Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8051 EUR EUR - 4,2802 GBP GBP - 4,9479 DKK DKK - 0,5733
Archiwum
18.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 183,50 (- 0,81%), kukurydza CZE19 - 165,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 363,50 (+ 0,55%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.04.2019 13.08 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++

Drób i jaja

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Czytaj więcej...

Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili antybiotyki toksycznymi jonoforami

Redakcja

Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w eliminacji z  leczenia ptaków antybiotyków w ramach  działań mających walczyć ze zjawiskiem rosnącej antybiotykooporności wśród ludzi. Brytyjskie stowarzyszenia drobiarskie podają nawet, że zmniejszono stosowanie antybiotyków o 82 procent. Dane te wydaje się  kwestionować materiał ze śledztwa dziennikarskiego, który ukazał się w BBC.

Czytaj więcej...

Pasożyty drobiu i gołębi dostosowują swoją barwę do koloru ptasich piór

Martyna Frątczak

Pasożyty są bardzo liczną i różnorodną grupą organizmów, reprezentującą ponad połowę wszystkich żywych stworzeń na naszej planecie. Gatunków ektopasożytów, to znaczy pasożytów żerujących na powierzchni skóry innych zwierząt, opisano już ponad 70 tysięcy. Występują one właściwie w każdym środowisku, wybierając sobie gospodarzy na lądzie, w zbiornikach słodkiej wody oraz w ekosystemach morskich. Dodatkowo prawdopodobnie wiele z ektopasożytów nie zostało jeszcze poznanych przez naukę. W jednym z najnowszych badań naukowcy przedstawili jak szybko może zachodzić ewolucja ptasich pasożytów. Badacze umieścili żywiące się piórami wszoły na gołębiach o ubarwieniu białym, czarnym oraz szarym, a następnie obserwowali zachodzące w nich zmiany w kolejnych pokoleniach.

Czytaj więcej...

Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia kury

prof. Piotr Tryjanowski

W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają praktycznie jedno jajo na kurę nioskę dziennie. W małych stadach przydomowych, zwłaszcza gdy nadejdą jesienno-zimowe chłody czasem jednego jaja możemy oczekiwać od stadka pięciu kur. Jednak podręczniki biologii ptaków, ale i drobiarstwa podsuwają złotą myśl: w układzie idealnym kury powinny składać jedno jajo dziennie, gdyż tworzy się ono przez ok. 24 godziny. Wiele jednak zależy od organizacji kurnika, podawanej paszy, witamin oraz makro- i mikroelemntów, ewentualnych chorób, wieku i kondycji zwierząt.

Czytaj więcej...

Mali producenci żywca drobiowego walczą o przetrwanie. Czy ministerstwo podejmie interwencję?

Paweł Hetnał

W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk. 

Czytaj więcej...

Polacy spożywają coraz więcej gęsiny, m.in. w święta

Redakcja

Polacy coraz chętniej sięgają po gęsinę – w ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło o ponad 300 g na jedną osobę. Pojawia się na polskich stołach m.in. przy okazji świąt Bożego Narodzenia czy 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Jest także znacznie bogatsza w witaminy i składniki mineralne niż inne mięsa drobiowe. 

Czytaj więcej...

Na Wyspach w szalonym tempie rośnie liczba kur wolnowybiegowych

Redakcja

Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) stwierdziło, że zwiększenie liczby kur w chowach wolnowybiegowych o ponad milion sztuk między październikiem a listopadem tego roku to „szalone” działanie. Stowarzyszenie przewiduje, że kolejny milion kur na wolnym wybiegu pojawi się w najbliższych kilku miesiącach ponieważ inwestycje, które poczyniono pozwalają na zwiększenie produkcji.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie

Martyna Frątczak

W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą spustoszenie wśród drobiu chorobę powodującą śmiertelność sięgającą 100% osobników, którą nazwał „plagą drobiu”, dzisiaj znaną nam pod nazwą grypy ptaków. Ta wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, dotykającą wiele gatunków ptaków dzikich i hodowlanych, takich jak kura, indyk, perliczka i przepiórka, jak również gatunków trzymanych hobbystycznie, zarażać może także ssaki, w tym niestety również człowieka. Przyciąga uwagę ludzi z całego świata od lat, stale będąc przyczyną straty źródła utrzymania dla wielu osób zajmujących się drobiarstwem i powodując ograniczenia w handlu pomiędzy wieloma państwami. Od wykrycia kilku ognisk tej choroby w Polsce minął już rok – czy oznacza to, że problem został zażegnany?

Czytaj więcej...

Rosja chce korzystać z własnych zasobów genowych

Redakcja

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowodować, że drobiarstwo u naszego wschodniego sąsiada uniezależni się od dorobku zachodnich firm genetycznych i hodowlanych. Wkrótce pisklęta nowych linii mają  - już jako pisklęta towarowe  - trafić do testów rynkowych.

Czytaj więcej...

W Kalifornii eliminują chów klatkowy

Redakcja

Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych” do obu izb amerykańskiego parlamentu wyborcy w Kalifornii głosowali także w sprawie zmian prawa lokalnego. Jedną z tych zmian ma być wprowadzenie zakazu trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę. Nowe prawo może w praktyce wyeliminować chów klatkowy.

Czytaj więcej...