Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazylii pokazują ich poglądy na temat potrzeb i zachowań świń. U wszystkich z nich na fermach znaleziono problemy z dobrostanem. I chociaż większość z nich przyznaje, że świnie mogą odczuwać stres i cierpienie, nie są chętni do wprowadzania zmian. Co sprawia, że myślą w taki sposób? Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi rolników.
Intensywna hodowla to ciągłe kompromisy
Nie da się ukryć, że współczesne systemy, zwłaszcza intensywne, chowu i hodowli trzody chlewnej opierają się na kompromisie pomiędzy jak najwyższą opłacalnością produkcji, a zdrowiem i samopoczuciem zwierząt.
Nadal istnieją gospodarstwa, na których świnie są utrzymywane na małej powierzchni, w jałowym i nudnym środowisku, które nie zapewnia im odpowiedniej stymulacji umysłowej. To z kolei zwiększa częstość występowania u zwierząt anormalnych i stereotypowych zachowań, takich jak agresja i wzajemne okaleczanie się.
Pojawiają się coraz większe naciski na zapewnianie na fermach jak najwyższego dobrostanu. Regulują to nie tylko przepisy prawne, ale również zainteresowania konsumentów, którzy coraz częściej chcą wiedzieć w jakich warunkach trzymane były zwierzęta, z których produkty kupują.
Problem w tym, że wyobrażenia i oczekiwania dobrostanowe ludzi nie związanych bezpośrednio z branżą często daleko odbiegają od praktycznych możliwości rolników. Wielu hodowców zwierząt ma również swoje własne poglądy na temat dobrostanu i nie koniecznie zauważa potrzebę jakichkolwiek zmian, które wiążą się z kosztami.
I chociaż ciężko, żeby przemysłowe hodowle były ośrodkami SPA dla zwierząt, nie da się ukryć, że na całym świecie na wielu fermach normą nadal jest wiele wątpliwych etycznie praktyk.
Kwestia dobrostanu w Europie jest dość dobrze kontrolowana i chętnie poddawana publikacjom naukowym. Nie można tego niestety powiedzieć o licznych gospodarstwach w Chinach, czy Brazylii, gdzie warunki dla zwierząt często pozostają pod znakiem zapytania.
Czas wysłuchać rolników
Zespół badaczy z Brazylii i Szwecji przedstawił niedawno interesujące podejście do znalezienia rozwiązań tego konfliktu pomiędzy naciskami na wysoki dobrostan, a możliwościami i poglądami farmerów.
Naukowcy postanowili bezpośrednio zwrócić się do farmerów i zapytać ich o warunki jakie zapewniają swoim zwierzętom, co o nich osobiście myślą i czy uważają, że należy coś w nich zmienić.
Przeprowadzili wywiady z 44 hodowcami trzody chlewnej w jednym z głównych regionów produkcji trzody chlewnej w Brazylii.
Obejmowały one wiedzę i podejście do kilku ważnych kwestii: potrzeb i zachowań świń, problemów obserwowanych przy obniżonym dobrostanie (obsysanie, agresywne bójki, obgryzanie ogonów, biegunka), sposobu przeprowadzania kastracji; a także poglądy i postawy rolników wobec koncepcji dobrostanu.
Rolnicy, którzy wzięli udział w wywiadach utrzymywali na swoich fermach od 50 do 1200 macior lub tuczników. Prowadzili różne gospodarstwa, w tym o pełnym cyklu, produkujące wyłącznie prosięta, lub zajmujące się odchowem prosiąt i tuczem.
Rolnicy byli niezależni, lub należeli do zintegrowanej firmy albo spółdzielni rolniczej. Wszyscy uważali się za doświadczonych producentów trzody chlewnej, a 82% z nich miało co najmniej 10-letnie doświadczenie w branży.
Zebrane wypowiedzi rolników odnoszą się bezpośrednio do sytuacji w Brazylii, jednak warto na nie spojrzeć z szerszej perspektywy. Można porównać postępy, jakie zaobserwowaliśmy w Europie, czy zauważyć, że wiele poglądów na temat potrzeb zwierząt i dobrostanu zwierząt jest podobnych do obserwowanych w otoczeniu.
Jak wyglądały warunki w gospodarstwach?
Co ciekawe, produkcja trzody chlewnej dla większości rolników (80% z nich) była jedynie dodatkiem do komercyjnej hodowli bydła mlecznego. Największą motywacją do takiej działalności była produkcja odchodów świń do nawożenia pastwisk dla bydła.
Co jako pierwsze rzuca się w oczy pod względem dobrostanu - żadne z odwiedzonych gospodarstw nie stosowało materiału ściółowego, a wszystkie świnie trzymano w budynkach z betonową podłogą.
Tylko na niektórych fermach wydzielone były pomieszczenia dla prośnych macior, jednak i na nich stosowano klatki ciążowe do wykrywania rui i sztucznej inseminacji.
Rolnicy, którzy należeli do zintegrowanej firmy lub współdzielni wspomnieli jednak, że zobowiązali się do zmiany tego systemu na lepszy w ciągu najbliższych 5 lat.
Jakie są świnie zdaniem rolników?
Rolnicy postrzegali świnie jako ogólnie istoty czujące, zdolne do odczuwania podstawowych emocji, zarówno negatywnych, jak i pozytywnych.
Wszyscy uczestnicy zgodzili się, że świnie są zdolne do odczuwania bólu, chociaż niektórzy mieli na ten temat swoje własne koncepcje („Świnia już taka jest, nie chodzi o to, że nie czuje bólu, tylko o to, że jej to nie przeszkadza” stwierdził jeden z rolników).
Większość zgodziła się że świnie mogą odczuwać strach (91%), stres (95%), radość (86%) i nudę (57%). Rolnicy stwierdzili ponadto, że świnie są uparte (98%) i żarłoczne (93%; „Będą jeść, aż pękną, jeśli im na to pozwolisz”), jak również inteligentne (73%; „Tak, uczą się różnych rzeczy”).
Określali je również jako brudne (64%) i przyjazne (52%).
Niestety chociaż rolnicy uznawali świnie za istoty czujące, mieli w większości negatywny stosunek do praktyk, które mogłyby poprawić dobrostan świń lub zminimalizować ich ból.
Nie wszyscy rolnicy uznawali w ogóle, że dane praktyki sprawiają ból zwierzętom. Na przykład tylko 47% z nich uznało kastrację za wyjątkowo bolesną praktykę („Ach, to musi boleć, robi się to bez znieczulenia, oczywiście, że boli), a 22% stwierdziło, że powoduje to niewielki ból lub żaden („Nie, kastrację można wykonywać bez leków. Z dnia na dzień zwierzęta są jak zupełnie nowe”).
Czy rolnicy są chętni wprowadzać zmiany?
Większość rolników odrzuciła alternatywy dla kastracji chirurgicznej, takie jak kastracja chemiczna. Uważali je za problematyczne i za drogie (69%).
Ci rolnicy, którzy stosowali chemiczną kastrację (27%) byli jednak zadowoleni, że nie muszą już tego robić chirurgicznie („Koniec z kastracją. Bo tracą wtedy dużo na wadze, prawda? Wystarczy, że obcinamy ogony…”).
Podobne niechętne postawy rolnicy mieli wobec przyjęcia innych praktyk, które mogą pomóc zmniejszyć stres i wyeliminować niekorzystne zachowania – takich jak stosowanie materiału ściołowego, późniejsze odsadzanie czy grupowe utrzymywanie prośnych loch.
Uczestnicy odrzucili wszystkie te alternatywy, bo wiązały się z dodatkowymi kosztami produkcji lub ich zdaniem były pracochłonne.
Wszyscy rolnicy zdawali sobie jednak sprawę, że praktyki zarządzania mogą prowadzić do stresu u świń. Ponadto większość (80%) uważała, że stres może prowadzić do zachorowań („Mogą zachorować, tak, mają wtedy wrzody, duże zwierzę, jeśli jest zestresowane, to ma wrzody”), zwłaszcza jeśli świnie narażone są na stres cieplny („Temperatura waha się, a ich organizm cierpi i obniża odporność”).
Proponowane przez rolników zmiany mogące pomóc w tych sytuacjach dotyczyły głównie podstawowych aspektów zarządzania bezpieczeństwem biologicznym i higieną obiektów („Pozostawienie zagród w czystości, dezynfekcja, to są sposoby na użycie mniejszej ilości antybiotyków ”).
Czym zdaniem rolników jest dobrostan?
Rolnicy mieli bardzo różne koncepcje dotyczące dobrostanu. Większość z nich uważała dobrostan za zapewnienie podstawowych potrzeb biologicznych: zdrowia, wody pitnej i pożywienia i często odnosili się do aspektów środowiskowych, takich jak kontrola klimatu i czystość („Muszą przebywać w dobrym środowisku, które nie jest gorące, a także czyste. Na tym polega dobrostan”).
Niektórzy uczestnicy opisywali dobrostan zwierząt w kategoriach „spokojnej lub nie zestresowanej świni” („Świnia z dobrym dobrostanem to taka, która nie jest zestresowana, leży sobie i chętnie je”).
Chociaż złe traktowanie zostało zidentyfikowane jako szkodliwe dla dobrostanu świń, niektórzy sugerowali, że nie zawsze można go uniknąć („...nie bijemy ich. Ale są praktyki produkcyjne, których nie można zmienić. To stresujące, ale tak samo jak my, ludzie, również doświadczamy stresu przez całe życie, tak i świnie go doświadczają).
Niektórzy rolnicy kojarzyli dobrostan świń z systemami z wolnym wybiegiem i swobodą wyrażania naturalnych zachowań, ale uważali to za abstrakcję, a nie realną możliwość („Aby zapewnić zwierzętom dobrostan, jeśli się nad tym zastanowić, to powinny być wolne. Ale staramy się im go zapewnić, podczas gdy są na farmie, unikamy złego traktowania, dajemy im najlepsze jedzenie, dbamy, aby nie zabrakło im wody, nie zachorowały…”)
47% zapytanych rolników stwierdziło, że zrobiło już wystarczająco dużo w zakresie dobrostanu zwierząt. Inni uważali, że korzystne mogłoby być dodanie klimatyzacji (21%), zbudowanie nowych lub większych obiektów, żeby zmnieszyć gęstość obsady (25%), wprowadzenie grupowego utrzymywania prośnych loch (9%). Niektórzy za dobry pomysł uznali również zapewnienie świniom ściółki.
Czy zauważają problemy na własnych fermach?
Uczestnicy badania nie uważali anormalnych lub stereotypowych zachowań świń (takich jak obsysanie, walki i obgryzanie ogonów) za częsty lub istotny problem w ich gospodarstwach. Rozumieli je bardziej jako powszechny element produkcji zwierzęcej, niż problem dobrostanu.
Wielu uczestników uważało wszystkie te zachowania za naturalne i nieodłączne dla produkcji trzody chlewnej: („Jeśli nie masz tego na farmie, martw się, że coś jest nie tak. (...) Jeśli nie masz kanibalizmu, obgryzania ogonów (ale nie możesz mieć go za dużo!), jeśli tego nie masz, to dlatego, że nie masz żadnych zwierząt. To zawsze będzie istnieć pośród zwierząt”).
Zdaniem rolników najczęstszym problemem były agresja i walki zwierząt, podczas gdy u wielu z nich na fermach inne problemy nie występowały lub były rzadko obserwowane.
Obgryzanie ogona niepokoiło 11% uczestników, ze względu na to, że wpływa na produktywność stad.
Jednak obsysanie czy bójki rolnicy uważali za mało istotne („…zawsze są dwa lub trzy szalone prosięta, które muszą ssać”) lub naturalne dla gatunku („Zaczynają się bawić i kończą walką, jak to rodzeństwo”).
Uczestnicy wykazywali podobną obojętność co do anormalnych lub stereotypowych zachowań u loch.
Co może ich zmotywować do zmian?
Z wypowiedzi rolników wynika, że główną motywacją, do już wprowadzonych czy ewentualnie planowanych ulepszeń na fermach są narzucane wymagania branży. Określone normy muszą spełniać zwłaszcza rolnicy pracujący w ramach firmy lub spółdzielni rolniczej.
Niektórzy rolnicy okazywali z tego powodu niezadowolenie i uważali żądania firmy czy sprzedawców detalicznych za nieuzasadnione („Facet, który to wynalazł, nigdy nie wszedł na fermę... Nigdy nie pomieszał ze sobą 60 macior w jednym kojcu tylko po to, aby zobaczyć, co się stanie”).
Niektórzy rolnicy wskazywali, że zachęty finansowe byłyby dla nich ważnym czynnikiem motywującym, a nawet wymogiem, aby wprowadzali ulepszenia w gospodarstwie, które będą korzystne dla dobrostanu świń.
Na podstawie:
Albernaz-Gonçalves, R., Olmos, G., & Hötzel, M. J. My pigs are ok, why change? – animal welfare accounts of pig farmers. Animal, 100154.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
Chiny: duże firmy kwitną dzięki ASF
Najświeższa analiza przygląda się, jak duży wpływ na ceny wi
Rosja: w planach 6 milionów świń do 2025 roku
Rosyjskie stado świń ma wzrosnąć z 4 milionów sztuk w 2019 r
Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy p
Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po dr
Będzie wsparcie finansowe dla producentów świń w c
W ramach pomocy dla rolników szczególnie dotkniętych kryzyse
ASF wykryty w komercyjnej paszy dla świń
Badacze z Chin i USA w swojej najnowszej publikacji donoszą
Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków
Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych e
Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest
- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonyw
Świnie wolą muzykę klasyczną
Świnie zdecydowanie wolą muzykę klasyczną od rocka. Krowy pr
Import ASF z paszą dla świń: jak zmniejszyć to ryz
Transport różnych składników paszowych jest obciążony ogromn
Jak spowolnić wzrost tuczników?
Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń
Niemcy nie wiedzą, gdzie sprzedawać świnie. Ubój j
Wielu niemieckich rolników zajmujących się tuczem świń nie w
Rynek trzody chlewnej - sytuacja w Wielkopolsce
- Sytuacja na rynku trzody chlewnej ciągle nie wróciła do sy
Nowy typ świńskiej grypy może wywołać kolejną pand
Chińscy naukowcy odkryli nowy typ wirusa świńskiej grypy. Mo
Ubój trzody chlewnej: błędy personelu najczęstszym
Większość problemów związanych z dobrostanem świń podczas ub
Chiny budują wieżowce dla świń
Chiny budują gigantyczne, wielopiętrowe fermy świń w pobliżu
Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta
Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie
Po raz pierwszy od trzech lat liczba świń poddanyc
Jak wynika ze wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycz
Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowis
Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej
Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać
Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, zna
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Kandydat na prezydenta RP: Mnie zwierzęta, które s
- Ludzie i zwierzęta, świat mnie będzie sądzić. Stworzenie m
Chcesz mieć świnie? Musisz wybudować biogazownię.
Władze gminy Wola Krzysztoporska (woj. łódzkie) zamierzają w
Szczęśliwe czy smutne świnie? Wygląd fermy wpływa
Zdjęcia zwierząt gospodarskich zawsze towarzyszą medialnym d
Bezmleczność poporodowa u loch – jak jej zapobiega
Dla przeżywalności i wzrostu prosiąt niezbędna jest odpowied
Małe prosiaki – czy muszą zostać charłakami?
Prosięta o niskiej masie ciała w momencie urodzenia często r
Zdrowe świnie zimą: jak zapobiegać chorobom?
Pomimo całkiem dobrej odporności na niskie temperatury, świn
ASF: Jak chronić fermy przed owadami?
Po opublikowaniu przez nas artykułu dotyczącego potencjalnej
ASF odkryty w komarach i muchach na fermie w Eston
Materiał genetyczny wirusa ASF znaleziono w komarach i dwóch
Chiny produkują coraz cięższe świnie. Sprzedaż soi
Chińscy rolnicy hodują coraz cięższe świnie, aby czerpać zys
Filipiny twierdzą, że radzą sobie z ASF
Filipińska Agencja Informacyjna (PIA) opublikowała artykuł o
Pijawki są wektorem wirusa ASF
W jednym z najnowszych badań naukowcy z Armenii udowodnili e
Pięćdziesiąt świń w szambie
Nietypową akcję przeprowadzili w czwartkowy poranek strażacy
Katastrofalny spadek pogłowia świń. W ciągu roku z
Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego, pogł
Wpływ sztucznego odchowu na prosięta
Wczesne odsadzanie prosiąt od maciory i sztuczny odchów bard
ASF u progu Wielkiej Brytanii. Brexit i ban import
Wielka Brytania coraz bardziej obawia się zawleczenia na jej
Holandia przeznacza grube miliony na wygaszanie pr
W Holandii rząd desygnował kolejne 60 milionów euro na wygas
W ciągu ostatnich pięciu lat pogłowie świń w Niemc
Jak informuje Federalny Urząd Statystyczny Niemiec (Destatis
W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wi
Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa si
Belgia wygrywa walkę z ASF. Co stoi za sukcesem?
Dla państwa, któremu eksport wieprzowiny przynosi bardzo duż
Jad pszczeli pomocny w leczeniu prosiąt
Apiterapia to dziedzina medycyny alternatywnej wykorzystując
Rozdrobnienie czy produkcja wielkotowarowa? W któr
Zakłady mięsne od dawna zabiegają o produkcję dużych, wyrówn
GK Gobarto: 500 mln zł przychodów i ponad 22 mln z
W I kwartale 2019 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała
Czy muchy przenoszą ASF? Wchodzimy w letni sezon e
W miesiącach letnich obserwujemy wyraźny wzrost liczby ognis
Rolnicy na Facebooku często spotykają się z nienaw
Według badania opublikowanego niedawno przez Uniwersyt
Pierwsza szczepionka na ASF dla dzików
W najświeższej, przechodzącej właśnie proces wydawniczy publ
Lek na ASF z cebuli i wina
Wielu badaczy z całego świata skupia się obecnie na poznawan
Krowy i świnie korzystają z kompasu
Wiele gatunków organizmów zamieszkujących naszą planetę jest
Z jego stada zniknęło 600 świń wycenianych na pół
Sąd Rejonowy we Włoszczowie zdecydował o tymczasowym areszto
Nowa chlewnia w woj. łódzkim wyprodukuje 18 tys. p
Dzisiaj minister Jan Krzysztof Ardanowski wziął udział w otw
Jest wiele pomysłów na wsparcie polskiej produkcji
Rolnicy mają wiele pomysłów jak natychmiastowo poprawić sytu
Niewielkie podwyżki cen żywca w żaden sposób nie p
Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Pol
Na Zachodzie organizacje branżowe mogą negocjować
W Polsce, w odróżnieniu od regulacji w innych krajach unijny
Protest rolników to nie sympozjum naukowe
Lider protestujących pod zakładem Food Service w Rawie Mazow
Wzrost importu wieprzowiny z Belgii i Hiszpanii
Na rynku krajowym dalej jest nadpodaż żywca wieprzowego. Zak
Namawianie do spółdzielczości to mrzonki
Minister rolnictwa wielokrotnie namawiał rolników do spółdzi
Rozpoczęłą się dyskusja nt. polsko-litewskiego han
Zagadnienia dotyczące handlu żywymi świniami omawiano wczora
Izby Rolnicze przedstawiły ministrowi dziesięć pos
Po odwołaniu manifestacji zaplanowanej na jutro pod kancelar
Rynek trzody chlewnej: zakłady zachowują się niepr
- Nie pamiętam aby było źle w tak wielu dziedzinach rolnictw
Rosyjski sektor trzody chlewnej osiągnął rekordowe
W 2018 r. rosyjscy hodowcy trzody chlewnej osiągnęli rekordo
Ebola - wirus ludzi, świń i nietoperzy
Według szacunków ekspertów, aż 75% pojawiających się nowych
Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest najtrudniej
Ostatnie w bieżącym roku spotkanie delegatów Kujawsko-Pomors
Do wyprodukowania jednego tucznika rolnik dokłada
Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Pol
Produkcję rolniczą potraktowano na równi z zakłada
Wielokrotnie media informowały o pożarach na składowiskach o
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Rolnicy z woj. łódzkiego zapowiadają blokadę zakła
Jutro producenci trzody chlewnej z powiatu piotrkowskiego za
Zmniejszenie produkcji trzody chlewnej w Niemczech
W pierwszych 9 miesiącach 2018 r. w Niemczech dokonano uboju
Do wyhodowania jednego tucznika trzeba aktualnie d
Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Pol
Drastyczny spadek liczby siedzib stad utrzymującyc
Jeszcze w grudniu 2015 r. na terenie Polski zarejestrowano b
USA i Brazylia miały najniższe koszty produkcji tr
Niedawno opublikowano raport InterPIG 2017, który ukazuje ko
Koszty produkcji większości gospodarstw przekracza
Przy obecnych niskich cenach tylko nieliczni producenci są w
Gospodarstwa należy dotować, a nie namawiać do lik
Łódzka Izba Rolnicza apeluje do ministra rolnictwa o podjęci
WP musiała użyć drona by pokazać, jak polski rolni
26-letni Andrzej marzy, by Święto Niepodległości obchodzić n
W ciągu 7 miesięcy Ukraina wyprodukowała 2,6 mln s
Ukraińscy producenci sprzedali 2,61 miliona sztuk trzody chl
Hodowla trzody chlewnej wciąż może przynosić zyski
Hodowla trzody chlewnej to jedna z tradycyjnych gałęzi polsk
Polskie produkty wieprzowe przetworzone termicznie
W wyniku negocjacji przeprowadzonych ze stroną egipską, usta
Susza powodem pogorszenia opłacalności produkcji
W sezonie 2017/18 prognozy plonów z dnia 18/6/2018 w UE wedł
Mniejsza liczba świń i bydła w niemieckich rzeźnia
Według wstępnych danych niemieckiego Federalnego Urzędu Stat
Coraz więcej hiszpańskiej wieprzowiny
Populacja trzody chlewnej w Hiszpanii znacznie wzrosła w ost
Stado trzody chlewnej w Niemczech maleje
Analitycy szacują, że całkowite stado trzody chlewnej w Niem
W RPA listerioza zabiła już ponad 200 osób
Południowoafrykański Departament Handlu i Przemysłu ogłosił
Niemcy posiłkują się importem z Holandii i Danii
W latach 1999-2016, tj. w ciągu zaledwie 17 lat, liczba hodo
Siódme w tym roku ognisko ASF w stadzie świń
Główny Lekarz Weterynarii podał wczoraj informację o ujawnie
Przepisy dotyczące znakowania świń będą bardziej e
Rząd pracuje nad zmianami w przepisach o systemie identyfika
Można składać wniosek o wypłatę II, III lub IV tra
ARiMR informuje, że od 15 maja do 30 września 2018 r. posiad
Podlaskie i lubelskie walczy z boreliozą. Bezpłatn
Instytut Medycyny Wsi w Lublinie chce walczyć z boreliozą wś
Spory spadek ceny tuczników na ISW
W piątek na małej giełdzie w Niemczech cena świń spadła.
Produkcja wieprzowiny w USA bije rekordy
Podaż tuczników w USA do końca roku ma wzrosnąć prawie o 4 p
Powiatowy lekarz weterynarii nakazał rolnikom zabi
W Dąbiu w gminie Łuków doszło do spotkania rolników, którzy
Najnowsze informacje dotyczące cen tuczników na ni
Podobnie jak w środę na VEZG, dziś na małej giełdzie w Niemc
KZP-PTCH: MRiRW analizuje możliwości zamian ustawy
W odpowiedzi na pismo KZP-PTCH z dnia 26 marca 2018 r. dotyc
Komunikat ARiMR skierowany do hodowców świń na ter
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wyjaśnia,
Rynek niemiecki jeszcze nie zareagował po wprowadz
Nałożenie przez Chiny 25% cła na amerykańska wieprzowinę spr
Produkcja świń w USA większa niż rok wcześniej
Farmerzy w USA zwiększają zapasy prosiąt. Według danych amer
Regulacje dotyczące nawozów naturalnych
Regulacje prawne dotyczące przechowywania i stosowania nawoz
Nowe przypadki ASF u dzików
Dzisiaj Główny lekarz weterynarii opublikował komunikat o si
GLW ws. eksportu wieprzowiny do Mołdawii
Władze Mołdawii zezwoliły na import z Polski trzody chlewnej
Konferencja "ASF - ofensywa": najlepsza byłaby dou
Nie ma obecnie wystarczająco skutecznego sposobu walki z ASF
Bez sprawnej Inspekcji Weterynaryjnej nie uda się
KZP-PTCH przedstawiło swoje stanowisko ws. rządowego p
Zjadliwy wirus zaatakował we Francji
W jednym ze stad świń w południowej Francji wykryto wysoce z
Ognisko ASF w stadzie bez zasad bioasekuracji może
KZP-PTCH dostaje wiele sygnałów od rolników ze stref ASF, kt