kojs

skiba

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


16.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (0,00%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 452,75 (-1,58%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Niemcy: Kilkakrotny wzrost cen ma zniechęcić konsumentów do mięsa

W lipcu 2021 roku specjalna komisja rządowa ds. przyszłości rolnictwa przemysłowego w Niemczech , złożona zarówno z grup ekologicznych, jak i grup rolników, określiła ogólne cele, które są zbieżne z tym co wskazał niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir. Było to zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie ochrony klimatu. Co zaskakujące, komisja doszła do wniosku, że kilogram wołowiny powinien kosztować pięć lub sześć razy więcej niż obecnie - ponad 80 euro za kilogram, a nie około 13 euro, tak jak teraz.

Czytaj więcej...

Znaczny spadek eksportu brazylijskiej wieprzowiny

Brazylijski eksport wieprzowiny spadł istotnie w listopadzie z najniższym wolumenem od 10 miesięcy. Spadek ten związany był z brakiem kontenerów, a przede wszystkim ze zmniejszeniem przewozów do dwóch głównych klientów na wieprzowinę, czyli Chin i Hongkongu.

Czytaj więcej...

Bruksela prognozuje spadek produkcji i konsumpcji wieprzowiny

Kwestie zrównoważonego rozwoju będą w coraz większym stopniu wpływać na produkcję i konsumpcję mięsa w Unii Europejskiej w ciągu następnej dekady. Tak przynajmniej zakłada Komisja Europejska w aktualnej prognozie długoterminowej i oczekuje również spadku produkcji i konsumpcji w związku z „tą zmianą świadomości”.

Czytaj więcej...

Chcą potraktować mięso jak alkohol i tytoń. Hodowcy obalają mity „Zielonych”

Na początku grudnia ukazał się raport z badań Greenpeace dotyczący reklam mięsnych i mlecznych produktów spożywczych. Zdaniem autorów raportu, reklamy przedstawiają nieprawdziwy świat i promują mity dotyczące konsumpcji mięsa. - Przemilczają jednak, że raport jest częścią ich własnej kampanii, która ma sprowadzić żywność pochodzenia zwierzęcego do klasy, w której znajdują się alkohole i papierosy. Problem w tym, że alkohol i tytoń to używki, bez którymi doskonale można funkcjonować. Mięso stanowi niezbędny składnik naszej diety – podkreśla organizacja Hodowcy Razem.

Czytaj więcej...

Polską wieprzowinę warto szukać w lokalnych sklepach mięsnych

W ubiegłym roku do Polski trafiło 173 tys. ton mięsa wieprzowego „obcego” pochodzenia oraz o ponad 8 mln sztuk żywych świń. Eksportujemy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego, a krajowa produkcja zaspokaja tylko 50% zapotrzebowania Polaków. Rodzima wieprzowina jest wypierana z sieci handlowych przez tanie mięso z Danii, Niemiec czy Hiszpanii. Polskie mięso łatwiej zdobyć w mniejszych sklepach.  

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina to zdrowy wybór na święta?

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i powraca jeden z odwiecznych dylematów: co przygotować na świąteczny stół? Ma być dietetycznie i zdrowo, czy pozwolić sobie na trochę szaleństwa. Okazuje się, że nie zawsze te kwestie muszą się wykluczać. W najnowszym raporcie Wieprzowina – Nowa Perspektywa naukowcy przekonują, że tak lubiana przez Polaków wieprzowina, dzięki zmianom, jakie zaszły w procesie hodowlanym, ma o 30% mniej tłuszczu w porównaniu do tej, produkowanej w dwóch ostatnich dekadach XX wieku.

Czytaj więcej...

Rosnąca presja na redukowanie mięsa z diety. Jaka przyszłość czeka schabowego?

Już teraz widzimy ogromny lobbing ze strony organizacji promujących wegański i wegetariański styl życia. Jestem przekonany, że w najbliższym czasie możemy się spodziewać intensyfikacji tych działań, które szkodzą europejskiemu rolnictwu - mówił po spotkaniu Jerzy Wierzbicki przewodniczący grupy roboczej „Promocja” Copa-Cogeca i prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Czytaj więcej...

W dwa lata wynieśli z zakładu 2,5 tony wieprzowiny

Do 5 lat pozbawienia wolności grozi dwóm mieszkańcom gminy Nidzica (woj. warmińsko-mazurskie), którzy podejrzani są o kradzieże w ubojni, w której pracowali. Mężczyźni zostali zatrzymani na gorącym uczynku przez swojego pracodawcę. Według ustaleń policjantów zatrzymany 46-latek przez 2 lata wyniósł z terenu zakładu łącznie blisko 2500 kg wieprzowiny, powodując straty w kwocie ponad 38 000 zł.

Czytaj więcej...

Wyższe składki zdrowotne dla „mięsożerców”?

- A może osoby jedzące produkty odzwierzęce, świadomie narażające się na nowotwory, choroby serca czy cukrzycę typu 2, powinny płacić wyższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne? Znając ryzyka i mając dostęp do innej żywności? – pyta w mediach społecznościowych europosłanka Sylwia Spurek. Osoby śledzące wpisy polityczki z Brukseli domagają się wypłaty „szkodliwego” za czytanie podobnego rodzaju wynurzeń.

Czytaj więcej...

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia – taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej, wieprzowina jest źródłem mikro i makroelementów, których nie znajdziemy w innych rodzajach pożywienia. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, ale i roślinne.

Czytaj więcej...

Chiny konsekwentnie zmniejszają import mięsa

W październiku do Państwa Środka ściągnięto zaledwie 664 000 ton mięsa. Według oficjalnych danych, jest to najniższy wolumen importu do Chin od 20 miesięcy. Dostawy mięsa z zagranicy są o 12,8% niższe od wolumenów notowanych w październiku 2020 r., a także o 30 000 ton mniejsze niż we wrześniu br.

Czytaj więcej...

Skok na główkę do pustego basenu - czyli mit syntetycznego mięsa

Pomysł wytwarzania sztucznego mięsa, rzucił w zeszłym wieku Winston Churchill. Na prezentację pierwszego produktu z hodowli komórkowej trzeba jednak było czekać do 2013 r. Pomimo tego, że koszt jego produkcji był gigantyczny, wydawało się, że właśnie połączono niemożliwe dotychczas do pogodzenia elementy: ograniczenie utrzymywania i zabijania zwierząt z wyżywieniem rosnącej liczby ludności na świecie, że rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox) czyli obiekcje etyczne, a jednocześnie chęć jedzenia mięsa jest na wyciągnięcie ręki. Dziś, po niemal 10 latach, optymizm ulatuje. Pomimo intensywnych badań i publikowanych w mediach doniesień o kolejnych przełomach, skala problemów związanych z produkcją sztucznego mięsa nie maleje.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu