kojs

kps

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Królik to nie tylko mięso

Redakcja
Marta Bykowska

W ciągu kilkudziesięciu lat na całym świecie hodowla królików uległa poważnym zmianom. Największym producentem surowca króliczego jest Azja, w Chinach produkuje się ponad 735 000 ton mięsa, co stanowi 40 % światowej produkcji. Jednak w tym kraju oprócz produkcji brojlerów rzeźnych, popularna jest hodowla królików w kierunku wełnistym. W tym celu użytkuje się króliki angorskie, a pozyskane z nich mięso jest produktem ubocznym. W Polsce, w latach 80. ubiegłego wieku systematycznie malała hodowla królików na cele futrzarskie, na korzyść brojlerów rzeźnych. Z końcem lat 90. pojawiły się jednak króliki rexy, które użytkuje się głównie w kierunku futrzarskim. Obecnie hodowla królików jest ukierunkowana głównie na mięso, a produkcja o kierunku użytkowym futrzarskim została zahamowana.

 

FUTRZARSKI KIERUNEK UŻYTKOWY

Skórki i okrywa włosowa królików, nie są tak trwałym materiałem futrzarskim jak futro z norki. W Polsce jest kilka ferm zajmujących się tym typem hodowli, utrzymuje się głównie króliki rasy Rex. Pierwsze wzmianki, dotyczące rexów pochodzą z Francji z roku 1919, początkowo wyhodowano zwierzęta o ubarwieniu brązowym, zbliżonym do ubarwienia bobrów, dlatego też nosiły nazwę Castor-rex (Castor – bóbr). Obecnie znane jest ponad 25 odmian barwnych rexów. Króliki te od innych ras różnią się strukturą okrywy włosowej, włosy ościste i przewodnie uległy znacznemu skróceniu i stały się krótsze o 2-3mm od włosów puchowych (przez co są praktycznie niewidoczne w okrywie włosowej). Skutkuje to niezwykłą sprężystością okrywy, jest gęstsza, a także bardziej wytrzymała. Włosy tych królików są bardzo delikatne i aksamitne w dotyku (zbliżone do okrywy włosowej szynszyli). Mała liczba ferm może być spowodowana ceną (ok. 200 złotych za sztukę) oraz w dużej mierze trudnościami, które wiążą się z hodowlą rexów. W porównaniu do innych ras, króliki te charakteryzują się większymi wymaganiami środowiskowymi, do hodowli 0 nie należy stosować klatek z głęboką ściółką. Powinno zapewnić się im możliwie jak najlepsze warunki zoohigieniczne i pomieszczeniowe, ze względu na ryzyko uszkodzenia lub zanieczyszczenia futra. Samice przeznacza się do rozrodu w wieku 5 miesięcy i użytkuje 2 do 4 lat, jednak cechuje je niska plenność. Samce dojrzewają w wieku 6-8 miesięcy. Młode odsadza się nieco później, niż w przypadku ras brojlerowych, w 40-42. dniu. Kolejną z ras utrzymywanych ze względu na cenną okrywę włosową jest Angora (na zdjęciu głównym). Z Angory pozyskuje się delikatny surowiec jakim jest wełna angorska, ze względu na niską opłacalność i dużą pracochłonność użytkowanie wełniste w Polsce jest mało popularne. Króliki tej rasy ważą ok.3-4 kg, ale dzięki karbikowanym włosom puchowym zwierzęta te wydają się zdecydowanie większe. Wełna angorska charakteryzuje się zdolnościami przędnymi, zdolnością do spilśniania, posiada wysoki połysk i ma białą barwę (podatną na farbowanie). Ponadto jest bardzo cienka, długa, sprężysta, miękka i higroskopijna (cecha ta jest pożądana przy produkcji strojów sportowych). Istnieją dwie odmiany królików angorskich: angielska (średniej wielkości, pędzelki na uszach) i francuska (duża, bez pędzelków). Ze względu na wrażliwość tej rasy na niekorzystne warunki środowiskowe, wymagany jest chów w pomieszczeniach zamkniętych. Bardzo ważna jest ochrona tych zwierząt przed przeciągami, nadmierną wilgocią i temperaturą, warunki utrzymania mają ogromny wpływ na jakość surowca. Króliki angorskie należy systematycznie czesać, aby zapobiec nadmiernemu spilśnianiu (kołtuny wyglądają nieestetycznie, ale także zmniejszają komfort życia zwierząt) i zabrudzeniu wełny. Po strzyży króliki ocenia się pod kątem stanu zdrowia, obserwuje się uszy i łapy, a także okolice odbytu, następnie przenosi się je do cieplejszych pomieszczeń (zapobiega się w ten sposób szokowi termicznemu). Angora posiada słabe parametry rozrodu (na korzyść całorocznego przyrostu wełny), samice charakteryzuje niska plenność i słabe cechy macierzyńskie.

ogloszenia ziemia rolna


Również spośród ras mięsnych, można wyróżnić te użytkowane w typie mięsno-futerkowym. Należą do niego rasy w stanie naturalnym (nie barwionym) m.in.: niebieska wiedeńska, biała wiedeńska, szynszyl, srebrzysta francuska. Skórki królicze przerabia się z zachowaniem włosów pokrywowych. Futerko musi być gładkie, dlatego większość skórek króliczych poddaje się strzyżeniu i mechanicznie usuwa się grubsze włosy rdzeniowe, w wyniku czego otrzymuje się futro pokryte wyłącznie puchem (najlepiej nadają się do tego skórki zimowe).

Rasa srebrzysta francuska                                                                       Fot.: Rasa srebrzysta francuska, źródło: krole.pl

 

ŻYWIENIE

Różnice w żywieniu królików użytkowanych na futro, a królików ras mięsnych wynikają z długości okresu produkcyjnego. Okrywa włosowa królików futerkowych dojrzewa ok. 7-8 miesięcy. Do 2,5 miesiąca pasza zadawana jest do woli (najlepiej pełnoporcjowa mieszanka granulowana), następnie ograniczona jest ilość paszy treściwej, a braki wyrównujemy dobrej jakości sianem lub słomą. W okresie ciąży mieszanka paszowa dla samic powinna być wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna (białka ok. 18-19% i 2450 kcal). Bardzo ważne jest, aby oprócz dobrze zbilansowanej dawki pokarmowej, dietę królików futerkowych uzupełniać o aminokwasy siarkowe (metioninę, cystynę i cysteinę), które są składnikami niezbędnymi do wytworzenia odpowiedniej okrywy włosowej. Aminokwasem limitujących jest metionina, z której syntezuje się cystyna i cysteina. Największe ilości metioniny zawarte są m.in. w roślinach strączkowych, łubinie, rzepaku i śrucie rzepakowej.

 

rasa niebieska wiedenska

                                                                                      Fot.: Rasa niebieska wiedeńska, źródło: zoomia.pl

 

PODSUMOWANIE

Jest to ciekawy, stale rozwijający się dział hodowli królików. Przyczyną braku zainteresowania się tą gałęzią hodowli może być stosunkowo mała trwałość skórek królików, co jest przyczyną ograniczonego ich wykorzystania w kuśnierstwie. Króliki są zwierzętami, łatwo przystosowującymi się do nowych warunków klimatycznych, zdolność ta pozwoliła na wyhodowanie dużej liczby ras i odmian barwnych. Okrywa włosowa królików futerkowych jest wyjątkowo piękna, posiada oryginalne warianty umaszczenia i ważną ich zaletą jest łatwość barwienia na różne kolory.  

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu