Kaszel, katar, charczenie, wypływ wydzieliny z nosa lub oczu – to trudne do pominięcia objawy zakażenia układu oddechowego. U ptaków mogą być spowodowane przez cały szereg wirusów, bakterii i grzybów. Przedstawiamy najważniejsze z nich.
Przeprowadzono wywiady z 190 hodowcami drobiu z Polski i innych państw Unii Europejskiej. Spytano ich o bioasekurację - jakie rozwiązania i strategie wprowadzili na fermie, a co uważają za zbędne. Które elementy bioasekuracji hodowcy najczęściej lekceważą i dlaczego?
Odkryto, że bakterie jelitowe regulują u kurczaków przyrosty tkanki tłuszczowej i mięśni. W jaki sposób to robią? Czy możemy na to wpłynąć probiotykami?
Kury są dość odpornymi ptakami, jednak zbyt niskie temperatury mogą im bardzo zaszkodzić. Jak zadbać o nioski zimą, aby utrzymały wysoką wydajność produkcyjną?
Podczas posiedzenia grupy roboczej „Zdrowie zwierząt i dobrostan” Copa-Cogeca podniesiona została także kwestia Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Koniec epoki klatkowej”. Nie wiadomo jeszcze kiedy można się spodziewać zapowiedzianego przez Komisję Europejską aktu legislacyjnego, ale rynek już odczuwa „dobrowolne” wycofywanie się niektórych sieci handlowych ze sprzedaży jaj klatkowych.
Nadmierna utrata piór u drobiu to sygnał, którego nie należy ignorować. Może wskazywać na pogorszenie się stanu zdrowia lub problemy behawioralne. W niektórych przypadkach utrata piór może być jednak naturalnym i niegroźnym zjawiskiem. Opisujemy najczęstsze przyczyny wypadania piór u kur niosek i brojlerów.
Francuscy konsumenci nie chcą rezygnować z zakupu jaj klatkowych, które należą do najtańszych, a jednocześnie są wysokiej jakości wartościowym źródłem składników odżywczych. Jaja pochodzące z chowu klatkowego kur niosek stały się szczególnie atrakcyjne we Francji w okresie silnej presji inflacyjnej.
U brojlerów często występują wady mięśni, takie jak WD (stwardnienie mięśnia piersiowego), które znacznie obniżają jakość mięsa. Dokładna przyczyna powstawania wad nie jest znana, ale wiadomo, że żywienie odgrywa tutaj ważną rolę. Badania pokazują, że dodatek do diety glikocyjaminy, a więc kwasu guanidynooctowego może pomóc pozbyć się wad mięśni u brojlerów.
Przełomowa technologia opracowana przez naukowców z Izraela pozwala na zmianę płci kurcząt jeszcze przed ich wykluciem. Fale dźwiękowe zwiększają odsetek samic w lęgu z 50% do nawet 70%. Może to uratować miliardy piskląt kogutków, które co roku są uśmiercane zaraz po wykluciu.
Wielu konsumentów jest przekonanych, że jajka z produkcji ekologicznej lub wolnego wybiegu są bardziej odżywcze od tańszych jajek, z chowu konwencjonalnego. A jak jest naprawdę? Przetestowano jajka 14 różnych producentów, aby to sprawdzić.
Jaja i mięso przepiórek są niezwykle cenione przez konsumentów i uznawane za produkty premium. Hodowla przepiórek jest stosunkowo łatwa, a jej rozpoczęcie nie wymaga dużych inwestycji i nakładów pracy. Czy jednak można się z niej utrzymać?
Podawanie leków w wodzie pitnej jest często stosowane na fermach drobiu. Na rozpuszczalność i działanie leków mogą jednak wpływać różne czynniki. Jak prawidłowo podawać ptakom leki w wodzie, aby były skuteczne?
- Od 6 kwietnia niemal wszystkie gospodarstwa drobiarskie w Polsce wejdą w kolizję z prawem. Stanie się tak za sprawą ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Producenci od kilku tygodni bezskutecznie próbują sprostać wymaganiom tego aktu prawnego, ale mimo wielu wysiłków i konsultacji nie jest to możliwe. Tymczasem w tych dniach upływają ustawowe terminy rejestracyjne – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
Stan zapalny poduszek łap u kurcząt i indyków to powszechny problem. Wpływa na ocenę gospodarstwa podczas badania poubojowego i może generować poważne straty finansowe. Co jest przyczyną zapalenia i jak można mu zapobiec?
Spadek nieśności u kur to sygnał, którego nie należy ignorować. Czym może być spowodowany? Podsumowujemy najczęstsze przyczyny: naturalne, środowiskowe, żywieniowe i zdrowotne.
Wykorzystanie wody deszczowej do pojenia drobiu i innych zwierząt to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Już teraz stosują je niektórzy drobnoskalowi hodowcy. Większe gospodarstwa mogą jednak potrzebować specjalnych technologii gromadzenia i oczyszczania deszczówki. Nad nowymi rozwiązaniami pracują naukowcy z Belgii.
Duży spadek krajowej produkcji jaj będzie miał odzwierciedlenie w cenach. W tym roku stawki mogą oscylować w przedziale 1,30-1,60 zł za sztukę. To skłania Polaków do powrotu do przyzagrodowego chowu kur.
Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.
Czy dobrostan niosek jest tak samo wysoki w systemie ściółkowym, wolnowybiegowym i ekologicznym? Polscy naukowcy postanowili to sprawdzić za pomocą oceny stanu upierzenia ptaków, wskaźnika ich kondycji. W badaniach wykorzystali rodzime i komercyjne rasy kur. Czy ich genetyka też wpłynęła na poziom dobrostanu?