kps

kps

CenyRolnicze
30 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0341 EUR EUR - 4.3213 GBP GBP - 5.0598 DKK DKK - 0.5794
Archiwum


30.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 205,00 (-1,56%), kukurydza CZE24: 201,00 (-3,60%), rzepak MAJ24: 439,50 (-0,17%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Uzasadnione obawy ministra

W związku z wczorajszą wypowiedzią ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który zapowiedział wycofanie się z zakazu hodowli zwierząt na futra i poddanie istniejących ferm certyfikacji, Stowarzyszenia Otwarte Klatki sformułowało stanowisko w tej sprawie.

Czytaj więcej...

Hodowcy francuscy potrafią z zyskiem hodować bydło mięsne

Pierre Gospin jest hodowcą 80 krów i 20 byków rasy Limousine z prowincji Nowa Akwitania, który gospodaruje na areale 120 hektarów na której uprawia również zboża oraz kukurydzę. W pierwszej połowie lat 90-tych Pierre postanowił rozpocząć hodowlę rasy krów mięsnych. Hodowca postanowił wybrać rasę Limousine znanej z dużej liczby łatwych porodów oraz ze względu na doskonałe właściwości mięsne krów tej rasy. Pierre, pokazywał swoje bydło na targach w Clermont-Ferrand pośród innych hodowców zrzeszonych w Związku Kooperatyw Rolnych SOFRELIM, który zrzesza 6 organizacji hodowców krów rasy Limousine w regionie Nowa Akwitania.

Czytaj więcej...

Szwajcarscy producenci mleka ‘pod kreską’

Szwajcaria to kraj znany nam z produkcji doskonałych zegarków, wyśmienitej czekolady oraz świetnych serów. Można by powiedzieć, że Helweci opływają w tanie mleko o świetnych parametrach jakościowych. To drugie jest niewątpliwą prawdą natomiast, co do całego procesu hodowli krów i kosztów produkcji mleka, to opłacalność nie wygląda już tak różowo. 

Czytaj więcej...

Szczepionka na zapalenie jelita grubego u świń

Firma Boehringer Ingelheim opublikowała już kilka szczegółowych filmów online na stronie, aby wyjaśnić użytkownikowi szczepionkę na zapalenie jelita grubego. Materiały te obrazują co dzieje się w jelicie po zakażeniu Lawsonia, a także zamieszczono filmy o różnych możliwościach podawania doustnej szczepionki dla świń.

Czytaj więcej...

Do sklepów trafiła kiełbasa z groźną bakterią

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kiełbasa, która może zagrażać zdrowiu, została wypuszczona na rynek z terminem przydatności do 15.07.2018. 

Czytaj więcej...

Koszty i zysk z opasu bydła mięsnego

Efektywność i czas trwania opasu cielaków mięsnych jest zależny od kilku czynników, wśród których największe znaczenie ma żywienie zwierząt. Wielu hodowców przez większą część roku, od początku maja do połowy listopada pasie bydło na łąkach. Najczęściej również reszta całkowitego areału gospodarstw jest używana pod uprawy zbóż i kukurydzy. Ilość pasz jakie hodowcy mogą uzyskać z areału ziemi uprawnej jest nierzadko zbyt mała, dlatego odkupują słomę, siano i ziarno od okolicznych rolników. 

Czytaj więcej...

Rasy rodzime koni w Polsce

Rasy rodzime koni w Polsce objęte są ochroną zasobów genetycznych. Celem tego jest utrzymanie ich różnorodności biologicznej poprzez zachowanie i zwiększenie liczebności populacji ras zagrożonych, utrzymanie na odpowiednim poziomie zmienności genetycznej oraz zachowanie specyficznych cech fenotypowych i genotypowych charakterystycznych dla danej rasy.

Czytaj więcej...

Susza powodem zwiększenia eksportu australijskiej wołowiny

Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich rolników do uboju zwierząt, a mięso w rezultacie zostanie wypchnięte na rynki azjatyckie. Australijskie Biuro ds. Rolnictwa, Ekonomiki Zasobów i Nauk o Ziemi (ABARES) zaktualizowało prognozę eksportu wołowiny na okres 2018/2019. W tym czasie eksport wołowiny może osiągnąć 1,15 miliona ton, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do poprzedniej prognozy opublikowanej w marcu.

Czytaj więcej...

Współczesne niewolnictwo w polskim rolnictwie

Pixabay

Czytelnicy portalu CenyRolnicze.pl sygnalizują ogromny problem z jakim borykają się producenci trzody chlewnej w systemie nakładczym. Nasi rozmówcy mówią wprost o oszustwach na ogromną skalę, jakie są praktykowane od wielu lat. Rolnicy zadłużają się, tracą majątki, a w najlepszym przypadku stają się niewolnikami systemu wytworzonego przez korporacje rolnicze.

Czytaj więcej...

Bakterie listerii w parówkach polskiego producenta

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Czytaj więcej...

Mieszkańcy sceptyczni wobec ferm zwierząt futerkowych w Polsce

Stowarzyszenie Otwarte Klatki – jedna z organizacji walczących o uchwalenie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, przewidującej m. in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych – zaprezentowało wyniki raportu dotyczącego stosunku mieszkańców okolic ferm futrzarskich do tego rodzaju inwestycji. Większość mieszkańców miejscowości, w których prowadzona jest hodowla, opowiada się za nowelizacją ustawy.

Czytaj więcej...

Zmiany w strategii rozwoju polskiego rynku mięsa wieprzowego

W minionym tygodniu w Ministerstwie Rolnictwa największe organizacje branżowe z rynku mięsa wieprzowego porozumiały się co do wspólnej przyszłości tego sektora. Strategia zakłada wsparcie dla małych jak i ekologicznych hodowli. Koncepcja nie wyklucza też dużych, na których opiera się eksport.

Czytaj więcej...

Królik to nie tylko mięso

Marta Bykowska

W ciągu kilkudziesięciu lat na całym świecie hodowla królików uległa poważnym zmianom. Największym producentem surowca króliczego jest Azja, w Chinach produkuje się ponad 735 000 ton mięsa, co stanowi 40 % światowej produkcji. Jednak w tym kraju oprócz produkcji brojlerów rzeźnych, popularna jest hodowla królików w kierunku wełnistym. W tym celu użytkuje się króliki angorskie, a pozyskane z nich mięso jest produktem ubocznym. W Polsce, w latach 80. ubiegłego wieku systematycznie malała hodowla królików na cele futrzarskie, na korzyść brojlerów rzeźnych. Z końcem lat 90. pojawiły się jednak króliki rexy, które użytkuje się głównie w kierunku futrzarskim. Obecnie hodowla królików jest ukierunkowana głównie na mięso, a produkcja o kierunku użytkowym futrzarskim została zahamowana.

Czytaj więcej...

Kolejne pizzerie wycofują jaja z chowu klatkowego

W maju br. największa polska franczyzowa sieć pizzerii, Da Grasso, zadeklarowała wycofanie jaj z chowu klatkowego ze swoich potraw. Jako pierwsza w Polsce wyznaczyła trend innym tego typu lokalom. Politykę dobrostanu kur niosek przyjęły także Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu