zm skiba

kps

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso syntetyczne zabije życie na wsi. Świat bez hodowli zwierząt to utopia

Redakcja

- W miarę zbliżania się szczytu ONZ Food Systems Summit zauważamy nacisk na syntetyczne mięso hodowane w laboratoriach ze strony różnych liderów opinii spoza społeczności rolniczej. Postrzegana przez nich jako prawdziwe rozwiązanie naszych wyzwań środowiskowych, produkcja mięsa syntetycznego jest silnie promowana między innymi przez potentatów technologicznych, którzy wypowiadali się na korzyść mięsa syntetycznego i aktywnie inwestują w tym sektorze. Ta zaawansowana technologicznie wizja produkcji mięsa, która zyskuje na popularności w ostatnich latach, jest paradoksalnie dość słabo wyjaśniona na arenie publicznej – uważa organizacja European Livestock Voice.

 

- Dla nas, europejskich specjalistów zajmujących się hodowlą zwierząt, ten punkt widzenia i model, który wspiera, muszą być przedmiotem debaty na forach publicznych, tak aby wszystkie społeczne, środowiskowe, gospodarcze i zdrowotne skutki były publicznie znane. Stwierdzenie, że dieta wolna od „prawdziwego mięsa” i Europa bez zwierząt gospodarskich jest odpowiedzią na wyzwania związane ze zmianami klimatu, jest niedokładne i może okazać się katastrofalne dla naszego odżywiania, naszego środowiska, różnorodności i naszej kultury.

 

Liderzy opinii, którzy promują mięso syntetyczne, jednogłośnie twierdzą, że nauka ma ustalona wizję, ​​jeśli chodzi o przyszłość zwierząt gospodarskich. Wydaje się, że debata wyłącznie w wąskim środowisku naukowym jednoznacznie poparłaby zakończenie hodowli zwierząt. Ta wizja może być również promowana przez niektóre media, ale szerszy zbiór badań akademickich wyraźnie zaprzecza tym zarzutom. Ci sami liderzy opinii często pomijają fakt, że hodowcy bydła, zwłaszcza w Europie, od dawna przyjmują innowacje i podejmują działania, korzystając z technologii i innych rozwiązań, aby poprawić zrównoważony charakter swojej działalności i dobrostan swoich zwierząt. Europejski sektor hodowlany osiągnął redukcję emisji CO2 z produkcji każdego roku dzięki szerokiej gamie środków i inicjatyw, pomimo niskich dochodów rolników. W rzeczywistości europejskie rolnictwo z powodzeniem zwiększyło swoją ogólną produkcję o 25% od 1990 r., jednocześnie zmniejszając emisje gazów cieplarnianych o 20% w tym samym okresie.

 

Z punktu widzenia zdrowia musimy wziąć pod uwagę złożone składniki odżywcze naturalnie występujące w mięsie (witaminy, oligoelementy, itd.), które byłyby trudne do odtworzenia. Rozważmy również obawy związane z bezpieczeństwem żywnościowym, które przejście na mięso syntetyczne może wywołać kryzys w krajach zależnych od naszego eksportu zwierząt hodowlanych i mięsa, nie wspominając o rosnącej nierównowadze, jaką może to spowodować między różnymi podmiotami w łańcuchu dostaw lub wpływie, jaki może mieć na mięso. przystępność cenową białka dla konsumentów.

 

Ponadto ocena wszystkich aspektów społecznych, środowiskowych i ekonomicznych związanych z porzuceniem europejskiego sektora hodowlanego jest niezwykle złożonym procesem, nawet dla naukowców zajmujących się rolnictwem i zwierzętami. Jednak we wszystkich scenariuszach są co najmniej trzy określone konsekwencje przejścia na w 100% syntetyczne mięso:

 

Europa straci tytuł lidra biogospodarki o obiegu zamkniętymZwierzęta gospodarskie odgrywają wiele wartościowych ról, które w innym przypadku zniknęłyby. Poprzez waloryzację produktów ubocznych łańcucha żywnościowego zwierzęta gospodarskie przyczyniają się do bardziej wydajnego rolnictwa. Recykling lub, jak mówią niektórzy, „upcykling” biomasy z zasobów, takich jak trawa, słoma i otręby, które są niejadalne dla ludzi, jest ważnym procesem. Jeśli nie zostaną skonsumowane przez zwierzęta gospodarskie, te pozostałości i produkty uboczne mogą szybko stać się same w sobie obciążeniem dla środowiska, w miarę wzrostu zapotrzebowania ludzi na przetworzoną żywność. Sektor hodowlany wytwarza nie tylko żywność, ale także szeroką gamę produktów ubocznych, począwszy od obornika i innych ścieków. Obecnie 40% światowych obszarów uprawnych wykorzystuje organiczne nawozy pochodzące z produkcji zwierzęcej. Europa bez zwierząt gospodarskich doprowadzi zatem do znacznego wzrostu stosowania nawozów syntetycznych. Wiele innych mniej znanych produktów ubocznych będzie trudnych do zastąpienia bez wysokich kosztów środowiskowych, ekonomicznych i społecznych - pomyśl o skórze (zastąpionej produktami opartymi na paliwach kopalnych), składnikach farmaceutycznych (zastąpionych syntetycznymi) itp. Czy to jest model? społeczeństwa wyobrażonego przez Zielony Ład?

 

 

Europejska wieś bez zwierząt nie ma szans na przetrwanie, a produkcja żywności zostanie skoncentrowana w rękach kilku firm technologicznych. Obecnie hodowla jest kluczowym elementem obszarów wiejskich Europy. Zwierzęta gospodarskie są obecne w prawie wszystkich regionach Europy w różnorodnych systemach produkcji w zależności od lokalnego kontekstu gospodarczego, geograficznego i socjologicznego. Sektor hodowlany wnosi istotny wkład w gospodarkę europejską (168 miliardów euro rocznie, 45% całkowitej działalności rolniczej ), w bilans handlowy i tworzy miejsca pracy dla prawie 30 milionów ludzi. Bez zwierząt gospodarskich exodus ze wsi przyspieszy, wywierając dodatkową presję populacyjną na nasze miasta i powodując większe oderwanie się od przyrody i naszego dziedzictwa kulturowego. Przewidywana rewolucja w dziedzinie mięsa syntetycznego nie będzie systemem open source. Żywność syntetyczna będzie wysoce zmodyfikowana, ultra przetworzona i opracowana na podstawie patentów. Jest zatem pewne, że społeczeństwo „w 100% syntetycznego mięsa” byłoby społeczeństwem, w którym produkcja byłaby skoncentrowana, przenoszona i odłączona od przyrody i obszarów wiejskich. Jeśli filantropia kieruje ideą społeczeństwa wolnego od inwentarza żywego, musi także dzielić się patentami i technologiami ze wszystkimi, zwłaszcza z krajami rozwijającymi się.

 

Ślad węglowy naszych posiłków nie ulegnie znacznemu zmniejszeniu, które obiecują syntetyczne zamienniki. Z perspektywy zmian klimatycznych świat bez zwierząt prawdopodobnie nie byłby światem, do którego dążymy. Bez przeżuwaczy utrzymanie naszych pasterskich krajobrazów łąk w Europie byłoby niezwykle trudne. Zwierzęta gospodarskie regulują cykle ekologiczne, zamykają cykl składników odżywczych i poprawiają żyzność gleby i sekwestrację dwutlenku węgla poprzez recykling i wykorzystanie obornika jako zasobu biologicznego oraz użytkowanie muraw nienadających się do uprawy. Na obszarach upraw mieszanych i zwierząt gospodarskich płodozmian ma również funkcję odcinania cyklu szkodników upraw, co pozwala rolnikom na ograniczenie stosowania pestycydów. Ponadto dokonano niewielkiej oceny śladu węglowego alternatywnych dla mięsa syntetycznego, który może nie być tak dobry, jak początkowo oczekiwano . Skąd miałaby pochodzić surowica do produkcji wyhodowanych tkanek? Ile energii byłoby potrzebne, aby te tkanki rosły? Jakie antybiotyki, fungicydy lub hormony byłyby potrzebne do kontrolowania produkcji?

 

Jeśli naprawdę chcemy zmienić wpływ produkcji białka mięsnego na klimat, musimy zainwestować w innowacje w hodowli zwierząt. Nasz sektor sam w sobie jest chętny do dalszych innowacji i zaangażowany w ciągłe wysiłki, aby jeszcze bardziej zmniejszyć ich wpływ. Zdolność do redukcji emisji i skutków w naszym sektorze przyćmiewa wpływ, jaki może osiągnąć alternatywne mięso – czytamy w stanowisku European Livestock Voice.

 

Organizacja podsumowuje swoje wystąpienie cytując słowa Jean-Louis’a Peyraud’a, francuskiego agronoma z INRAE, który powiedział w 2017 roku: „ Świat bez hodowli zwierząt to tylko krótko, średnio- i długoterminowa utopia. Nadszedł czas, abyśmy powrócili do bardziej realistycznych stanowisk opartych na faktach. Usunięcie hodowli bydła byłoby dla ludzkości absolutnym nonsensem. Ale to nie znaczy, że nie musimy ulepszać naszego sposobu hodowli zwierząt, szanować je, oferować im godne życie i upewniać się, że ich ubój odbywa się bez bólu i stresu. Musimy kontynuować badania i wprowadzać innowacje, aby zmniejszyć negatywny wpływ hodowli zwierząt i zwiększyć zakres usług, jakie zapewnia ona naszym społeczeństwom. 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu