Wielu konsumentów jest przekonanych, że jajka z produkcji ekologicznej lub wolnego wybiegu są bardziej odżywcze od tańszych jajek, z chowu konwencjonalnego. A jak jest naprawdę? Przetestowano jajka 14 różnych producentów, aby to sprawdzić.
Jaja i mięso przepiórek są niezwykle cenione przez konsumentów i uznawane za produkty premium. Hodowla przepiórek jest stosunkowo łatwa, a jej rozpoczęcie nie wymaga dużych inwestycji i nakładów pracy. Czy jednak można się z niej utrzymać?
Podawanie leków w wodzie pitnej jest często stosowane na fermach drobiu. Na rozpuszczalność i działanie leków mogą jednak wpływać różne czynniki. Jak prawidłowo podawać ptakom leki w wodzie, aby były skuteczne?
- Od 6 kwietnia niemal wszystkie gospodarstwa drobiarskie w Polsce wejdą w kolizję z prawem. Stanie się tak za sprawą ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Producenci od kilku tygodni bezskutecznie próbują sprostać wymaganiom tego aktu prawnego, ale mimo wielu wysiłków i konsultacji nie jest to możliwe. Tymczasem w tych dniach upływają ustawowe terminy rejestracyjne – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
Stan zapalny poduszek łap u kurcząt i indyków to powszechny problem. Wpływa na ocenę gospodarstwa podczas badania poubojowego i może generować poważne straty finansowe. Co jest przyczyną zapalenia i jak można mu zapobiec?
Spadek nieśności u kur to sygnał, którego nie należy ignorować. Czym może być spowodowany? Podsumowujemy najczęstsze przyczyny: naturalne, środowiskowe, żywieniowe i zdrowotne.
Wykorzystanie wody deszczowej do pojenia drobiu i innych zwierząt to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Już teraz stosują je niektórzy drobnoskalowi hodowcy. Większe gospodarstwa mogą jednak potrzebować specjalnych technologii gromadzenia i oczyszczania deszczówki. Nad nowymi rozwiązaniami pracują naukowcy z Belgii.
Duży spadek krajowej produkcji jaj będzie miał odzwierciedlenie w cenach. W tym roku stawki mogą oscylować w przedziale 1,30-1,60 zł za sztukę. To skłania Polaków do powrotu do przyzagrodowego chowu kur.
Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.
Czy dobrostan niosek jest tak samo wysoki w systemie ściółkowym, wolnowybiegowym i ekologicznym? Polscy naukowcy postanowili to sprawdzić za pomocą oceny stanu upierzenia ptaków, wskaźnika ich kondycji. W badaniach wykorzystali rodzime i komercyjne rasy kur. Czy ich genetyka też wpłynęła na poziom dobrostanu?
U brojlerów w intensywnym chowie często występują kulawizny, urazy i stany zapalne nóg. Ptaki niechętnie się poruszają, do czego przyczynia się nie tylko duża masa ciała, ale również nuda. Naukowcy postanowili to zmienić, wyświetlając w kurnikach laserowe punkty – kurczaki gonią je i próbują złapać, podobnie jak robią to w czasie zabawy koty.
Ptaki mające dostęp do wolnego wybiegu są bardziej narażone na pasożyty jelitowe. Dlaczego tak się dzieje? Które robaki stanowią największy problem, jak je wykrywać i zwalczać?
Ptactwo domowe może stanowić znaczną część diety lisów zamieszkujących tereny wiejskie. Zdarza się im również napadać na nowonarodzone jagnięta czy prosięta. Jakie metody są skuteczne w starciu ze sprytnym drapieżnikiem?
Na obszarze naszego kraju wciąż hodowanych jest kilkanaście rodzimych odmian gęsi i kaczek, uratowanych przed całkowitym wyginięciem. Ich unikalne cechy są warte zachowania. Czy powrócą na wsie w swoich regionach pochodzenia?
Fosfor to niezbędny dla zdrowia i produktywności drobiu składnik. Być może jednak stosujemy zbyt duże jego ilości w paszy i suplementach dla ptaków. Ile tak naprawdę go potrzebują? Bardziej precyzyjne dawkowanie może pomóc obniżyć koszty żywienia i zmniejszyć wpływ hodowli na środowisko.
Nasze rodzime rasy kur wyglądają atrakcyjnie, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, mają dobrą zdrowotność i oferują doskonałe jaja i mięso. Świetnie nadają się do przydomowego chowu. Jakie polskie rasy kur wyróżniamy i czym się charakteryzują? Czy uda się je zachować?
W okresie 2021-2022 wykryto w Europie łącznie 2398 ognisk grypy ptaków u drobiu, co doprowadziło do uboju aż 46 milionów ptaków. Jeszcze więcej przypadków choroby wykryto u ptaków dzikich. Które państwa mają największy problem z ptasią grypą? Czy Polska może się uchronić przed kolejną epidemią?
Transport to wyjątkowo problematyczny etap produkcji drobiu. W wyniku niekorzystnych warunków w pojazdach może dojść do utraty kondycji, okaleczeń, a nawet znacznej śmiertelności ptaków. Jak można tego uniknąć? Poza tradycyjnymi rozwiązaniami pojawiają się obecnie nowe – w duchu precyzyjnego rolnictwa.
Obserwacje hodowców i eksperymenty naukowe pokazują, że pisklęta kurcząt brojlerów, które otrzymują pokarm i wodę w krótkim czasie po wykluciu mają lepsze wskaźniki wydajności w późniejszych etapach chowu. Taka praktyka poprawia również dobrostan i kondycję piskląt.