Jak zmieniały się trendy konsumenckie w obliczu kryzysu i czego możemy się spodziewać w najbliższej przyszłości? Interesujące wnioski ze spotkania online z analitykami rynku.
Okrągły Stół Belgijskiego mięsa
27 sierpnia mieliśmy okazję wziąć udział w spotkaniu online przy Okrągłym Stole zorganizowanym przez Belgian Meat Office, na którym najlepsi eksperci z branży przedstawili wpływ koronawirusa na światowe rynki spożywcze oraz na zachowania konsumentów.
Ciekawe wnioski na temat tego, jak pandemia wpłynęła na wybory konsumeckie zaprezentował Rupert Claxton z Gira, firmy zajmującej się analizą rynku i doradztwem strategicznym, z siedzibą w pobliżu Genewy.
Na samym początku podkreślił on, że analizując ewentualne skutki Covid-19 dla rynku spożywczego nie należy zapominać o współistniejącym ASF.
Chociaż pandemia Covid-19 przyćmiła nieco jego sławę, nadal sprawia spektakularne problemy. Widać to zwłaszcza w Chinach, gdzie, zgodnie z szacunkami Gira, między latami 2018 i 2019 produkcja wieprzowa spadła aż o 27 milionów ton. Koronawirus jeszcze bardziej pogłębia ten kryzys, jednocześnie jednak tworząc szansę na rynku dla mniejszych producentów wieprzowiny.
Wybory konsumenckie w czasach zarazy
Rupert Claxton wyjaśnił, że wybory konsumenckie w czasie pandemii należy analizować zgodnie z jej głównymi fazami, które streszcza poniższy scenariusz:
1. Początek pandemii, wprowadzenie surowych zasad dystansowania społecznego, tzw. lockdown
Odnotowuje się póki co niewielką liczbę dziennych przypadków zachorowań, jednak strach i panika w społeczeństwie narastają. Wiele osób traci źródło dochodów, pojawiają się obawy dotyczące wydatków i utrzymania, jednak większość konsumentów wciąż dysponuje swoimi ostatnimi wypłatami. Motywowani strachem kupują produkty w hurtowych ilościach i tworzą zapasy, w wyniku czego w sklepach zaczyna brakować niektórych artykułów. Dostawy żywności nie nadążają za popytem.
2. Rośnie dzienna liczba przypadków zachorowań i śmierci z powodu Covid-19
W społeczeństwie narastają problemy z zarobkami: płace są obniżone, bezrobocie rośnie. Rząd inicjuje wsparcie finansowe, które ma złagodzić ten kryzys. Granice państwa są zamknięte, pojawiają zakłócenia w dostawach żywności, gastronomia działa w bardzo limitowanym zakresie. Konsumenci skupiają się na nabywaniu wyłącznie podstawowych i niezbędnych produktów.
3. Dzienna liczba przypadków zachorowań na Covid-19 powoli przestaje rosnąć
Ograniczenia w państwie się rozluźniają, poprawiają się dostawy żywności. Poważnym problemem zaczynają być natomiast braki pracownicze w zakładach produkcyjnych. Dotyka to zwłaszcza branży mięsnej – pomimo dość dobrego popytu na mięso wiele zakładów mięsnych musi pracować na mniejszych obrotach lub zostać zamkniętych.
4. Dzienna liczba przypadków zachorowań zbliża się do zera, gospodarka spowalnia
Zmniejszają się ograniczenia, dostawy żywności wracają do normy, gastronomia wraca do pełnej działalności. W społeczeństwie nadal jest jednak wysokie bezrobocie, wiekszość osób ogranicza wydatki do minimum. Konsumenci kupują mniej, wybierają również tańsze zamienniki wielu produktów (przykładowo zamiast steku mielone mięso, zamiast wołowiny kurczaka). Gospodarka widocznie spowalnia. Ze skutkami tej fazy, które mogą być długofalowe, dopiero przyjdzie nam się zmierzyć.
Rupert Claxton zauważył, że każde państwo znajduje się obecnie w nieco innym miejscu scenariusza pandemii. Belgia, po gwałtownym wzroście przypadków dziennych zachorowań i okresie ich spadku doświadcza obecnie drugiej fali wzrostu zachorowań. Prawdopodobnie taka sytuacja dotknie większość państw europejskich.
Covid-19 - największe problemy dla branży spożywczej
Według wniosków przedstawionych przez Gira, do największych wyzwań spowodowanych przez Covid-19 dla całej branży spożywczej stało się nagłe ograniczenie działalności gastronomii.
Zamknięta gastronomia spowodowała w drugim kwartale 2020 roku ostry spadek popytu na mięso. Obecnie obserwuje się poprawę tej sytuacji, która powinna zacząć wracać do normy dopiero w 2021 roku.
Duża część dostaw żywności została przeniesiona do sprzedaży detalicznej, która jednak tylko częściowo skompensowała spadki w gastronomii.
Popyt na mięso spadł bowiem również w sprzedaży detalicznej. W przypadku wieprzowiny miał tutaj wpływ zarówno koronawirus, jak i wirus ASF, który znacznie podniósł ceny mięsa.
Zaobserwowano spadek krajowego popytu zwłaszcza na produkty premium, takie jak cielęcina, jagnięcina, steki, szynka parmeńska, produkty organiczne i certyfikowane.
W wyniku pandemii światowe PKB gwałtowanie spadło, uwidaczniając ogromny kryzys gospodarczy, z jakim się obecnie mierzymy. Jednak zgodnie z analizami Gira skutki ekonomiczne Covid-19 dla Unii Europejskiej są poważniejsze niż dla innych części świata.
Zdaniem Claxtona wszystko zapowiada, że rok 2021 będzie dla gospodarki UE rokiem niepewności i powolnego powrotu do równowagi.
Jednym z długofalowych skutków pandemii jest światowy kryzys gospodarczy.
Czy koronawirus wpływa na to, co jemy?
Interesującą analizę dotyczącą wpływu pandemii na wybór poszczególnych produktów w Belgii przedstawił Kris Michiels z Flamandzkiego Centrum ds. Rolnictwa i Marketingu Rybołówstwa (VLAM).
Wynika z nich, że Covid-19 miał dość ograniczony wpływ na ogólne preferencje i nawyki żywieniowe konsumentów. Nie wpłynął na to, co jemy, wpłynął jednak w znacznym stopniu na to jak i gdzie kupujemy i jemy.
Z powodu zamknięcia gastronomii, przymusu wykonywania pracy zdalnej i konieczności ograniczenia wydatków znacznie zwiększyła się konsumpcja w domu produktów świeżych, zwłaszcza mięsa.
Jak wynika z zebranych danych, w drugiej połowie roku 2020 domowa konsumpcja świeżego mięsa była w Belgii o 23% wyższa w porównaniu do tego samego okresu w roku 2019. Przy czym najwyższy przyrost zaobserwowano dla mięsa mieszanego.
Zauważalnym wpływem pandemii były również zmiany w sposobie nabywania produktów. W pierwszej fazie pandemii znacznie zmniejszyła się częstotliwość zakupów, co miało związek z chęcią minimalizowania ryzyka zakażenia.
Konsumenci chętniej niż z dyskontów korzystali z mniejszych sklepów, położonych w bliskim sąsiedztwie. W późniejszym okresie pandemii tendencja ta jednak zmieniła się na korzyść dyskontów.
Pandemia nie miała w Belgii znaczącego wpływu na wybierane kategorie produktów. Produkty, które konsumenci spożywają w domach stają się coraz bardziej porównywalne z tymi, które zwykli jadać poza domem – dotyczy to np. wołowiny.
Ludzie nie zmienili więc dramatycznie swoich nawyków żywieniowych i spożywają mniej więcej te same produkty, co zwykle - z tą różnicą, że częściej spożywają je w domach.
Konsumenci przy tym wszystkim są jednak świadomi zbliżającego się większego kryzysu ekonomicznego. Pomimo, że twierdzą, że są chętni kupować lokalne, zdrowe produkty, obecnie nadal, a w przyszłości jeszcze bardziej, to ceny artykułów będą znaczącym czynnikiem wpływającym na decyzje zakupowe.
Covid-19 w niewielkim stopniu wpłynął na motywacje i preferencje, jakimi kierują się konsumenci podczas wyboru produktów.
Źródło:
Materiały konferencyjne BMO

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
W Europie spada liczba przypadków ASF wśród dzików
Dane dotyczące sytuacji afrykańskiego pomoru świń (ASF) w pa
Pomoc za straty spowodowane klęskami żywiołowymi l
Trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałani
Czy komary mogą przenosić ASF? Wyniki najnowszych
W najnowszych badaniach naukowcy z Chin sprawdzili, czy koma
Nie będzie premii za lochy w odstrzałach planowany
Na początku lutego br. ukazało się w Dzienniku Ustaw długo w
W tym roku w Rumunii odnotowano ponad 400 ognisk A
W bieżącym roku w Rumunii stwierdzono już 402 ogniska ASF (s
Ponad 129 mln zł na walkę z ASF w 2021 r. Wstrzyma
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało progr
Producenci ziemniaków totalnie odcięci od rynków z
Producenci warzyw, zwłaszcza ziemniaków i cebuli, są zrozpac
Rolnik na kwarantannie jak trendowaty. Weterynarz
Pani Ewie z woj. świętokrzyskiego wyprosiła się maciora. Pro
Tym razem straszą świńską grypą. Kolejna pandemia?
Chińscy naukowcy ostrzegają, że nowy wariant świńskiej grypy
Martwe dziki leżały kilka dni. W ten sposób trudno
Padłe dziki w Jeziorze Licheńskim w Wielkopolsce leżały prze
Bruksela wprowadza wzmocnione środki bezpieczeństw
Od 21 kwietnia 2021 roku Komisja Europejska zamierza wprowad
Czy szczepionki na COVID-19 dla zwierząt mają sens
Rosja poinformowała, że jako pierwsza na świecie utworzyła i
W Chinach znów narasta problem ASF. Szansa na podw
Źródła branżowe i analitycy twierdzą, że fala epidemii afryk
W sumie bez zaskoczenia. Nowe badania potwierdzają
Nowa publikacja w czasopiśmie Animals podsumowuje możliwość
Wybijają, bo takie są metody zwalczania chorób. Li
Niektórzy zastanawiają się dlaczego wybijane jest stado świń
Kryzys służy potentatom. GK Gobarto: blisko 2 mld
W 2020 roku, naznaczonym kolejnymi ogniskami ASF, pandemią k
Kiedy odstępstwa od badań laboratoryjnych świń w k
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że we współpracy z prze
Powiaty kaliski, pleszewski i koniński uwolnione z
Po długim oczekiwaniu, dzisiaj w końcu pojawił się stosowny
Rolnicy mają dość kontroli urzędników. Gospodarze
- Dość szkodliwych kontroli w polskich gospodarstwach. Apelu
Rolnik od miesięcy nie generuje żadnego dochodu. P
Rolnik prowadzący dział specjalny produkcji, pomimo znacznyc
Ukraina uzna polską regionalizację względem ASF?
Główny lekarz weterynarii ,Bogdan Konopka, przedstawił postu
Rolnicy od kilku lat czekają na pieniądze za sprze
Od momentu wystąpienia na terenie kraju wirusa ASF, którego
Powiat kaliski nadal w strefie niebieskiej. Rolnic
- Unia ponoć się zgodziła się na zniesienie stref ASF w powi
Z powodu ASF Niemcy straciły już 1,3 mld euro. Psy
W Meklemburgii-Pomorzu Przednim w tropieniu martwych dzików
ASF: Czasami nawet małe uchybienie może zakończyć
- Potwierdzenie pierwszego ogniska ASF w 2021 roku w Lubuski
Rząd w Pekinie zapewnia, że odbudowuje stado trzod
Ministerstwo Rolnictwa Chin poinformowało, że stado loch nie
W Rosji bagatelizują obecność ASF. Kwitnie eksport
Rosja stara się wzmocnić obecność swojej wieprzowiny na rynk
Potężne ognisko ASF w Lubuskiem. Do likwidacji bli
Niestety, ale potwierdziły się wczorajsze doniesienia o wykr
Mała hodowla świń umiera. Idziemy w kierunku model
- Od pięciu lat słyszymy, że gospodarstwa rodzinne są ważne.
Koronawirus w dużej niemieckiej rzeźni. Cieszą się
W rzeźni Weidemark Fleischwaren w gminie Sögel w Dolnej Saks
Weterynaria nadal twierdzi, że wina za ogniska ASF
- Najczęstszą przyczyną ognisk były uchybienia w codziennym
Rabobank: ASF jest nadal głównym czynnikiem kształ
- Po potwierdzeniu wybuchu ASF w Niemczech we wrześniu 2020
Przedłużenie zasiłku opiekuńczego dla ubezpieczony
Od 15 do 28 marca 2021 r. ponownie przysługuje za
Niemiecka rzeźnia Vion zamknięta po zakażeniach ko
Niemieckie media podały w piątek, że Grupa Vion musiała wstr
To ASF doprowadził do pandemii COVID-19?
Najnowsza teoria łączy ze sobą dwie pandemie: świńskiego wir
ASF we Frankfurcie nad Odrą
Krajowe Laboratorium Referencyjne potwierdziło obecność afry
Nielegalne szczepionki winne mutacji wirusa ASF. C
Chiński resort rolnictwa ogłosił w tym tygodniu, że zamierza
Myśliwi oceniają przydatność szybkiego testu na AS
Polski Związek Łowiecki wraz z Głównym Inspektoratem Weteryn
ASF ponownie atakuje w Chinach
Chińskie ministerstwo rolnictwa poinformowało we wtorek, że
Prognoza dla rynku drobiu (kurczaka): bez optymizm
- Generalnie branżę czeka trudny okres. Pandemia uwidoczniła
Rolnicy z Pomorza chcą się spotykać i dyskutować.
– Problemy, które nasilają się z każdym miesiącem dotyczą pr
Nieoprocentowane pożyczki dla producentów świń na
ARiMR wznowiła udzielanie nieoprocentowanych pożyczek na spł
Koronawirus w zakładach mięsnych w Niemczech i Bel
Spora grupa pracowników niemieckiego zakładu mięsnego Westfl
ASF zagraża wyginięciem 11 gatunków świń
Na obszarze Azji, gdzie ASF zbiera swoje żniwo od 2018 roku,
W ostatnim okresie w Rosji z powodu ASF wybito pon
Około 560 000 świń zostało poddanych ubojowi w Rosji w ostat
Czy zostanie wznowiona pomoc na wyrównanie utracon
Resort rolnictwa rozważa możliwość wznowienia pomocy na wyró
Ponad 600 przypadków ASF wśród dzików w 2021 r.
Minęły dopiero dwa miesiące bieżącego roku, a na terenie Pol
Ornitologia terapuetyczna - czyli o zbawiennym wpł
Z autorami książki Ornitologia terapuetyczna – prof. Piotrem
Chiny: ogromne zanieczyszczenie wody przez ASF
Zakaz skarmiania odpadami kuchennymi świń w związku z walką
Polski zespół naukowy pracuje nad szczepionką na A
Od 2017 r. polscy naukowcy pracują nad szczepionką na ASF. W
Świnia została uznana za główny rezerwuar koronawi
- Kolejna – trzecia już – fala koronawirusa będzie pochodził
Koronawirus w duńskiej rzeźni. Zakład zamknięty do
Ubojnia bydła Danish Crown w Husum stała się ogniskiem zakaż
MRiRW: Wirus może przenikać z norek na człowieka
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda w miniony pią
Wzrost cen skupu trzody chlewnej w Niemczech to kw
Wysokie ceny paszy, ograniczenia z powodu ASF oraz Covid-19
Co niszczy polskich drobiarzy? Niskie ceny żywca,
Miniony rok był najcięższym dla polskiego drobiarstwa w jego
Wołowina z Australii przyczyną pandemii COVID-19?
Naukowcy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podtrzymali sta
Powiat piotrkowski w żółtej strefie ASF. Trwa dorz
Nie słabnie moc afrykańskiego pomoru świń, który w najlepsze
Niemcy, pomimo ASF-u, nadal eksportują wieprzowinę
Pomimo wykrytych kilkuset przypadków ASF u dzików, Niemcy na
Chciał zapobiec roznoszeniu ASF-u. Stanął przed są
Blisko rok temu grupa rolników z Michałem Kołodziejczakiem n
Koronawirus na fermie norek na Pomorzu. Ciekawe ki
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi został poinformowany 30 sty
Chiny: Mięso z kurczaka nośnikiem koronawirusa?
Do tej pory chińskie władze „walczyły” z rzekomym nośnikiem
„Korona” rolnika nie tyka
Rolnicy byli grupą zawodową, która w 2020 r. w najmniejszym
Co z polskimi badaniami nad szczepionką na ASF?
