zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Otyłość u krów ma wiele negatywnych następstw – podobnie jak u ludzi

Martyna Frątczak

W niedawno opublikowanej pracy naukowcy postanowili przyjrzeć się przebiegowi i skutkom otyłości u krów mlecznych. Stwierdzili, że pod wieloma względami zmiany w metabolizmie, które otyłość wywołuje u zwierząt przypominają te zachodzące u ludzi zmagających się z problemem. Dlaczego stłuszczenie u krów jest groźne i jak można mu zapobiegać?

Otyłość: problem ludzi i zwierząt pod ich opieką

Otyłość jest poważnym, i coraz częstszym, problemem dotykającym ludzi na całym świecie. Jego przyczyn zazwyczaj szuka się wśród powszechnie dostępnej, taniej i kalorycznej żywności i niezdrowemu trybowi życia, któremu sprzyja postęp technologiczny i życie w zabudowanych miastach. W wielu przypadkach jej podłoże może jednak oczywiście leżeć w czynnikach genetycznych czy zaburzeniach zdrowotnych, na które osoba otyła nie ma wpływu.

Co ciekawe, coraz częściej otyłość obserwuje się również u zwierząt towarzyszących (psów oraz kotów), a także zwierząt gospodarskich, głownie krów mlecznych oraz koni. Otyłość u ludzi i zwierząt bardzo często idzie w parze z insulinoopornością, prościej nazywaną cukrzycą, i może prowadzić do takich zaburzeń jak hiperglikemia (zbyt wysoki poziom cukru we krwi), nadciśnienie i inne zaburzenia sercowo-naczyniowe.

Zaburzenia kliniczne związane z otyłością i jej następstwa nazywa się zespołem metabolicznym, który rozpoznaje się zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Rozwija się on na skutek nadmiernego spożycia kalorii, co powoduje nadmierne odkładanie tkanki tłuszczowej. Nie reaguje ona na naturalną regulację za pomocą insuliny, uwalniają się z niej więc do krwi w nadmiarze kwasy tłuszczowe. Powodują one stłuszczenie wątroby.

W dalszej kolejności zaburzeniu ulegają procesy zachodzące w wątrobie, wytwarza ona zwiększoną ilość glukozy, prowadząc do hiperglikemii, a następnie do cukrzycy typu 2. i innnych schorzeń. Badania przeprowadzone u ludzi i zwierząt wykazały, że pomimo różnego obrazu otyłości i ich następstw, podstawowe mechanizmy prowadzące u nich do zaburzeń są podobne.

Dlaczego u krów obserwuje się otyłość?

Krowy mleczne należą do najintensywniej eksploatowanych przez człowieka zwierząt. Selekcja genetyczna nastawiona na jak największą wydajność mleczną pozwoliła maksymalnie wykorzystać możliwości metaboliczne krów. Sprawiła jednak również, że mają one wyższe wymagania pod względem utrzymania. Aby ich organizm poprawnie funkcjonował, wymagają dobrze zbilansowanego i precyzyjnego żywienia.

Zapewnienie tego warunku bywa trudne, co pokazuje praktyka. U krów mlecznych powszechnie obserwuje się otyłość, którą wraz z jej skutkami nazywana jest syndromem tłustej krowy.

Rozwija się on zazwyczaj w okresie poporodowym u wysokowydajnych krów, które w okresie ciąży miały nadmierną kondycję ciała – ocenianą na więcej niż 3,5 w skali BCS. Doprowadzenie do otyłości u krów zazwyczaj wynika z nadmiernej podaży energii w paszy w okresie późnej laktacji. Szkodliwe jest jednak również nadmierne skarmianie we wczesnej laktacji i okresie zasuszenia.

U krów po porodzie gwałtownie spada apetyt, w efekcie czego przyjmują znacznie mniej paszy niż wcześniej. W przypadku otyłych krów jest to szok dla organizmu.

Po porodzie następuje intensywna laktacja, na którą organizm krowy zużywa ogromne ilości cukru (do produkcji laktozy). Przy mniejszym przyjmowaniu paszy krowa osłabia więc wrażliwość tkanek na insulinę (która obniża poziom cukru we krwi, czego w tej chwili organizm chce uniknąć) i pobudza wykorzystanie kwasów tłuszczowych z zapasów organizmu.

W przypadku otyłych krów jednak ilość kwasów tłuszczowych uwalniania z tkanki tłuszczowej jest zbyt duża, aby organizm mógł sobie z nią poradzić. W efekcie stłuszczeniu ulega wątroba.

Następstwa zespołu tłustej krowy

Szacuje się, że aż 40 do 60% wysokowydajnych krów mlecznych w okresie 2-4 tygodni po porodzie może rozwinąć syndrom tłustej krowy o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu. Śmiertelność w wyniku schorzeń towarzyszących i brakowania może sięgać u tych krów 25%.

Zespół tłustej krowy często prowadzi u zwierząt do zaburzeń płodności, spadku wydajności mlecznej, mastitis, kulawizny spowodowanej przez ochwat, rozwoju ketozy, a także typowych chorób okresu poporodowego, w tym zatrzymania błon płodowych, zapalenia macicy i porażenia. Więcej na ich temat można znaleźć tutaj - Bydło: najczęstsze problemy po porodzie.

W postaci subklinicznej zespołu tłustej krowy możemy nie zauważyć żadnych szczególnych objawów, poza obserwacją towarzyszących chorób w okresie poporodowym. Postać kliniczna zespołu charakteryzuje się widocznym, nagłym spadkiem masy ciała, któremu towarzyszy silne obniżenie apetytu i pobierania paszy, obniżona produkcja mleka i osłabienie.

Zespół tłustej krowy można próbować rozpoznać za pomocą badania biochemicznego krwi lub biopsji wątroby. Niestety w praktyce zespół tłustej krowy jest zbyt późno diagnozowany, dlatego lepiej mu zapobiegać.

W profilaktyce zespołu najważniejsze są kontrola kondycji zwierząt i niedopuszczanie do ich otłuszczenia w okresie zasuszenia. Istotne jest również stopniowe „przyzwyczajanie” krowy do powycieleniowej dawki pokarmowej i zapobieganie konkurencji między krowami (np. przez zapewnienie odpowiednio dużego stołu paszowego). Po wycieleniu krowy powinny otrzymywać dawkę odpowiednio dostosowaną do zapotrzebowania na składniki odżywcze generowanego przez laktację.

Otyłość u krów i ludzi ma podobny przebieg – i rozwiązanie

Naukowcy uważają, że pomiędzy zespołem tłustej krowy, a zespołem metabolicznym u ludzi występują pewne podobieństwa. Najważniejszym z nich jest duża rola tkanki tłuszczowej w rozwoju schorzenia. Otyłe krowy, podobnie jak i ludzie, wykazują insulinooporność, a ich tkanka tłuszczowa uwalnia zbyt duże ilości kwasów tłuszczowych.  

Ponadto stwierdzono, że zarówno u krów, jak i u ludzi, zespół metaboliczny ma związek ze stanem zapalnym występującym w organizmie we wczesnej laktacji, co sprzyja rozwojowi stłuszczenia wątroby. Kolejnym podobieństwem jest osłabiona ogólna odporność organizmu na infekcje w przebiegu zespołu metabolicznego.

Naukowcy za podobną uważają również profilaktykę zespołu metabolicznego u krów oraz u ludzi. U krów polega ona na zmniejszonej podaży kalorii w okresie przed- i po porodowym. U ludzi również polega na znalezieniu równowagi między kalorycznością diety, a aktualnymi potrzebami organizmu i aktywnością fizyczną.

 

Na podstawie:

Bednarski M., „Choroby bydła – podstawy diagnostyki i terapii” Apra-wetpress, 2015

Daradics, Zsofia, et al. "Obesity-Related Metabolic Dysfunction in Dairy Cows and Horses: Comparison to Human Metabolic Syndrome." Life 11.12 (2021): 1406.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu