Portugalskie organizacje rolnicze, w imieniu Hiszpanii i reszty UE, rozpoczęły protest wobec stosowania przez amerykańskie firmy nazwy „szynka iberyjska”. Dwa przedsiębiorstwa z USA sprowadzają rodzime rasy z Półwyspu Iberyjskiego, aby w stanach Teksas i Georgia stworzyć imitację produktu regionalnego.
Czarne świnie żywione żołędziami
Oryginalna szynka iberyjska (jamón ibérico w języku hiszpańskim lub presunto ibérico w języku portugalskim) jest produktem regionalnym, należącym do gastronomicznej klasy gourmet.
Wytwarzana jest w Portugalii i Hiszpanii według receptury obwarowanej wieloma ścisłymi zasadami, które gwarantują jej najwyższą jakość oraz niepowtarzalny smak.
Jej najważniejszą cechą jest wykorzystanie wieprzowiny pozyskiwanej od czarnych świń rasy iberyjskiej, wypasanych w specyficznych warunkach, na pastwiskach ocienionych dębami. Żołędzie stanowią ważną część tradycyjnej diety świń iberyjskich i wpływają na smak ich mięsa.
Niedawno jednak dwie amerykańskie firmy postanowiły stworzyć produkt podrabiający tradycyjną wędlinę. Sprowadziły świnie rodzimej rasy z Półwyspu Iberyjskiego do tuczu w stanach Teksas i Georgia i wyprodukowały coś, co nazwały „amerykańską szynką iberyjską”.
Tą nazwę Hiszpanie i Portugalczycy chcieliby jednak widzieć wyłącznie na oryginalnych produktach ze świń pochodzących z Półwyspu Iberyjskiego. Ich zdaniem powinna być traktowana podobnie jak takie nazwy produktów, jak szampan lub parmezan.
Protest Portugalii
Z tego powodu w połowie sierpnia dwie portugalskie organizacje – Narodowa Konfederacja Rolnicza (CNA) oraz Portugalscy Rolnicy (CAP) – również w imieniu Hiszpanii i reszty Unii Europejskiej, rozpoczęły protest wobec używania chronionej nazwy produktu przez firmy amerykańskie.
Lider CNA, João Dinis, w swojej wypowiedzi podkreślił, że jeśli tylko handel rodzimą rasą świni z Półwyspu Iberyjskiego zostanie oficjalnie potwierdzony, należy podjąć stanowcze kroki, aby zapobiec w przyszłości kolejnej takiej sytuacji.
Jego zdaniem władze portugalskie, hiszpańskie i europejskie powinny natychmiast zabrać głos, aby zapobiec kolejnemu „przemytowi” rodzimych świń, który zagraża produkcji krajowej i iberyjskiej.
Dodał również, że: „Akredytowana szynka iberyjska jest związana nie tylko ze sposobem trzymania zwierząt i ich liniami genetycznymi, ale także z ich siedliskiem i warunkami wzrostu. Bardzo trudno ustalić, jak w USA produkuje się iberyjskie świnie. To jest wysoce nieuczciwa konkurencja ”.
Świnie iberyjskie w Teksasie
Według brytyjskiej gazety The Guardian, inicjatywa produkcji szynki iberyjskiej w USA wyszła od północnoamerykańskich firm Acornseekers z Flatonia w Teksasie oraz Iberian Pastures w stanie Georgia. Obie są własnością Hiszpanów lub Latynosów.
Te dwa przedsiębiorstwa zdecydowały się rozpocząć import iberyjskich czarnych świń do USA w celu wytwarzania własnej „amerykańskiej szynki iberyjskiej”.
Portugalscy przedstawiciele sektora trzody chlewnej oskrażyli hiszpański rząd o niepodejmowanie żadnych działań w celu ochrony rodzimej rasy i pozwalanie na jej eksport do Stanów Zjednoczonych.
Na podstawie:
Pig Progress
Hiszpania-portal.pl