Choroby racic to jedne z głównych problemów zdrowotnych, na które narażone jest bydło mleczne. Odbijają się na kondycji całego organizmu, powodując wiele powikłań i prowadząc do ogromnych strat ekonomicznych.
Firma zajmująca się genetyką zwierząt otrzymała dotację na projekt, który ma na celu utworzenie odmian bydła dostosowanych do warunków w Afryce Subsaharyjskiej. Chce to osiągnąć z wykorzystaniem inżynierii genetycznej i ras bydła z USA oraz Brazylii. Chociaż cel jest szczytny, podejście budzi wątpliwości i zagraża lokalnej różnorodności ras zwierząt.
Każdy hodowca trzody choć raz zetknął się z problemem wzajemnej agresji wśród zwierząt. Zwierzęta przepychają się i szturchają, a w skrajnych przypadkach dochodzi do ugryzień świńskich ogonów oraz, rzadziej, uszu.
Świnie zdecydowanie wolą muzykę klasyczną od rocka. Krowy przedkładają nad niego muzykę country i indyjskie klimaty. Mozart jest absolutnym hitem wśród ryb. Odkrycia dotyczące muzyki całkiem na serio wykorzystuje się na wielu komercyjnych gospodarstwach. Może mieć ona bowiem bardzo pozytywny wpływ na samopoczucie, a w efekcie na wydajność zwierząt gospodarskich.
Ten rok dla branży futerkowej i hodowców jest bardzo trudny. Pierwsza połowa roku została zdominowana przez pandemię, hodowcy nie byli wstanie wystawić produktów na aukcjach, ponieważ kanały dystrybucji zostały unieruchomione bądź zerwane przez koronawirusa. Druga połowa roku to przegłosowany w Sejmie zakaz hodowli zwierząt futerkowych. Zakaz hodowli zwierząt w Polsce obejmie ok. 700 ferm (spośród funkcjonujących 810 – 107 ferm, to fermy królicze - dane pochodzą ze strony Głównego Inspektoratu Weterynarii). Polska była drugim producentem skór w Europie i trzecim na świecie. Co z hodowlami, prężnie rozwijającymi się, w których praca hodowlana trwała od lat (tradycja tej branży sięga ponad 90 lat)? Rząd musi zaplanować rekompensaty lub vacatio legis - czas, który pozwoliłby na to aby hodowcy spokojnie mogli zakończyć hodowlę lub znaleźć inne rozwiązanie
Według wstępnych danych GUS pogłowie bydła w czerwcu 2020 r. liczyło 6 328,4 tys. sztuk, i było niższe o 0,5% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Spadek pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku poniżej 1 roku życia o 4,3%.
Deutsches Tierschutzbuero (niemiecki organ zajmujący się ochroną zwierząt) opublikował zdjęcia z największej tuczarni świń w Dolnej Saksonii. Nagrania wideo pokazują, jak ciasno ulokowane zwierzęta muszą stać we własnych odchodach. Wiele zwierząt wykazuje bardzo poważne obrażenia, które nie nastąpiły z dnia na dzień. Widoczne są nieleczone, krwawe rany, ogromne guzy i ropnie oraz kuśtykające świnie. Wśród żywych można również zobaczyć martwe zwierzęta.
Polska nie jest jedynym krajem, w którym toczy się intensywna debata na temat zasadności przeprowadzania uboju rytualnego. Wiele głosów przeciwnych pojawia się w Niemczech, czego jednak konsekwencją jest sprowadzanie mięsa halal z całej Europy. Duże zapotrzebowanie i nowe koncepcje dotyczące halal mogą być motywacją do zwiększenia krajowej produkcji.
Jak zmieniały się trendy konsumenckie w obliczu kryzysu i czego możemy się spodziewać w najbliższej przyszłości? Interesujące wnioski ze spotkania online z analitykami rynku.
Portugalskie organizacje rolnicze, w imieniu Hiszpanii i reszty UE, rozpoczęły protest wobec stosowania przez amerykańskie firmy nazwy „szynka iberyjska”. Dwa przedsiębiorstwa z USA sprowadzają rodzime rasy z Półwyspu Iberyjskiego, aby w stanach Teksas i Georgia stworzyć imitację produktu regionalnego.
Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?
W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.
Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia.
Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.
Pomimo, że w większości przypadków siły natury są wystarczające do pomyślnego wycielenia, ciężkie porody nie są rzadkością i warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić.
Wirtualne ogrodzenia dla krów opierają się na technologii GPS. Specjalne obroże emitują w nich sygnały odstraszające w momencie zbliżania się zwierząt do wytyczonych granic. Systemy wirtualnych ogrodzeń mogą skutecznie zastępować pracochłonne w ustawianiu, fizyczne ogrodzenia i pomagać w lepszym zarządzaniu pastwiskami.
Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że pszczoły mają duży wpływ na plonowanie roślin. Zapylanie ich zawdzięczamy głównie pszczole miodnej, której w niektórych rejonach kraju brakuje ze względu na malejącą liczbę pasiek. Niedobory zapylaczy uzupełnić mogą dzikie pszczoły, których w Polsce mamy około 450 gatunków. Niestety, ich liczebność również maleje ze względu na ubożenie bazy pokarmowej. Powodem tego jest między innymi zaniechanie upraw pastewnych roślin motylkowych i zastąpienie ich uprawami zbóż i okopowych.
Krowy są mądrzejsze, niż się spodziewano. Nie tylko uczą się obsługi robota udojowego, ale mogą też chodzić do toalety. Naukowcom z Leibnitz Institute for Farm Animal Biology (FBN) udało się nauczyć cielęta oddawania moczu w specjalnych toaletach dla krów. Bydło z natury pozostawia odchody w miejscu w którym się aktualnie znajduje. - Ma to negatywne konsekwencje dla środowiska i samych zwierząt - mówi Jan Langbein z Leibniz Institute for Farm Animal Biology (FBN) w Dummerstorf koło Rostocku.
Polski Związek Hodowców Koni protestuje przeciwko zapisom rozporządzenia ministra rolnictwa ws. pomocy rolnikom dotkniętym skutkom koronawirusa, który wyklucza ze wsparcia hodowców tych zwierząt. Zdaniem organizacji, rolnicy będący posiadaczami koni czują się pokrzywdzeni.