Od kilku lat badania nad szczepionką na ASF prowadzi Państwo
Pomoc finansowa dla hodowców świń do wygaśnięcia e
W związku ze złą sytuacja na rynku trzody chlewnej, Lubelska
Chiny: mutacja ASF przez nielegalne szczepionki
Jak podaje agencja Reuters, na chińskich fermach zidentyfiko
Od półtora roku w strefie niebieskiej. Jak długo m
Różnica cen skupu w strefie niebieskiej i czerwonej sięga po
Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów ml
We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny
Sytuacja na niemieckim rynku wieprzowiny jest nada
W ciągu ostatniego tygodnia nadwyżka świń rzeźnych w Niemcze
Śmierć współmałżonka? Pomoc covidowa nie przysługu
„Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych COVID-19” nie pr
Dlaczego ministerstwo rolnictwa wspiera tucz hotel
- Pomoc publiczna powinna być ukierunkowana tylko dla podmio
Chiny: duże firmy kwitną dzięki ASF
Najświeższa analiza przygląda się, jak duży wpływ na ceny wi
Ukraina objęła woj. zachodniopomorskie zakazem imp
Decyzją z dnia 13 stycznia 2021 r. strona ukraińska rozszerz
Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS przed
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że 
Francuski rząd blokuje sprzedaż Carrefoura. Chodzi
Kanadyjskie firmy Alimentation Couche-Tard Inc. i
Pandemia: agresywne szczury w centrach miast
W czasie lockdownu w dużych miastach na całym świecie wielu
Niemiecka wieprzowina wraca na rynki trzecie? Na p
Od czasu pojawienia się pierwszych przypadków wirusa ASF we
Niemcy będą mogli utrzymywać świnie na wolnym wybi
Szefowie ministerstw rolnictwa poszczególnych landów w Niemc
Podhale pozdrawia rolników. Bunt od Bałtyku aż po
Działacze Agro Unii wsparli dzisiaj inicjatywę przedsiębiorc
Polska outsiderem w gronie unijnych państw walcząc
W ubiegłym roku na terenie Unii Europejskiej odnotowano ok.
Chiny wstrzymują import wieprzowiny z brazylijskie
Chiny zawiesiły import wieprzowiny z wiodącego zakładu Auror
Rolnicy z Brandenburgii domagają się radykalnego o
Związek rolników LBV w Brandenburgii apeluje o rozszerzenie
Bunt narasta. Rolnicy żądają wstrzymania egzekucji
Agro Unia nalega, by premier natychmiast wprowadził przepisy
Na granicy województw powstało 34 km ogrodzenia. M
Zakończono prace w nadleśnictwach Starachowice i Ostrowiec Ś
Rząd ma czas. Opóźnia się pomoc dla hodowców świń
Hodowcy trzody chlewnej otrzymują pisma, w których są inform
Czy pandemia wirusa SARS -COV-2 wpłynęła na rozwój
Media obiegły informacje o tym, że wprowadzony w październik
Fałszywy alarm. Padły dzik pod Berlinem bez ASF-u
Niemieckie Krajowe Laboratorium Referencyjne nie potwierdził
ASF u bram Berlina. Zaraza idzie na zachód
Dzisiaj niemieckie media podały informację o podejrzeniu wir
ASF na duńskiej fermie w Rumunii. Nie pomogły najw
Około 30 000 sztuk trzody chlewnej ma zostać poddanych ubojo
ASF jako system połączonych stref interesów. Na kr
- Bardzo ważnym elementem strategii było to, iż określiliśmy
Utylizacja świń po ogniskach ASF pochłonęła już se
Utylizacja świń z ognisk afrykańskiego pomoru świń to ogromn
Chiny wstrzymały import wieprzowiny z brazylijskie
Chiny zawiesiły import wieprzowiny z brazylijskiego zakładu
Holandia: Nieudana próba obarczenia hodowców świń
Szansa, że SARS-CoV-2 rozprzestrzeni się na fermach świń,
To nie był rok świni. ASF, Covid-19 i Piątka dla z
- Trudno się zgodzić z chińskim kalendarzem według którego 2
Przedłużenie okresu wypłaty zasiłku opiekuńczego d
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że 
Polsus spotkał się z ministrem rolnictwa. Przedsta
Przed świętami przedstawiciele PZHiPTCh „Polsus” spotk
Chiny: opinia konsumentów o ASF wpływa na ceny mię
Rynek mięsa w Chinach doświadcza dynamicznych zmian pod wpły
Prawie siedem lat walki z ASF. 20 mln zł na zakup
Polski Związek Łowiecki w ramach przedsięwzięcia „Ograniczen
Agencja wypłaciła dotychczas 1,19 mld zł pomocy co
Trwają wypłaty pieniędzy dla gospodarstw rolnych szczególnie
Do 100 tys. dofinansowania na ochronę przed ASF. S
Od 31 grudnia 2020 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacj
Rolnicy są wzywani do zwrotu pieniędzy z tarczy an
- Od kilku dni otrzymuję telefony od różnych osób. Sam na po