zm skiba

kps

CenyRolnicze
12 sierpnia 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5459 EUR EUR - 4.6832 GBP GBP - 5.5357 DKK DKK - 0.6295
Archiwum


12.08.2022 12:50 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,11 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

12.08.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 338,75 (+0,22%), kukurydza LIS22: 336,50 (+0,52%), rzepak LIS22: 656,25 (-0,57%)

12.08.2022 SPRZEDAM 8 T PSZENICY KONS., transport rolnika, opolskie, brzeski, tel.: 791 531 832

12.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 800 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

11.08.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 780 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-408, tel.: 721 152 950

11.08.2022 SPRZEDAM 6 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-408, tel.: 721 152 950

10.08.2022 SPRZEDAM 1800 JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, tel.: 533 228 808

10.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsne, 800 kg, warmińsko-mazurskie, piski, 12-230, tel.: 697 091 028

10.08.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 400 kg, łódzkie, kutnowski, 99-311, tel.: 516 439 781

09.08.2022 SPRZEDAM 6 T GROCHU, transport firmowy, świętokrzyskie, starachowicki, 27-225, tel.: 662 239 459

09.08.2022 SPRZEDAM 550 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, kościański, tel.: 605 997 682

08.08.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

08.08.2022 SPRZEDAM 1000 SZT. TUCZNIKA, 125 kg, 60%, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

08.08.2022 SPRZEDAM 120 T KUKURYDZY, transport firmowy, łódzkie, poddębicki,99-235, tel.: 665 432 229

08.08.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 601 687 446

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jakie wyniki osiągają świnie karmione paszą z owadów?

Martyna Frątczak

Pasze z owadów to stosunkowo nowy pomysł, dlatego wielu hodowców zadaje sobie pytanie, jak wpływają na wyniki produkcyjne zwierząt. W najnowszych badaniach sprawdzono, jak w żywieniu odsadzonych prosiąt i tuczników sprawdzają się sproszkowane larwy i poczwarki czarnej muchy (Hermetia illucens). Jaką wydajność wzrostu i jakość mięsa osiągnęły karmione nią zwierzęta?

Owady – bogactwo białka i tłuszczów

W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzi wykorzystanie owadów jako komponentu paszowego dla zwierząt. Są one bardzo wydajną i tanią opcją uzyskiwania białka – z tego powodu budzą nadzieję na rozwiązanie problemów z produkcją paszy, które nasilą się w przyszłości wraz ze zmianami klimatu. Pojawiają się pomysły, aby owady wykorzystywać również bezpośrednio w artykułach spożywczych dla ludzi, jest to jednak znacznie bardziej kontrowersyjna i trudna do zaakceptowania przez społeczeństwo propozycja. Póki co owady zaczęły podbijać rynek paszowy dla zwierząt gospodarskich i karm dla psów i kotów.

Komponenty paszowe z owadów są stosunkowo nowe, dlatego wielu rolników zadaje sobie pytanie, jak wpłynąć mogą na wyniki produkcyjne zwierząt i zyski gospodarstwa. Konsumenci natomiast zastanawiają się, czy mięso uzyskiwane od zwierząt karmionych taką paszą jest dobrej jakości i smaczne. Stopniowo pojawia się coraz więcej badań naukowych rozjaśniających te kwestie. W niedawno opublikowanej pracy badacze z Chin sprawdzili, jak pasza z czarnej muchy, Hermetia illucens, wpływa na wydajność wzrosu i jakość mięsa trzody chlewnej.

Hermetia illucens to owad występujący powszechnie w tropikalnych i umiarkowanych regionach świata. Jest niezwykle bogaty w białko surowe (zawiera go od 20 do 76 g/100 g) i kwasy tłuszczowe (od 2 do 50 g/100), dzięki czemu jest porównywalny składem do śruty sojowej lub oleju sojowego. Czarna mucha zawiera ponadto duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak wapń, cynk, potas, żelazo, mangan i fosfor, oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym (m.in. kwas laurynowy), które wspierają zdrowie zwierząt. W paszach wykorzystywać można zarówno żywe, jak i suszone czy sproszkowane larwy i poczwarki much. Celem jest zastąpienie nimi przynajmniej częściowo kukurydzy i soi w paszach.

Sprawdzają się u drobiu, ale czy u świń?

Jak dotąd Hermetia illucens sprawdziła się szczególnie dobrze w żywieniu drobiu. Stwierdzono, że brojlery karmione suszonymi owadami osiągają lepsze parametry wzrostu, a ich mięso zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Sproszkowane larwy i poczwarki czarnej muchy doskonale wpływają również na jakość jaj uzyskiwanych od niosek. Podobne wnioski dotyczące mięsa i jaj stwierdzono w przypadku chowu przepiórek. Znacznie mniej wiadomo na temat wpływu owadów w diecie na wyniki produkcyjne trzody chlewnej. Wiele wskazuje jednak na to, że mogą być dobrym zastępstwem dla tradycyjnych komponentów białkowych.

W niedawno przeprowadzonym przez naukowców z Chin eskperymencie do paszy dla odsadzonych prosiąt i tuczników dodano mączkę z czarnej muchy. W paszy dla prosiąt w 28. – 70. dniu odchowu owady zastąpiły częściowo mączkę rybną, a w paszy dla tuczników w dniach od 70. do 141. dnia cyklu owady były częściowym zamiennikiem śruty sojowej. Zwierzęta podzielono na grupy – otrzymywały w paszy dodatek owadów w ilości 4% lub 8%. Stworzono również, dla porównania, kontrolne grupy, w których świnie jadły konwencjonalną paszę bez owadów. Przez cały okres chowu zwierzęta miały nieograniczony dostęp do wody i paszy. Naukowcy kontrolowali ich wagę ciała, a po uboju sprawdzili jakość ich mięsa.

Wyniki świń karmionych mączką z owadów

Stwierdzono, że mączka z owadów pozytywnie wpłynęła na wyniki świń. Średnie dzienne przyrosty prosiąt i tuczników które otrzymywały w paszy 8% dodatek owadów były znacząco większe niż u zwierząt z pozostałych grup. Świnie, które nie otrzymywały w paszy owadów miały jednak nieco większe mięśnie międzyżebrowe. Zwierzęta skarmiane owadami miały grubszą warstwę podskórnej tkanki tłuszczowej na grzbiecie. Bliższa analiza wykazała, że wynikało to z większej objętości komórek tłuszczowych u zwierząt otrzymujących paszę z czarnej muchy. W zależności od docelowego konsumenta grubsza warstwa słoniny może być mniej lub bardziej preferowaną cechą.

Co warte podkreślenia, owady w paszy korzystnie wpłynęły na zawartość tłuszczu śródmięśniowego, który jest ważnym wyznacznikiem jakości mięsa i główną cechą odpowiedzialną za jego smak. Świnie otrzymujące 4% lub 8% dodatek sproszkowanych larw czarnej muchy miały większą jego zawartość, w porównaniu do zwierząt żywionych konwencjonalnie. Pasza z muchami pozytywnie odbiła się również na innych parametrach jakości mięsa.

Mięso od zwierząt na paszy z owadami miało lepszą zdolność wiązania wody (wodochłonność). Dokładna analiza tkanki mięśniowej pokazała, że mięso od zwierząt otrzymujących owady miało większą ilość preferowanego typu włókien mięśniowych oraz lepszy skład aminokwasów. Nie zauważono jednak różnic w wartościach pH mięsa, jego barwie, marmurkowatości, czy ubytku podczas gotowania, pomiędzy świniami karmionymi różną paszą.

Badanie pokazało więc, że larwy i poczwarki czarnych much są cennym komponentem do zastosowania w diecie odsadzonych prosiąt i tuczników. Co prawda osiągane wyniki różnić się mogą w zależności od rasy trzody chlewnej, jej predyspozycji do m.in. odkładania słoniny, jakości zastosowanych owadów oraz bilansu składników odżywczych w całej dawce pokarmowej. Z pewnością wkrótce pojawią się kolejne badania poruszające te kwestie.

 

tusze wieprzowe belgia

Na podstawie:

Zhu, Mingqiang, et al. "Growth Performance and Meat Quality of Growing Pigs Fed with Black Soldier Fly (Hermetia illucens) Larvae as Alternative Protein Source." Processes 10.8 (2022): 1498.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu