Czego w tym miesiącu dowiedzieliśmy się na temat chorób pustoszących hodowle trzody chlewnej na świecie? Czy epidemia ASF wciąż rozwija się w skali globalnej? Czy wirus afrykańskiego pomoru świń to jedyny patogen, jakiego należy się obecnie obawiać?
Kontrole w zakresie zdrowia zwierząt przeprowadzone w duńskich hodowlach trzody chlewnej wykazały bardzo dużo nieprawidłowości. W wyniku tych inspekcji, minister środowiska i żywności, Jakob Ellemann-Jensen, ogłosił, że w przyszłym roku tamtejsze służby zintensyfikują kontrole.
Na prośbę Głównego Lekarza Weterynarii wojewódzcy lekarze weterynarii prowadzą konsultacje wśród hodowców i producentów świń w sprawie urzędowego uwolnienia kolejnych regionów Polski od choroby Aujeszkyego u świń. Celem ww. konsultacji jest poznanie stanowiska sektora w przedmiotowej sprawie, w szczególności w związku ze spodziewanymi utrudnieniami w przemieszczaniu świń między regionami o różnym statusie epizootycznym w odniesieniu do tej choroby.
Dzisiaj Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy zakazujące profilaktycznego stosowania antybiotyków w rolnictwie. Nowe rozporządzenie wejdzie w życie w 2022 r.
Nadprodukcja i spadające ceny skupu żywca wieprzowego, na które nałożyły się rosnące ceny pasz nie są jedynym zmartwieniem producentów świń. Na przyszłe kształtowanie się sytuacji branży ma znaczący wpływ sytuacja związana z dalszym rozprzestrzenianiem się wirusa ASF w Chinach i Europie, wojny handlowe oraz Brexit.
W Danii stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych zostało ograniczone już czwarty rok z rzędu. Według danych z programu monitorującego DANMAP, całkowite zużycie spadło o około 3% w 2017 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Łącznie 100,9 t antybiotyków zostało wykorzystanych w hodowli zwierząt, donosi Food Institute of Danish Technical University (DTU). W latach 2013-2017 właściciele zwierząt domowych zmniejszyli zużycie antybiotyków o 14%.
Wszystkim zapewne znana mucha domowa (Musca domestica) to najpowszechniej występujący na świecie gatunek muchy. Prawdopodobnie wywodzi się z terenów środkowej Azji, skąd poszerzając swoje terytorium zadomowiła się prawie na całym świecie. Przez to, że historia tego gatunku jest tak samo długa jak gatunku ludzkiego, zaliczany jest on do gatunków synantropijnych tj. takich, które przystosowały się do życia w środowisku silnie przekształconym przez człowieka. Jest to także gatunek endofilny – taki, który cały swój cykl życiowy może zamknąć w bliskim otoczeniu człowieka. Mucha domowa występuje praktycznie wszędzie tam, gdzie człowiek. Przedstawicieli tego gatunku można spotkać w szpitalach, sklepach, restauracjach, na targach czy w gospodarstwach rolnych.
Unia Europejska jest jednym z największych światowych eksporterów mięsa wieprzowego. Na jej terenie obowiązuje teoretycznie zakaz takich praktyk jak obcinanie prosiętom ogonów i zębów, jednak jak wykazały śledztwa zrealizowane przez koalicję Eurogroup for Animals, średnio w przypadku ponad 90% hodowanych w Europie świń zakaz ten nie jest respektowany.
Od początku 2019 r. niemieccy hodowcy trzody chlewnej nie mogą już kastrować prosiąt bez środków znieczulających. Decyzja ta została podjęta przez władze niemieckie pod koniec września.
W Demker, Saksonia-Anhalt, urząd weterynaryjny okręgu Stendal znalazł 109 zabitych prosiąt na terenie gospodarstwa zajmującego się hodowlą świń. Przyczyna śmierci zwierząt jest niejasna.
Z Rumunii pojawiły się doniesienia wskazujące, że wąglik został zidentyfikowany w stadzie świń i istnieją obawy, że wysoce zakaźna, zjadliwa bakteria może rozprzestrzenić się na inne zwierzęta, jak również na ludzi. Chorobę zidentyfikowano w małym rodzinnym gospodarstwie w miejscowości Saveni, w okręgu Botosani, niedaleko granicy z Mołdawią.
Hodowla trzody chlewnej to jedna z tradycyjnych gałęzi polskiego rolnictwa. Jednak rosnąca konkurencja zagraniczna, korzystanie z przestarzałych technologii i metod produkcji oraz zagrożenie ASF sprawiają, że tucz trzody chlewnej jest często działalnością na granicy opłacalności. W Polsce można jednak wciąż dobrze zarobić na produkcji wieprzowiny. Niezbędna jest jednak inwestycja w modernizację. Jak to zrobić?
System opracowany przez irlandzką firmę może sklasyfikować 900 świń na godzinę i dostarcza informacji na temat składu tuszy. W czerwcu system ten otrzymał homologację w Polsce i Hiszpanii.
Firma Boehringer Ingelheim opublikowała już kilka szczegółowych filmów online na stronie, aby wyjaśnić użytkownikowi szczepionkę na zapalenie jelita grubego. Materiały te obrazują co dzieje się w jelicie po zakażeniu Lawsonia, a także zamieszczono filmy o różnych możliwościach podawania doustnej szczepionki dla świń.
Czytelnicy portalu CenyRolnicze.pl sygnalizują ogromny problem z jakim borykają się producenci trzody chlewnej w systemie nakładczym. Nasi rozmówcy mówią wprost o oszustwach na ogromną skalę, jakie są praktykowane od wielu lat. Rolnicy zadłużają się, tracą majątki, a w najlepszym przypadku stają się niewolnikami systemu wytworzonego przez korporacje rolnicze.
W minionym tygodniu w Ministerstwie Rolnictwa największe organizacje branżowe z rynku mięsa wieprzowego porozumiały się co do wspólnej przyszłości tego sektora. Strategia zakłada wsparcie dla małych jak i ekologicznych hodowli. Koncepcja nie wyklucza też dużych, na których opiera się eksport.
W pierwszym kwartale 2018 r. produkcja wieprzowiny w Niemczech wzrosła o 1,8% tj. o 36,6 tys. ton w porównaniu do analogicznego okresu w ubiegłym roku – informuje portal euromeatnews.com.
Podaż tuczników w USA do końca roku ma wzrosnąć prawie o 4 proc.! Już w pierwszym kwartale pogłowie świń wzrosło o 3,1 proc. r/r i osiągnęło wynik 72,8 mln sztuk. To prawdziwy rekord.