kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso

Spór o ubój rytualny w Niemczech. Ważniejszy dobrostan czy religia?

Polska nie jest jedynym krajem, w którym toczy się intensywna debata na temat zasadności przeprowadzania uboju rytualnego. Wiele głosów przeciwnych pojawia się w Niemczech, czego jednak konsekwencją jest sprowadzanie mięsa halal z całej Europy. Duże zapotrzebowanie i nowe koncepcje dotyczące halal mogą być motywacją do zwiększenia krajowej produkcji.

Czytaj więcej...

Spór o „amerykańską szynkę iberyjską”

Portugalskie organizacje rolnicze, w imieniu Hiszpanii i reszty UE, rozpoczęły protest wobec stosowania przez amerykańskie firmy nazwy „szynka iberyjska”. Dwa przedsiębiorstwa z USA sprowadzają rodzime rasy z Półwyspu Iberyjskiego, aby w stanach Teksas i Georgia stworzyć imitację produktu regionalnego.

Czytaj więcej...

USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa

Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Border Protection (CBP) przechwycili niemal 10 ton przemycanych produktów z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka i kaczki. Mięso przybyło z Chin statkami kontenerowymi do dwóch portów w Kalifornii.

Czytaj więcej...

Toxoplasma w polskim mięsie. Groźny pasożyt wciąż lekceważony

Toxoplasma gondii to pasożyt atakujący większość gatunków zwierząt oraz ludzi. Do zakażeń najczęściej dochodzi w wyniku spożycia niedogotowanej wieprzowiny lub wołowiny. Najnowsze badania z Polski pokazują, że jego obecność w mięsie świń i bydła nie jest rzadkością. Skąd się tam bierze i na jakich fermach może stanowić problem?

Czytaj więcej...

Czy ubój zwierząt jest humanitarny ?

W dzisiejszych czasach wiele kontrowersji budzi hodowla zwierząt, w szczególności intensywna produkcja zwierząt. Z produkcją surowca i produktów mięsnych wiąże się wiele czynności technologicznych między innymi ogłuszenie i ubój zwierząt. Wybór odpowiedniej metody ogłuszenia warunkuje otrzymanie mięsa dobrej jakości. Z punktu widzenia dobrostanu, podstawowym celem oszałamianie zwierzęcia jest pozbawienie go świadomości, tak aby nie odczuwał bólu i cierpienia w trakcie uboju.

Czytaj więcej...

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja dla tradycyjnego surowca?

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.

Czytaj więcej...

Czy czerwone mięso jest niezdrowe?

Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa na zdrowie i długość życia są ze sobą bardzo niespójne. W jednym z badań dietę z czerwonym mięsem powiązano z większym aż o 20% ryzykiem przedwczesnej śmierci. Inne obserwacje nie wykazały jednak takich powiązań. Gdzie leży prawda dotycząca czerwonego mięsa i czy powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz zdrowia?

Czytaj więcej...

Masowane bydło daje lepszą wołowinę, świnie karmione żołędziami smaczniejszą wieprzowinę, spokojne kury niosą więcej jaj

Poruszając tematykę dobrostanu zwierząt każdy z nas powinien mieć na uwadze wszystkie zwierzęta, nie tylko gospodarskie. Niestety, tylko 46% procent Europejczyków identyfikuje dobrostan w odniesieniu do wszystkich zwierząt, a aż 40% uważa, że dotyczy on tylko zwierząt gospodarskich. Ponadto tylko 18% obywateli Unii Europejskiej, a 14% Polaków pojmuje dobrostan jako pojęcie wykraczające poza samą ochronę zwierząt.

Czytaj więcej...

Małe rzeźnie rolnicze i przymiarka do uboju bydła na pastwisku

- Podnosi się wielki krzyk. Dotychczas nie wolno było w gospodarstwie, bo wielkie ubojnie miały to wszystko robić. Nawet na swoje potrzeby był problem, a ja wprowadzam małe ubojnie, które będą stanowić jedno pomieszczenie z betonową podłogą, kratką ściekową, zmywalnymi ścianami, szlauchem i dwoma hakami. Jednym w ścianie, żeby byk cię nie zabił jak będziesz go mordował, a drugi w suficie, żeby było gdzie go podkręcić – mówił niedawno w Przysieku Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna

Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywnie wiązane z wieloma czynnikami: wpływem na środowisko, zdrowie ludzi, a nawet nietrafione decyzje polityczne. Komunikacja o jakości mięsa już dawno wykroczyła poza granice klasycznej ekonomii. O jego zakupie coraz częściej decydują inne kryteria niż wyłącznie cena. Zdawałoby się, że to dobrze, bo rośnie liczba świadomych klientów, z którymi można rozmawiać na wyższym poziomie merytorycznym.

Czytaj więcej...

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumentów o jej zakupie?

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, światowa konsumpcja mięsa wzrosła o prawie 60%. Najbardziej dynamiczny wzrost zaobserwować można było w krajach rozwijających się. To właśnie one prawdopodobnie stanowią przyszłość rynku mięsnego. Jednak pomimo ogólnych tendencji wzrostowych na rynku mięsnym, wołowina wciąż należy do rzadziej wybieranej kategorii mięsa i przewiduje się, że sytuacja ta się raczej nie zmieni. Wołowina w kwestii ceny nie może być konkurencyjna. Co jeszcze poza zasobnością portfela może wpływać na jej zakup? Najnowsze badanie z Brazylii odpowiada na to pytanie.

Czytaj więcej...

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakłady mięsne. W czym tkwi ich sukces?

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgian Meat Office do zwiedzenia belgijskich zakładów mięsnych i spotkania się z przedstawicielami kilku największych w belgijskiej branży wieprzowej przedsiębiorstw. Poznaliśmy jak funkcjonują ich zakłady i jakie są priorytety ich firm. Czym się wyróżniają? Dlaczego Polska jest dla nich atrakcyjnym rynkiem? Co myślą o zarzutach dumpingu? Jak radzą sobie po wybuchu epidemii ASF? Jedną z wartości podkreślaną przez wszystkich z nich była transparentność i filozofia „nic do ukrycia”. Przyjrzyjmy się zatem bliżej ich pracy.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu