kps

kps

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wpływ grupowania zwierząt jako istotny element dobrostanu

Joanna Składanowska-Baryza
grupowanie zwierzat

Grupowanie społeczne jest wszechobecne w królestwie zwierząt, począwszy od par osobników po ogromne skupiska i zorganizowane społeczności. Zwierzęta spędzają czas i koordynują swoje zachowanie z innymi, aby uzyskać potencjalne korzyści, w tym zwiększone możliwości krycia, lepszą wydajność żerowania, a także mniejsze ryzyko drapieżnictwa.

Korzyści te są realizowane poprzez procesy behawioralne na poziomie indywidualnym, które kształtują i są kształtowane przez strukturę społeczną, przywództwo, dynamikę ruchu. Naukowcy od dawna skupiają się na identyfikacji uniwersalnych mechanizmów leżących u podstaw zbiorowego zachowania. W aspekcie dobrostanu zwierząt gospodarskich, niepożądane jest grupowanie zwierząt w trakcie prowadzenia tuczu).

Przegrupowanie nieznanych sobie zwierząt jest jednak powszechną praktyką zarządzania, która ma miejsce nie tylko podczas procedury transportu do rzeźni, ale także na wcześniejszym etapie życia. W praktyce przeprowadza się ją również podczas odsadzenia, na początku okresu tuczu oraz w przypadku świń - w grupach loch prośnych. Agresywne spotkania często skutkują zmianami skórnymi, zmianami w zachowaniu, efektami fizjologicznymi, efektami immunosupresyjnymi oraz zmniejszonym przyrostem masy ciała, a tym samym wpływają na opłacalność produkcji.

Coutellier i in. (2007) zakładają, że zmniejszona waga świń wynika raczej z większego wydatku energetycznego, niż ze zmniejszonego spożycia paszy. Autorzy stwierdzili, że za każdym razem gdy świnie są przegrupowane, powstaje nowy porządek społeczny. Powoduje on zwiększoną agresję, w której świnie intensywnie walczą przez około 2 godziny. Mniej intensywne walki będą natomiast trwały przez kilka następnych dni, aż do powstania względnie stabilnej struktury społecznej (Hayne i in. 2006). Poziom zachowań agresywnych zależy od kilku okoliczności, takich jak: różnice wieku, płci, masy ciała, zagęszczenia kojców, wielkości grupy, stopnia zażyłości, rytmu dobowego, nieznanego środowiska, ale i wzbogaceń zastosowanych w kojcach, pokarmu i genetyki.

 

grupowanie zwierzat 2

 

Zgodnie z dostępną literaturą cięższe świnie walczą agresywniej, ale i wygrywają więcej walk (Camerlik i in. 2013). Już w 1974 roku, Ewbank i Bryant podali, że zwiększona gęstość kojców prowadzi do wzrostu interakcji agonistycznych (wszelkie zachowania społeczne związane z walką). Wielkość grupy zaś może mieć wpływ na to, jak świnie reagują, gdy są zmieszane z nieznanymi osobnikami. Co więcej naukowcy opisali, że świnie z dużych grup (80 świń w grupie) wykazywały wyraźne zmniejszenie agresji w porównaniu ze świniami z małych grup (20 świń w grupie).

 

grupowanie zwierzat 3

 

W przypadku królików, agresja jest jednym z głównych problemów utrzymania grupowego. Gerencsér i in. (2019) stwierdzili, że na liczbę walk między samicami nie miał wpływu wiek, a hierarchia ustalała się podczas walk. Co więcej aktywność godowa samic występowała dopiero po ustaleniu się tej hierarchii. Dlatego też można sformułować wniosek, że grupowe utrzymanie królików jest sprzeczne z dobrostanem zwierząt. Co więcej, najnowsze badania wykazały, że zachowanie agresywne po przegrupowaniu jest w umiarkowanym stopniu dziedziczne i może zostać zredukowane przez selekcję genetyczną.

 

 

W praktyce często miesza się zwierzęta przed transportem do ubojni, w celu uzyskania grup o jednakowej masie i dostosowania liczebności grupy do wymiarów pojazdu. Agresywne zachowanie świń w wyniku przegrupowania tuż przed lub po transporcie do rzeźni wywołują stres (Terlouw i in. 2008). Nawet podczas transportu mogą wystąpić walki w celu ustalenia nowej rangi dominacji. Powszechnie wiadomo, że oprócz zmian skórnych, stres związany z przegrupowaniem przedubojowym wpływa również na jakość mięsa. Jeśli mieszanie jest nieuniknione, musi to nastąpić najpierw podczas załadunku bez przegrupowania na dalszych etapach transportu i ubojni.

Według Van der Wala i in (1999) agresywne zachowanie tuczników rozpoczyna się 10 do 20 minut po przybyciu do kojca oczekującego w rzeźni i trwa od 140 do 210 minut po przybyciu, po czym świnie uspokajają się i kładą. Jak wspomniano wcześniej, często w ogólnej hodowli trzody chlewnej świnie są mieszane tuż przed transportem do rzeźni ze względu na nierównomierne tempo wzrostu w kojcach. Z kolei Castro i Robain (2003) porównali agresję w transporcie pomiędzy zwierzętami rożnymi i bezrożnymi. Stwierdzili ponad dwukrotnie większą liczbę siniaków podczas transportu zwierząt rogatych w porównaniu do zwierząt bezrożnych. Jednak dekorowanie rogów zwierząt przed transportem nie było odpowiednim rozwiązaniem tego problemu.

Jednakże zgodnie z ustaleniami Driessen i in. (2020) brak przegrupowań tuczników podczas tuczu, etapów transportu i ubojni, skutkuje mniejszą częstotliwością występowania zmian skórnych podczas uboju. Jeśli mieszanie jest nieuniknione ze względu na duże różnice w masie wewnątrz grupy, mieszanie świń ze sobą, ale i trzymanie ich w jednakowych grupach aż do uboju może stanowić alternatywę dla redukcji zmian skórnych przy uboju i optymalizacji jakości mięsa.

Podsumowując agresja jest poważnym problemem związanym z dobrostanem zwierząt, który wymusza prowadzenie na tym polu wielu badań, a przede wszystkim doskonalenie metod ograniczania agresji związanej z grupowaniem.

 

Na podstawie:

  1. Hayne, S. M., & Gonyou, H. W. (2006). Behavioural uniformity or diversity? Effects on behaviour and performance following regrouping in pigs. Applied Animal Behaviour Science98(1-2), 28-44.
  2. Coutellier, L., Arnould, C., Boissy, A., Orgeur, P., Prunier, A., Veissier, I., & Meunier-Salaün, M. C. (2007). Pig's responses to repeated social regrouping and relocation during the growing-finishing period. Applied Animal Behaviour Science105(1-3), 102-114.Terlouw, E. M. C., & Rybarczyk, P. (2008). Explaining and predicting differences in meat quality through stress reactions at slaughter: The case of Large White and Duroc pigs. Meat Science79(4), 795-805.
  3. Van der Wal, P. G., Engel, B., & Reimert, H. M. (1999). The effect of stress, applied immediately before stunning, on pork quality. Meat Science53(2), 101-106.
  4. Castro, L., & Robaina Piegas, R. M. (2003). Manejo del ganado previo a la faena y su relación con la calidad de la carne(No. 637.52 CASm). [Title translation in english: Management of livestock prior to slaughter and its relationship with meat quality]
  5. Ewbank, R., & Bryant, M. J. (1972). Aggressive behaviour amongst groups of domesticated pigs kept at various stocking rates. Animal Behaviour20(1), 21-28.

 

Joanna Składanowska-Baryza
Autor: Joanna Składanowska-Baryza
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie w języku angielskim na specjalności Animal Production Management i w tym kierunku realizuje prace doktorską. Aktualnie zajmuje się oceną surowca mięsnego, w szczególności mięsa króliczego. Jest współautorką wielu artykułów naukowych oaz autorką artykułów popularno-naukowych w tej dziedzinie.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu