Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
20 maja 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,8543 EUR EUR - 4,2995 GBP GBP - 4,9117 DKK DKK - 0,5757
Archiwum
20.05.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 176,00 (+ 1,29%), kukurydza CZE19 - 162,75 (+ 0,46%), rzepak SIE19 - 364,00 (+ 0,34%) [euro/tona] +++ +++ +++ 20.05.2019 13.10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,80 zł/kg, średnia: 5,36 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

11.03.2019 Ceny skupu tuczników i macior: od początku roku stawka za żywiec wzrosła średnio o 14 gr/kg

Paweł Hetnał

Od początku bieżącego roku na rynku trzody chlewnej odnotowujemy minimalny trend wzrostowy. W ostatnim czasie, z tygodnia na tydzień, średnia cena skupu żywca wieprzowego zyskuje symboliczne wartości. Od pierwszych tegorocznych notowań do dzisiaj stawka za jaką zakłady skupują świnie w wadze żywej wzrosła przeciętnie o 14 gr/kg. Z pewnością nie jest to dynamika wzrostu, która w jakikolwiek sposób satysfakcjonuje producentów trzody chlewnej. 

 

 

Rynek polski

Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane w poniedziałek 11.03.2019 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,30 do maksymalnie 4,60 zł/kg, a na wbc w klasie E: 4,90-5,52 zł/kg.

 

Od ostatniego poniedziałku (04.03.2019 r.) ceny minimalna i maksymalna żywca nie uległy zmianie. Średnia cena w wadze żywej aktualnie wynosi 3,93 zł/kg (na podstawie 44 cenników firmowych), co oznacza wzrost o +0,01 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku za żywiec wieprzowy w skupach płacono przeciętnie 4,38 zł/kg. Dodajmy, że na początku bieżącego roku stawka za żywiec wynosiła 3,79 zł/kg. 

 

 

W porównaniu do notowania sprzed tygodnia, cena minimalna za klasę E wzrosła o +0,03 zł/kg, a maksymalna stawka spadła o -0,18 zł/kg. Średnia cena wystawiana za E klasę (na bazie 32 cenników firmowych) wynosi 5,25 zł/kg. W zeszłym tygodniu średnią wyliczoną na 5,23 zł/kg. Dokładnie przed rokiem obowiązywała przeciętna stawka 5,78 zł/kg. 

 

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 1,80-3,50 zł/kg (średnia 2,43 zł/kg na podstawie informacji z 31 firm, przy stawce 2,41 zł/kg przed tygodniem). 

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej



Rynki zagraniczne

W Danii w jedenastym tygodniu roku cena tucznika wzrosła o +0,20 DKK/kg i aktualnie wynosi 8,70 DKK/kg (5,01 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (06.03.2019 r.) cena została podtrzymana na ustalonym tydzień wcześniej pułapie 1,40 EUR/kg (6,02 zł/kg). 

 

W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia, z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych w Danii miała miejsce podwyżka o +0,11 zł/kg. Natomiast w tej samej relacji stawka w  Niemczech została utrzymana. 

 

1 EUR = 4,2983 zł;
1 DKK = 0,5761 zł
wg NBP z dnia: 11.03.2019 r. 

 

Asortyment

Bieżące notowania
(11.03.2019)

Poprzednie notowania
(04.03.2019)

Żywiec

3,30-4,60

(3,93)

 3,30-4,60

(3,92)

Klasa E na wbc

 4,90-5,52

(5,25)

4,87 -5,70

(5,23)

Maciory

 1,80-3,50

(2,43)

1,80-3,25

(2,41)

Dania 

8,70

8,50

Niemcy

1,40

1,40


Ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.

W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu. Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

20.05.2019 Ceny skupu tuczników i macior: za Odrą

Pomimo podwyżek cen skupu tuczników w większości państw Euro

Aktualnie na jednym tuczniku można zarobić blisko

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Pol

W Europie nadal rosną ceny tuczników

Wzrosty cen oraz niska podaż żywca charakteryzowały rynek tr