zm skiba

kps

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja tradycyjnego schabowego

Koszty produkcji mięsa z kultur komórkowych są wielokrotnie wyższe niż koszty produkcji tradycyjnych produktów mięsnych. Tak wynika z aktualnej analizy rynku przeprowadzonej przez holenderską firmę doradczą CE Delft. Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja towarów konwencjonalnych. Aby „mięso laboratoryjne” było konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji.

Czytaj więcej...

Niemcy: w 2020 r. najniższe spożycie mięsa w historii

Spożycie mięsa w 2020 r. w Niemczech wyniosło 57,3 kg na mieszkańca i było najniższe od 1989 r., czyli od momentu gdy rozpoczęto rejestrować ten wskaźnik. Nadal najpopularniejsza za Odrą jest wieprzowina, której jednak spożycie spadło w ub.r. o 940 gramów na mieszkańca. 

Czytaj więcej...

W Brukseli istnieje presja na stygmatyzowanie mięsa

- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkty rolne z unijnej polityki promocji są nieuzasadnione - mówi Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Jednym z niepokojących sygnałów może być Europejski Plan Walki z Rakiem (Europe's Beating Cancer Plan), który zestawił szkodliwość spożywania mięsa i wina z paleniem tytoniu. Wg Wierzbickiego, jest to kolejna próba wykluczenia z promocji tych produktów, po tym jak nie udała się pierwsza próba wyeliminowania mięsa z promocji w ramach strategii „Od pola do stołu”.

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek lobbuje za produkcją i sprzedażą alternatyw produktów odzwierzęcych

W związku z rozpoczętą przez Sylwię Spurek debatą publiczną, dotyczącą wprowadzenia pakietu regulacji pod nazwą „Piątka dla branży roślinnej”, europosłanka zwróciła się do wszystkich parlamentarnych kół poselskich z pytaniem o zainteresowanie współpracą w zakresie wspólnego opracowania projektu przedmiotowej regulacji, a następnie jego złożeniem do laski marszałkowskiej. Spurek liczy na ustawowe wsparcie podmiotów zajmujących się badaniami i rozwojem oraz produkcją i sprzedażą alternatyw produktów odzwierzęcych.

Czytaj więcej...

We Włoszech ruszyło systemowe zwalczanie produkcji zwierzęcej. Oburzenie hodowców

Włoscy hodowcy są wściekli, po tym jak nowo mianowany „super minister ds. transformacji ekologicznej” powiedział, że ilość spożywanego białka zwierzęcego powinna zostać zmniejszona i zastąpiona alternatywami pochodzenia roślinnego. W jednym ze swoich pierwszych wystąpień publicznych minister środowiska, Roberto Cingolani, stwierdził, że nadmierne spożycie mięsa jest szkodliwe dla zdrowia.

Czytaj więcej...

Dieta wegańska źle wpływa na kości?

Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj odżywiania wpływa na zdrowie jest przedmiotem dociekań naukowców. W badaniu przeprowadzonym przez niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) za pomocą ultrasonografii kości piętowej, określono stan kości 36 wegan i 36 osób o mieszanej diecie. Jakie były rezultaty?

Czytaj więcej...

Parówki nie nadają się nawet dla psa?

Na początku lutego na portalu społecznościowym Facebook, na profilu Piotra Uljanickiego, przeprowadzona została przez niego transmisja online z jednego ze sklepów sieci Biedronka. Uljanicki za pomocą urządzenia Soeks Ecovisor dokonał sprawdzenia zawartości azotynów i azotanów w wybranych przez siebie produktach żywnościowych. Wśród nich było mięso i produkty z mięsa, w tym parówki Sokoliki. Uljanicki stwierdził, że w mięsie oraz w produktach z mięsa zostały przekroczone normy jakościowe i nazwał powyższe produkty trucizną. Dodał, że mamy do czynienia z produktami niebezpiecznymi dla dzieci, a nawet psa.

Czytaj więcej...

Mięso syntetyczne zabije życie na wsi. Świat bez hodowli zwierząt to utopia

- W miarę zbliżania się szczytu ONZ Food Systems Summit zauważamy nacisk na syntetyczne mięso hodowane w laboratoriach ze strony różnych liderów opinii spoza społeczności rolniczej. Postrzegana przez nich jako prawdziwe rozwiązanie naszych wyzwań środowiskowych, produkcja mięsa syntetycznego jest silnie promowana między innymi przez potentatów technologicznych, którzy wypowiadali się na korzyść mięsa syntetycznego i aktywnie inwestują w tym sektorze. Ta zaawansowana technologicznie wizja produkcji mięsa, która zyskuje na popularności w ostatnich latach, jest paradoksalnie dość słabo wyjaśniona na arenie publicznej – uważa organizacja European Livestock Voice.

Czytaj więcej...

Koronawirus w zakładach mięsnych w Niemczech i Belgii

Spora grupa pracowników niemieckiego zakładu mięsnego Westfleisch została poddana kwarantannie z powodu zainfekowania wirusem SARS COV 2. Podobny problem zaistniał w belgijskiej przetwórni mięsa Vannieuwenhuyse w Zarren niedaleko Kortemark we Flandrii Zachodniej, gdzie pojawienie się wirusa doprowadziło do zamknięcia zakładu.

Czytaj więcej...

W najbliższych latach produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 3%

Zgodnie z najnowszą prognozą Francuskiego Instytutu Wieprzowiny (IFIP) w ciągu najbliższych 5 lat oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 3%. W raporcie wspomniano, że produkcja trzody chlewnej w UE-28 osiągnęła rekordowy poziom w 2020 r. wynoszący 24,2 mln CWE (ekwiwalent wagi tusz), co stanowi wzrost o 1% w porównaniu z 2019 r. Niemniej jednak Jan Peter van Ferneij, ekonomista IFIP, przewiduje w najbliższych latach spadek produkcja trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Hipokryzja Billa Gates’a. Prywatny samolot, walka z produkcją zwierzęcą i inwestycja w sztuczne mięso

Niemiecka branża mięsna napisała list do Billa Gatesa po tym, jak miliarder wezwał publicznie do unikania jedzenia mięsa, o czym napisał w swojej nowej książce, promując jednocześnie mięso syntetyczne. Branża zwraca uwagę, że prywatny samolot Gates’a wytwarza ogromne ilości szkodliwych dla środowiska gazów. Warte podkreślenia jest, że orędownik ograniczenia hodowli bydła zainwestował miliony dolarów w produkcję sztucznego mięsa.  

Czytaj więcej...

Niemiecki gigant mięsny coraz mocniej stawia na produkty wegetariańskie

Grupa Tönnies, nadal rozwija się na rynku wegetariańskich i wegańskich substytutów mięsa. W tym celu firma łączy obecnie swoje istniejące marki „Vevia” i „Gutfried veggie” w niezależny oddział Vevia 4 You GmbH & Co. KG. Fuzja obejmuje również zakład produkcyjny w Böklund, który został zbudowany w zeszłym roku specjalnie dla produktów wegetariańskich. Zdolność produkcji została teraz podwojona z powodu rosnącego popytu.

Czytaj więcej...

Mięso ze zwierząt będzie w przyszłości drogim luksusem

Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA, największy na świecie dostawca mięsa, zapowiedział, że prawdopodobnie założy nową globalną firmę skupioną wyłącznie na produktach roślinnych. Wiele wskazuje na to, iż hamburgery i kiełbaski wykonane z białek roślinnych stają się głównym nurtem rozwoju czołowych firm w branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Eksport wieprzowiny z USA do Chin wzrósł o 55%

Pomimo pandemii i sporów handlowych z Chinami, amerykańscy eksporterzy wieprzowiny osiągnęli w zeszłym roku rekordową sprzedaż. Według amerykańskiej organizacji eksportu mięsa (USMEF), wolumen eksportu obejmujący towary przetworzone wyniósł 2,98 mln ton; to o 11,4% więcej niż w 2019 r.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu