kps

kps

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 209,50 (-2,78%), kukurydza CZE24: 204,25 (-1,09%), rzepak MAJ24: 450,75 (-1,26%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja tradycyjnego schabowego

Redakcja

Koszty produkcji mięsa z kultur komórkowych są wielokrotnie wyższe niż koszty produkcji tradycyjnych produktów mięsnych. Tak wynika z aktualnej analizy rynku przeprowadzonej przez holenderską firmę doradczą CE Delft. Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja towarów konwencjonalnych. Aby „mięso laboratoryjne” było konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji.


Najważniejszymi czynnikami generującymi koszty są pożywka odżywcza oraz zawarte w niej czynniki wzrostu i rekombinowane białka, zwłaszcza albumina. Nawet przy znacznym zmniejszeniu zapotrzebowania na pożywkę i znacznym obniżeniu cen czynników wzrostu i białek, produkcja mięsa in vitro nadal kosztowałaby około 15 dolarów amerykańskich (12,58 euro) za kilogram, w porównaniu z około dwoma dolarami amerykańskimi (1,68 euro) za konwencjonalne mięso.

 

Aby móc dalej obniżać koszty, należałoby przede wszystkim znacznie ograniczyć wcześniejsze wymagania dotyczące rentowności odpowiednich inwestycji. Na przykład, aby uzyskać znaczące efekty redukcji kosztów, wymagany okres amortyzacji można wydłużyć z czterech do 30 lat. W ten sposób koszty wytwarzania można by zmniejszyć do 7,74 USD (6,49 euro) za kilogram.

 

Część kosztów inwestycyjnych mogłaby np. zostać sfinansowana z dotacji unijnych w ramach Zielonego Ładu lub „darczyńcy” mogliby również zaangażować się w odpowiednie projekty. Ponadto koszty wyposażenia reaktorów perfuzyjnych powinny się zmniejszyć. Wymagane są również liczne ulepszenia procesu produkcyjnego i korzystny wybór typów ogniw. 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu