kps

kojs

CenyRolnicze
27 marca 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9857 EUR EUR - 4.3153 GBP GBP - 5.0327 DKK DKK - 0.5785
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso z drukarki 3D? Za 10 lat takie zjawisko może być powszechne

Redakcja

Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja jedzenia z drukarki 3D staje się coraz bardziej realna. W 2006 roku NASA rozpoczęła badania nad żywnością drukowaną w 3D, a co trzecia firma z branży mięsnej w Niemczech chce wykorzystać tę technologię w produkcji żywności do 2030 roku.

 

Druk żywności w technologii 3D otwiera nowe możliwości dla przemysłu spożywczego i konsumentów. Według badania zleconego przez cyfrowe stowarzyszenie Bitkom i Federalne Stowarzyszenie Niemieckiego Przemysłu Spożywczego (BVE), co trzecia firma planuje wykorzystać drukarki 3D w produkcji do 2030 roku. Według BVE drukowanie żywności 3D umożliwia przekształcanie surowców w produkty gotowe do spożycia, które mają określone kształty, smaki i tekstury. Produkt jest drukowany warstwa po warstwie na podstawie modeli 3D. Na specjalnych urządzeniach można już bez problemu drukować czekoladę i marcepan. Jednak zastosowania druku 3D w bardziej złożonej żywności, opartej na surowcach bogatych w skrobię lub białko, są nadal bardzo ograniczone.

 

Najważniejszymi zaletami druku 3D żywności są możliwości indywidualnego i elastycznego projektowania produktu. W ten sposób żywność może bezpośrednio reagować na specjalne diety, takie jak te stosowane w nietolerancji na gluten lub laktozę. Podobnie żywność dla osób z trudnościami w połykaniu mogłaby być dostosowana pod względem konsystencji i wymagań żywieniowych. Dzięki zminimalizowaniu procesu produkcyjnego pod względem przestrzeni i czasu, technologia ta oferuje również ogromny potencjał scentralizowanego zaopatrzenia w żywność w regionach o słabej infrastrukturze.

 

Niemiecki Instytut Technologii Żywności (DIL) opracowuje kilka projektów badawczych dla druku 3D. W 2016 roku DIL rozpoczął badania nad zdecentralizowaną produkcją, w której poszczególne komponenty są najpierw łączone w głowicy drukującej, mieszane, a następnie drukowane, tak aby żywność była przygotowywana tylko wtedy, gdy jest to wymagane. Należy to osiągnąć stosując podstawowe składniki z długim terminem przydatności do spożycia, takie jak mąki, proszki czy koncentraty. W 2018 roku w DIL rozpoczęto kolejny projekt badawczy dotyczący wykorzystania nowych surowców do ukierunkowanego teksturowania żywności poprzez druk 3D. Celem jest wyprowadzenie parametrów do oceny materiałów i zdefiniowanie terminu drukowalność jako ogólnie stosowanego do surowców.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu