Tylko 39 proc. kontyngentu mięsa baraniego z Nowej Zelandii dostarczono do Europy w pierwszej połowie br, z czego 1/3 trafiła do Wielkiej Brytanii.
W pierwszym półroczu tego roku Unia Europejska sprowadziła 101 500 ton mięsa z owiec w ramach różnych dostępnych kontyngentów. Przyjęto łącznie 36 proc. kwot mięsa owczego od eksporterów międzynarodowych. Norwegia jest jedynym krajem, który pokrył wszystkie kwoty mięsa baraniego (300 ton). Australia zrealizowała 48% z kontyngentu wynoszącego 19 186 ton.
Nowa Zelandia, najbardziej uprzywilejowany eksporter w stosunkach z UE, zrealizowała jedynie 39% swojej kwoty, dostarczając 88 755 ton (-1% w porównaniu z tym samym okresem 2017 r.) mięsa owczego, z czego 28 600 ton przejęła Wielka Brytania, jej główny partner w UE.
Z kolei w pierwszych sześciu miesiącach roku Chiny otrzymały 94 700 ton nowozelandzkiego mięsa owiec, zwiększając tę ilość o 9%. Argentyna, Urugwaj i Chile pokryły odpowiednio tylko 5%, 8% i 16% swoich kwot eksportowych mięsa owczego do UE. Turcja i Grenlandia nie dokonały wysyłki w ogóle.
Źródło: euromeatnews.com