kps

kojs

CenyRolnicze
30 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0341 EUR EUR - 4.3213 GBP GBP - 5.0598 DKK DKK - 0.5794
Archiwum


30.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 205,00 (-1,56%), kukurydza CZE24: 201,00 (-3,60%), rzepak MAJ24: 439,50 (-0,17%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Biomasa Partner Group z nową stroną internetową dla produktów marki OnDry – pelletu ściółkowego dla zwierząt

Szczegółowe opisy, parametry techniczne trzech rodzajów pelletu ściółkowego oraz referencje ambasadorów marki OnDry, w tym m.in. hodowcy złotego medalisty mistrzostw świata ogiera Sonet, zawodników sportowych i właścicieli stajni, którzy polecają produkty marki OnDry. Tak w skrócie można opisać to, co znajdziemy na nowej stronie internetowej firmy Biomasa Partner Group z produktami OnDry – pelletu ściółkowego dla koni (OnDry Elite), drobiu (OnDry Chick), bydła i trzody chlewnej (OnDry Grand).

Czytaj więcej...

Wegańskie alternatywy nie są tak samo odżywcze jak mięso

Mimo wielu podobnych składników wymienionych na etykietach, mięso i jego roślinne alternatywy są zasadniczo różne pod względem odżywczym i nie powinny być traktowane na równi. To wnioski z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke University.

Do złudzenia podobne

“Zamienniki mięsa” wyprodukowane z roślin często smakują niemal jak prawdziwe mięso, a 13 składników wymienionych na ich etykietach, wśród nich witaminy, tłuszcze i białko, sprawiają, że wydają się tak samo odżywcze. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy z Duke University wykazały, że mięso i jego roślinne alternatywy są pod względem wartości odżywczej zasadniczo różne.

Producenci substytutów mięsa dokładają wszelkich starań, aby ich produkt roślinny jak najbardziej przypominał mięso. Jednym ze stosowanych trików jest dodatek leghemoglobiny – pozyskiwanej z soi cząsteczki, przypominającej hemoglobinę z krwi zwierząt, lub udające krew dodatki ekstraktów z buraków ćwikłowych, jagód i marchwi.

Ponadto produkt jest zagęszczany włóknami roślinnymi, tak, aby imitować konsystencję prawdziwego mięsa. Poziom białka w roślinnym produkcie zwiększany jest wyizolowanymi białkami roślinnymi z soi lub grochu. W niektórych roślinnych alternatywach znajdziemy również dodatek witaminy B12 i cynku, co ma odtwarzać wartość odżywczą mięsa.

Jednak wiele innych składników nie pojawia się na etykietach produktów – i właśnie nimi mięso i rośline alternatywy zasadniczo się różnią.

Kluczowe różnice w metabolitach

W najnowszym badaniu naukowcy porównali zawartość w mięsie i jego zamiennikach różnych metabolitów – składników, które są kluczowe dla procesów biochemicznych, przekazywania sygnałów między komórkami i wielu innych zdarzeń zachodzących w organizmie. Istnieje około 100 000 takich cząsteczek, a około połowa z nich pochodzi z naszej diety.

To właśnie tymi cząsteczkami zasadniczo różnią się mięso i jego zamienniki. Laboratorium metabolomiczne Duke Molecular Physiology Institute porównało 18 próbek popularnej alternatywy roślinnej z 18 próbkami mielonej wołowiny. Analiza wykazała, że ​​aż 171 ze 190 zmierzonych metabolitów różniło się między roślinnym substytutem mięsa, a wołowiną.

Wołowina zawierała 22 metabolity, których nie zawierał substytut roślinny. Substytut roślinny zawierał 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. Największe różnice wystąpiły w aminokwasach, dipeptydach, witaminach, fenolach oraz różnych rodzajach nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kilka metabolitów, o których wiadomo, że są ważne dla zdrowia człowieka, znaleziono wyłącznie lub w większych ilościach w wołowinie, w tym kreatynę, anserynę, cysteaminę, glukozaminę, skwalen i kwas tłuszczowy omega-3. To składniki o ważnej roli fizjologicznej, przeciwzapalnej i stymulującej odporność.

Alternatywa roślinna zawierała kilka korzystnych metabolitów, których nie ma w wołowinie, takich jak fitosterole i fenole. Naukowcy podkreślają że roślinne alternatywy nie są złe czy szkodliwe, ale nie powinno się ich traktować jako prosty „zamiennik” dla mięsa w diecie.

 

Na podstawie:

Duke University. "Lab analysis finds near-meat and meat not nutritionally equivalent: Neither is good or bad, they are just not the same, authors say." ScienceDaily, 6 July 2021.

Hiszpania zastąpi Niemcy i Holandię w produkcji świń

Produkcja świń w Niemczech i Holandii od kilku lat wyraźnie spada. Powodem są utrudniająca hodowlę polityka dobrostanowa i środowiskowa, a także starzenie się populacji rolników i małe zainteresowanie branżą przez młodych ludzi. Pozycję państw w produkcji trzody chlewnej chętnie przejmuje Hiszpania, od kilku lat dynamicznie rozwijająca sektor wieprzowy.

Czytaj więcej...

Darmowe wizyty weterynarza dla rolników z Wielkiej Brytanii

W ramach nowego, rządowego programu w Wielkiej Brytanii hodowcom bydła, trzody chlewnej i owiec zaoferowane zostaną coroczne, darmowe wizyty lekarza weterynarii. Program ma na celu zmniejszenie występowania w kraju chorób zakaźnych i poprawę dobrostanu zwierząt, a także zwiększenie wydajności gospodarstw i zmniejszenie zużycia leków weterynaryjnych.

Czytaj więcej...

Rosja inwestuje 5 mld dolarów w fermy świń w Chinach

Jedna z największych rosyjskich firm rolniczych, RusAgro, zainwestowała w wart 5 miliardów dolarów amerykańskich projekt budowy kilku ogromnych ferm trzody chlewnej w Chinach, w prowincji Qingdao. Firma planuje dzięki temu produkować i sprzedawać w Chinach nawet 2 razy więcej wieprzowiny niż na rynku rosyjskim.

Czytaj więcej...

Wpływ temperatury na jakość i bezpieczeństwo mięsa w sklepach

Transport i przechowywanie żywności, szczególnie żywności szybko psującej się w obecnym czasie (ze względu na wysoką temperaturę) stanowi wyzwanie. Dynamicznie zmieniające się warunki (temperatura, zwiększona wilgotność, nasłonecznienie) zarówno w samochodach, jak i sklepach, mogą przyczynić się do obniżenia jakości zakupionych przez nas produktów, a nawet stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Poza odpowiednimi regulacjami prawnymi, które powinny zabepieczyć żywność oraz umożliwić swobodną wymianę towarów, najważniejsze jest zachowanie prawidłowych warunków, tak aby dać konsumentom poczucie bezpieczeństwa.

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Dieta dla świń w upalne dni. Jak walczyć ze stresem cieplnym?

Poza rozwiązaniami poprawiającymi warunki termiczne w chlewni, istnieją również strategie żywnościowe, pomagające świniom lepiej znosić niekorzystny klimat. Opierają się na zmianie proporcji włókna, tłuszczu i białka w paszy oraz suplementacji różnych składników. Które z nich są najbardziej obiecujące?

Czytaj więcej...

Hodowcy bez odszkodowań za wybicie stada

Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.

Czytaj więcej...

Cola dla warchlaków

Aby uniknąć biegunki związanej z odsadzeniem, szwajcarski producent prosiąt stosuje… Colę. Przejście z mleka od lochy na paszę stałą jest krytycznym momentem dla prosiąt. Aby zachować ich zdrowie, szwajcarski producent świń Ruedi Bigler stosuje ten napój.

Czytaj więcej...

Klatkowy chów kur będzie kontynuowany i przeniesie się do krajów spoza Unii Europejskiej

- Ewentualna likwidacja systemów klatkowego chowu kur w Europie i innych państwach rozwiniętych nie zmniejszy światowego pogłowia kur nieśnych, które znoszą w ten sposób jaja. Stanowiska klatkowe eliminowane w krajach bogatszych natychmiast zostaną zastąpione instalacjami w krajach biedniejszych  – wynika z analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Czytaj więcej...

Zakaz hodowli klatkowej? Manipulacja ludźmi nieznającymi realiów produkcji zwierzęcej

Parlament Europejski przyjął projekt rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Skończmy z chowem klatkowym”. Wg europosła Krzysztofa Jurgiela to prosta droga do tego aby konkurencyjny import tańszych zwierząt i produktów „klatkowych” spoza wspólnoty wykończył w przyszłości europejskie rolnictwo bezklatkowe. Ponadto były minister rolnictwa uważa, że wolny wybieg to ciągłe narażenie na choroby zakaźne przenoszone drogą aterogenną, w tym grypę ptaków, szczególnie w przypadku kaczek i gęsi.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu