Mięso

Wpływ przechowywania mięsa króliczego na jego jakość

Joanna Składanowska-Baryza

Jak  zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania.

Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki termicznej. Tempo naszego życia często zmusza nas do skorzystania z produktów mrożonych (opakowanych w odpowiedni sposób). Dlatego warto, aby dany surowiec zachował swoje cechy sensoryczne i odżywcze.

Czytaj więcej...

Białko z owadów przyszłością czy teraźniejszością żywienia zwierząt?

Joanna Kaźmierczak

Podczas tegorocznego forum naukowo-praktycznego w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskiego w Turzynie, nieopodal Kcyni w województwie kujawsko-pomorskim, rozmawiano na temat „Aktualnego stanu wiedzy dotyczącego możliwości stosowania w żywieniu zwierząt krajowych pasz białkowych”. Dość kontrowersyjne wystąpienie przygotował prof. D. Józefiak, jeden z założycieli HiProMine, który zaprezentował temat „Białko z owadów w żywieniu zwierząt”.

Czytaj więcej...

Klasyfikacja tusz wieprzowych – System EUROP

Joanna Składanowska-Baryza

W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w latach siedemdziesiątych, wprowadzono tzw. wagę bitą ciepłą i podział tusz na trzy klasy jakościowe: tusze pełno mięsne, mięsne i mało mięsne.

Czytaj więcej...