Kolejny, trzeci tydzień wzrostów cen na duńskiej giełdzie tuczników. Dzisiejsza podwyżka oznacza zbliżenie aktualnej stawki do zeszłorocznego maksimum.
Mimo że afrykański pomór świń występuje w Belgii jedynie w populacji dzików, to jednak tamtejszy eksport wieprzowiny zmniejszył się o połowę. Spadek cen stanowi duże obciążenie dla lokalnych producentów świń i nie wydaje się, aby istniały szanse na szybką poprawę. W wyniku wybuchu ASF, belgijski przemysł trzody chlewnej jest prawie zrujnowany finansowo. Kraj ten ma wskaźnik samowystarczalności na poziomie 225% i dlatego jest silnie uzależniony od eksportu. Ze względu na restrykcje handlowe, około 80% eksportu pozostanie w Unii Europejskiej, a Niemcy, Polska i Holandia będą największymi partnerami handlowymi. Wywóz wieprzowiny do krajów trzecich (poza UE) praktycznie zamarł.
Wczoraj w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się pierwsze posiedzenie Zespołu Stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowego, który działa w ramach Porozumienia Rolniczego. – Jednym z głównych wyzwań jest zdefiniowanie jaki system chcemy rozwijać – czy ma to być system oparty na rodzimej hodowli, czy na systemie nakładczym – zwrócił uwagę prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski.
Aż o siedem eurocentów wzrosła dzisiaj stawka za kilogram tucznika w Niemczech. To druga podwyżka z rzędu na dużej niemieckiej giełdzie. W przeliczeniu na złotówki za tucznika w klasie E za Odrą płaci się aktualnie 6,43 zł/kg.
Po piątkowej podwyżce ceny tuczników na małej niemieckiej giełdzie, aż o siedem eurocentów, dzisiaj stawka ponownie poszła w górę. Ceny swiń w licytacji ISW ostatnio osiągały tak wysoki pułap na przełomie sierpnia i września ub.r.
W ostatnim tygodniu ceny tusz wieprzowych w USA w kontraktach terminowych wzrosły o 10 centów za funt. Ceny na lipiec 2019 wynoszą 90,3 $/funt, a na sierpień 91,1 $/funt. Nie ma wątpliwości, że wzrost cen związany jest ze wzrostem eksportu amerykańskiej wieprzowiny do Chin.
Nasze dzisiejsze notowania przyniosły wzrost ceny skupu żywca wieprzowego. Podwyżka średnio wynosi 10 gr/kg, co sprawiło, że przeciętna stawka skupu żywca przekroczyła granicę 4 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku ceny były wyższe średnio o 25 gr/kg.
- Brakuje warchlaków na duńskim rynku. Na dzisiaj nie przyjmujemy nowych klientów. Terminy u nas to przełom kwietnia i maja. Jeżeli coś pojawia się w Danii na wolnym rynku, to ceny są tak zaporowe, że aż wstyd proponować – komentuje aktualną sytuację na rynku warchlaka przedstawiciel firmy Europig.
W Niemczech oraz w innych krajach europejskich nie słabnie zainteresowanie zakupem prosiaków. Jak czytamy na stronie internetowej stowarzyszenia VEZG, oferta producentów nie zawsze zaspokaja zapotrzebowanie rynkowe, dlatego stawka za niemieckie warchlaki ponownie wzrosła.
W Unii Europejskiej wśród producentów trzody chlewnej panuje powszechne oczekiwanie na wzrosty cen tuczników. Jednakże europejski rynek żywca wieprzowego zmienia się w sposób zróżnicowany. Ceny tuczników w jednych krajach utrzymują się na niezmienionym poziomie, w innych rosną. Brak zmian cenowych najwyraźniej widać w krajach Europy Centralnej, natomiast na południu i północy Europy ceny wyraźnie rosną.
Dzisiaj na małej niemieckiej giełdzie cena za kilogram tucznika (klasa E wbc) wzrosła aż o siedem eurocentów. To najwyższa stawka za jaką licytowano świnie od września ub.r. W analogicznym okresie 2018 r. cena tuczników za Odrą była o pięć eurocentów niższa.
Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,87 zł (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej średniej stawce 3,97 zł/kg (stan na 14.03.2019) oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć ponad 122 zł. Tygodniowy ubój świń rzeźnych w ubojniach monitorowanych w ramach ZSRIR wyniósł 294 267 (w ubiegłym tygodniu odnotowano 293 056).
Według informacji podanej przez agencję Reuters ceny żywca wieprzowego w Chinach w ostatni poniedziałek były najwyższe od 14 miesięcy. Wszystko wskazuje na to, że to może być dopiero początek serii podwyżek, mających związek z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF w tym kraju. Notowania cen z poniedziałku wyniosły 15,09 juanów za kilogram żywca (8,56 zł/kg). Wzrost ceny od początku marca 2019 wyniósł prawie 20%.
Od początku listopada ubiegłego roku ceny duńskich warchlaków znajdują się pod wpływem trendu wzrostowego. Dzisiaj odnotowano drugą z kolei podwyżkę. Tylko od początku br. stawka za prosiaki w statusie negatywnym wzrosła o 100 DKK/szt. W analogicznym okresie ubiegłego roku za zwierzęta w statusie negatywnym płacono więcej o 50 DKK/szt.
Dzisiaj ceny duńskich tuczników wzrosły po raz drugi z rzędu i trzeci raz w tym roku. Stawka za świnie rzeźne w Danii osiągnęła poziom, który ostatnio obowiązywał w połowie czerwca ubiegłego roku.
Dzisiaj na dużej niemieckiej giełdzie odnotowano podwyżkę cen tuczników. To drugi tegoroczny wzrost stawki za świnie rzeźne w cennikach ustalanych przez Zrzeszenie Stowarzyszeń Producentów Zwierząt Gospodarskich i Mięsa VEZG. W analogicznym okresie ubiegłego roku cena tuczników była wyższa zaledwie o dwa eurocenty.
Dzisiejsza licytacja na małej niemieckiej giełdzie zakończyła się przeciętną sprzedażą tuczników, które były wyceniane na tym samym poziomie co w miniony piątek. Od połowy lutego stawka za świnie rzeźne na ISW jest stabilna i ulega jedynie minimalnym wahaniom. W analogicznym okresie ub. r. cena za tuczniki za Odrą była wyższa o 3 eurocenty/kg.
Już zdążyliśmy się przyzwyczaić, że wraz z podwyżką cen duńskich warchlaków rosną także stawki za prosiaki od producentów krajowych. Nie inaczej jest dzisiaj. Importerzy warchlaków z Danii podnieśli stawki w cennikach średnio o ponad 5 zł/szt. Ich śladem podążyli krajowi hodowcy.
Od początku bieżącego roku na rynku trzody chlewnej odnotowujemy minimalny trend wzrostowy. W ostatnim czasie, z tygodnia na tydzień, średnia cena skupu żywca wieprzowego zyskuje symboliczne wartości. Od pierwszych tegorocznych notowań do dzisiaj stawka za jaką zakłady skupują świnie w wadze żywej wzrosła przeciętnie o 14 gr/kg. Z pewnością nie jest to dynamika wzrostu, która w jakikolwiek sposób satysfakcjonuje producentów trzody chlewnej.
Ograniczona podaż prosiąt na niemieckim rynku i spore zainteresowanie ze strony kupujących powoduje, że od poczatku roku za Odrą mamy do czynienia z ciągłym wzrostem cen warchlaków. Z tygodnia na tydzień stawka rośnie na ogół o 50 eurocentów/szt.