Chiny straciły około połowy pogłowia macior ze względu na rozprzestrzenianie się wirusa ASF, a największe straty przypadły na okres stycznia i lutego br. - informują eksperci z firmy Genesus. W związku z tym spodziewany jest duży spadek podaży wieprzowiny na rynku chińskim poczynając od sierpnia br.
Jeszcze w kwietniu 2019 liczba ubojów według danych chińskiego urzędy statystycznego wyniosła 43,7 mln szt. (-10% r/r). W lipcu br. rząd zapowiada przeprowadzenie badań na ASF w przechowalniach wieprzowiny. Mięso, w którym zostanie wykryty wirus ASF zostanie zutylizowane. Eksperci spodziewają się, że przed tym terminem większość zapasów zostanie skierowana na rynek celem uniknięcia przez firmy ewentualnych strat.
Następnym krokiem będzie wprowadzenie obowiązkowych badań w rzeźniach w kierunku ASF wszystkich świń skierowanych do uboju. Wieprzowina pochodząca od świń z pozytywnymi wynikami badań będzie zutylizowana.
Biorąc pod uwagę powyższe informacje oraz fakt, że w sierpniu sezonowo wzrasta konsumpcja wieprzowiny w Państwie Środka, można oczekiwać wzrostu cen żywca wieprzowego w Chinach pod koniec lata. Wzrost cen oraz niewystarczająca podaż wieprzowiny na rynku chińskim na przełomie lata i jesieni powinna przełożyć się na wzrost eksportu unijnej wieprzowiny na rynek Państwa Środka. Jeżeli tak się stanie, to ceny na jesieni w krajach UE, w tym w Polsce, mogą pozostać na wysokim poziomie.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)