kps

kps

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Ułatwienia dla rolników z obszarów objętych ASF

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Zaproponowane rozwiązanie ułatwi producentom rolnym sprzedaż wolnych od wirusa ASF świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami wprowadzonymi w związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń.

Czytaj więcej...

Do sklepów trafiła kiełbasa z groźną bakterią

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kiełbasa, która może zagrażać zdrowiu, została wypuszczona na rynek z terminem przydatności do 15.07.2018. 

Czytaj więcej...

Susza powodem zwiększenia eksportu australijskiej wołowiny

Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich rolników do uboju zwierząt, a mięso w rezultacie zostanie wypchnięte na rynki azjatyckie. Australijskie Biuro ds. Rolnictwa, Ekonomiki Zasobów i Nauk o Ziemi (ABARES) zaktualizowało prognozę eksportu wołowiny na okres 2018/2019. W tym czasie eksport wołowiny może osiągnąć 1,15 miliona ton, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do poprzedniej prognozy opublikowanej w marcu.

Czytaj więcej...

Bakterie listerii w parówkach polskiego producenta

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Czytaj więcej...

Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowanie próżniowe dziczyzny

W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę wymusza na nas poszukiwanie nowych metod pakowania żywności. Współczesny konsument chce, aby kupowane produkty były dobrej jakości, z jak najmniejszym lub brakiem sztucznych dodatków, ale również z wydłużonym okresem przydatności. W trend ten wpisuje się idealnie mięso z dziczyzny pakowane próżniowo, które właśnie w takiej postaci możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dziczyzna jest mięsem o ciemnej barwie i charakterystycznym smaku i zapachu. Wbrew pozorom nie jest trudna i pracochłonna w przyrządzeniu, a jej smak nie jest porównywalny z najczęściej spożywanymi rodzajami mięs, tj. drobiem, wieprzowiną czy wołowiną.

Czytaj więcej...

Wady mięsa wieprzowego

Mięso wieprzowe normalne (RFN) i wadliwe (PSE,DFD) (źródło: wedlinydomowe.pl)

Mięso wieprzowe, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs w Polsce, w ostatnich latach poprawie uległa mięsność żywca dostarczanego do rzeźni, w związku z czym istnieje konieczność podjęcia działań, które wpłyną na jakość mięsa przy zachowaniu wyższej mięsności.

 

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania chłodniczego na jakość mięsa wieprzowego

Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania mięsa króliczego na jego jakość

Jak  zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania.

Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki termicznej. Tempo naszego życia często zmusza nas do skorzystania z produktów mrożonych (opakowanych w odpowiedni sposób). Dlatego warto, aby dany surowiec zachował swoje cechy sensoryczne i odżywcze.

Czytaj więcej...

Białko z owadów przyszłością czy teraźniejszością żywienia zwierząt?

Podczas tegorocznego forum naukowo-praktycznego w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskiego w Turzynie, nieopodal Kcyni w województwie kujawsko-pomorskim, rozmawiano na temat „Aktualnego stanu wiedzy dotyczącego możliwości stosowania w żywieniu zwierząt krajowych pasz białkowych”. Dość kontrowersyjne wystąpienie przygotował prof. D. Józefiak, jeden z założycieli HiProMine, który zaprezentował temat „Białko z owadów w żywieniu zwierząt”.

Czytaj więcej...

Klasyfikacja tusz wieprzowych – System EUROP

W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w latach siedemdziesiątych, wprowadzono tzw. wagę bitą ciepłą i podział tusz na trzy klasy jakościowe: tusze pełno mięsne, mięsne i mało mięsne.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu