kojs

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Czy elektroniczny nos zastąpi ludzkie zmysły w analizie jakości surowców?

Poza aspektami bezpieczeństwa żywności (obecność drobnoustrojów chorobotwórczych i zmniejszających trwałość mięsa, pasożytów, pozostałości leków, mykotoksyn i metali ciężkich), wartości odżywczej oraz właściwości technologicznych, jedną z najpopularniejszych metod oceny jakości produktów jest analiza sensoryczna. Jest to metoda polegająca na zmysłach, aczkolwiek dysponuje wieloma metodami pomiarowymi, o ścisłej procedurze przygotowania i prezentacji próbek oraz wyników.

Czytaj więcej...

Zatrzymane łożysko u krowy: usuwać czy zdać się na siły natury?

Hodowcy bydła i lekarze weterynarii często nie są zgodni w temacie zapobiegania i leczenia zatrzymanego łożyska. Idealnie, powinno ono zostać naturalnie usunięte przez krowę do kilku godzin po wycieleniu. Gdy okres ten przedłuża się do 12-24 godzin, mówi się już o zatrzymanym łożysku. Czy jednak każdy taki przypadek wymaga naszej interwencji? Okazuje się, że może być bardziej szkodliwa niż pomocna.

Czytaj więcej...

Imbir skuteczny wobec pasożytów świń

Pasożyty żołądkowo-jelitowe mogą powodować znaczne straty ekonomiczne w hodowli trzody chlewnej. Standardowo stosowane leki odrobaczające stają się niestety coraz mniej skuteczne, głównie przez uodparnianie się na nie pasożytów. Alternatywą mogą być środki pozyskiwane z medycyny naturalnej. W ostatnich badaniach stwierdzono, że imbir jest niezwykle skuteczny, na poziomie 90%, w zwalczaniu węgorka świńskiego i innych nicieni trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Mięso z hodowli “z minimalnym zużyciem antybiotyków”: nowa, atrakcyjna kategoria produktów?

Badania społeczne przeprowadzone w USA pokazały, że konsumenci chętnie zapłacą więcej nie tylko za produkty mięsne z hodowli „wolnej od antybiotyków”, ale również oznaczone jako pochodzące z hodowli „z minimalnym zużyciem antybiotyków”. Najbardziej negatywnie postrzegany jest przez nich brak jakiekolwiek informacji na produkcie na temat stosowania antybiotyków.

Czytaj więcej...

Pasożyty bydła: czy częstszym problemem w chowie ekologicznym?

Ekologiczny chów bydła jest coraz popularniejszy w Europie. Powszechnie uważa się, że wiąże się z dodatkowymi problemami dla hodowców, z których największym mają być pasożyty. Bydło mające dostęp do pastwisk rzeczywiście ma z nimi częstszy kontakt, czy jednak przekład się to na ich stan zdrowia? Wyniki nowych badań pokazują, że ryzyko może być takie samo jak w chowie konwencjonalnym.

Czytaj więcej...

Nowi członkowe stada to stres i niższa produkcja mleka

Przegrupowywanie krów jest nieodłączną częścią zarządzania gospodarstwem mlecznym. Dla samych zwierząt jest to zawsze wydarzenie stresujące i skutkujące zmianami w strukturze i hierarchii grupy. Może odbijać się na zmniejszonej produkcji mleka. Czy jednak efekt ten jest na tyle silny, żeby miał ekonomiczne znaczenie? Sprawdzili to niedawno naukowcy z Holandii.

Czytaj więcej...

Wady mięśni kurcząt szybkorosnących

Według najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), spożycie drobiu prawdopodobnie zmniejszy się z 31 kg w 2020 roku do 30,5 kg/mieszkańca w 2021 roku. W rezultacie spożycie mięsa ogółem będzie mniejsze niż w roku ubiegłym. Natomiast na spadek produkcji drobiu w kraju niewątpliwy wpływ ma grypa ptaków oraz wzrost cen pasz (oba te czynniki mają wpływ na zmniejszenie produkcji). Co więcej w 2021 roku odnotowano wzrost cen skupu kurcząt o 23.9% w skali roku (4 zł/kg)(dane z MRiRW). Z kolei według analityków Agro Navigatora, jeżeli ceny pasz nie ustabilizują się, to może to rzutować w znacznym stopniu na produkcję kurczaków w 2022 roku.

Czytaj więcej...

Podłoga w chlewni: może zmniejszyć stres cieplny świń

Świnie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na stres cieplny, na którego stopień odczuwania może wpływać wiele czynników, w tym typ podłogi w chlewni. Zwierzęta pozbywają się dużych ilości ciepła przez kładzenie się na chłodniejszym podłożu. Ta prosta zależność generuje problemy – ale jest również źródłem inspiracji do stworzenia nowoczesnych systemów chłodzących na fermach.

Czytaj więcej...

Krowy są wrażliwe na zmiany rytmu dobowego

Rytm dnia i nocy, oraz regularność karmienia, dojenia i innych czynności wpływa na zachowanie, samopoczucie i fizjologię krów. Na zmiany tych czynników wrażliwe mogą być zwłaszcza krowy mleczne w okresie okołowycieleniowym. Badacze z USA sprawdzili, jak wahania rytmu dobowego wpływają na zwierzęta – a w szczególności na ich hormony związane z rozrodem - w tym okresie.

Czytaj więcej...

Papryka chili dla drobiu: naturalny antybiotyk i stymulator

Naukowcy przyjrzeli się wpływowi na zdrowie i wyniki produkcyjne drobiu powszechnie stosowanej w kuchni przyprawy – proszku z ostrej czerwonej papryki. Stwierdzono, że taki suplement może być skuteczny w zwalczaniu jelitowych infekcji bakteryjnych u ptaków, a także poprawiać u nich spożycie paszy, FCR i inne parametry związane z wydajnością produkcyjną. To jednak nie wszystkie korzyści oferowane przez paprykę.

Czytaj więcej...

W kojcach bez klatek lochy inaczej karmią prosięta

Coraz częściej odchodzi się od stosowania kojców jarzmowych, silnie ograniczających aktywność macior. Alternatywą dla nich są kojce zapewniające swobodę lochom. Hodowcy obawiają się jednak przygniatania prosiąt lub niedostatecznego ich karmienia w takim systemie chowu. Naukowcy z Niemiec w ostatnich badaniach sprawdzili, czy obawy te są słuszne i w jaki sposób zachowania loch w kojcach jarzmowych i indywidualnych się różnią.

Czytaj więcej...

Świnie można nauczyć korzystania z toalety

Świnie są inteligentnymi i czystymi zwierzętami, które, jeśli tylko im na to pozwolić, oddzielają swoje miejsca odpoczynku od miejsc oddawania kału i moczu. Naukowcy z Niemiec i Holandii postanowili wykorzystać tą wiedzę i sprawdzić, czy można je nauczyć defekacji i wydalania w wyłącznie jednym, wyznaczonym do tego miejscu. W tym celu zaprojektowali specjalną toaletę, która za korzystanie z niej oferowała świniom nagrodę w postaci cukierków.

Czytaj więcej...

Lizyna podawana krowom poprawia zdrowie i przyrosty cieląt

Okres przed wycieleniem jest niezwykle obciążający dla organizmu krów i fundamentalny dla kondycji cieląt. W tym czasie dostarczanie matkom dobrze zbilansowanej paszy i dopasowanych do ich potrzeb suplementów jest priorytetem. W najnowszych badaniach naukowcy z Japonii i USA wykazali, że jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w diecie krów przed porodem, jest chroniona w żwaczu lizyna.

Czytaj więcej...

Kiełbasa z kozy? Cała prawda o kozim mięsie

Chów i hodowla kóz w kraju stają się coraz bardziej popularne. Na sklepowych półkach można znaleźć duży asortyment kozich serów, jogurtów i mleko. Mleko kozie o bardzo wartościowym składzie odżywczym ma mniejszą zawartość laktozy niż krowie, dlatego jest lepiej tolerowane u osób z nietolerancją tego składnika i jest przez nie łatwiej przyswajalne. Gospodarstwa agroturystyczne są popularnym miejscem odpoczynku i poznawania przyrody przez dzieci i dorosłych. Dla wielu osób, to często jedyna możliwość kontaktu z kozami i innymi zwierzętami gospodarskimi, co jest jednym z powodów tak dużego zainteresowania nimi. Czy kozie mięso jest równie cenione jak kozi nabiał?

Czytaj więcej...

Roślinne substancje aktywne dla drobiu: które są skuteczne?

Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne, nazywane fitogenikami, to źródło biologicznie aktywnych związków, które budzą coraz większe zainteresowanie w przemyśle paszowym. Potencjalnie mogą zastępować antybiotyki i leki przeciwzapalne, wspierać procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych u zwierząt oraz poprawiać ich wyniki produkcyjne. Przyglądamy się fitogenikom mającym największy potencjał w chowie i hodowli drobiu.

Czytaj więcej...

Rosja: sektor trzody chlewnej walczy z wirusami i klimatem

W 2021 roku rosyjski sektor wieprzowy musiał zmierzyć się z falami suszy i epidemiami dwóch wirusów trzody chlewnej. W efekcie produkcja świń w centralnej Rosji znacznie spadła, po kilku dekadach stabilnego wzrostu. Państwo zakłada kolejne fermy, aby utrzymać tendencję wzrostową.

Czytaj więcej...

Profesjonalizacja trzody chlewnej to nawet 79% emisji amoniaku mniej

Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. Podniesienie efektywności hodowli trzody chlewnej spowodowałoby obniżenie emisji m.in. amoniaku o 14 tys. ton. Zmniejszenie ilości białka w paszy pozwoliłoby na kolejne obniżenie emisji tego gazu.

Czytaj więcej...

Otyłość u krów ma wiele negatywnych następstw – podobnie jak u ludzi

W niedawno opublikowanej pracy naukowcy postanowili przyjrzeć się przebiegowi i skutkom otyłości u krów mlecznych. Stwierdzili, że pod wieloma względami zmiany w metabolizmie, które otyłość wywołuje u zwierząt przypominają te zachodzące u ludzi zmagających się z problemem. Dlaczego stłuszczenie u krów jest groźne i jak można mu zapobiegać?

Czytaj więcej...

Przepiórki z hodowli i w środowisku naturalnym

O przepiórkach mówi się, że bardzo szybko rosną, znoszą dużo jaj i dają smaczne, zdrowe mięso. Przepiórcze jaja uchodzą również za wyjątkowo zdrowe oraz niepowodujące uczuleń. Czy w sprzedaży są suszone jaja przepiórcze i makarony z jajami przepiórek? Czy w sklepach znajdziemy tuszki przepiórek z rodzimych hodowli?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu