kowalczyk

kps

CenyRolnicze
19 stycznia 2022, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9930 EUR EUR - 4.5279 GBP GBP - 5.4357 DKK DKK - 0.6084
Archiwum


19.01.2022 13:43 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,70 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

17.01.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, mazowieckie, nowodworski, 05-190, tel.: 512 683 420

15.01.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, pomorskie, kartuzki, 83-341, tel.: 530 525 404

13.01.2022 SPRZEDAM 5 PALET JAJ, rozmiar: XLL, podlaskie, białostocki, 15-378, tel.: 606 916 696

13.01.2022 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, dolnośląskie, oleśnicki, 56-420, tel.: 502 508 018

13.01.2022 SPRZEDAM 300 TYS. JAJ, rozmiar: S, lubuskie, nowosolski, 67-100, email: fermadrobiumikuliszyn@o2.pl

13.01.2022 SPRZEDAM 100 JAJ WIEJSKICH DZIENNIE, M, wielkopolskie, koniński, 62-500, tel.: 794 184 691

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Drób i jaja

Roślinne substancje aktywne dla drobiu: które są skuteczne?

Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne, nazywane fitogenikami, to źródło biologicznie aktywnych związków, które budzą coraz większe zainteresowanie w przemyśle paszowym. Potencjalnie mogą zastępować antybiotyki i leki przeciwzapalne, wspierać procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych u zwierząt oraz poprawiać ich wyniki produkcyjne. Przyglądamy się fitogenikom mającym największy potencjał w chowie i hodowli drobiu.

Czytaj więcej...

Propolis: naturalny środek do dezynfekcji jaj wylęgowych

W większości komercyjnych wylęgarni przeprowadza się dezynfekcję jaj za pomocą zamgławiania lub oprysków. Substancje czynne stosowane w tym celu bywają niestety szkodliwe dla piskląt oraz pracowników. Dobrym przykładem jest formaldehyd. Coraz częściej zastępują go bardziej bezpieczne substancje. Według nowych badań może do nich dołączyć również pszczeli propolis.

Czytaj więcej...

Dobrostan kaczek: ignorowany temat. Czemu tak mało o nim wiemy?

W 2019 roku na obszarze UE ubito niemal 180 milionów kaczek rasy pekin. Mimo dużej skali produkcji tego gatunku drobiu, w Europie brakuje aktualnych, szczegółowych wytycznych dotyczących warunków utrzymania i dobrostanu kaczek. Mała uwaga poświęcana kaczkom sprawia, że nadal nie wiemy m.in. czy ptaki te potrzebują zbiorników z wodą do pływania, lub jaki rodzaj podłoża jest dla nich optymalny.

Czytaj więcej...

Bakterie wpływają na produkcję jaj u niosek

Udział genów w kształtowaniu wydajności produkcyjnej kur niosek jest znacznie mniejszy, niż często się zakłada. Nawet u bardzo wydajnych ras niosek obserwuje się duże różnice w produkcji jaj u poszczególnych ptaków. Wynika to z wpływu na układ rozrodczy wielu czynników – żywienia, środowiska, a także, co niedawno odkryto, gatunków bakterii go zamieszkujących.

Czytaj więcej...

Węgrzy nie zamierzają rezygnować z klatek. To ludzie powinni wybrać

Węgierski rząd nie zgadza się z koncepcją Unii Europejskiej, która przewiduje, że kury nioski mogą być trzymane tylko w klatkach do 2025 roku. Sekretarz stanu ds. rolnictwa skrytykował zakaz hodowli klatkowej, który zagroziłby bezpieczeństwu dostaw w kraju i otworzyłby rynek unijny na dostawy jaj z krajów, które nie wymagają od swoich producentów spełniania norm dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Kasztany dla brojlerów: źródło ciekawego suplementu

W najnowszym eksperymencie naukowcy z Belgii postanowili przetestować wpływ tanin, inaczej garbników roślinnych, uzyskiwanych z kasztanowca, na zdrowie i wyniki produkcyjne brojlerów. Taniny roślinne w teorii działają ochronnie na komórki organizmu, stymulują odporność i mogą mieć wiele korzystnych skutków dla ptaków. Czy udało się to wykazać w praktyce?

Czytaj więcej...

Co zrobić, aby indyczki znosiły jaja cały rok?

Indyczki znoszą jaja tylko w ciągu około 28 tygodni roku. Ta sezonowość bardzo ogranicza zyski osiągane z ich hodowli. Wiadomo, że reprodukcja u indyków stymulowana jest wydłużającym się dniem wiosną i bodźcami świetlnymi docierającymi do ich mózgu. Sztuczna stymulacja świetlna nie przynosi jednak spektakularnych efektów. W najnowszych badaniach naukowcy chcą zrozumieć dlaczego i opracować metody lepszej manipulacji reprodukcją u ptaków.

Czytaj więcej...

Nioski na wolnym wybiegu: jak zoptymalizować produkcję?

Projekt prowadzony na skalę europejską, w którym wzięła udział również Polska, skupia się na sposobach ulepszenia praktyk w wolnowybiegowym chowie drobiu. W badaniach dotychczas przeprowadzonych określono sposoby ochrony gleby i roślin przed odchodami ptaków oraz przyjrzano się optymalnym rasom ptaków do tego systemu utrzymania.

Czytaj więcej...

Klatkowy chów kur będzie kontynuowany i przeniesie się do krajów spoza Unii Europejskiej

- Ewentualna likwidacja systemów klatkowego chowu kur w Europie i innych państwach rozwiniętych nie zmniejszy światowego pogłowia kur nieśnych, które znoszą w ten sposób jaja. Stanowiska klatkowe eliminowane w krajach bogatszych natychmiast zostaną zastąpione instalacjami w krajach biedniejszych  – wynika z analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Zakaz hodowli klatkowej? Manipulacja ludźmi nieznającymi realiów produkcji zwierzęcej

Parlament Europejski przyjął projekt rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Skończmy z chowem klatkowym”. Wg europosła Krzysztofa Jurgiela to prosta droga do tego aby konkurencyjny import tańszych zwierząt i produktów „klatkowych” spoza wspólnoty wykończył w przyszłości europejskie rolnictwo bezklatkowe. Ponadto były minister rolnictwa uważa, że wolny wybieg to ciągłe narażenie na choroby zakaźne przenoszone drogą aterogenną, w tym grypę ptaków, szczególnie w przypadku kaczek i gęsi.

Czytaj więcej...

Zdrowie niosek: prebiotyki zastąpią antybiotyki?

Prebiotyki mogą znacząco poprawiać zdrowie jelit ptaków, tym samym stymulując ich wydajność i odporność i zmniejszając konieczność stosowania leków. Grupą prebiotyków budzącą największe nadzieje w sektorze drobiowym są substancje należące do błonnika, takie jak ksylo-oligosacharydy. Okazały się niezwykle skuteczne dla kurcząt brojlerów. Obecnie naukowcy planują przetestować ich potencjał u kur niosek.

Czytaj więcej...

Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wynikające z niego straty na komercyjnych gospodarstwach liczą się w ogromnych sumach. Przedstawiamy najbardziej skuteczne strategie zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u kurcząt brojlerów oraz u niosek.

Czytaj więcej...

Koniec chowu klatkowego? Jaka będzie przyszłość producentów branży jajecznej?

Potrzeby rynku kształtują konsumenci, a aktualne preferencje konsumentów jajek to wybór jaja z chowu bezklatkowego. Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało trzecią edycję raportu dotyczącego zmian w branży spożywczej i na rynku jajecznym. Podało w nim informację o tym, że sukcesywnie spada udział pogłowia kur niosek w chowie klatkowym, a rośnie liczba kur w chowie alternatywnym. Według raportu najwięksi producenci jaj nie inwestują już w chów klatkowy. Jakie są ich prognozy na najbliższe lata?

Czytaj więcej...

Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?

Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu miejscach świata. Ptaki w takim systemie same znajdują sobie część pokarmu, a ich odchody służą za nawóz dla roślin. Duża obsada ptaków oznacza jednak nadmiar nawozu i negatywne skutki dla gleby. Rozwiązaniem może być uprawa roślin pastwiskowych dla ptaków – chroniących ziemię i żywiących kurczaki.

Czytaj więcej...

Sukces brazylijskiej produkcji drobiu i jaj

- Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła o 4,2 proc. do 13,8 mln ton. Głównym motorem tego wzrostu była konsumpcja wewnętrzna. Na rynku krajowym sprzedano 9,6 mln ton drobiu czyli aż o 6,3  proc. więcej niż w roku 2019 - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Kurze pióra oczyszczą wodę z metali ciężkich

Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór, jako odpad ze stale rosnącej produkcji drobiu. W swojej najnowszej pracy zespół naukowców z Polski i Szwecji przedstawił pomysł na wykorzystanie tych problematycznych piór. Udowodnił, że popiół z pierza może skutecznie oczyszczać wodę z metali ciężkich.

Czytaj więcej...

Szał na ekologiczne kurczaki - fatalny dla środowiska?

Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. Równocześnie jednak konsumenci coraz częściej oczekują wyższego dobrostanu zwierząt i „przyjaznej środowisku” produkcji. W efekcie wiele firm inwestuje w wolnorosnące rasy brojlerów. Już proste kalkulacje pokazują jednak, że dłuższy chów ptaków w skali masowej oznacza bardziej negatywny wpływ na środowisko.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu