kps

kps

CenyRolnicze
27 czerwca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4369 EUR EUR - 4.6965 GBP GBP - 5.4655 DKK DKK - 0.6311
Archiwum


27.06.2022 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Drób i jaja

Bezstresowa obsługa brojlerów poprawia jakość mięsa

Nieodpowiednie obchodzenie się z brojlerami na fermach, w czasie ich załadunku do pojazdów i transportu do rzeźni generuje ogromny stres u ptaków i powoduje u nich urazy - takie jak siniaki czy złamania kości. Znacznie obniżają one jakość mięsa, co przekłada się na straty finansowe. W wyniku stresu zwiększyć się może również śmiertelność ptaków. Jak można uniknąć tych problemów?

Czytaj więcej...

Wzbogacenia dla niosek w chowie ściółkowym: czy konieczne?

Ściółkowy chów niosek zapewnia ptakom wiele bodźców, których nie doświadczają zwierzęta w bardziej intensywnych systemach. Czy w takim razie uzasadnione jest dostarczanie nioskom dodatkowych wzbogaceń środowiska? Naukowcy z Wielkiej Brytanii sprawdzili, czy kury w chowie ściółkowym korzystają z dostarczanych im różnych urozmaiceń i czy zapobiegają one wydziobywaniu piór.

Czytaj więcej...

Platformy i bele słomy zmniejszają gęstość obsady brojlerów

Gęsta obsada kurcząt brojlerów może przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych i obniżenia dobrostanu. Ponadto wyższe zagęszczenie ptaków negatywnie wpływa na przyrosty masy ciała ptaków. W „rozluźnieniu” gęstości obsady pomóc mogą wzbogacenia w postaci platform i bel słomy. W widoczny sposób poprawiają zdrowie i wyniki brojlerów.

Czytaj więcej...

Roślinne substancje aktywne dla drobiu: które są skuteczne?

Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne, nazywane fitogenikami, to źródło biologicznie aktywnych związków, które budzą coraz większe zainteresowanie w przemyśle paszowym. Potencjalnie mogą zastępować antybiotyki i leki przeciwzapalne, wspierać procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych u zwierząt oraz poprawiać ich wyniki produkcyjne. Przyglądamy się fitogenikom mającym największy potencjał w chowie i hodowli drobiu.

Czytaj więcej...

Propolis: naturalny środek do dezynfekcji jaj wylęgowych

W większości komercyjnych wylęgarni przeprowadza się dezynfekcję jaj za pomocą zamgławiania lub oprysków. Substancje czynne stosowane w tym celu bywają niestety szkodliwe dla piskląt oraz pracowników. Dobrym przykładem jest formaldehyd. Coraz częściej zastępują go bardziej bezpieczne substancje. Według nowych badań może do nich dołączyć również pszczeli propolis.

Czytaj więcej...

Dobrostan kaczek: ignorowany temat. Czemu tak mało o nim wiemy?

W 2019 roku na obszarze UE ubito niemal 180 milionów kaczek rasy pekin. Mimo dużej skali produkcji tego gatunku drobiu, w Europie brakuje aktualnych, szczegółowych wytycznych dotyczących warunków utrzymania i dobrostanu kaczek. Mała uwaga poświęcana kaczkom sprawia, że nadal nie wiemy m.in. czy ptaki te potrzebują zbiorników z wodą do pływania, lub jaki rodzaj podłoża jest dla nich optymalny.

Czytaj więcej...

Bakterie wpływają na produkcję jaj u niosek

Udział genów w kształtowaniu wydajności produkcyjnej kur niosek jest znacznie mniejszy, niż często się zakłada. Nawet u bardzo wydajnych ras niosek obserwuje się duże różnice w produkcji jaj u poszczególnych ptaków. Wynika to z wpływu na układ rozrodczy wielu czynników – żywienia, środowiska, a także, co niedawno odkryto, gatunków bakterii go zamieszkujących.

Czytaj więcej...

Węgrzy nie zamierzają rezygnować z klatek. To ludzie powinni wybrać

Węgierski rząd nie zgadza się z koncepcją Unii Europejskiej, która przewiduje, że kury nioski mogą być trzymane tylko w klatkach do 2025 roku. Sekretarz stanu ds. rolnictwa skrytykował zakaz hodowli klatkowej, który zagroziłby bezpieczeństwu dostaw w kraju i otworzyłby rynek unijny na dostawy jaj z krajów, które nie wymagają od swoich producentów spełniania norm dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Kasztany dla brojlerów: źródło ciekawego suplementu

W najnowszym eksperymencie naukowcy z Belgii postanowili przetestować wpływ tanin, inaczej garbników roślinnych, uzyskiwanych z kasztanowca, na zdrowie i wyniki produkcyjne brojlerów. Taniny roślinne w teorii działają ochronnie na komórki organizmu, stymulują odporność i mogą mieć wiele korzystnych skutków dla ptaków. Czy udało się to wykazać w praktyce?

Czytaj więcej...

Co zrobić, aby indyczki znosiły jaja cały rok?

Indyczki znoszą jaja tylko w ciągu około 28 tygodni roku. Ta sezonowość bardzo ogranicza zyski osiągane z ich hodowli. Wiadomo, że reprodukcja u indyków stymulowana jest wydłużającym się dniem wiosną i bodźcami świetlnymi docierającymi do ich mózgu. Sztuczna stymulacja świetlna nie przynosi jednak spektakularnych efektów. W najnowszych badaniach naukowcy chcą zrozumieć dlaczego i opracować metody lepszej manipulacji reprodukcją u ptaków.

Czytaj więcej...

Nioski na wolnym wybiegu: jak zoptymalizować produkcję?

Projekt prowadzony na skalę europejską, w którym wzięła udział również Polska, skupia się na sposobach ulepszenia praktyk w wolnowybiegowym chowie drobiu. W badaniach dotychczas przeprowadzonych określono sposoby ochrony gleby i roślin przed odchodami ptaków oraz przyjrzano się optymalnym rasom ptaków do tego systemu utrzymania.

Czytaj więcej...

Klatkowy chów kur będzie kontynuowany i przeniesie się do krajów spoza Unii Europejskiej

- Ewentualna likwidacja systemów klatkowego chowu kur w Europie i innych państwach rozwiniętych nie zmniejszy światowego pogłowia kur nieśnych, które znoszą w ten sposób jaja. Stanowiska klatkowe eliminowane w krajach bogatszych natychmiast zostaną zastąpione instalacjami w krajach biedniejszych  – wynika z analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Zakaz hodowli klatkowej? Manipulacja ludźmi nieznającymi realiów produkcji zwierzęcej

Parlament Europejski przyjął projekt rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Skończmy z chowem klatkowym”. Wg europosła Krzysztofa Jurgiela to prosta droga do tego aby konkurencyjny import tańszych zwierząt i produktów „klatkowych” spoza wspólnoty wykończył w przyszłości europejskie rolnictwo bezklatkowe. Ponadto były minister rolnictwa uważa, że wolny wybieg to ciągłe narażenie na choroby zakaźne przenoszone drogą aterogenną, w tym grypę ptaków, szczególnie w przypadku kaczek i gęsi.

Czytaj więcej...

Zdrowie niosek: prebiotyki zastąpią antybiotyki?

Prebiotyki mogą znacząco poprawiać zdrowie jelit ptaków, tym samym stymulując ich wydajność i odporność i zmniejszając konieczność stosowania leków. Grupą prebiotyków budzącą największe nadzieje w sektorze drobiowym są substancje należące do błonnika, takie jak ksylo-oligosacharydy. Okazały się niezwykle skuteczne dla kurcząt brojlerów. Obecnie naukowcy planują przetestować ich potencjał u kur niosek.

Czytaj więcej...

Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wynikające z niego straty na komercyjnych gospodarstwach liczą się w ogromnych sumach. Przedstawiamy najbardziej skuteczne strategie zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u kurcząt brojlerów oraz u niosek.

Czytaj więcej...

Koniec chowu klatkowego? Jaka będzie przyszłość producentów branży jajecznej?

Potrzeby rynku kształtują konsumenci, a aktualne preferencje konsumentów jajek to wybór jaja z chowu bezklatkowego. Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało trzecią edycję raportu dotyczącego zmian w branży spożywczej i na rynku jajecznym. Podało w nim informację o tym, że sukcesywnie spada udział pogłowia kur niosek w chowie klatkowym, a rośnie liczba kur w chowie alternatywnym. Według raportu najwięksi producenci jaj nie inwestują już w chów klatkowy. Jakie są ich prognozy na najbliższe lata?

Czytaj więcej...

Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?

Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu miejscach świata. Ptaki w takim systemie same znajdują sobie część pokarmu, a ich odchody służą za nawóz dla roślin. Duża obsada ptaków oznacza jednak nadmiar nawozu i negatywne skutki dla gleby. Rozwiązaniem może być uprawa roślin pastwiskowych dla ptaków – chroniących ziemię i żywiących kurczaki.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu