kojs

kps

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


16.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (0,00%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 452,75 (-1,58%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Profesjonalizacja trzody chlewnej to nawet 79% emisji amoniaku mniej

Redakcja
hodowla świń, emisje, amoniak

Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. Podniesienie efektywności hodowli trzody chlewnej spowodowałoby obniżenie emisji m.in. amoniaku o 14 tys. ton. Zmniejszenie ilości białka w paszy pozwoliłoby na kolejne obniżenie emisji tego gazu.

 

Istnieją sposoby zmniejszenia uciążliwości produkcji

 

Powyższe, to główne tezy analizy dr. hab. Tomasza Schwarza, profesora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Hodowla trzody chlewnej, zwłaszcza duże obiekty inwentarskie, nie mają najlepszej prasy. Wiąże się je wyłącznie z negatywnym oddziaływaniem na środowisko i otoczenie, patrząc głównie z perspektywy lokalnej. Jednak zdaniem dr. hab. Tomasza Schwarza, profesora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, na zagadnienie wielkotowarowej hodowli trzeba spojrzeć szerzej. Duże obiekty są w stanie osiągnąć wyższą efektywność, a ta bezpośrednio przekłada się korzyści środowiskowe.

 

Wzrost efektywności

 

 

Obecna uśredniona efektywność hodowli ma wartość 2, czyli z każdej sztuki pogłowia możemy wyhodować dwa tuczniki. Zdaniem naukowca, gdyby udało się podnieść wskaźnik produktywności do 2,49, pozwoliłby to przy tej samej wartości pogłowia krajowego wynoszącej obecnie ok. 11 mln szt. wyhodować aż 27 mln szt. tuczników. Gdyby jednak chcieć zachować obecną skalę produkcji, wspomniany wzrost efektywności, pozwoliłby na zmniejszenie pogłowia o 2 mln sztuk. A to oznaczałoby obniżenie emisji amoniaku o ponad 14 tys. ton i siarkowodoru o ponad 430 ton rocznie. Stosując to założenie, przy wzroście światowego wskaźnika efektywności pogłowia, zmniejszono by globalną emisji amoniaku o 1,3 mln ton oraz siarkowodoru o 40 tys. ton.

 

Mniej białka – mniej odorów

 

Zdaniem dr Tomasza Schwarza, obserwowana na przestrzeni ostatnich 25 latach intensyfikacja prac badawczo-wdrożeniowych w kierunku ograniczenia uciążliwości zapachów, przyniosła spektakularne zmiany. Co prawda, przy dzisiejszym stanie technologii, nie uda się całkowicie wyeliminować uciążliwości zapachowej fermy, ale różnica w poziomie jest bardzo wyczuwalna. Kluczowym elementem wpływającym na poziom odorów jest koncentracja białka w paszy dla świń oraz jego strawność, przyswajalność i wartość biologiczna.

 

Kraje o najwyższej intensywności produkcji świń, jak Dania i Niemcy od wielu lat, z powodzeniem prowadzą prace w kierunku redukcji koncentracji białka w paszy. W Danii, dzięki jej zmniejszeniu o około 24%, ograniczono emisję amoniaku od 28% do nawet 79%, bez obniżenia parametrów produkcyjnych.

 

Jak ograniczyć poziom zanieczyszczenia? Istnieje też wiele rozwiązań technologicznych ograniczających emisję odorów z ferm. Mamy tu do czynienia z szerokim katalogiem aktywności, tj.: optymalizacją działania aktywnych i pasywnych systemów obsługujących fermę (ze szczególnym uwzględnieniem systemu wymiany powietrza i usuwania odchodów). Istotne jest również wykorzystanie biofiltrów lub filtrów mineralnych montowanych na wylotach systemu wentylacji, w celu przefiltrowania i oczyszczenia powietrza wylotowego z zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych oraz eliminacja odorów (dezodoryzacja).

 

Źródło: Biuro prasowe projektu „Niwelowanie barier w rozwoju sektora trzody chlewnej”  

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu