Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lutego 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8242 EUR EUR - 4,3387 GBP GBP - 4,9787 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
22.02.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,64 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ 21.02.2019 MATIF: pszenica kons. MAR19 - 195,00 (+ 1,17%), kukurydza MAR19 - 173,50 (- 0,29%), rzepak MAJ19 - 361,75 (+ 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++

Drób i jaja

Mali producenci żywca drobiowego walczą o przetrwanie. Czy ministerstwo podejmie interwencję?

Paweł Hetnał

W związku z drastycznym spadkiem cen żywca drobiowego w ostatnich miesiącach (minimum 30 proc. poniżej kosztów wytworzenia) hodowcy domagają się tego aby ich interesy zostały zabezpieczone. - Hodowcy wskazują, że koszty produkcji przekraczają cenę jaką mogą uzyskać. Tego typu produkcja staje się nieopłacalna, co może prowadzić do upadku wielu zakładów – uważa poseł Norbert Kaczmarczyk. 

Czytaj więcej...

Polacy spożywają coraz więcej gęsiny, m.in. w święta

Redakcja

Polacy coraz chętniej sięgają po gęsinę – w ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło o ponad 300 g na jedną osobę. Pojawia się na polskich stołach m.in. przy okazji świąt Bożego Narodzenia czy 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Jest także znacznie bogatsza w witaminy i składniki mineralne niż inne mięsa drobiowe. 

Czytaj więcej...

Na Wyspach w szalonym tempie rośnie liczba kur wolnowybiegowych

Redakcja

Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) stwierdziło, że zwiększenie liczby kur w chowach wolnowybiegowych o ponad milion sztuk między październikiem a listopadem tego roku to „szalone” działanie. Stowarzyszenie przewiduje, że kolejny milion kur na wolnym wybiegu pojawi się w najbliższych kilku miesiącach ponieważ inwestycje, które poczyniono pozwalają na zwiększenie produkcji.

Czytaj więcej...

Grypa ptaków – ciągle realne zagrożenie

Martyna Frątczak

W 1878 roku włoski naukowiec E. Perroncito opisał siejącą spustoszenie wśród drobiu chorobę powodującą śmiertelność sięgającą 100% osobników, którą nazwał „plagą drobiu”, dzisiaj znaną nam pod nazwą grypy ptaków. Ta wysoce zaraźliwa choroba wirusowa, dotykającą wiele gatunków ptaków dzikich i hodowlanych, takich jak kura, indyk, perliczka i przepiórka, jak również gatunków trzymanych hobbystycznie, zarażać może także ssaki, w tym niestety również człowieka. Przyciąga uwagę ludzi z całego świata od lat, stale będąc przyczyną straty źródła utrzymania dla wielu osób zajmujących się drobiarstwem i powodując ograniczenia w handlu pomiędzy wieloma państwami. Od wykrycia kilku ognisk tej choroby w Polsce minął już rok – czy oznacza to, że problem został zażegnany?

Czytaj więcej...

Rosja chce korzystać z własnych zasobów genowych

Redakcja

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowodować, że drobiarstwo u naszego wschodniego sąsiada uniezależni się od dorobku zachodnich firm genetycznych i hodowlanych. Wkrótce pisklęta nowych linii mają  - już jako pisklęta towarowe  - trafić do testów rynkowych.

Czytaj więcej...

W Kalifornii eliminują chów klatkowy

Redakcja

Przy okazji głosowania w tak zwanych „wyborach połówkowych” do obu izb amerykańskiego parlamentu wyborcy w Kalifornii głosowali także w sprawie zmian prawa lokalnego. Jedną z tych zmian ma być wprowadzenie zakazu trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę. Nowe prawo może w praktyce wyeliminować chów klatkowy.

Czytaj więcej...

W USA można karmić drób owadami

Redakcja

Niedawno informowaliśmy, że Unia Europejska powinna niebawem wydać zgodę na możliwość wprowadzenia owadów do karmienia drobiu. Podobna decyzja zapadła właśnie w Stanach Zjednoczonych. 

Czytaj więcej...

Fermy Woźniak z międzynarodowymi certyfikatami jakości

Redakcja

Lider w produkcji jaj konsumpcyjnych, Fermy Wożniak pozytywnie przeszły audyt rozszerzonych, międzynarodowych certyfikatów jakości i bezpieczeństwa żywności – BRC (British Retail Consorcium) oraz IFS (International Food Standard). Ich celem jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności producentów współpracujących z sieciami handlowymi.

Czytaj więcej...