kps

kojs

CenyRolnicze
13 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8659 EUR EUR - 4.2883 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5746
Archiwum


13.09.2024 13:33 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,90 zł/kg, średnia: 8,38 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 222,75 (-0,11%), kukurydza LIS24: 203,75 (+0,49%), rzepak LIS24: 466,25 (+0,11%)

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

11.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

10.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-530, tel.: 784 074 029

08.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

08.09.2024 SPRZEDAM 2 TUCZNIKI, 120 kg, 57%, lubelskie, łukowski, 21-421, tel.: 500 572 392

08.09.2024 SPRZEDAM 25 T OWSA KONS., trans. firmowy, podlaskie, Suwałki, 16-400, tel.: 668 003 477

08.09.2024 SPRZEDAM 1000 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, pomorskie, tczewski, 83-140, tel.: 609 002 159

08.09.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-405, tel.: 692 387 052

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

UE zezwala na import mięsa kangurów mimo protestów

Martyna Frątczak

Do Europy trafiają duże ilości mięsa z kangura z Australii. Jest ono pozyskiwane od dzikich zwierząt, często w wątpliwy etycznie i mało higieniczny sposób. Mimo to Komisja Europejska odrzuciła niedawną petycję o zakaz importu kangurzego mięsa.

Nie istnieją fermy kangurów

Europa jest głównym importerem mięsa kangura z Australii. Najwięcej tego przysmaku, bo aż 775 ton rocznie, trafia do Belgii. Jest dostępne również w Polsce, w sklepach internetowych i niektórych marketach dla smakoszy. Stanowi również atrakcyjny składnik karm premium dla psów. Kangurze mięso uchodzi za bardzo zdrowe: jest chude, bogate w cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Problem w tym, że jego pozyskiwanie jest słabo uregulowane prawnie.

Kangury nie są utrzymywane na fermach. Ich mięso trafiające na rynek pochodzi od odstrzelonych lub złapanych i ubitych zwierząt – nierzadko w nieprofesjonalny i niehigieniczny sposób. Pozyskanie kangurów ma miejsce w odludnych regionach, z których mięso jest następnie transportowane na duże odległości, często bez warunków chłodniczych. Takie mięso trafiające do sklepów w Europie budzi nie tylko wątpliwości etyczne, ale może być zanieczyszczone bakteriami i stanowi poważne zagrożenie mikrobiologiczne.

Trzy organizacje zajmujące się ochroną zwierząt: Lega Anti Vivisezione (LAV), World Animal Protection i Eurogroup for Animals złożyły niedawno petycję do Komisji Europejskiej o wprowadzenie zakazu importu mięsa kangura do Europy. Jako powody wskazali zagrożenie dla zdrowia publicznego, ochrony dzikich populacji zwierząt i ich dobrostanu.

Komisja Europejska odrzuciła ten apel. Stwierdziła, że póki co nie ma solidnych dowodów na to, że mięso kangura nie spełnia wymogów dobrostanowych i bezpieczeństwa żywności. Dotychczas przeprowadzone przez UE kontrolne nie wykazały, aby mięso kangura stanowiło zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Jednak kwestie dobrostanu i metod uboju kangurów w Australii ciężko jest kontrolować na odległość. Wymogi dotyczące dobrostanu dzikich zwierząt, z których mięso trafia do Europy są słabo ustalone i niejasne. Populacja kangurów w Australii jest bardzo liczna i wymaga kontrolowania poprzez odstrzał, dlatego ryzyko, że pozyskiwanie od tych zwierząt mięsa zagrozi ich przetrwaniu jest niewielkie.

 

 

mieso kangura wikimedia portal cenyrolnicze pl

Mięso z kangura na rynku w Australli. Źródło: Eric in SF / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

 

Na podstawie:

Food Safety News

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu