kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Trzoda chlewna

Jak chronić chlewnię przed upałem? Klimat zmienia budynki gospodarskie

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, zmniejszają u nich spożycie paszy, przyrosty masy ciała oraz płodność. Letnie upały już dzisiaj są problemem, a będzie on niestety tylko narastać. Z tego powodu producenci trzody chlewnej w projektach i zarządzaniu budynków dla zwierząt muszą brać pod uwagę zmiany klimatu. Jakie rozwiązania są obecne dostępne?

Czytaj więcej...

Martwica ogona u prosiąt: co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

Uszkodzenia ogona u świń prowadzące do martwicy występują niezwykle często. Pomimo popularnej opinii, nie zawsze są związane z agresją innych osobników i obgryzaniem ogona. Czasami obserwuje się je już u nowonarodzonych prosiąt. Ostatnie badania wskazują na to, że mogą wynikać z zespołu zapalenia i martwicy u świń. Co jest jego przyczyną i czy można mu zapobiec?

Czytaj więcej...

Niska higiena chlewni zmniejsza wydajność wzrostu u świń

Nie od dzisiaj wiadomo, że czystość otoczenia jest związana ze zdrowiem zwierząt. Może mieć również znacznie mniej oczywisty wpływ na ich wyniki produkcyjne. Jak pokazują najnowsze badania, złe warunki higieniczne w pomieszczeniach dla świń negatywnie wpływają na wykorzystanie przez nie paszy i obniżają ich przyrosty masy ciała. Dlaczego tak się dzieje i czy efekt ten zależy od genetyki zwierząt?

Czytaj więcej...

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Czytaj więcej...

Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt?

W okresie po odsadzeniu prosięta narażone są na choroby układu pokarmowego. Wynika to z niedojrzałości ich narządów trawiennych i niestabilnego składu mikroflory jelit. Aby zapobiec biegunkom i obniżeniu tempa wzrostu, prosięta należy wesprzeć w tym trudnym okresie suplementami. Świetnie w tym zadaniu sprawdzą się dodawane do paszy i wody kwasy organiczne. W jaki sposób pomagają i kiedy są najbardziej skuteczne?

Czytaj więcej...

Precyzyjna hodowla świń – Smart farming

Produkcja zwierzęca stoi obecnie w obliczu ogromnego wyzwania. Populacja ludzi na świecie wciąż się zwiększa i naukowcy przewidują, że w 2050 roku osiągnie 9.1 miliarda. Aby wykarmić taką liczbę ludzi, świat musiałby wyprodukować 70% więcej żywności niż dotychczas. Z jednej strony, konsument oczekuje, że przemysł mięsny jest w stanie temu podołać i podwoić produkcję dwukrotnie (aby osiągnąć ok 470 milionów ton mięsa roczne). Z drugiej strony obecna hodowla zwierząt i produkcja zwierzęca jest postrzegana negatywnie, w związku z problemami środowiskowymi, ale także ze złym dobrostanem zwierząt i wyczerpywaniem żywności jadalnej dla ludzi (głównie zbóż).

Czytaj więcej...

Probiotyki poprawiają tempo wzrostu i FCR u świń

Obszerna analiza badań naukowych potwierdza, że probiotyki znacząco poprawiają wydajność produkcyjną u trzody chlewnej. Efekt może się jednak różnić w zależności od składu, formy i czasu podania, a nawet rasy świń, u której stosuje się suplementację. W jaki sposób działają probiotyki i na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Czytaj więcej...

Czy opłaca się kupować zabawki dla świń?

Materiały wzbogacające dla świń mają je zajmować, poprawiać ich dobrostan i zapobiegać niechcianym zachowaniom. Takim materiałem może być właściwie wszystko, co zainteresuje świnie i będzie dla nich bezpieczne. Czy warto więc sięgać po komercyjne rozwiązania i atrakcyjnie wyglądające zabawki? Przyglądamy się skuteczności zabawek i „domowych” alternatyw.

Czytaj więcej...

Jak zwiększyć produkcję mleka u loch?

Przy odpowiednim zarządzaniu i sprzyjających warunkach maciory mogą produkować nawet 25 kg mleka dziennie. Czynniki przyczyniające się do wysokiej wydajności mlecznej dzielą się na te zależne od lochy, prosiąt oraz hodowcy. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Czytaj więcej...

Imbir skuteczny wobec pasożytów świń

Pasożyty żołądkowo-jelitowe mogą powodować znaczne straty ekonomiczne w hodowli trzody chlewnej. Standardowo stosowane leki odrobaczające stają się niestety coraz mniej skuteczne, głównie przez uodparnianie się na nie pasożytów. Alternatywą mogą być środki pozyskiwane z medycyny naturalnej. W ostatnich badaniach stwierdzono, że imbir jest niezwykle skuteczny, na poziomie 90%, w zwalczaniu węgorka świńskiego i innych nicieni trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Podłoga w chlewni: może zmniejszyć stres cieplny świń

Świnie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na stres cieplny, na którego stopień odczuwania może wpływać wiele czynników, w tym typ podłogi w chlewni. Zwierzęta pozbywają się dużych ilości ciepła przez kładzenie się na chłodniejszym podłożu. Ta prosta zależność generuje problemy – ale jest również źródłem inspiracji do stworzenia nowoczesnych systemów chłodzących na fermach.

Czytaj więcej...

W kojcach bez klatek lochy inaczej karmią prosięta

Coraz częściej odchodzi się od stosowania kojców jarzmowych, silnie ograniczających aktywność macior. Alternatywą dla nich są kojce zapewniające swobodę lochom. Hodowcy obawiają się jednak przygniatania prosiąt lub niedostatecznego ich karmienia w takim systemie chowu. Naukowcy z Niemiec w ostatnich badaniach sprawdzili, czy obawy te są słuszne i w jaki sposób zachowania loch w kojcach jarzmowych i indywidualnych się różnią.

Czytaj więcej...

Świnie można nauczyć korzystania z toalety

Świnie są inteligentnymi i czystymi zwierzętami, które, jeśli tylko im na to pozwolić, oddzielają swoje miejsca odpoczynku od miejsc oddawania kału i moczu. Naukowcy z Niemiec i Holandii postanowili wykorzystać tą wiedzę i sprawdzić, czy można je nauczyć defekacji i wydalania w wyłącznie jednym, wyznaczonym do tego miejscu. W tym celu zaprojektowali specjalną toaletę, która za korzystanie z niej oferowała świniom nagrodę w postaci cukierków.

Czytaj więcej...

Rosja: sektor trzody chlewnej walczy z wirusami i klimatem

W 2021 roku rosyjski sektor wieprzowy musiał zmierzyć się z falami suszy i epidemiami dwóch wirusów trzody chlewnej. W efekcie produkcja świń w centralnej Rosji znacznie spadła, po kilku dekadach stabilnego wzrostu. Państwo zakłada kolejne fermy, aby utrzymać tendencję wzrostową.

Czytaj więcej...

Profesjonalizacja trzody chlewnej to nawet 79% emisji amoniaku mniej

Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. Podniesienie efektywności hodowli trzody chlewnej spowodowałoby obniżenie emisji m.in. amoniaku o 14 tys. ton. Zmniejszenie ilości białka w paszy pozwoliłoby na kolejne obniżenie emisji tego gazu.

Czytaj więcej...

Wirus WZW E powszechny u świń i w produktach wieprzowych

Wirus zapalenia wątroby typu E jest patogenem, którym można się zakazić spożywając skażone, niedogotowane lub surowe mięso wieprzowe lub dziczyznę. W większości przypadków niegroźny, czasami może mieć poważne następstwa. Analizy pokazują, że zakażenia wirusem są dość powszechne w stadach trzody chlewnej. Wirusa wykryć można również w części produktów trafiających do sklepów. Czy jest się czego obawiać?

Czytaj więcej...

Lizyna droga i niedostępna. Ceny pasz rosną

Lizyna jest coraz trudniej dostępna na całym świecie. Syntetycznie produkowany aminokwas, niezbędny dla świń, powoduje wzrost cen pasz. Eksperci prognozują, że deficyt aminokwasu L-lizyny będzie odczuwalny przynajmniej do pierwszego kwartału przyszłego roku. Według amerykańskiego magazynu internetowego National Hog Farmer, niedobór lizyny dotknął większość producentów pasz. 

Czytaj więcej...

Badaniem krwi można sprawdzić FCR u świń

Obecnie stosowane metody oceny wykorzystania paszy u świń są czasochłonne i, często, kosztowne. Zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych przedstawił nowy, oparty na bardzo prostym pomyśle sposób: klasycznym badaniu krwi zwierząt. Wyniki uzyskane we wstępnych badaniach pokazują, że niektóre parametry krwi są związane z FCR i innymi wskaźnikami wydajności produkcyjnej świń. Mogą posłużyć do szybkiej i niezwykle taniej oceny zwierząt.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu