kps

kps

CenyRolnicze
06 lutego 2023, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3833 EUR EUR - 4.7195 GBP GBP - 5.2764 DKK DKK - 0.6340
Archiwum


06.02.2023 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,58 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

06.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 288,50 (+1,41%), kukurydza MAR23: 280,25 (+0,81%), rzepak MAJ23: 549,75 (+0,83%)

06.02.2023 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, sokołowski, 08-307, tel.: 501 585 849

06.02.2023 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 780 kg, wielkopolskie, poznański, 62-035, tel.: 697 072 129

06.02.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport rolnika, łódzkie, wieluński, 98-346, tel.: 696 033 089

05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

05.02.2023 SPRZEDAM 30000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Czy warto inwestować w roślinne zamienniki mięsa?

Sukcesy jakie odnoszą wiodący producenci roślinnych zamienników mięsa, mogły początkowo zszokować lub nawet przerazić producentów mięsa. Jak wygląda sytuacja obecnie? Prawidłowa odpowiedź na to pytanie powinna składać się z dwóch elementów. Oceny sytuacji ekonomicznej branży mięsnej oraz roślinnych zamienników mięsa i wizerunku obu sektorów.

Czytaj więcej...

Wegańskie alternatywy mięsa tracą na popularności

Według najnowszych badań rynkowych i wyników sprzedaży, coraz mniej konsumentów sięga po roślinne alternatywy mięsa. Akcje producentów spadają, a wielu inwestorów wycofuje się z branży. Co jest powodem spadku zainteresowania „wegańskim mięsem” i czy trend ten się utrzyma?

Czytaj więcej...

Jakość mięsa zwierząt zestresowanych ciepłem

Stres cieplny jest jednym z najbardziej obciążających etapów w życiu zwierząt gospodarskich, który niesie za sobą poważne konsekwencje nie tylko dla zdrowia zwierząt, ale i jakości produktu końcowego. Wzrost globalnego ocieplenia, który niesie za sobą częstsze fale upałów, a także przenoszenie produkcji zwierzęcej do nieznanych środowisk tropikalnych (aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu na produkty pochodzenia zwierzęcego), niewątpliwie mają wpływ na występowanie stresu cieplnego u zwierząt gospodarskich.

Czytaj więcej...

Jakie wyniki osiągają świnie karmione paszą z owadów?

Pasze z owadów to stosunkowo nowy pomysł, dlatego wielu hodowców zadaje sobie pytanie, jak wpływają na wyniki produkcyjne zwierząt. W najnowszych badaniach sprawdzono, jak w żywieniu odsadzonych prosiąt i tuczników sprawdzają się sproszkowane larwy i poczwarki czarnej muchy (Hermetia illucens). Jaką wydajność wzrostu i jakość mięsa osiągnęły karmione nią zwierzęta?

Czytaj więcej...

Kiedy w mięsie pojawiła się “chemia” ?

Większość konsumentów kojarzy słowo „chemia” w mięsie z czymś złym, jednak celem tego artykułu jest przybliżenie zmian, które zaszły w przemyśle mięsnym, ale i postrzeganiu konsumentów, na przestrzeni lat. Każdy proces, barwnik, konserwant, w formie naturalnej lub syntetycznej to chemia. Natomiast znajomość substancji, ale i procesów chemicznych może ułatwić codzienne życie w kuchni.

Czytaj więcej...

Wegańskie karmy dla psów i kotów coraz popularniejsze

Popularność diet wegetariańskich i wegańskich stale rośnie. Za ich wyborem stoją zazwyczaj przekonania dotyczące etycznych aspektów hodowli zwierząt. Niektórzy właściciele zwierząt będący na diecie bezmięsnej próbują wprowadzić ją również u swojego psa lub kota. Na rynku pojawia się coraz więcej roślinnych karm dla zwierząt. Czy dieta pozbawiona mięsa jest w ogóle bezpieczna dla psów i kotów?

Czytaj więcej...

Czy elektroniczny nos zastąpi ludzkie zmysły w analizie jakości surowców?

Poza aspektami bezpieczeństwa żywności (obecność drobnoustrojów chorobotwórczych i zmniejszających trwałość mięsa, pasożytów, pozostałości leków, mykotoksyn i metali ciężkich), wartości odżywczej oraz właściwości technologicznych, jedną z najpopularniejszych metod oceny jakości produktów jest analiza sensoryczna. Jest to metoda polegająca na zmysłach, aczkolwiek dysponuje wieloma metodami pomiarowymi, o ścisłej procedurze przygotowania i prezentacji próbek oraz wyników.

Czytaj więcej...

Mięso z hodowli “z minimalnym zużyciem antybiotyków”: nowa, atrakcyjna kategoria produktów?

Badania społeczne przeprowadzone w USA pokazały, że konsumenci chętnie zapłacą więcej nie tylko za produkty mięsne z hodowli „wolnej od antybiotyków”, ale również oznaczone jako pochodzące z hodowli „z minimalnym zużyciem antybiotyków”. Najbardziej negatywnie postrzegany jest przez nich brak jakiekolwiek informacji na produkcie na temat stosowania antybiotyków.

Czytaj więcej...

Wady mięśni kurcząt szybkorosnących

Według najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), spożycie drobiu prawdopodobnie zmniejszy się z 31 kg w 2020 roku do 30,5 kg/mieszkańca w 2021 roku. W rezultacie spożycie mięsa ogółem będzie mniejsze niż w roku ubiegłym. Natomiast na spadek produkcji drobiu w kraju niewątpliwy wpływ ma grypa ptaków oraz wzrost cen pasz (oba te czynniki mają wpływ na zmniejszenie produkcji). Co więcej w 2021 roku odnotowano wzrost cen skupu kurcząt o 23.9% w skali roku (4 zł/kg)(dane z MRiRW). Z kolei według analityków Agro Navigatora, jeżeli ceny pasz nie ustabilizują się, to może to rzutować w znacznym stopniu na produkcję kurczaków w 2022 roku.

Czytaj więcej...

Kiełbasa z kozy? Cała prawda o kozim mięsie

Chów i hodowla kóz w kraju stają się coraz bardziej popularne. Na sklepowych półkach można znaleźć duży asortyment kozich serów, jogurtów i mleko. Mleko kozie o bardzo wartościowym składzie odżywczym ma mniejszą zawartość laktozy niż krowie, dlatego jest lepiej tolerowane u osób z nietolerancją tego składnika i jest przez nie łatwiej przyswajalne. Gospodarstwa agroturystyczne są popularnym miejscem odpoczynku i poznawania przyrody przez dzieci i dorosłych. Dla wielu osób, to często jedyna możliwość kontaktu z kozami i innymi zwierzętami gospodarskimi, co jest jednym z powodów tak dużego zainteresowania nimi. Czy kozie mięso jest równie cenione jak kozi nabiał?

Czytaj więcej...

Spożycie mięsa na świecie stale rośnie

Mięso przez wiele osób kojarzone jest z degradacją środowiska i niezdrową dietą, ale jednocześnie w wielu państwach świata wzrasta jego konsumpcja. Jak wynika z ostatnich analiz, globalne spożycie mięsa per capita w latach 2000-2019 wzrosło z 29,5 do 34 kg/osobę/rok.

Czytaj więcej...

Bażant o wykwintnym smaku dziczyzny, gdzie go kupić

Bażanty zwyczajne, nazywane także łownymi na dobre wtopiły się w krajobraz rodzimej przyrody, chociaż są gatunkiem obcym. Co ciekawe, ptaki te rozmnażane są w hodowlach i wypuszczane na wolność w ramach introdukcji (sztucznego zasiedlenia). Jak każda dziczyzna mięso z bażantów uchodzi za wyjątkowo smaczne i zdrowe. Czy w sklepach mięsnych kupimy bażancie mięso, pochodzące z polskich hodowli lub bażanty ustrzelone przez myśliwych? Ile kosztuje bażant?

Czytaj więcej...

Produkcja i eksport polskiej koniny

Temat koni oddawanych na mięso jest głęboko kontrowersyjny i wywołujący ogromne emocje. Istnieją w Polsce hodowcy, których konie przeznaczane są do ubojni, jednak sami producenci mówią o tym niechętnie, zaznaczając delikatność tematu. W naszym kraju funkcjonuje kilka końskich ubojni, lecz ich właściciele wolą pozostawać anonimowi w wypowiedziach. Obrońcy praw zwierząt, szczególnie miłośnicy koni domagają się zakazu uboju koni oraz transportu ich za granicę. Sprawę rozwiązywałoby wpisanie ich na listę zwierząt towarzyszących, o co od dawna postulują niektóre organizacje i osoby zarówno prywatne, jak i publiczne. Czy w Polsce produkuje i eksportuje się znaczące ilości koniny?

Czytaj więcej...

Robak w piersi kurczaka. Odkryto nową wadę mięsa drobiowego

Wady w mięsie drobiu zaczęto notować stosunkowo niedawno, w efekcie prac hodowlanych nastawionych na maksymalne przyrosty ptaków. Do najbardziej znanych należą PSE, syndrom białych włókien, czy „mięso spaghetti”. W najnowszej pracy naukowej opisano odkrycie nowej wady mięsa brojlerów. Konsumenci opisują ją jako występowanie na powierzchni piersi kurczaka długiego i cienkiego „robaka”. Czym jest ta struktura?

Czytaj więcej...

Kto je konie? Ile kosztuje kilogram końskiego mięsa?

Konie można kochać, albo jeść. „Koń jaki jest, każdy widzi” - to najsłynniejsza sentencja autorstwa ks. Benedykta Chmielowskiego, który żył  w XVIII wieku. Problem polega na tym, że jedni ludzie widzą w koniu „kiełbaso-kotleta”, inni przyjaciela. Od tego ludzkiego postrzegania tych zwierząt zależy ich los, czasem tak skrajny jak przepaść między miłością, a nienawiścią (może lepiej: traktowaniem przedmiotowym). Trudno jest zjeść przyjaciela, ale to co „czynimy sobie podległym” już można. Czy w Polsce je się koninę? Czy jest dostępna na rynku? Jakie są jej ceny skupu i sprzedaży?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu