zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Sukces brazylijskiej produkcji drobiu i jaj

- Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła o 4,2 proc. do 13,8 mln ton. Głównym motorem tego wzrostu była konsumpcja wewnętrzna. Na rynku krajowym sprzedano 9,6 mln ton drobiu czyli aż o 6,3  proc. więcej niż w roku 2019 - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. 

Czytaj więcej...

Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można pszczołom zabierać miód?

Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Jak twierdzą aktywiści wobec pszczół stosuje się takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacja królowej od reszty populacji. - Już niedługo piątka dla szczurów i dobrostan w hodowli robaków – komentuje jeden z blogerów rolniczych. 

Czytaj więcej...

“Moje świnie mają się dobrze”, czym dla rolników jest dobrostan?

Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazylii pokazują ich poglądy na temat potrzeb i zachowań świń. U wszystkich z nich na fermach znaleziono problemy z dobrostanem. I chociaż większość z nich przyznaje, że świnie mogą odczuwać stres i cierpienie, nie są chętni do wprowadzania zmian. Co sprawia, że myślą w taki sposób? Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi rolników.

Czytaj więcej...

Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy problem?

Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po drugiej ciąży u lochy jest zjawiskiem powszechnie znanym. Nadal jednak brakuje solidnych danych na jego temat. Jest prawdziwym problemem, czy wynika z błędnego patrzenia na wyniki w rozrodzie? Czy są czynniki, które faktycznie wpływają na jego wystąpienie? Najnowsza analiza przynosi odpowiedzi.

Czytaj więcej...

Chiny: opinia konsumentów o ASF wpływa na ceny mięsa

Rynek mięsa w Chinach doświadcza dynamicznych zmian pod wpływem epidemii afrykańskiego pomoru świń i nowego koronawirusa. Utrudnienia i obostrzenia przez nie powodowane mają bezpośredni wpływ na ceny produktów mięsnych. Okazuje się jednak, że również i opinia publiczna na temat chorób przekłada się na to, co wybierają konsumenci i w efekcie - ile kosztują produkty.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zatwierdziły pierwszą zamierzoną zmianę genomu świń domowych

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA)zatwierdziła pierwszą zamierzoną zmianę genomu (IGA) u świń domowych, zwanych świniami GalSafe, które mogą być stosowane w żywności lub w leczeniu ludzi. Jest to pierwsza zmiana tego typu u zwierzęcia, którą FDA zatwierdziła zarówno do spożycia przez ludzi, jak i jako źródło potencjalnych zastosowań terapeutycznych. IGA u świń GalSafe ma na celu wyeliminowanie cukru alfa-gal na powierzchni komórek świń. Osoby z zespołem alfa-gal (AGS) mogą mieć łagodne do ciężkich reakcje alergiczne na cukier alfa-gal znajdujący się w czerwonym mięsie (np. wołowina, wieprzowina i jagnięcina).

Czytaj więcej...

Karp: jak trafił na świąteczny stół?

Karp jest wciąż nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej dla milionów Polaków, Czechów i Słowaków. Dlaczego to właśnie on trafił do kanonu dań świątecznych? Prześledzenie historii tej nastarszej udomowionej ryby pozwala docenić jej ogromne znaczenie historyczne, kulturalne i przyrodnicze.

Czytaj więcej...

Brazylijska wołowina dewastuje lasy. Kto jest za to odpowiedzialny?

Brazylia jest największym eksporterem wołowiny na świecie, przeznaczającym na rynek zagraniczny około 20% swojej produkcji. Hodowla bydła mięsnego dewastuje tam naturalne obszary leśne i trawiaste. Które firmy i kraje importujące najsilniej się do tego przyczyniają? Jaki udział ma w tym Unia Europejska? Najnowsza analiza ujawnia szokujące dane.

Czytaj więcej...

Pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku

We wsi Rudnica w powiecie ząbkowickim ruszyła pierwsza rolnicza ubojnia na Dolnym Śląsku. Rolnik chciał robić kiełbasy z własnego surowca, ale najbliższa ubojnia znajdowała się 80 km od jego gospodarstwa. Dlatego zdecydował się na inwestycję, która jeszcze w Polsce nie jest zbyt rozpowszechniona.

Czytaj więcej...

Owcza wełna: naturalna, modna, nieekologiczna?

Wełna jednoznacznie kojarzy się wielu osobom z przyjemnym, naturalnym i ekologicznym materiałem. Czy jednak kupując parę świątecznych skarpet wełnianych dokonujesz wyboru przyjaznego środowisku? Niektórzy produkcję wełny uważają za bardziej szkodliwą od produkcji bawełny i syntetyków. Przyglądamy się ile w tym prawdy.

Czytaj więcej...

Kiedy i jak zadbać o odporność krów?

O co zadbać w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiec infekcjom oddechowym u bydła? Dlaczego odporność krów przed i po porodzie dramatycznie się osłabia? Przedstawiamy działania, które można podjąć, aby wesprzeć organizm zwierząt i zapobiec wielu problemom.

Czytaj więcej...

Ekstrakty w żywieniu zwierząt - nie tylko w ekologicznej produkcji

Ekologiczna hodowla zwierząt jest obecnie cenionym kierunkiem produkcji. Zmiany nawyków konsumentów oraz większa świadomość produktów spowodowały prężny rozwój doświadczeń w celu poprawy i doskonalenia żywienia zwierząt, ponieważ kierunek „eko” w hodowli wiąże się z wieloma ograniczeniami. Hodowcy zaczęli chętniej sięgać po fitobiotyki, które są preparatami bazującymi na roślinnych składnikach, a ich dodatek zwiększa wskaźniki zdrowotne i produkcyjne zwierząt. W grupie tych produktów wyróżnić można: preparaty ziołowe, przyprawy i zioła i olejki (ekstrakty) eteryczne. Olejki stanowią grupę substancji o silnym i pewnym działaniu. Ich główną zaletą jest szybkie wchłanianie do jelit z limfy i krwi. Liczne badania naukowe i obserwacje prowadzone na zwierzętach wykazują szeroki zakres ich działania.

Czytaj więcej...

Pandemia katastrofą dla rynku mięsa w Polsce?

Zmiany, które pociągnął za sobą koronawirus i związane z nim obostrzenia są odczuwalne we wszystkich obszarach gospodarki w kraju. Szczególnie poszkodowany, nie tylko przez wirusa COVID-19, wydaje się rynek mięsa w Polsce. Czy jednak sytuacja jest faktycznie tak zła? Przedstawiamy najważniejsze dane i wnioski.

Czytaj więcej...

Czy będziemy jeść robaki zamiast schabowego? To możliwy scenariusz na niedaleką przyszłość

Zwiększającą się liczba ludności na świecie przyczynia się do ciągłego zmniejszania dostępnych zasobów pokarmowych bogatych w składniki odżywcze, w tym też białko pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka. Ze względu na realne zagrożenia związane z nieustającym wzrostem produkcji żywności można stwierdzić, że zwiększenie hodowli zwierząt będzie niemożliwe, co będzie skutkować brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Potrzebne są zatem alternatywne źródła żywności. Czy mogą nimi być owady jadalne?

Czytaj więcej...

Kurze pióra oczyszczą wodę z metali ciężkich

Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór, jako odpad ze stale rosnącej produkcji drobiu. W swojej najnowszej pracy zespół naukowców z Polski i Szwecji przedstawił pomysł na wykorzystanie tych problematycznych piór. Udowodnił, że popiół z pierza może skutecznie oczyszczać wodę z metali ciężkich.

Czytaj więcej...

Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków

Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych etapów hodowli. Stres związany ze zniknięciem maciory, przeniesieniem do nowej grupy, innym otoczeniem i zmianą pokarmu sprawiają, że prosięta łatwo zapadają na wiele infekcji. Równocześnie rolnikom stopniowo odbierane są takie metody zwiększania ich zdrowotności jak tlenek cynku czy antybiotyki. Jakie strategie mogą zastąpić ich stosowanie? Odpowiadają eksperci z konferencji zorganizowanej przez Pig Progress.

Czytaj więcej...

Norki jednak zdrowe. Nie ma pierwszego ogniska koronawirusa w polskiej hodowli zwierząt futerkowych

- Zleciłem pobranie próbek od potencjalnie zakażonych zwierząt i ponowne ich przebadanie w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, ponieważ tylko wyniki z tego laboratorium, maja charakter urzędowy. Ujemne wyniki badań nie potwierdziły doniesień medialnych – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa, Grzegorz Puda. Przypomnijmy, iż we wtorek naukowcy z Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i GUMed wraz z lekarzami weterynarii wykryli pierwszy w kraju przypadek zakażenia SARS-COV-2 norek hodowlanych w Polsce.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu