kps

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Przyjechali na manifestację 220 ciągnikami. Nie chcą na swoich pastwiskach rezerwatu przyrody

Dolna Saksonia wciąż nie legitymuje się wystarczającą powierzchnią rezerwatów przyrody. Dlatego tamtejsze władza chcą to zrobić na użytkach zielonych hodowców bydła, co ma poważne konsekwencje dla rolników. Jeśli teren zostanie objęty ochroną, tamtejsi hodowcy krów będą mogli wypasać najwyżej dwie krowy na powierzchni jednego hektara, a to dla nich stanowczo za mało. 

Czytaj więcej...

Wytłoki z produkcji wina: czy dobre dla krowy?

Uboczne produkty rolne mogą stanowić tanie i wartościowe komponenty paszowe. W państwach przodujących w produkcji wina powszechnie dostępne są wytłoki z winogron. Czy mogą być przydatne w żywieniu krów mlecznych? Jak wpływają na ich wydajność i skład mleka?

Czytaj więcej...

Piorun uderzył w kurnik. Spłonęło 23 tys. kurczaków

Wczoraj w Leszczance (woj. lubelskie) spalił się kurnik i około 23 tysiące kurczaków. Właściciele fermy swoje straty określili na kwotę przekraczającą 2 mln złotych. Ze wstępnych ustaleń wynika, że do pożaru doszło najprawdopodobniej w wyniku wyładowań atmosferycznych.

Czytaj więcej...

USA i Kanada walczą z dzikimi świniami

Do najbardziej niszczycielskich gatunków inwazyjnych w wielu miejscach świata należą dzikie świnie. Wymknęły się spod kontroli i zajęły już wszystkie stany USA, a od kilkunastu lat rozprzestrzeniają się również w Kanadzie. Walka z nimi jest uciążliwa i w wielu miejscach skazana na porażkę.

Czytaj więcej...

Mąka z robaków. Zjesz taki chleb?

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe zapotrzebowanie na białka zwierzęce podwoi się do 2050 r. wraz ze wzrostem populacji. Potrzeby tej z pewnością nie zaspokoił mięso pochodzące wyłącznie z hodowli zwierząt. Dlatego naukowcy z Karlsruhe Institute of Technology (KIT) badają produkcję nowych alternatywnych źródeł białka. Ich celem jest opracowanie mąki z proszku owadów, która nadaje się na przykład do wypieku chleba. 

Czytaj więcej...

Chów przemysłowy, tradycyjny czy ekologiczny ?

Pixabay

Na wstępie warto wyjaśnić bardzo często mylone pojęcia tj. chów i hodowlę. Chów zwierząt to utrzymanie zwierząt w celu uzyskania oczekiwanych cech użytkowych. Hodowla obejmuje zagadnienia, które dotyczą utrzymania zwierząt, ale i prac związanych z rozrodem i użytkowaniem. Większość dostępnych źródeł definiuje chów jako współczesną formę dużej liczby utrzymania zwierząt w gospodarstwach o różnej powierzchni. Chów przemysłowy pozwala na uzyskania dużej ilości produktów odzwierzęcych niższym kosztem, niż w chowie tradycyjnym.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta

Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie i hodowli trzody chlewnej. Na negatywne skutki stresu cieplnego narażone są szczególnie maciory i prosięta. Najnowsze badania z Francji pokazują, że wysokie temperatury działające jeszcze przed narodzinami mogą wpływać na wzrost, fizjologię i cechy tuszy zwierząt.

Czytaj więcej...

Minister Ardanowski: Błędy popełniane przez rolników oddziałują również na pszczoły

Szczególna jest rola pszczół i owadów zapylających w rolnictwie, niektóre działy są wręcz absolutnie uzależnione od zapylaczy, niektóre uprawy są wspomagane przez te owady. Rzepak, roślina w zasadzie samopylna, dzięki pomocy pszczół zwiększa swoje plonowanie o 20 do 40 procent – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski w Światowym Dniu Pszczół. 

Czytaj więcej...

Toxoplasma w polskim mięsie. Groźny pasożyt wciąż lekceważony

Toxoplasma gondii to pasożyt atakujący większość gatunków zwierząt oraz ludzi. Do zakażeń najczęściej dochodzi w wyniku spożycia niedogotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Najnowsze badania z Polski pokazują, że jego obecność w mięsie świń i bydła nie jest rzadkością. Skąd się tam bierze i na jakich fermach może stanowić problem?

Czytaj więcej...

Koronawirus uderza w fermę norek w Holandii

Holenderska minister rolnictwa Carola Schouten ogłosiła w niedzielę, że na jednej z ferm norek wykryto koronawirusa. Feralne obiekty są położone w Gemert-Bakel i Laarbeek, a zwierzęta tam utrzymywane wykazały „różne objawy, w tym problemy z oddychaniem”.

Czytaj więcej...

Coraz więcej państw zakazuje przycinania dziobów

Przycinanie dziobów kur niosek jest od lat stosowaną w drobiarstwie praktyką. Pozwala zapobiegać wyrywaniu piór i kanibalizmowi w stadach ptaków. Z zabiegiem przycinania dziobów wiążą się jednak ból i stres, od dawna budzące wątpliwości w temacie dobrostanu drobiu. Coraz więcej państw europejskich decyduje się na wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania tej praktyki. Czy istnieją skuteczne alternatywy dla tego zabiegu i jakie doświadczenia mają fermy już je stosujące?

Czytaj więcej...

Czy ubój zwierząt jest humanitarny ?

W dzisiejszych czasach wiele kontrowersji budzi hodowla zwierząt, w szczególności intensywna produkcja zwierząt. Z produkcją surowca i produktów mięsnych wiąże się wiele czynności technologicznych między innymi ogłuszenie i ubój zwierząt. Wybór odpowiedniej metody ogłuszenia warunkuje otrzymanie mięsa dobrej jakości. Z punktu widzenia dobrostanu, podstawowym celem oszałamianie zwierzęcia jest pozbawienie go świadomości, tak aby nie odczuwał bólu i cierpienia w trakcie uboju.

Czytaj więcej...

Czym jest odporność stadna? O znaczeniu szczepień i koronawirusie

Odporność stadna to pojęcie coraz częściej przewijające się w dyskusjach dotyczących obecnej pandemii koronawirusa. Chociaż niektórzy usłyszeli o niej dopiero teraz, nie jest konceptem nowym. Często podważana i nierozumiana przez tzw. antyszczepionkowców, chroni przed chorobami zakaźnymi miliony ludzi. Stanowi również podstawę skuteczności programów szczepień zwierząt gospodarskich.

Czytaj więcej...

Uzupełnienie: Jak spowolnić wzrost brojlerów na przykładzie wzrostu piskląt dzikich ptaków? Komentarz – prof. dr hab. Piotr Tryjanowski

W tekście dotyczącym spowolnienia wzrostu brojlerów (kliknij) Martyna Frątczak wskazała kilka praktycznych porad. Często zapominamy, że kury są ptakami, choć pod silną presją selekcyjną ze strony człowieka. Posiadają jednak mimo wszystko zestaw cech ptasich, w zrozumieniu funkcjonowania których mogłyby pomóc badania ornitologiczne wykonywane na dzikich ptakach. W interesującym nas zagadnieniu, warto by zapytać jak sugestie dotyczące spowolnienia wzrostu piskląt mają się do spowolnionego wzrostu piskląt u ptaków dzikich.

Czytaj więcej...

Gęsi na trudne czasy?

Minister Jan Krzysztof Ardanowski wraz z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zachęca do zakładania przydomowych hodowli gęsi. Aktualnie, z powodu braku zbytu, wylęgarnie zmuszone są do utylizacji zarówno jaj i piskląt gęsich. Dlatego Fundacja zaprasza do kontaktu wszystkich rolników, którzy chcą się zająć chowem przyzagrodowym.

Czytaj więcej...

Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowisko ma znaczenie

Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej urozmaiceń i stymulujących materiałów mogą odczuwać przewlekły stres. Prowadzi on do zaburzeń zachowania i wielu problemów zdrowotnych – takich jak obniżona odporność. Najnowsze badania pokazują, że wzbogacenie środowiska lub jego brak znacząco wpływa na funkcje układu odpornościowego u świń.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu