kojs

kojs

CenyRolnicze
30 lipca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8410 EUR EUR - 4.5731 GBP GBP - 5.3681 DKK DKK - 0.6148
Archiwum


30.07.2021 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,65-7,90 zł/kg, średnia: 7,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

30.07.2021 MATIF: pszenica WRZ21-223,25 (+1,13%), kukurydza SIE21-284,00 (+6,27%), rzepak SIE21-521,50 (-1,93%) [euro/t]

30.07.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, opolskie, prudnicki, 48-231, tel.: 500 613 098

29.07.2021 SPRZEDAM 50 TON KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-120, tel: 884 882 777

29.07.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 650 kg, kuj.-pom., brodnicki, 87-330, email: slawmuz@wp.pl

29.07.2021 SPRZEDAM 200 JAJ TYGODNIOWO, rozmiar: M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 514 569 159

29.07.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 800 kg, opolskie, opolski, 46-030, tel.: 512 165 161

27.07.2021 SPRZEDAM 700 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 59-60%, łódzkie, tomaszowski, 97-221, tel: 601 059 680

27.07.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, warm.-mazur., szczycieński, 12-120, tel: 601 299 364

27.07.2021 SPRZEDAM 300 JAJ, rozmiar: L, lubuskie, słubicki, 69-100, tel.: 666 949 226

27.07.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 665 033 975

26.07.2021 KUPIĘ 3 BYCZKI MIĘSNE, 70 kg, łódzkie, zgierski, 95-010, tel.: 508 738 734

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Obcy kapitał całkowicie rozregulował rynek wieprzowiny

Redakcja

Wczoraj w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się pierwsze posiedzenie Zespołu Stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowego, który działa w ramach Porozumienia Rolniczego. – Jednym z głównych wyzwań jest zdefiniowanie jaki system chcemy rozwijać – czy ma to być system oparty na rodzimej hodowli, czy na systemie nakładczym – zwrócił uwagę prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski. 

 

Według Walkowskiego niezbędne jest uregulowanie całego systemu łańcucha żywnościowego, wszystkich jego uczestników od hodowcy, poprzez przedsiębiorców aż do konsumenta końcowego.– Reprezentuję rolników, którzy na chwilę obecną posiadają 34% krajowego pogłowia trzody chlewnej – podkreślił prezes Walkowski i dodał, że bardzo ważne jest powrócenie do polskich norm, tak jak to ma miejsce w przypadku masła, dla którego zostało ściśle określone co może w nim być. – Chodzi o to, aby konsument dokładnie wiedział co nabywa, czyli. „ile jest mięsa w mięsie” - podkreślił prezes Walkowski.

 

- Oprócz kapitału polskiego mamy do czynienia z kapitałem obcym, który rynek wieprzowiny całkowicie rozregulował – stwierdził, przewodniczący funduszu promocji mięsa wieprzowego, rolnik z województwa kujawsko-pomorskiego Janusz Walczak. Zwrócił on uwagę na bardzo niską cenę, jaką hodowcy uzyskują na rynku. Według niego najważniejsze jest porozumienie pomiędzy producentami, a przetwórcami w zakresie opłacalności produkcji dla każdego uczestnika łańcucha, w tym konsumenta.

 

Długo na takie spotkanie czekaliśmy. Cieszę się, że do niego doszło w ramach Porozumienia Rolniczego, bo w sektorze wieprzowiny mamy szereg problemów – podkreślił prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej Janusz Rodziewicz. Według niego należy pogodzić interesy mały, średnich, dużych czy też ekologicznych gospodarstw zajmujących się produkcją wieprzowiny. Do tego dochodzą interesy przetwórców i konsumentów. – To pierwsze spotkanie Zespołu i przede wszystkim musimy na nim wypracować tryb pracy, aby było możliwe przedstawienie konkretnych wniosków i propozycji rozwiązań – zaznaczył prezes Rodziewicz.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu