Dobra koniunktura eksportowa, której towarzyszy nieco niższa podaż, sprawiają, że średnie stawki za brojlera na wolnym rynku idą w górę. W odstępie tygodnia przeciętna wycena kurczaka wzrosła o 0,33 zł/kg.
Regulatorzy rynku żywnościowego ze Stanów Zjednoczonych (US Food and Drug Administration - FDA) oraz z Chin (China National Center for Food Safety Risk Assessment - CFSA) spotkali się by przedyskutować dopuszczenie do powszechnej sprzedaży mięsa z hodowli laboratoryjnych.
W połowie ubiegłego tygodnia tendencja spadkowa na rynku drobiu została zahamowana i po symbolicznych podwyżkach przyszedł czas na bardziej wyraźne wzrosty cen. Powodem tychże wzrostów okazuje się być mała podaż kurczaka na rynku i wznowienie eksportu.
Jak pisaliśmy ostatnio ceny skupu kurczaka na wolnym rynku wpadły w silny trend spadkowy i w niespełna dwa tygodnie średnia stawka za brojlera poszła w dół o 0,31 zł/kg. W środę tendencja ta została zahamowana i mogliśmy zaobserwować symboliczne podwyżki, które mają swoją kontynuację w dniu dzisiejszym.
Nie tylko rynek zbóż w naszym kraju doznaje perturbacji wynikających z ulgowego traktowania importu towarów rolnych z Ukrainy. Narzekają również drobiarze. - My musimy spełniać wyższe wymagania i ponosimy wyższe koszty produkcji, podczas gdy Komisja Europejska nie egzekwuje tych wymagań od produktów importowanych do UE z Ukrainy – zauważa Dariusz Goszczyński z Krajowej Rady Drobiarskiej.
Tuż po święcie Trzech Króli ceny skupu kurczaka na wolnym rynku wpadły w silny trend spadkowy. W niespełna dwa tygodnie średnia stawka za brojlera poszła w dół o 0,31 zł/kg. Dzisiaj tendencja ta została zahamowana, choć podwyżka ma jedynie wymiar symboliczny. Nadal obserwujemy obniżki cen sprzedaży tuszki, które nie przekraczają poziomu 8 zł/kg.
Kolejny tydzień bieżącego roku rozpoczyna się od wyraźnej obniżki średniej ceny skupu kurczaka z wolnego rynku. Przeciętna stawka za brojlera spada w dynamicznym tempie i szybko zmierza do granicy 5 zł/kg.
Jeszcze 4 stycznia br. ceny skupu kurczaka znajdowały się na fali wznoszącej. Jednak w odstępie ostatnich dziewięciu dni średnia stawka za brojlera z wolnego rynku spadła o 0,23 zł/kg.
Po okresie świąteczno-noworocznym, który przyniósł wyraźne podwyżki w cennikach skupu kurczaków, w bieżącym tygodniu obserwujemy obniżki. W odstępie siedmiu dni średnia stawka za brojlera z wolnego rynku spadła o 0,12 zł/kg.
Po święcie Trzech Króli wracają notowania cen skupu kurczaka. Po kilku solidnych podwyżkach notowanych w poprzednich tygodniach, dzisiaj mieliśmy do czynienia z niewielką korektą w dół. Czy wobec wysokiej produkcji krajowej piskląt kurcząt rzeźnych i coraz wyższej liczby ognisk ptasiej grypy, hodowcy mogą liczyć na wzrosty cen żywca?
Produkcja drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie po spadku w ostatnich latach. Jednocześnie oczekuje się spowolnienia wzrostu konsumpcji w latach 2022-2032. Eksport natomiast będzie się odbudowywał.
W bieżącym roku ceny skupu kurczaka wyłącznie rosną. Na wolnym rynku średnia proponowana stawka przez ubojnie zbliżyła się do 5,50 zł/kg. Dodajmy, że w notowaniu bezpośrednio poprzedzającym okres świąteczny, przeciętna cena za brojlera wynosiła 4,76 zł/kg.
Jeszcze 19 grudnia ub.r. na wolnym rynku skupu kurczaka notowaliśmy kolejną obniżkę cen. Wówczas średnia stawka była niższa od obecnej o 0,72 zł/t. Aktualnie w naszym zestawieniu nie ma ofert za kurczaka poniżej poziomu 5,30 zł/kg.
W tym tygodniu, tuż po Świętach Bożego Narodzenia, na wolnym rynku skupu kurczaka średnia stawka wzrosła aż o 0,45 zł/kg. To efekt obniżonej podaży żywca w tym okresie. Eksperci oceniają, iż rzeczywiste i miarodajne ceny pojawią się dopiero po 6 stycznia 2023 r.
W Unii Europejskiej mięso drobiowe można sprzedawać tylko jako świeże, jako mrożone albo jako szybko (głęboko) mrożone. Do niedawna tak samo było w Anglii oraz Walii. Grypa ptaków spowodowała, że w obu tych krajach przedsiębiorstwa drobiarskie mogą sprzedawać mięso mrożone po rozmrożeniu tak jak mięso świeże czy chłodzone.
W pierwszych poświątecznych notowaniach cen skupu kurczaka, na wolnym rynku byliśmy świadkami sporych podwyżek. Średnia stawka wzrosła o kilkadziesiąt groszy i przekroczyła granicę 5 zł/kg. O ponad 1 zł/kg poszła w górę przeciętna cena sprzedaży tuszki.
Dzisiaj na wolnym rynku skupu kurczaka średnia wycena brojlera odrobiła straty jakie przyniosły poniedziałkowe notowania. Nadal spada przeciętna cena w kontraktacji, a dynamika obniżek przyspiesza.
- Podaż żywca kurcząt rzeźnych w Europie jest w ostatnim czasie wyższa o około 7,5 procent niż w zeszłym roku o tej porze. To istotny skok w stosunku do tego z czym mieliśmy do czynienia jeszcze miesiąc temu – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Informacje o kolejnych ogniskach ptasiej grypy na terenie kraju nie sprzyjają stabilizacji cen skupu kurczaka. Stawki wolnorynkowe za brojlera nadal spadają w szybkim tempie.
- Lidl Polska stanowczo potępia pokazywane nadużycia i wyraźnie sprzeciwia się okrucieństwu wobec zwierząt. Przedstawione okoliczności są dla nas nie do przyjęcia oraz nie dotyczą one Lidl Polska. Lidl Polska nie jest zaopatrywany przez austriackiego dostawcę. Lidl Austria skontaktował się już ze swoim dostawcą w celu zbadania zarzutów. Ponadto wspomniany dostawca ma nie dostarczać Lidl Austria towarów ze swojej fermy – czytamy w nadesłanym do naszej redakcji oświadczeniu Lidl Polska.