kps

skiba

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Chów przemysłowy, tradycyjny czy ekologiczny ?

Redakcja
Pixabay

Na wstępie warto wyjaśnić bardzo często mylone pojęcia tj. chów i hodowlę. Chów zwierząt to utrzymanie zwierząt w celu uzyskania oczekiwanych cech użytkowych. Hodowla obejmuje zagadnienia, które dotyczą utrzymania zwierząt, ale i prac związanych z rozrodem i użytkowaniem. Większość dostępnych źródeł definiuje chów jako współczesną formę dużej liczby utrzymania zwierząt w gospodarstwach o różnej powierzchni. Chów przemysłowy pozwala na uzyskania dużej ilości produktów odzwierzęcych niższym kosztem, niż w chowie tradycyjnym.

 

Zwolennicy chowu intensywnego podają, że  produkcja ta jest tańsza, co pozwala na uzyskanie szybszą sprzedaż produktów w większej ilości, co daje szansę na uzyskanie dobrych kontaktów i lepszego rynku zbytu. Ponadto gospodarstwa te, płacą podatki i przynoszą większy zysk dla Państwa w porównaniu do gospodarstw mniejszych lub ekologicznych. Chów przemysłowy wiąże się z obniżeniem kosztów produkcji, obecnie rolnicy zmagają się ze zmianami klimatycznymi (przede wszystkich suszami) oraz szkodnikami dlatego ma to szczególne znaczenie dla rozwoju takiego gospodarstwa. Natomiast dzięki obniżeniu kosztów produkcji, możliwe jest obniżenie cen produktów odzwierzęcych tj. mleka, jaj, mięsa. Niższe ceny wpływają na decyzję konsumentów i możliwość zakupu produktów bogatych w białko i inne wartości odżywcze. Zwolennicy przemysłowego chowu twierdzą, że przyczynia się ona do poprawy wartości odżywczych. Chów intensywny pozwala na m.in. zmniejszenie zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym czy wzrost mleczności krów mlecznych. Według dostępnych danych, fermy które produkują wieprzowinę i drób są bardziej dochodowych typem rolnictwa w Unii Europejskiej.

 

W ostatnim czasie można zauważyć wzrost zainteresowania tematyką dobrostanową. Zwolennicy mięsa wolą wybierać jednak produkty, które nie wpływają na cierpienie zwierząt. W obecnych czasach producenci mięsa, mleka i jaj nie tylko muszą zajmować się produkcją zwierząt, ale dbać o „dobry pr”. Tylko hodowcy, którzy zrozumieją obecną sytuację na rynku są w stanie przetrwać. Głównym zarzutem obrońców zwierząt, ale także fundacji ekologicznych jest to, że produkcja odzwierzęca wymaga wykorzystania większej ilości gruntów i wody niż produkcja roślinna. Według dostępnych danych w Unii Europejskiej ok. 63% gruntów ornych przeznacza się pod uprawę roślin na paszę dla zwierząt, a nie bezpośrednio na produkcję żywności dla ludzi. Według przeciwników tej gałęzi gospodarki na produkcji żywności zarabiają właściciele, a wielu z nich to inwestorzy którzy nie mają pojęcia o rozwoju przemysłu i wsi. Głównym przedmiotem sporów jest nadmierne zużywanie nawozów, pestycydów, herbicydów pod uprawy paszy dla zwierząt, co niekorzystnie wpływa na bioróżnorodność. Stosowanie pestycydów i herbicydów zmniejsza liczbę gatunków żyjących na określonym obszarze w tym m.in. owadów zapylających. Ponadto kosztem areału pod uprawę pasz, wylesiane są duże obszary. Wycinanie lasów zaburza gospodarkę wodną co wpływa na erozje gleb. Według raportu WHO zwiększone spożywanie wołowiny i wieprzowiny zwiększa ryzyko powstawania chorób nowotworowych układu pokarmowego. Zaobserwowano także pojawienie się bakterii, które oporne są na wszelkie antybiotyki, co jest skutkiem podawania antybiotyków w produkcji przemysłowej. Jednak obecnie największy sprzeciw wobec chowu intensywnego wzbudza cierpienie zwierząt. Zamknięcie dużej liczby zwierząt, na bardzo małej przestrzeni jest stresujące i powoduje cierpienie, co jest główną przyczyną powstania stereotypii (samookaleczeń i okaleczeń innych zwierząt). Według przeciwników tej metody chowu, naturalne zachowania rodzicielskie tych zwierząt zostały ograniczone, co wpływa na cierpienie tych zwierząt. Jakość powietrza w zamkniętych pomieszczeniach jest niezwykle ważna. Przykład może stanowić  hodowla królików, zbyt wysoka koncentracja mocznika i amoniaku jest przyczyną zwiększonej śmiertelności zwierząt, gdyż są to zwierzęta niezwykle wrażliwe. Rodzaj podłoża i pomieszczeń, w których zwierzęta przebywają mogą powodować rany. Zgodnie z literaturą, w hodowli trzody chlewnej na rusztach, dwukrotnie częściej u świń występuje zjawisko odgryzania uszu i ogonów, niż u tych zwierząt które żyją na ściółce. Ponadto jaskrawe oświetlenie sprzyja kanibalizmowi, jest to zjawisko szerzej opisane u kur trzymanych w klatkach. Wysoki stres, obniża odporność, w środowisku w którym zwierzęta są mocno stłoczone infekcje rozprzestrzeniać mogą się dużo szybciej.

 

Według Eurobarometru ok. 90% Polaków zadeklarowało chęć poprawy dobrostanu zwierząt. W większości, ponieważ aż 86% Polaków jest przekonanych, że zwierzęta hodowlane odczuwają ból, a 89% uważa, że ubój powinien być humanitarny. Coraz częściej wybieramy produkty droższe, które hodowane były w lepszych warunkach, aż 62 % ankietowanych odpowiedziało, że woli kupować mięso które zostało hodowane lub chowane w sprzyjających warunkach. Jednakże ponad 64% Polaków przyznało, że niewiele wie na temat współczesnej hodowli, ponad połowa uważa, że nie mają one styczności ze środowiskiem zewnętrznym.

 

Ważne jest aby jeść mięso, jednak jadłospis powinien być zbilansowany tak aby zwracać większą uwagę na dbałość o zdrowie. Warto rozważyć zakup produktów niepochodzących z chowu przemysłowego, dowiedziono naukowo że zwierzęta żywione na pastwiskach zawierają wiele wartościowych składników, w tym kwasy omega 3. Mięso, mleko i jaja są ważnym elementem naszej diety, dlatego nie warto z nich rezygnować. Obecnie panuje trend na diety bezmięsne jest to też skutek źle prowadzonej polityki reklamowej. Nie na wszystkich fermach zwierzętom dzieje się krzywda. Wielu hodowców dba o zdrowie swoich zwierząt i warto aby oni stanowili filar polskiej hodowli. Przytoczone w artykule badania jedynie dowodzą, iż ludzie kierują się zasłyszanymi informacjami, nie zagłębiając się w dany temat. Warto rozważyć promocję i propagowanie hodowli. Ważne jest aby przedstawić ją w sposób obiektywny.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu