Brazylia jest największym eksporterem wołowiny na świecie, przeznaczającym na rynek zagraniczny około 20% swojej produkcji. Hodowla bydła mięsnego dewastuje tam naturalne obszary leśne i trawiaste. Które firmy i kraje importujące najsilniej się do tego przyczyniają? Jaki udział ma w tym Unia Europejska? Najnowsza analiza ujawnia szokujące dane.
Skąd właściwie pochodzi to mięso?
Produkcja i handel takimi towarami, jak soja, palma olejowa, kawa, kakao i wołowina często są kluczowe dla utrzymania się i rozwoju wielu lokalnych społeczności. Niestety równie często wiążą się one z poważnymi problemamii środowiskowymi i społecznymi.
Produkcja towarowa odpowiada obecnie za 1/3 globalnej utraty lasów, 20% globalnej emisji gazów cieplarnianych i jest głównym czynnikiem powodującym wymieranie gatunków i spadek różnorodności biologicznej.
Powiązano ją również z przypadkami zawłaszczania lokalnej ziemi i przymuszania do pracy.
Zrównoważone zarządzanie produkcją i łańcuchami dostaw takich towarów to ogromne wyzwanie – biorą w nich udział tysiące przetwórców, handlowców, firm logistycznych i detalistów.
Gdy produkt trafia ostatecznie do konsumenta, często nie można określić skąd dokładnie pochodzi, a co dopiero oszacować jego wpływ na środowisko
Śledzenie łańcucha dostaw
Eksport mięsa, podrobów i żywego bydła z Brazylii osiąga wartość około 5,4 miliarda dolarów amerykańskich rocznie.
Sektor wołowy w Brazylii mocno obciąża środowisko. Produkcję wołowiny w Brazyli wiąże się z 20% wszystkich wylesień w obszarach tropikalnych. Problem w tym, że dotychczas ciężko było zidentyfikować regiony, firmy i kraje importujące, które najsilniej się do tego przyczyniały.
Dotarcie do takich informacji wymaga prześledzenia tysięcy łańcuchów i kanałów dostaw i przeanalizowania ogromnych ilości danych. Niedawno tego wyzwania podjęli się naukowcy z Belgii i Wielkiej Brytanii.
W swojej najnowszej publikacji przedstawiają dane dające niezwykle szczegółowy wgląd w to jak wygląda produkcja wołowiny w Brazylii i jej eksport. Stworzyli mapę pochodzenia i przepływu brazylijskiego mięsa wołowego, podrobów i żywego bydła w latach 2015-2017.
Wykorzystali do tego oficjalne rejestry handlowe poszczególnych przesyłek, licencje eksportowe rzeźni, narodowe statystyki rolnicze i dane dotyczące pochodzenia bydła w poszczególnych rzeźniach. Uzyskali informacje na temat przepływu bydła z ponad 2800 gmin w Brazylii do 152 rzeźni eksportujących, z których produkty trafiły do 152 krajów importujących – za pośrednictwem setek firm eksportujących i tysięcy firm importujących.
Następnie wykorzystując różne inne dane oszacowali wpływ każdego uczestnika tego łańcucha dostaw na wylesianie w Brazylii.
Dzięki temu po raz pierwszy możemy zobaczyć, które regiony pochodzenia brazylijskiej wołowiny najsilniej zagrożone są wylesianiem i które firmy i państwa importujące namocniej ten proces stymulują.
Brazylijska potęga wołowa
Brazylia jest drugim co do wielkości producentem wołowiny na świecie. Pracujących w sektorze 2,5 miliona rolników utrzymuje tam bydło głównie w systemach opartych na wypasie. 87 do 90% bydła hodowane jest na pastwiskach, a około 10 do 13% otrzymuje mieszanki paszowe.
Tak wielkie zapotrzebowanie na tereny pastwiskowe napędza wycinanie lasów i niszczenie innych roślinnych ekosystemów. Już dwie trzecie oczyszczonych gruntów w Amazonii i Cerrado (ekologicznie cenny, naturalny obszar trawiasty) zostało przekształconych w pastwiska dla bydła.
Intensywną produkcję napędza w dużym stopniu import. Brazylia eksportuje każdego roku dwa miliony ton tusz wołowych.
Naukowcy wspominają, że kilka przedsiębiorstw z sektora wołowego w Brazylii zobowiązało się nie powodować dalszego wylesiania, lub przynajmniej nie powodować nielegalnego wylesiania.
I chociaż takie zobowiązania podpisało 75% rzeźni zatwierdzonych do eksportowania wołowiny z Amazonii – właściwie nie wiadomo, jaka część eksportowanego produktu pochodzi właśnie z tych ubojni.
Jakimi drogami mięso jest eksportowane?
Badacze stwierdzili, że największy udział w eksporcie wołowiny z Brazylii mają cztery regiony: Rondônia, Mato Grosso, São Paulo i Mato Grosso do Sul. Znajduje się w nich więcej niż 50% rzeźni eksportujących, z których produkty stanowią 60% eksportowanego z kraju mięsa.
Dane potwierdziły, że produkt eksportowy powstaje na najcenniejszych przyrodniczo terenach. Prawie 50% eksportowej wołowiny pochodziło od bydła hodowanego na obszarze Cerrado, ponad 25% w Amazonii, a ponad 18% na obszarze Lasu Atlantyckiego (bujny las na południowym-wschodzie Brazylii).
Eksport pozostaje w rękach kilku firm – w latach 2015-17 było ich 204, jednak trzy z nich obsługuje ponad 70% eksportu: JBS, Minerva, Marfrig, i ich spółki zależne. Te trzy firmy prowadzą rzeźnie w stanach Mato Grosso i Rondônia w Amazonii.
Firmy eksportowe są w większości zintegrowane pionowo - ogółem 94,4% eksportu wołowiny i podrobów w badanych latach obsługiwało 55 firm, które prowadziły własne rzeźnie. Firmy te mają silną kontrolę nad pochodzeniem swoich produktów, przynajmniej na poziomie rzeźni.
Ubojnie zaopatrujące firmy eksportujące skupują bydło z dużego obszaru – nawet z ponad 360 gmin kraju, ale w większości starają się pozyskiwać je lokalnie.
Kto najchętniej kupuje mięso z Brazylii?
W latach 2015–2017 największymi rynkami eksportowymi brazylijskiej wołowiny, podrobów i żywego bydła były Chiny, które zakupiły 30,2% wielkości eksportu Brazylii (30,1% wartości).
Za nimi znalazły się Egipt (odpowiednio 12,4% i 10,2% pod względem wielkości i wartości), Rosja (10,4% i 8,2%), Iran (7,1% i 7,2%), Unia Europejska (7,1% i 11,9%), Chile ( 4,4% i 4,8%), Wenezuela (3,9% i 4,3%) oraz Stany Zjednoczone (2,3% i 4,9%).
Kraje Unii Europejskiej przyjmowały tylko świeżą i mrożoną wołowinę z zakładów w 10 stanach na południu, południowym wschodzie i środkowym zachodzie Brazylii.
Ze względu jednak na skuteczne zwalczanie przyszczycy w niektórych regionach Brazylii, UE zaczyna zaopatrywać się w wołowinę z innych obszarów, również z Amazonii.
W 2014 roku UE zatwierdziła 14 dodatkowych regionów do eksportu przetworzonego mięsa, w tym pięć stanów w Amazonii: Acre, Rondônia, Pará, Tocantins, i Maranhão.
W 2017 roku Rondônia jako pierwsza sprzedała przetworzone mięso na rynek UE, dostarczając 55 ton przetworzonych podrobów do Danii i Włoch.
Kto jest odpowiedzialny za wylesianie?
Naukowcy stwierdzili, że eksport wołowiny z Brazylii ogółem może przyczyniać się do znikania nawet 74 tysięcy hektarów lasów rocznie. Całkowita produkcja bydła w kraju powodować może wylesianie nawet na poziomie 500 tysięcy hektarów rocznie.
Do wylesiania najsilniej przyczynia się eksport wołowiny z obszarów Amazonii (ok. 55% wylesień) oraz z Cerrado (ok 40% wylesień).
Naukowcy zidentyfikowali kraje nasilniej stymulujące proces wylesiania Brazylii. Na pierwszym miejscu znalazł się największy eksporter brazylijskiej wołowiny, a więc Chiny (przypuszczalnie przyczyniające się nawet do 30% całkowitego wylesiania związanego z eksportem).
Badacze podkreślają, że obecnie i w przyszłości Chiny mogą być odpowiedzialne za jeszcze większy stopień wylesiania. Ich analiza dotyczy lat 2015-2017. W czerwcu 2019 Chiny wydały licencje dla ponad 20 dodatkowych rzeźni bydła na eksport – wiadomo o nich, że w silnym stopniu przyczyniają się do deforestacji.
Międzynarodowe rynki produktów halal (w tym Egipt, Iran i Zjednoczone Emiraty Arabskie) pozyskiwały w badanych latach od 30 do 40% swojego importu z gmin Amazonii i mogą być odpowiedzialne za ok. 60% wylesień w tym regionie.
Wylesienia powodowane przez eksport do Unii Europejskiej w badanym okresie dotyczyły głównie regionu Cerrado, co mogło się przyczyniać do utraty roślinności na obszarze od 2100 do 2600 ha rocznie.
Chroń lasy, kupuj lokalnie
Badacze podkreślają, że przed zebraniem przedstawionych tutaj danych ryzyko wylesiania związane z pozyskiwaniem wołowiny z danego regionu i danymi kanałami nie było znane, z tego powodu ciężko jest obwiniać kraje o wybór konkretnego łańcucha dostaw.
Dostarczone analizy mogą jednak pomóc w lepszym określeniu wpływu środowiskowego produktów pozyskiwanych z konkretnych obszarów i do wyboru firm i ubojni spełniających wyższe standardy.
Stworzona przez naukowców mapa pochodzenia i łańcucha dostaw brazylijskiej wołowiny, oraz wielu innych produktów, jest dostępna w wersji wirtualnej: https://trase.earth/explore i będzie stale uaktualniania i rozszerzana.
Uniwersalnym wnioskiem jest stwierdzenie, że najlepszym konsumenckim wyborem są produkty lokalne, wspierające krajowe rolnictwo. Chociaż dzięki nowym informacjom będzie można wybierać drogi dostaw mniej obciążające środowisko, import żywności z drugiego końca świata zawsze będzie się wiązał z negatywnym wpływem na planetę.
Na podstawie:
Zu Ermgassen, E. K., Godar, J., Lathuillière, M. J., Löfgren, P., Gardner, T., Vasconcelos, A., & Meyfroidt, P. (2020). The origin, supply chain, and deforestation risk of Brazil’s beef exports. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(50), 31770-31779.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów ml
We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny
Sukces brazylijskiej produkcji drobiu i jaj
- Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła
Chiny wstrzymały import wieprzowiny z brazylijskie
Chiny zawiesiły import wieprzowiny z brazylijskiego zakładu
Minister Puda: Na wolnym rynku reguły ustala konsu
- Kuchnia to wyjątkowe miejsce w polskim domu. To jego serce
Brexit gorszy od koronawirusa? Producenci wołowiny
Producenci mięsa wołowego z coraz większym niepokojem patrzą
Wołowina z Brazylii i Argentyny wzmacnia swoją poz
Do lipca Chiny zaimportowały łącznie 1,2 mln ton wołowiny o
Znaczny spadek produkcji unijnej wołowiny
Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych pięciu miesię
Mrożony kurczak z Brazylii z koronawirusem. Chińsk
Mieszkańcy chińskiego miasta Shenzhen zostali wezwani do zac
Chiny biją rekordy w imporcie mięsa. W ciągu roku
Import mięsa do Chin w czerwcu osiągnął najwyższą wielkość i
Przetwórca mięsa JBS jest oskarżany o zachęcanie d
Brazylijski JBS SA, jeden z największych przetwórców mięsa n
Perspektywy dla sektora wołowiny wyglądają jak wró
- Sytuacja na rynku nie wygląda dobrze, pomimo że mamy trzec
Jedna piąta wołowiny i soi z Brazylii, która trafi
Według raportu opublikowanego w czwartek (16 lipca) w magazy
Fatalne ceny bydła w Irlandii. Rolnicy rządają pod
Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników wezwało zakłady mięsne do
Eksport irlandzkiej wołowiny do Chin wstrzymany
Eksport irlandzkiej wołowiny do Chin został tymczasowo zawie
Chiny wstrzymują import wołowiny z Australii. To k
Australijskie zakłady: Kilcoy Pastoral Company, JBS's Beef C
Polska wołowina pod ostrzałem. Brytyjscy rolnicy w
Jak informuje portal popularnej gazety Daily Mail, kilka tyg
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Czy będzie skup wołowiny na rezerwy materiałowe?
Prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński, zapowiedział
Chińczycy chętnie kupują wołowinę z Irlandii, Biał
Siedem krajów produkujących wołowinę z Europy wysłało w ubie
Polska wołowina wraca do Arabii Saudyjskiej
Dzisiaj Główny Lekarz Weterynarii poinformował, iż Arabia Sa
Dokarmianie ptaków w tropikach – wszystko nieco in
Dokarmianie ptaków z wykorzystaniem celowo przygotowywanych
Chiny radykalnie zwiększają import brazylijskiej w
Chiny zatwierdziły 7 kolejnych brazylijskich zakładów wieprz
Kolejny sezon badań w brazylijskim cerrado
O sytuacji środowiskowej w Ameryce Południowej, a szczególni
Ceny buhajków najniższe od kilku lat. Jedynie skup
- W Unii Europejskiej średnia obniżka ceny buhajków kat. A (
Bośnia i Hercegowina wyeksportuje 3 tys. ton wołow
Polska straciła w ostatnim czasie dostęp do tureckiego rynku
Dynamicznie rośnie eksport brazylijskiej wołowiny
25 brazylijskich zakładów mięsnych otrzymało pozwolenie na e
Duńska wołowina trafi na rynek chiński
Jak ogłosił duński minister rolnictwa, Mogens Jensen, Chiny
Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumen
W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, świato
Finlandia domaga się zablokowania importu wołowiny
Unia Europejska wywiera presję na prezydenta Brazylii Jaira
Czy Chiny w końcu otworzą się na polską żywność? S
Wczoraj przedstawiciele ministerstwa rolnictwa spotkali się
Bunt tureckich hodowców bydła. Import kwitnie, a i
Hodowcy bydła w Turcji wzywają władze do powstrzymania impor
Moda na wegetarianizm, brexit, Mercosur i problemy
Ceny żywca wołowego są niższe średnio o 15 proc. w stosunku
Izraelski hamulec i turecki korek na rynku bydła r
Problem z eksportem do Izraela i zamknięcie rynku tureckiego
W pierwszych czterech miesiącach br. spadła liczba
Irlandia była jedynym unijnym krajem, który zwiększył produk
Ceny żywca wołowego drastycznie spadły. Przetwórcy
Przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa spotkali się wczo
Inwazja brazylijskiego drobiu z salmonellą
Brazylia jest największym eksporterem mrożonych kurczaków na
Brazylia wznawia eksport wołowiny do Chin
Po krótkiej przerwie Brazylia może wznowić dostawy wołowiny
Brazylia wstrzymuje eksport wołowiny do Chin z pow
Brazylijscy urzędnicy postanowili zawiesić cały wywóz wołowi
ASF jeszcze bardziej nakręca rynek drobiu w Chinac
Amerykańscy analitycy twierdzą, że produkcja mięsa kurcząt w
Szybki wzrost cen chińskiej wołowiny
Ceny wołowiny w Chinach wzrosły o 11% w pierwszych dwóch mie
Mamy najlepszą i najbezpieczniejszą wołowinę na św
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem ja
Po aferze z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie,
Tuż po nagłośnieniu afery tzw. „leżaków” w ubojni bydła w Ka
Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weter
Musi powstać więcej rzeźni dokonujących uboju sani
Na początku lutego w ramach Rady Sektora Wołowiny, Polskie Z
Kolejny cios dla polskiej wołowiny. Tym razem BSE
W poniedziałek Międzynarodowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (
Czesi biorą pod lupę polską wołowinę
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpow
Mniej brazylijskiego drobiu w Arabii Saudyjskiej
Arabia Saudyjska cofnęła zezwolenia eksportowe 33 z 58 zakła
Brazylijski drób z przytupem powrócił na unijny ry
Dla producentów i eksporterów mięsa drobiowego z UE po
Meksyk otwiera szerzej furtkę dla brazylijskiego d
Po długich negocjacjach kolejnych 26 brazylijskich zakładów
Badania w Pantanalu i Cerrado – Brazylia 2018
Badania w tropikach rządzą się swoimi prawami. Jeśli w Polsc
Brazylia chce eksportować więcej wołowiny do Chin
Brazylijscy eksporterzy mięsa chcą przekonać Chiny o swoich
Rośnie eksport polskiej wołowiny
Dużo stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny.
W Chinach rośnie popyt na brazylijską wołowinę
Brazylijski zakład JBS zapowiedział inwestycję w wysokości 4
Brazylijskie drobiarstwo odzyskuje rynek unijny?
Wśród analityków rynku drobiu pojawiły się głosy, że analiza
Wzrósł eksport unijnej wołowiny
W pierwszym półroczu eksport wołowiny z krajów Unii Europejs
Unia odsyła brazylijski drób. To dobre wieści dla
Analitycy branży drobiarskiej coraz częściej zwracają uwagę
Szykuje się gwałtowny spadek ceny byka
Na rynku bydła rzeźnego mamy do czynienia ze stagnacją. Ruch
Argentyna rozpoczyna eksport wołowiny na rynek jap
Argentyńskie ministerstwo rolnictwa ogłosiło, że kraj ten wy
USA bije rekordy w eksporcie wołowiny
Amerykański eksport wołowiny ustanowił rekordową wartość w m
Chiny otwierają się na brytyjską wołowinę
Urzędnicy z Pekinu zdecydowali się po raz pierwszy od dwudzi
Białoruś chce zwiększyć eksport wołowiny do Chin
Na razie tylko dwie białoruskie firmy mają certyfikat dostar
Susza powodem zwiększenia eksportu australijskiej
Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich r
Większa produkcja wołowiny może przyczynić się do
W drugiej połowie ub. r. odnotowano silne wzrosty cen bydła
Kolejny cios dla brazylijskiego drobiu
Chińscy importerzy drobiu od kilku dni są zobowiązaniu do sk
Ramadan w Indonezji: konsumpcja wołowiny przekrocz
Jak podaje portal euromeatnews.com, w czasie ramadanu, czyli
Latem ceny skupu brojlerów mogą być najwyższe od l
W tym roku, w miesiącach letnich, ceny żywca kurcząt rzeźnyc
2017 r. sprzyjał producentom wołowiny w Polsce
Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny w
Projekt rozporządzenia ws. klas jakości tusz wiepr
Nowe rozporządzenie MRiRW w sprawie szczegółowych warunków u
Rosyjskie embargo na brazylijską wieprzowinę i woł
Władze rosyjskie znalazły w brazylijskich dostawach mięsa po