Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
08 lipca 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,9666 EUR EUR - 4,4739 GBP GBP - 4,9699 DKK DKK - 0,6005
Archiwum
13.07.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 184,75 (- 1,20%), kukurydza SIE20 - 177,50 (+ 0,42%), rzepak SIE20 - 381,75 (- 0,39%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.07.2020 12:40 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,80 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,10 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++

Brojlery: holenderskie systemy produkcyjne. Z jakimi kosztami się wiążą?

Martyna Frątczak

W holenderskim sektorze drobiarskim funkcjonują cztery różne systemy produkcji brojlerów. Czym się charakteryzują i z jakimi kosztami spotykają się rolnicy je wybierający? Jedna z najnowszych analiz szczegółowo się im przygląda.

 

Systemy pomiędzy skrajnościami

W Holandii zwraca się pilną uwagę na dobrostan zwierząt gospodarskich. Przedmiotem intensywnych dyskusji społecznych jest zwłaszcza sektor produkcji brojlerów i takie kwestie z nim związane, jak gęstość obsady w kurniku i tempo wzrostu ptaków.

W odpowiedzi na te dyskusje opracowano kilka alternatywnych systemów produkcji brojlerów, w różnym stopniu zapewniające dobrostan zwierząt. Wypełniają one lukę pomiędzy skrajnymi metodami, jakimi są konwencjonalne i organiczne systemy produkcji, stanowiąc rozwiązania pośrednie.

Do takich pośrednich systemów należą system Better Life (ang. „Lepsze Życie”) opracowany przez Holenderskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt oraz system Dutch Retail Broiler (ang. „Holenderski Brojler Detaliczny”), nazywany również „Chicken of Tomorrow” (ang. „Kurczak Jutra”), opracowany przez sprzedawców detalicznych i rolników z sektora drobiarskiego.

W najnowszej analizie systemy te zostały porównane pod względem kosztów produkcji z systemem konwencjonalnym oraz organicznym. Porównania dokonali badacze z Wageningen University i Wageningen Research Foundation. W analizie wykorzystano dane z 2017 roku.

4 różne systemy produkcyjne

System konwencjonalny

Wszystkie systemy produkcji brojlerów muszą być zgodne z podstawowymi wymogami prawnymi określonymi przez Unię Europejską. Konwencjonalny system produkcji brojlerów spełnia jedynie właśnie te minimalne wymagania prawne.

W systemie tym brojlery są zazwyczaj szybko rosnące i utrzymane w maksymalnej obsadzie wynoszącej 42 kg/m2. Konwencjonalny system wykorzystywany jest w około 65 do 70% całkowitej produkcji brojlerów w Holandii.

System Dutch Retail Broiler

W tym systemie utrzymania hodowcy wykorzystują wolniej rosnącej rasy o maksymalnym dziennym wzroście 50 gramów i stosują obsadę wynoszacą maksymalnie 38 kg/m2.

Zapewniają dodatkowo wzbogacenia środowiska. System oparty jest o budownictwo wewnętrzne.

System Better Life

Rolnicy stosujący ten system wykorzystują wolniej rosnące rasy brojlerów (których wiek uboju wynosi co najmniej 56 dni) i stosują gęstość obsady wynoszącą maksymalnie 25 kg/m2.

Dodatkowo dochodzą do tego inne standardy, od których zaawansowania zależy, czy system Better Life określa się jako jedno-, dwu-, czy trzygwiazdkowy. W systemie jednogwiazdkowym dodatkowe wymagania obejmują zadaszony teren zewnętrzny i wzbogacenie środowiska (za pomocą bel słomy i ziarna do dziobania).

System organicznego chowu

To najbardziej surowy pod względem wymagań system produkcyjny. Wykorzystuje się w nim bardzo wolno rosnącą rasę brojlerów (wiek uboju przypada na co najmniej 70 dni) i maksymalną obsadę wynoszącą 21 kg/m2.

Oprócz spełnienia rozbudowanych kryteriów dotyczących dobrostanu, rolnik musi dodatkowo zapewnić brojlerom paszę ekologiczną, a wielkość stada i obszar hodowli są ograniczone. System podlega certyfikacji.

Koszty produkcji w gospodarstwie

Koszty produkcji w systemach Dutch Retail Broiler i Better Life koszty produkcji były odpowiednio o 20% i 44% wyższe niż w systemie konwencjonalnym. Koszty produkcji w systemie chowu organicznego były prawie trzykrotnie wyższe niż w systemie konwencjonalnym.

Koszty produkcji zostały obliczone na kg żywej masy. Przedstawia je tabela poniżej:

 Kategoria kosztu

System konwencjonalny

System Dutch Retail Broiler

System Better Life

System chowu organicznego

Pisklę jednodniowe (eurocenty za ptaka)

31

35

36

45

Cena paszy (eurocenty / kg)

31

30

29,6

65

Zdrowie zwierząt (eurocenty / ptak)

5

4,5

4

5

Ogrzewanie (eurocenty / ptak)

3,85

5,22

7,11

9,88

Łapanie

(eurocenty / ptak)

4

4,3

4,7

5

Energia elektryczna (eurocenty / ptak)

2,21

2,88

3,53

2,36

Materiał ściołowy

(eurocenty / ptak)

1

1,35

2,08

2,33

Wzbogacenie: ziarno

(eurocenty / ptak)

0

3

1,51

0

Wzbogacenie:

bele słomy (eurocenty / ptak)

0

0,5

0,5

0

Pasza - największy wydatek

Zdecydowanie największym wydatkiem dla hodowców we wszystkich porównanych systemach jest pasza dla ptaków. Pochłania ona około 60% całkowitych kosztów w systemie konwencjonalnym. Przy czym w analizie wzięto pod uwagę jej cenę oraz konwersję (ilość zużywanej przez ptaki paszy na kg przyrostu masy ciała).

Koszt paszy w systemach Dutch Retail Broiler i Better Life jest nieco niży niż w systemie konwencjonalnym, ponieważ zawiera ona mniejsze ilości komponentu białkowego. Ptaki potrzebują jednak więcej dni wzrostu, aby osiągnąć masę rzeźną, w efekcie czego konwersja paszy jest wyższa.

Całkowite wydatki na paszę (koszt paszy na kg żywej wagi) są znacznie wyższe w systemie Dutch Retail Broiler (57,0 eurocentów) i Better Life (62,2 eurocentów), w porównaniu do 49,6 eurocentów w systemie konwencjonalnym.

Najwięcej na paszę wydają jednak rolnicy stosujący system organiczny. Wynika to z bardzo wysokiej ceny paszy ekologicznej i wysokiej konwersji paszy u wolnorosnących brojlerów. Koszty paszowe na kg żywej wagi w systemie chowu organicznego wynoszą aż 172,3 eurocenta i pochłaniają 70% całkowitych kosztów produkcji.

Koszt jednodniowych piskląt

Jednodniowe pisklęta ras wolnorosnących są znacznie droższe niż pisklęta ras konwencjonalnych. W przypadku systemów Dutch Retail Broiler, Better Life i systemu chowu organicznego wydatek na pisklęta jest więc dość spory.

W przypadku systemu chowu organicznego koszty są wyjątkowo wysokie z powodu dodatkowego szczepienia piskląt w wylęgarni.

Ogrzewanie, energia i inne wydatki

Na inne koszty zmienne składają się takie kategorie wydatków, jak ogrzewanie, energia elektryczna, zdrowie zwierząt, materiał ściołowy, wzbogacenia środowiska i łapanie ptaków.

Wszystkie systemy, w których wykorzystuje się wolnorosnące rasy brojlerów generują wyższe koszty zmienne. Wszystkie składniki kosztów zmiennych rosną w przypadku przejścia z systemu konwencjonalnego na którykolwiek z systemów alternatywnych.

Wyjątek stanowią niższe koszty energii elektrycznej w systemie chowu organicznego (z powodu naturalnej wentylacji w kurniku) oraz niższe wydatki na zdrowie ptaków w przypadku systemów Dutch Retail Broiler oraz Better Life (z powodu stosowania w nich ogólnie mniejszej ilości leków).

Budynki i sprzęt

Warto również wspomnieć o kosztach dotyczących inwestycji w pomieszczenia dla ptaków. W systemie konwencjonalnym oraz Dutch Retail Broiler brojlery są utrzymywane w zwykłym budynku dla brojlerów. Inwestycja w niego wynosi około 205 € / m2.

W systemie Better Life należy również zapewnić ptakom zadaszony obszar zewnętrzny, którego koszt wynosi ok. 170 € / m2.

Brojlery w systemie chowu organicznego trzymane są w dość podstawowym kurniku, którego koszty inwestycyjne wynoszą 105 € / m2.

Inwestycja w sprzęt w standardowym kurniku drobiu (system konwencjonalny i Dutch Retail Broiler) wynosi 100 € / m2. Inwestycje te są niższe w przypadku systemu Better Life (80 €) i systemu chowu organicznego (55 €).

Całkowity koszt na kg żywej wagi

Dla wszystkich 4 systemów produkcyjnych koszty produkcji obliczono na kg żywej wagi. Całkowite koszty produkcji w systemie konwencjonalnym wyniosły 83 eurocenty na kg żywej wagi.

W systemie Dutch Retail Broiler wyniosły 99,5 eurocentów, a w systemie Better Life aż 119 eurocentów. 

Koszty produkcji w systemie chowu organicznego były prawie 3-krotnie wyższe niż w systemie konwencjonalnym i wyniosły 242 eurocenty za kg żywej wagi.

 

Na podstawie:

Economics of broiler production systems in the Netherlands

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Martyna Frątczak, studentka Weterynarii, zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią. Pasjonatka literatury pięknej i popularnonaukowej. W przyszłości chciałaby połączyć pracę lekarza weterynarii z prowadzeniem badań naukowych.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

13.07.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:

W ubiegłym tygodniu wszystkie trzy notowania cen skupu kurcz

10.07.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:

To nie był dobry tydzień dla hodowców brojlerów. W ciągu sie

Wg ministerstwa, producenci kurczaków mają problem

- Z otrzymywanej korespondencji od przedsiębiorców prowadząc