kojs

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Chiny konsekwentnie zmniejszają import mięsa

W październiku do Państwa Środka ściągnięto zaledwie 664 000 ton mięsa. Według oficjalnych danych, jest to najniższy wolumen importu do Chin od 20 miesięcy. Dostawy mięsa z zagranicy są o 12,8% niższe od wolumenów notowanych w październiku 2020 r., a także o 30 000 ton mniejsze niż we wrześniu br.

Czytaj więcej...

Skok na główkę do pustego basenu - czyli mit syntetycznego mięsa

Pomysł wytwarzania sztucznego mięsa, rzucił w zeszłym wieku Winston Churchill. Na prezentację pierwszego produktu z hodowli komórkowej trzeba jednak było czekać do 2013 r. Pomimo tego, że koszt jego produkcji był gigantyczny, wydawało się, że właśnie połączono niemożliwe dotychczas do pogodzenia elementy: ograniczenie utrzymywania i zabijania zwierząt z wyżywieniem rosnącej liczby ludności na świecie, że rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox) czyli obiekcje etyczne, a jednocześnie chęć jedzenia mięsa jest na wyciągnięcie ręki. Dziś, po niemal 10 latach, optymizm ulatuje. Pomimo intensywnych badań i publikowanych w mediach doniesień o kolejnych przełomach, skala problemów związanych z produkcją sztucznego mięsa nie maleje.

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek: Musimy zacząć wygaszać fabryki hodowli zwierząt. Starego rolnictwa nie da się uratować

- Zaproponowałam razem z moim think-tankiem Green REV Institute podwyższenie VAT na mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce docelowo do 23 proc., bo jest to nie tylko logiczne, efektywne, ale też sprawiedliwe. Nie tylko nie powinniśmy dopłacać z naszych podatków do tego, co szkodzi, co generuje kolejne wydatki publiczne, ale przez elementy fiskalne ograniczać popyt na te produkty. Na razie dopłacamy miliardy do przemysłu rolnego, a potem wydajemy kolejne miliardy na niwelowanie skutków jego oddziaływania - kryzys klimatyczny, zdewastowana bioróżnorodność, choroby. Czy to jest celowe i gospodarne? – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

Czytaj więcej...

Stek wołowy będzie jak kawior i szampan. Luksus na specjalną okazję

W artykule opublikowanym w duńskim dzienniku Berlingske, dyrektor generalny Danish Crown Group, Jais Valeur, snuje wizję rozwoju duńskich i europejskich trendów żywieniowych w nadchodzących latach. - Stało się dla mnie jasne, że sposób, w jaki konsumujemy i myślimy o mięsie, zmieni się zauważalnie w nadchodzących latach. Klimat staje się „licencją na produkcję” w Danii - mówi Jais Valeur. 

Czytaj więcej...

Do Polski trafia wieprzowina nawet z Nikaragui

Do końca sierpnia tego roku do Polski zaimportowano 384 615 ton mięsa wieprzowego wycenianego na 708 212 000 EUR. W tym czasie najwięcej wieprzowiny do Polski dostarczyli Belgowie – 119 656 ton o wartości 190 194 000 EUR i Niemcy – 101 364 ton o wartości 219 055 000 EUR.

Czytaj więcej...

Wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko

Duńscy naukowcy nie zakładają, że mięso in vitro wkrótce zagości na rynku. Według analizy aktualnych badań Duńskiego Instytutu Technologicznego (DTI) i literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne. Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i jednocześnie ekonomicznego.

Czytaj więcej...

Bruksela zamierza uderzyć w produkcję mięsa. Zerowy podatek VAT dla „zdrowej żywności”

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Unia Europejska chce zmiany stawek VAT na żywność. Zdrowa żywność, np. w postaci owoców i warzyw, miałyby być objęta zerową stawką podatku, a żywność o największym śladzie węglowym, czyli głównie mięso, zostałaby objęta standardową stawką VAT, która w Polsce wynosi 23%. Przy takiej polityce brukselskich dygnitarzy już niebawem popularny „schabowy” może stać się towarem luksusowym.

Czytaj więcej...

Lidl będzie promował rodzimą wieprzowinę

Dyskont Lidl ogłosił, że chce pomóc rodzimym rolnikom hodującym świnie, poprzez dodatkowe działania marketingowe. W najbliższym czasie we wszystkich ponad 3200 oddziałach prowadzone będą kampanie promujące sprzedaż produktów wieprzowych. Czy chodzi o Polskę? Oczywiście, że nie…

Czytaj więcej...

Katar szykuje się do sprzedaży mięsa z laboratorium. Amerykanie już kręcą biznes

Amerykański start - up Eat Just planuje zbudować w Katarze zakład produkcyjny „czystego mięsa”, czyli wytwarzanego w laboratorium prawdziwego mięsa bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt. Firma współpracuje ze wspieranym przez państwo Doha Venture Capital i Qatar Free Zones Authority. Nowy zakład będzie znacznie większy niż ten powstały w Singapurze i pozwoli wejść na nowe rynki.

Czytaj więcej...

Porozumienie branżowe do Biedronki: Kupujcie polską wieprzowinę z czerwonej strefy!

Porozumienie Branżowe ds. walki z ASF zwróciło się do władz sieci handlowej Biedronka z apelem dotyczącym konieczności  wprowadzania do obrotu mięsa wieprzowego z pozyskanego od świń pochodzących z III strefy ASF. Branża przekonuje, że mięso pozyskiwane z tych stref jest w kompleksowo przebadane poda kątem obecności wirusa ASF i jest bezpieczne dla konsumentów.

Czytaj więcej...

Lakoniczna odpowiedź ministerstwa ws. importu wieprzowiny. Kontrole mają charakter niedyskryminujący

W połowie sierpnia samorząd rolniczy wyraził zaniepokojenie faktem, iż polskie zakłady przetwórcze na masową skalę importują żywiec wieprzowy i mięso wieprzowe z Belgii i Niemiec. Oczekiwano, że ministerstwo sprawdzi czy mięso nie pochodzi ze stref ASF i czy ten towar podlega należytej kontroli. Resort rolnictwa w odpowiedzi nadesłał jedynie zapewnienie, że służby weterynaryjne zapewniają odpowiednią kontrolę, a przepisy w tym zakresie ściśle reguluje prawo unijne.

Czytaj więcej...

Niemieckie rzeźnie zmagają się z brakami kadrowymi. To zwiększa presje na rynku żywca

W Niemczech kilka dużych rzeźni narzeka na brak pracowników. Podobnie jak w szczytowym momencie kryzysu pandemicznego, dotyczy to szczególnie pracochłonnego rozbioru mięsa. Kilka rzeźni świń jak Westfleisch w Coesfeld i Oer-Erkenschwick, Tönnies, dawna ubojnia EGO i prywatna ubojnia Manten w Nadrenii zmagają się z problemami personalnymi. Ze względu na brak pracowników zakłady mięsne czasami działały tylko w systemie jednozmianowym lub produkcja była całkowicie wstrzymywana.

Czytaj więcej...

W Wielkiej Brytanii nie ma kto ubijać świń. Potężne zatory w rzeźniach i groźba utylizacji zdrowych zwierząt

Brytyjski sektor trzody chlewnej boryka się z nadwyżką trzody chlewnej ze względu na brak personelu w rzeźniach i przetwórstwie mięsnym. Według przedstawiciela National Pig Association (NPA) dotyczy to łącznie 70 000 zwierząt. Jeśli rząd nie zainterweniuje, liczba ta będzie rosła o 15 000 zwierząt tygodniowo z powodu braku miejsca w chlewniach. - Jeśli nic się nie zmieni, zdrowe świnie będą musiały zostać zutylizowane – przestrzega dyrektor NPA, Zoe Davies.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu