Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość importowanego przez kraj mięsa pobija rekordy. Dużym eksportem mięsa do Chin cieszy się obecnie Australia.
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Border Protection (CBP) przechwycili niemal 10 ton przemycanych produktów z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka i kaczki. Mięso przybyło z Chin statkami kontenerowymi do dwóch portów w Kalifornii.
Na 13 fermach futrzarskich w Holandii wykryto koronawirusa u norek. Zwierzęta były źródłem zakażenia dla pracowników zakładów. Ubojowi poddano już ponad 500 000 norek.
Wskaźnik transmisji koronawirusa w Niemczech w ostatnich dniach wzrósł gwałtownie po wybuchu epidemii choroby w zakładzie mięsnym. Koronawirusa wykryto u ponad 1000 pracowników ubojni.
Hodowcy z powiatów żywieckiego i cieszyńskiego (woj. śląskie) otrzymali od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska urządzenia do ochrony zwierząt gospodarskich przed drapieżnikami. Do hodowców trafiło 10 zestawów ogrodzeń (tzw. pastuchów) elektrycznych: 8 do ochrony zwierząt hodowlanych i 2 do ochrony pasiek pszczelich przed niedźwiedziami. Ponadto właściciele stad otrzymali również 10 zestawów do odstraszania drapieżników, złożonych z pistoletów sygnałowo-hukowych do wystrzeliwania nabojów hukowych i rac.
Dolna Saksonia wciąż nie legitymuje się wystarczającą powierzchnią rezerwatów przyrody. Dlatego tamtejsze władza chcą to zrobić na użytkach zielonych hodowców bydła, co ma poważne konsekwencje dla rolników. Jeśli teren zostanie objęty ochroną, tamtejsi hodowcy krów będą mogli wypasać najwyżej dwie krowy na powierzchni jednego hektara, a to dla nich stanowczo za mało.
Uboczne produkty rolne mogą stanowić tanie i wartościowe komponenty paszowe. W państwach przodujących w produkcji wina powszechnie dostępne są wytłoki z winogron. Czy mogą być przydatne w żywieniu krów mlecznych? Jak wpływają na ich wydajność i skład mleka?
Wczoraj w Leszczance (woj. lubelskie) spalił się kurnik i około 23 tysiące kurczaków. Właściciele fermy swoje straty określili na kwotę przekraczającą 2 mln złotych. Ze wstępnych ustaleń wynika, że do pożaru doszło najprawdopodobniej w wyniku wyładowań atmosferycznych.
Do najbardziej niszczycielskich gatunków inwazyjnych w wielu miejscach świata należą dzikie świnie. Wymknęły się spod kontroli i zajęły już wszystkie stany USA, a od kilkunastu lat rozprzestrzeniają się również w Kanadzie. Walka z nimi jest uciążliwa i w wielu miejscach skazana na porażkę.
Naukowcy z Anglii ponownie ocenili emisje metanu do atmosfery przez zwierzęta gospodarskie. Wg nich bydło jest mniej szkodliwe dla klimatu niż wskazywały doniesienia niektórych naukowców i tzw. „zielonych”.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe zapotrzebowanie na białka zwierzęce podwoi się do 2050 r. wraz ze wzrostem populacji. Potrzeby tej z pewnością nie zaspokoił mięso pochodzące wyłącznie z hodowli zwierząt. Dlatego naukowcy z Karlsruhe Institute of Technology (KIT) badają produkcję nowych alternatywnych źródeł białka. Ich celem jest opracowanie mąki z proszku owadów, która nadaje się na przykład do wypieku chleba.
W holenderskim sektorze drobiarskim funkcjonują cztery różne systemy produkcji brojlerów. Czym się charakteryzują i z jakimi kosztami spotykają się rolnicy je wybierający? Jedna z najnowszych analiz szczegółowo się im przygląda.
Na wstępie warto wyjaśnić bardzo często mylone pojęcia tj. chów i hodowlę. Chów zwierząt to utrzymanie zwierząt w celu uzyskania oczekiwanych cech użytkowych. Hodowla obejmuje zagadnienia, które dotyczą utrzymania zwierząt, ale i prac związanych z rozrodem i użytkowaniem. Większość dostępnych źródeł definiuje chów jako współczesną formę dużej liczby utrzymania zwierząt w gospodarstwach o różnej powierzchni. Chów przemysłowy pozwala na uzyskania dużej ilości produktów odzwierzęcych niższym kosztem, niż w chowie tradycyjnym.
Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie i hodowli trzody chlewnej. Na negatywne skutki stresu cieplnego narażone są szczególnie maciory i prosięta. Najnowsze badania z Francji pokazują, że wysokie temperatury działające jeszcze przed narodzinami mogą wpływać na wzrost, fizjologię i cechy tuszy zwierząt.
– Szczególna jest rola pszczół i owadów zapylających w rolnictwie, niektóre działy są wręcz absolutnie uzależnione od zapylaczy, niektóre uprawy są wspomagane przez te owady. Rzepak, roślina w zasadzie samopylna, dzięki pomocy pszczół zwiększa swoje plonowanie o 20 do 40 procent – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski w Światowym Dniu Pszczół.
- Konie odzyskują kondycję, trudniej z hodowlą bydła. Ponad 600 sztuk przebywa w skandalicznych warunkach. Wysoka śmiertelność cieląt, brak właściwej opieki higienicznej i weterynaryjnej – alarmuje na Facebook'u posłanka Joanna Kluzik-Rostkowska, która niedawno wizytowała stadninę w Janowie Podlaskim.
Toxoplasma gondii to pasożyt atakujący większość gatunków zwierząt oraz ludzi. Do zakażeń najczęściej dochodzi w wyniku spożycia niedogotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Najnowsze badania z Polski pokazują, że jego obecność w mięsie świń i bydła nie jest rzadkością. Skąd się tam bierze i na jakich fermach może stanowić problem?
Holenderska minister rolnictwa Carola Schouten ogłosiła w niedzielę, że na jednej z ferm norek wykryto koronawirusa. Feralne obiekty są położone w Gemert-Bakel i Laarbeek, a zwierzęta tam utrzymywane wykazały „różne objawy, w tym problemy z oddychaniem”.
Przycinanie dziobów kur niosek jest od lat stosowaną w drobiarstwie praktyką. Pozwala zapobiegać wyrywaniu piór i kanibalizmowi w stadach ptaków. Z zabiegiem przycinania dziobów wiążą się jednak ból i stres, od dawna budzące wątpliwości w temacie dobrostanu drobiu. Coraz więcej państw europejskich decyduje się na wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania tej praktyki. Czy istnieją skuteczne alternatywy dla tego zabiegu i jakie doświadczenia mają fermy już je stosujące?