Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
23 sierpnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9371 EUR EUR - 4,3572 GBP GBP - 4,8050 DKK DKK - 0,5844
Archiwum
23.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 165,50 (- 0,15%), kukurydza LIS19 - 164,50 (- 0,30%), rzepak LIS19 - 376,00 (- 0,86%) [euro/tona] +++ +++ +++ 23.08.2019 12:48 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,96 zł/kg, średnia: 5,47 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Drób i jaja

Mądre kurczaki? Wzbogacanie środowiska brojlerów

Martyna Frątczak

Wzbogacanie środowiska jest bardzo często sugerowanym sposobem na poprawę dobrostanu kurczaków brojlerów utrzymywanych w komercyjnych warunkach. Mało kto interesuje się zdolnościami intelektualnymi drobiu, są one jednak powiązane z bardzo praktycznymi kwestiami. Jednym z poważnych problemów wpływających na dobrostan brojlerów i straty ekonomiczne jest ich lękliwość i gwałtowne reakcje na stres prowadzące nierzadko do okaleczeń i upadków. Badania pokazują, że można zmniejszyć ich występowanie dzięki prostym rozwiązaniom.

Czytaj więcej...

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarżeń. Salmonella na skorupkach jaj może pochodzić nawet ze sklepowych półek

Redakcja

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowani przez państwowe służby sanitarne. Coraz częściej dochodzi do sytuacji, w których rodzimi dostawcy jaj pokrywają koszty błędów i zaniedbań, za które nie ponoszą odpowiedzialności – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Często bowiem okazuje się, że np. salmonella na skorupkach jaj nie pochodzi z fermy, lecz ma zupełnie inne źródło.

Czytaj więcej...

Martwe kury wyrzucał za płot

Redakcja

Na kurzej fermie w miejscowości Niedźwiedź pod Stargardem Szczecińskim jeden z pracowników pozbywał się martwych zwierząt, wyrzucając je poza ogrodzenie obiektu. Jego działania zostały zarejestrowane przez aktywistów z grup na rzecz ochrony zwierząt. Kurzym truchłem żywiła się dzika zwierzyna. Sprawą zajmuje się policja i inspekcja weterynaryjna.

Czytaj więcej...

Wsparcie finansowe dla branży drobiarskiej za straty wywołane przez grypę ptaków

Redakcja

Producenci drobiu i jaj poszkodowani przez grypę ptaków w sezonie 2016/2017 mogą starać się o dodatkowe wsparcie finansowe. Taką szansę dają najnowsze krajowe przepisy opublikowane w ubiegły piątek - 7 czerwca 2019 roku. Nowe środki finansowe mają na celu zrekompensowanie strat ekonomicznych poniesionych przez branżę drobiarską z tytułu przerw w produkcji wynikających z nakazu służb weterynaryjnych. 

Czytaj więcej...

Różne oblicza alternatywnej produkcji jaj

Redakcja

Ogólnoświatowy trend ogłaszania przez sieci marketów oraz sieci restauracyjne rezygnacji z jaj klatkowych (co jest spowodowane presją organizacji zwierzęcych) przynosi bardzo różne efekty. W Polsce wielcy producenci jaj zwiększają produkcję alternatywną pozostawiając na niezmienionym poziomie produkcję tradycyjną. Efektem takiego postępowania jest  nadpodaż jaj oraz niskie ceny rynkowe.

Czytaj więcej...

Wszystko czego jeszcze nie wiecie o jajkach

Hanna Krugiełka

Święta Wielkanocne to szczególny czas budzącej się do życia przyrody, dla niektórych również czas pięknych przeżyć duchowych. Dla wszystkich jest to okres bogato zastawionego stołu, na którym mieszają się smaki, zapachy, kolory. Dzisiejszy artykuł również będzie mieszaniną. Prawdziwie świątecznie przygotowałam kolaż najnowszych informacji naukowych, zwyczajów związanych ze Świętami Wielkiej Nocy i ciekawostkami. Będzie rozmaicie, ale mam nadzieję, że ciekawie, nie nudno. W końcu mamy Święta i jajka na stole. Dzisiaj one będą „bohaterkami” artykułu. Wiemy o nich dużo, lubimy je, są symbolem tych Świąt. Ale czy wiemy o nich wszystko?

Czytaj więcej...

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

Czytaj więcej...

Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili antybiotyki toksycznymi jonoforami

Redakcja

Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w eliminacji z  leczenia ptaków antybiotyków w ramach  działań mających walczyć ze zjawiskiem rosnącej antybiotykooporności wśród ludzi. Brytyjskie stowarzyszenia drobiarskie podają nawet, że zmniejszono stosowanie antybiotyków o 82 procent. Dane te wydaje się  kwestionować materiał ze śledztwa dziennikarskiego, który ukazał się w BBC.

Czytaj więcej...

Pasożyty drobiu i gołębi dostosowują swoją barwę do koloru ptasich piór

Martyna Frątczak

Pasożyty są bardzo liczną i różnorodną grupą organizmów, reprezentującą ponad połowę wszystkich żywych stworzeń na naszej planecie. Gatunków ektopasożytów, to znaczy pasożytów żerujących na powierzchni skóry innych zwierząt, opisano już ponad 70 tysięcy. Występują one właściwie w każdym środowisku, wybierając sobie gospodarzy na lądzie, w zbiornikach słodkiej wody oraz w ekosystemach morskich. Dodatkowo prawdopodobnie wiele z ektopasożytów nie zostało jeszcze poznanych przez naukę. W jednym z najnowszych badań naukowcy przedstawili jak szybko może zachodzić ewolucja ptasich pasożytów. Badacze umieścili żywiące się piórami wszoły na gołębiach o ubarwieniu białym, czarnym oraz szarym, a następnie obserwowali zachodzące w nich zmiany w kolejnych pokoleniach.

Czytaj więcej...

Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia kury

prof. Piotr Tryjanowski

W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają praktycznie jedno jajo na kurę nioskę dziennie. W małych stadach przydomowych, zwłaszcza gdy nadejdą jesienno-zimowe chłody czasem jednego jaja możemy oczekiwać od stadka pięciu kur. Jednak podręczniki biologii ptaków, ale i drobiarstwa podsuwają złotą myśl: w układzie idealnym kury powinny składać jedno jajo dziennie, gdyż tworzy się ono przez ok. 24 godziny. Wiele jednak zależy od organizacji kurnika, podawanej paszy, witamin oraz makro- i mikroelemntów, ewentualnych chorób, wieku i kondycji zwierząt.

Czytaj więcej...