Produkcja jaj wylęgowych i piskląt zdecydowanie przyspieszyła. W tym roku tylko w jednym miesiącu produkcja była podobna do roku ubiegłego, w pozostałym okresie była zdecydowanie wyższa. Duża podaż nie spotyka takiego popytu, jakiego spodziewali się właściciele ferm, zwłaszcza tych, gdzie liczba piskląt jest znacznie większa.
Dzisiejsze notowania przyniosły delikatne podwyżki. Nadal jednak średnie ceny żywca i mięsa nie przekraczają granicy odpowiednio 3 i 4,50 zł/kg, więc nie można mówić, o rewolucji, a jedynie o kosmetycznych poprawkach, które na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem nikogo dziwić nie powinny.
Ubojnie chcą przed świętami podnieść ceny, sieci handlowe z kolei szykują promocje i prześcigają się, kto sprzeda klientom taniej ten sam towar. Zapytaliśmy w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu, skąd markety biorą towar, który oferowany jest w bardzo niskiej cenie - na przykład tuszka drobiowa poniżej 5,00 zł/kg brutto. - Często są to długoterminowe kontrakty. Często w zamian za bezpieczeństwo producenci godzą się sprzedać swój towar poniżej ceny rynkowej. Mają zagwarantowany zbyt w dość długim okresie. Wielokrotnie jest więc tak, że za kontrakt podpisany na kilka, czy nawet na kilkanaście miesięcy nie dostaje się ceny, którą można uzyskać w danym momencie na rynku, ale nie ma problemu z szukaniem odbiorcy. Druga rzecz to negocjacje. Kupując tak duże ilości, jakie są potrzebne sieciom handlowym, stawia je na bardzo dobrej pozycji negocjacyjnej. Producent godzi się sprzedać towar po cenie mało satysfakcjonującej znaczny procent swojej produkcji, albo szuka na rynku odbiorców, którym sprzeda wprawdzie po wyższych cenach, ale tylko część towaru, co sprawia, że druga opcja jest mniej opłacalna - powiedział portalowi CenyRolnicze.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP.
Aktualne ceny drobiu zebrane z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: 2,85 - 3,10 zł/kg (średnia: 2,95 zł/kg na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (07.12.2016 r.) cena maksymalna żywca drobiowego została obniżona o - 0,05 zł/kg, minimalna została podniesiona o + 0,05 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,06 zł/kg.
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 4,80 zł/kg (średnia 4,49 zł/kg na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od środy cena minimalna mięsa drobiowego została podniesiona o + 0,20 zł/kg, maksymalna nie zmieniła się, średnia wzrosła o + 0,10 zł/kg.
Asortyment | Bieżące notowanie 09.12.2016 |
Poprzednie notowanie 07.12.2016 |
brojler | 2,85 – 3,10 (2,95) |
2,80 – 3,15 (2,89) |
tuszka | 4,30 – 4,80 (4,49) |
4,10 – 4,80 (4,39) |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Opracowanie: Ewa Mielnik
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob