Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
16 października 2019, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8934 EUR EUR - 4,2970 GBP GBP - 4,9610 DKK DKK - 0,5751
Archiwum
16.10.2019 12:15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,55 zł/kg (na podstawie informacji z 19 ubojni) +++ +++ +++ 15.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 178,25 (- 1,11%), kukurydza LIS19 - 164,00 (- 0,46%), rzepak LIS19 - 383,75 (+ 0,33%) [euro/tona] +++ +++ +++

Drób i jaja

Precyzyjny chów drobiu: w stronę poprawy dobrostanu i wydajności

Martyna Frątczak

W masowej produkcji zwierzęcej znaczenie i kondycja pojedynczych zwierząt bardzo często umyka uwadze rolników. Szczególnie wiele problemów, odbijających się niskim dobrostanem ptaków, dotyczy komercyjnego utrzymywania drobiu. W ich rozwiązaniu pomóc mogą nowoczesne technologie, monitorujące poszczególne osobniki i ich środowisko.

Czytaj więcej...

Przyzagrodowy chów gęsi – alternatywny dochód dla gospodarstw

Hanna Krugiełka

Przyzagrodowy chów gęsi to świetny sposób na dodatkowe pieniądze dla gospodarstwa, do tego przy niewielkim nakładzie i z pewnym zbytem. Propozycja rozpoczęcia przyzagrodowego chowu gęsi jest szczególnie atrakcyjna w dobie zagrożeń i zmniejszonej rentowności związanych z ASF. Do tego zakładający przyzagrodowy chów gęsi może liczyć na bardzo duże dofinansowanie. Szczegóły na ten temat znajdą Państwo w treści dzisiejszego artykułu.

Czytaj więcej...

Mądre kurczaki? Wzbogacanie środowiska brojlerów

Martyna Frątczak

Wzbogacanie środowiska jest bardzo często sugerowanym sposobem na poprawę dobrostanu kurczaków brojlerów utrzymywanych w komercyjnych warunkach. Mało kto interesuje się zdolnościami intelektualnymi drobiu, są one jednak powiązane z bardzo praktycznymi kwestiami. Jednym z poważnych problemów wpływających na dobrostan brojlerów i straty ekonomiczne jest ich lękliwość i gwałtowne reakcje na stres prowadzące nierzadko do okaleczeń i upadków. Badania pokazują, że można zmniejszyć ich występowanie dzięki prostym rozwiązaniom.

Czytaj więcej...

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarżeń. Salmonella na skorupkach jaj może pochodzić nawet ze sklepowych półek

Redakcja

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowani przez państwowe służby sanitarne. Coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których rodzimi dostawcy jaj pokrywają koszty błędów i zaniedbań, za które nie ponoszą odpowiedzialności – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Często bowiem okazuje się, że np. salmonella na skorupkach jaj nie pochodzi z fermy, lecz ma zupełnie inne źródło.

Czytaj więcej...

Martwe kury wyrzucał za płot

Redakcja

Na kurzej fermie w miejscowości Niedźwiedź pod Stargardem Szczecińskim jeden z pracowników pozbywał się martwych zwierząt, wyrzucając je poza ogrodzenie obiektu. Jego działania zostały zarejestrowane przez aktywistów z grup na rzecz ochrony zwierząt. Kurzym truchłem żywiła się dzika zwierzyna. Sprawą zajmuje się policja i inspekcja weterynaryjna.

Czytaj więcej...

Wsparcie finansowe dla branży drobiarskiej za straty wywołane przez grypę ptaków

Redakcja

Producenci drobiu i jaj poszkodowani przez grypę ptaków w sezonie 2016/2017 mogą starać się o dodatkowe wsparcie finansowe. Taką szansę dają najnowsze krajowe przepisy opublikowane w ubiegły piątek - 7 czerwca 2019 roku. Nowe środki finansowe mają na celu zrekompensowanie strat ekonomicznych poniesionych przez branżę drobiarską z tytułu przerw w produkcji wynikających z nakazu służb weterynaryjnych. 

Czytaj więcej...

Różne oblicza alternatywnej produkcji jaj

Redakcja

Ogólnoświatowy trend ogłaszania przez sieci marketów oraz sieci restauracyjne rezygnacji z jaj klatkowych (co jest spowodowane presją organizacji zwierzęcych) przynosi bardzo różne efekty. W Polsce wielcy producenci jaj zwiększają produkcję alternatywną pozostawiając na niezmienionym poziomie produkcję tradycyjną. Efektem takiego postępowania jest  nadpodaż jaj oraz niskie ceny rynkowe.

Czytaj więcej...

Wszystko czego jeszcze nie wiecie o jajkach

Hanna Krugiełka

Święta Wielkanocne to szczególny czas budzącej się do życia przyrody, dla niektórych również czas pięknych przeżyć duchowych. Dla wszystkich jest to okres bogato zastawionego stołu, na którym mieszają się smaki, zapachy, kolory. Dzisiejszy artykuł również będzie mieszaniną. Prawdziwie świątecznie przygotowałam kolaż najnowszych informacji naukowych, zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiej Nocy i ciekawostkami. Będzie rozmaicie, ale mam nadzieję, że ciekawie, nie nudno. W końcu mamy Święta i jajka na stole. Dzisiaj one będą „bohaterkami” artykułu. Wiemy o nich dużo, lubimy je, są symbolem tych Świąt. Ale czy wiemy o nich wszystko?

Czytaj więcej...

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Czytaj więcej...

Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili antybiotyki toksycznymi jonoforami

Redakcja

Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w eliminacji z  leczenia ptaków antybiotyków w ramach  działań mających walczyć ze zjawiskiem rosnącej antybiotykooporności wśród ludzi. Brytyjskie stowarzyszenia drobiarskie podają nawet, że zmniejszono stosowanie antybiotyków o 82 procent. Dane te wydaje się  kwestionować materiał ze śledztwa dziennikarskiego, który ukazał się w BBC.

Czytaj więcej...